Isew Isew komentáře u knih

Záhada zelené jeskyně Záhada zelené jeskyně Ana Galán

Začíná to být opravdu nebezpečné. Už to není nevinná zábava. Začíná přituhovat. I do temných kobek se náš hrdina podívá. Podaří se mu zachránit? Jak se domluví s Kurielem, když on mluvit nemůže? Podaří se jim získat další semínko? Začne Mondrago létat? Samé otázky. Kdybych si kousala nehty, tak teď by byla ta pravá příležitost. Času moc nezbývá a nepřátelé jsou v patách.

07.09.2018 4 z 5

Smrt má vůni inkoustu Smrt má vůni inkoustu Vilém Křížek

Česká, poměrně zdařilá detektivka. Čekala jsem jinou osobu, která to vše má na svědomí a jsem ráda, že jsem se zmýlila, protože kdyby ne, tak bych asi dala ještě o hvězdičku méně. Jdu proti proudu, ale mě to příliš nebavilo. Dlouho jsem se prokousávala a dokončila jsem to jen, abych zjistila, jestli závěr bude tak zřejmý, jako to "pečlivě" skrývané tajemství. Naštěstí nebyl. Ale to finále, kdy pachatel své oběti všechno objasní na první dobrou ... opravdu by mě zajímalo, jestli se v historii nějaký zločinec takhle zachoval, nebo se jedná pouze o běžnou filmovou a literární imaginaci.

17.08.2018 3 z 5

Tajemství mluvících stromů Tajemství mluvících stromů Ana Galán

Druhý díl byl zajímavější než první. Jsem velký fanda knihy Rídel. I Dub Dubiňák si mě získal a vůbec se mi to líbí a těším se na další pokračování. A bude Kat ten, který byl v knize naznačen?

17.08.2018 4 z 5

Velká zkouška Velká zkouška Ana Galán

Knížka pro menší děti. Přečteno během hodinky. Hvězdičku navíc dávám za prima cliffhanger (existuje český ekvivalent tohoto slova?), který mě navnadil na čtení druhého dílu. Ten se zatím rozvíjí velmi zajímavě. Proto bych po prvním díle (který tedy není nic moc) nezavrhovala celou sérii. Uvidím, co se z toho nakonec vyvrbí.

12.08.2018 3 z 5

Skandál v knihkupectví Skandál v knihkupectví Gérard Bessette

Malá knížečka velikostí i rozsahem. Sice se v ní téměř nic neděje, ale ta nuda a pomalost je popsána tak, že mě to nutilo číst další a další kapitoly. Ten strašný skandál v knihkupectví, který by se nám nyní zdál tak zbytečný a ubohý, však spadá do prudérních šedesátých let v Kanadě a je naprosto uvěřitelný. Hlavní hrdina, hrající si na prosťáčka, je ve svém úsporném konání, pohybech i myšlení tak zvláštní, že když si na jeho chování zvykla, přestalo mě iritovat a jen jsem si říkala, jak někdo dokáže takto prožít celý svůj život, nevadí mu to a je vlastně úplně spokojený.

30.06.2018 4 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Rainer M. Schröder

Jsem rozpolcená. Na jednu stranu je to chvílemi neuvěřitelně nudně napsané a za chvíli je to zase strhující. Jak kdyby to psali dva lidé. Rytířství i čest, pád Akkonu a mystika Svatého grálu. Nakonec se to s dalo. Asi se pustím i do druhé dílu, ale dám tomu nějaký čas.

05.06.2018 3 z 5

Tajemství Egypta Tajemství Egypta Oldřich Růžička

Výborný nápad. Na poměrně malém prostoru se nachází překvapivě velké množství informací. S každou další odkrytou částí pyramidy se dostáváte k dalším zajímavostem o starověkém Egyptě. Nejen, že máte vizuální vjem z krásných ilustrací, ale můžete si sáhnout a postupně odkrývat další tajemství.

29.12.2017 5 z 5

Nepřirozená zvířata Nepřirozená zvířata Vercors (p)

Co dodat, gan112 popsal vcelku přesně mé pocity. Námětem mi to připomínalo Válku s mloky od Karla Čapka. Jen to bylo mnohem nudnější, neobjevnější a tam, kde Čapek varoval, Vercors vítá. K tomu, aby se Tropiové integrovali do společnosti se vlastně ani zabránit nedalo. Pokud by byli přijati mezi lidský druh, tak se s ním mělo tak zacházet a měli všechna práva jako lidé. Pokud by nebyli přijati mezi lidský druh, byli by využíváni jako levná pracovní síla a znovu by byli součástí lidské společnosti. To, co mi nechybí u Čapka, tak tady hodně schází. Pokud řeknu a, tak by bylo dobré říci i b. Takto je to pro mě neukončené.

