Isew Online Isew komentáře u knih

Opraváři času Opraváři času Naďa Reviláková

Ale to bylo hezké. Chvílemi to bylo tak napínavé, že jsem si ani nevšimla, že mi vystydla voda ve vaně. Tak jsem připustila teplou a četla dál. Přečteno na jeden zátah. Sice jsem z vany vylézala celá scvrknutá, ale stálo to za to. I ta šifra nakonec byla milá. Při zmínce o Věci Makropulos, jsem zbystřila. Dášenka, no jasně, ale že se v knize setkám i s mým milovaným Karlem Čapkem, to byl veliký bonus. Atraktivní prostředí tomu také přidalo. Už se těším na druhý díl.

19.12.2024 4.5 z 5

Sittafordská záhada Sittafordská záhada Agatha Christie

Spiritistický dýchánek a vražda. Pěkný úvod. Pátral nejenom inspektor, ale i milá podezřelého a všetečný novinář. Tolik lidí a hádejte, kdo to celé rozluštil? Agatha Christie nezklame, i když tato detektivka mě tolik nechytila.

19.12.2024 3.5 z 5

Válka Roseových Válka Roseových Warren Adler

Z velké lásky, velká nenávist. Domácí zabíjačka, která mě neoslovila.

19.12.2024 2 z 5

Život a smrt Maxmiliána Drápa Život a smrt Maxmiliána Drápa Pavel Horna

Kniha z univerza Rychlých šípů podle mého gusta. Napínavá detektivka, která nepostrádala vtip. Všichni hoši dostali svůj prostor. Což u Foglara nebylo vždy zvykem. I když Jindra si ho musel vybojovat svou zamilovaností. Velmi příjemné překvapení. Řadím na čestné místo do Foglarovské poličky vedle Posledního Tajemství Jana T a Zkázy jezerní kotliny.

17.12.2024 5 z 5

Filumena Marturano Filumena Marturano Eduardo de Filippo

To bylo tak .... italské. Neapolský temperament a slovní ekvilibristika. Autora jsem neznala a o to víc jsem překvapená, jak se mi to líbilo. Stejně jako i u Goldoniho a dalších italských dramatiků, je žena hybatelkou děje. Posloucháno jako rozhlasová hra se skvělými Viktorem Preissem jako Domenicem a Simonou Stašovou jako Filumenou v režii Lídy Engelové.

15.12.2024 4.5 z 5

Kronika zapomenutého kněze aneb Hříchy na templářské tvrzi v Čejkovicích Kronika zapomenutého kněze aneb Hříchy na templářské tvrzi v Čejkovicích Naďa Horáková

Templáři, tajemství, vraždy a skrytý poklad. Příběh odsýpá a nenudí. Poslouchala jsem audioknihu. Načtení nebudu hodnotit, každému sedne něco jiného a já zvládnu leccos, ale tak zašumlené audio, to se v současnosti jen tak nevidí. Zpět ke knize. Rozprášení templářského řádu a jeho převzetí řádem johanitů je zajímavé téma, které se v české literatuře příliš nevyskytuje. Jen ta záměna dvou mladíků ... že by si toho všimla jenom jedna osoba, není příliš pravděpodobné.

14.12.2024 3.5 z 5

Lorenzaccio Lorenzaccio Alfred de Musset

Itálie v období Renesance a nejen v tomto období, byla plná vládců, kteří měli neomezenou moc. Když byl nějaký tyran zavražděn, nastoupil jiný. Lorenzaccio tyranovi slouží, ale vzepře se mu, až když jeho pán zaměří svou chlípnou pozornost na jeho tetu. Očekává oslavy, kterých se mu nedostane. Nechápu, proč před vraždou musel Lorenzo svůj úmysl sdělit tolika lidem. Hned za tepla to věděl vévoda. Styl dramatu mi neseděl, ani téma. Nedivím se, že se tato hra na českých jevištích neuvádí.

14.12.2024 2.5 z 5

Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Napínavá detektivka od začátku do konce. Kvituji, že zde příběh nekončí odhalením vraha, ale pokračuje výslechy. Většinou to tak není a o to víc se mi tato kniha líbila. I když jsem vraha tipovala, nevadilo mi to. Jeho motiv byl jiný, než jsem čekala. Zapomenutá vesnice na hranicích s Rakouskem, poválečná historie a zamotané osudy. Vše namícháno velmi citlivě.