25.09.2017 2 z 5

Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku Hendrik Groen

Hodně mě zaujala obálka. Proto jsem se do knihy pustila. Je neobvyklá a spojení Tajný deník ... 1/4 mi silně evokovalo mého oblíbeného Adriana Molea. Jenže ne každý, kdo píše deník, je Sue Townsend. A Hendrik Groen ji nesahá ani po kotníky. Myslím, že z tohoto prostředí šlo vytěžit mnohem víc - pokud je to fiktivní deník. Pokud je to reálný deník, tak je to smutné. Zajímavé by bylo srovnání s nějakým domovem důchodců v Čechách. Asi by to bylo ještě smutnější čtení. Rok v tomto deníku se tak neuvěřitelně táhl, že jsem si v květnu přála, aby už byl prosinec.

07.08.2017 3 z 5

Podivné město Podivné město Ransom Riggs

Rozhodně akčnější než první díl. Road trip šmrncnutý Řadou nešťastných příhod. Závěrečný cliffhanger mě navnadil na přečtení dalšího dílu.

24.06.2017 3 z 5

Střílející abatyše Střílející abatyše Josef Frolík

O tom, jak dětská hloupost spustila lavinu tragických osudů nevinných osob. V době strachu, nesvobody, vlády zlodějů, vrahů a pochybných osobností. Kdy stranická legitimace byla víc než slušnost a pravda. Nejedná se o detektivku. Čin, oběť i vraha známe hned. Nosný je následek a komunisty vítaná záminka, která spustila honbu na představitele církve. Padesátá léta - ostudné dějiny naší země.

10.06.2017 4 z 5

Apollónova maska Apollónova maska Mary Challans Renault

Tato kniha byla upovídaná a dlouhá. Příběh nijaký. Zajímavá v tom, že se člověk dozví, jak fungovalo divadlo ve 4. stol. př. n. l. Herci, masky, večírky ... V porovnání s výtečnou knihou Pod maskou smích od Jarmily Loukotkové, tato pro mně neobstála.

10.06.2017 2 z 5

Vyhnalovec Vyhnalovec Anna Malchárková

Syrová a nehostinná krajina Hlučínska dvacátých let minulého století. Každodennost rodiny, která to nemá vůbec lehké. Napsáno tak, že cítíte, jako byste tam byli.

09.06.2017 3 z 5

Muž bez ženy není člověk Muž bez ženy není člověk Pavel Brycz

Nečekala jsem, že se mi to bude tak líbit. Sebestřednost vládne světem a hodně lidí na ní dojede. Stejně tak hlavní hrdina. Skákání z jednoho eskalátoru na druhý je ptákovina. Reálně si to nedovedu představit. Počítám, že těch lidí bylo zraněno mnohem víc než jen Martin Samek. Ale to už jsme zase u té sebestřednosti.

24.05.2017 3 z 5

Budu ti vyprávět Budu ti vyprávět Jorge Bucay

Kniha, která se tváří objevně a důležitě, ale je to jen obal a plytké zlaté pozlátko. Nedovedu si představit nic víc zbytečnějšího, než když přijdete za terapeutem, vysolíte slušnou částku, řeknete, že máte problémy třeba ve vztazích a terapeut, místo aby vás vyslechl, vám začně vyprávět nějaký banální příběh. A stejně, jak to bylo řečeno v knize, vy si z toho příběhu vemte, co uznáte za vhodné a klidně celý víkend přemýšlejte, co tím chtěl terapeut sdělit. Ale proč ne, když jsou s tím lidé spokojení. Stačí dát stovku za průkazku do knihovny a výsledek je totožný. Několik těch příběhů už jsem kdysi slyšela nebo četla. Nic nového jen zabaleno v rádoby psychologickém hávu. Jorge mi připomíná toho pána, co je v současnosti na hradě, který (dle svědectví jeho dcery), každý večer studuje bonmoty v knihách, aby jimi mohl oslňovat. Jorge se také rád poslouchá. Kdo si chce v příběhu něco najít, tak si najde, ale to i v jiných příbězích. Za takového terapeuta, který jen vypráví a neposlouchá, bych nedala ani zlámanou grešli.

23.05.2017 1 z 5

Vina soudce Brennera Vina soudce Brennera Petr Ritter

Kniha o tom, jak nás minulost vždycky dožene. Soudci jsou také lidi, takže je asi nesmyslné očekávat, že budou soudit bez vlastních osobních pohnutek. Jsem k našemu soudnictví skeptická už douho. Než se s někým soudit, i když je pravda na mé straně, tak to raději nechat být. Nikdy nevíte, i když jste v právu, jak to dopadne, a to z výše uvedených důvodů. Nejlepší je, se programově vyhýbat podvodníkům a jiným individuím, aby se člověk s českým soudnictvím raději nezapletl.

01.05.2017 3 z 5

Deník komorné Deník komorné Octave Mirbeau

Jako sonda do dané doby to nebylo špatné. Dokonce si dovedu představit, že ve své době tato kniha vyvolala pobouření. V současnosti však žádné pobouření určitě nevyvolá. Ukazuje se jen, že doby se příliš nemění a pojetí ctnosti a poctivosti je stále překrucováno tak, jak se to dotyčným hodí.

19.04.2017 3 z 5

Sherlock Holmes - Hitlerův posel smrti Sherlock Holmes - Hitlerův posel smrti Petr Macek

Sherlock Holmes a Hitler. Dát je do titulu knihy už samo o sobě znamená, že si autor zajistí pozornost. I když o Hitlerovi se pouze píše, do děje vůbec nezasáhne. Sherlock i Watson jsou již osmdesátníci, kteří si užívají důchodu na venkově. Kdyby to tak zůstalo a byla by to kniha Zahrádkářův rok Sherlocka Holmese, tak by to bylo pochopitelnější a klidně bych si ji přečetla, než dva osmdesátníci, kteří v atmosféře nadcházející války bojují s vycvičenými agenty, zmutovaným dítětem, chemickými zbraněmi a ještě se snaží odvrátit katastrofu Hindenburgu. A to vše s bravurou sobě vlastní zvládají. Asi i nadále zůstanu věrná siru Arthuru Conanu Doylovi.

14.04.2017 3 z 5

Klub sebevrahů / The Suicide Club Klub sebevrahů / The Suicide Club Robert Louis Stevenson

Z příběhu o mladíkovi se smetanovými dorty jsem byla nadšená. Příběh o lékaři a lodním kufru už tak dobrý nebyl a závěrečné Fiakrové dobrodružství reputaci moc nenapravilo. Princ Florizel z Bohemie mi přišel jako pěkně nafoukaný floutek, kvůli kterému přišel o život nevinný člověk. Plukovník Geraldine obětuje pro nafoukaného prince svého bratra a Silas Scuddamore je šmírák. Jedna nesympatická postava za druhou. Téma je vážně skvělé a škoda, že ho Stevenson nezpracoval trochu obšírněji a jiným směrem.

12.04.2017 3 z 5

O Nebesáři O Nebesáři Vratislav Maňák

Smutná knížka s nadějným koncem, který je nepravděpodobný. SPOILER Dcera opouští matku, aby si u Nebesáře vyprosila oheň pro svou matku, která je nemocná. Opouští ji v okamžiku, kdy je zesláblá natolik, že nedokáže vstát z postele. Dívka Nebesáře najde a on, ač ví, že její matka leží bez pomoci v domečku bez ohně a základních potřeb, tak ji drží u sebe tři dny a dává jí hádanky. Když je uhádne, tak dostane oheň. Je to pohádka, hádanky jsou vyřešené, dívka oheň dostane, vrací se domů a vše je v pořádku. Ve skutečnosti by matka za tři dny bez vody a pomoci, ve stavu v jakém ji dcera opouštěla, nevydržela a zemřela by.
Musím ocenit krásnou obálku a moc hezký formát knížky. Sice malá písmena, která by zvlášť menším dětem asi nevyhovovala, ale mně to nevadilo.
Dala bych tři hvězdičky, dcery mě teď přesvědčují, že je to málo, že se jim pohádka líbila. Je to hlavně knížka pro děti, tak tedy o jednu hvězdičku víc.

09.03.2017 4 z 5