14.12.2024 4.5 z 5

Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

Když jsem na ČRo zahlédla Postřižiny, první myšlenka byla, proč je mám poslouchat, když jsem viděla skvělý film. Nakonec jsem se do nich pustila a ... to byla jízda. Film je úžasný, ale knížka je lepší. Možná tomu napomohl i naprosto výjimečný přednes Terezy Bebarové. Málokdy hodnotím interpreta, ale tady musím. Její strýc Pepin byl tak zábavný, že jsem měla několikaminutový záchvat smíchu. To se mi už dlouho nestalo. Kniha je poetická, vtipná, smutná, melancholická... Knihy pana Hrabala nečtu, dlouhá souvětí mi nedělají dobře, ale poslouchám. Těm, kteří mají stejně jako já se stylem Bohumila Hrabala problém, doporučuji audio. Nečekala jsem nic, ale jsem nadšená. Dokonce i epizoda s useknutím ocásku psíka, která byla drsná, do knihy sedla. Je tam všehochuť života a ten uměl popsat Hrabal jedinečně.

14.12.2024 5 z 5

Advent Advent Jarmila Glazarová

Syrovost, tvrdost a bezútěšnost beskydských hor v době, kdy život člověka neměl valnou cenu, žena byla dobrá jen na úklid a do postele, kdy majetek byl středobodem všeho. Když se ztratil hlavní hrdince syn a gazda ji přemlouval, ať ho nehledá a raději si s ním jde lehnout ... Sňatky z rozumu, bez lásky a z donucení. Silné.

14.12.2024 4.5 z 5

Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Lucie Macháčková

Vtipné, pobavilo. Víc jsem neočekávala. Nejsem fanoušek StandUp. Jsem právě ten "suchar", který si myslí, že sprostými slovy by se mělo šetřit a jakékoli sprosté slovo ve mě nevyvolává záchvaty smíchu. Díky knize vím, že StandUp komici jsou instruování - hele, jdi do plných, sprostá slova, rasismus - oni to zvládnou ... no, je hezké vidět, že i StandUp komička dokáže být vtipná i bez použití vulgarismů v každém druhém slově. Nad některými příběhy jsem se usmívala, některé mě rozesmály. Třeba průvodce po stopách eliminace Heydricha. Když se jeden z účastníků zeptal průvodce, kolik dní po atentátu Heydrich zemřel, jiný účastník se hned ozval, aby nespoileroval, že nevíme, jestli umře.

12.12.2024 4.5 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Něco málo z tajemství bylo objasněno. Některé motivy postav také, ale všeobecný pochvalný jásot sdílet nemohu. Drzost hlavní postavy je čím dál otravnější. Jede se stále jako přes kopírák. Sérii doposlouchám, ale prvotní nadšení vyprchalo.

09.12.2024 3 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Škoda, že jsem si nepřečetla varování Rudany dřív. Z nějakého důvodu jsem si myslela, že čtvrtý díl je poslední, tak jsem se pustila do poslechu. Nemám moc ráda série, které nejsou ukončené. Během doby, než bude další díl, úspěšně zapomenu co bylo v těch minulých. No nic, stalo se. Moje chyba. První díl se mi líbil. Zejména začátek byl strhující. Pak, s odchodem s patnáckou, začal knize docházet dech. Vlastně se tam nic moc nedělo. Také mi nesedí názvy, pořád v nich mám slušný zmatek. Naprosto nepravděpodobné mi přišlo, že holka, která je celý život vychovávaná v poslušnosti a strachu o život, je neustále drzá na nejmocnějšího muže krajiny, který jak se ona obává, ji může okamžitě zabít.

09.12.2024 3.5 z 5

Jelení vršek Jelení vršek Hana Martinková

To bylo ale hezké. Takové milé pohlazení. I ti padouši byli takoví no "ňuňánkovští" . Sice od začátku bylo zřejmé, k čemu příběh směřuje, ale vůbec mi to nevadilo. Děj krásně plynul, sem tam nějaká hrozba moru (no dobře) a nějaké to ohrožení se také našlo, ale stejně to byl milý romantický příběh.

06.12.2024 5 z 5

Zvon Zvon Martin Čepa

Téma cestování časem je oblíbené a v této knize jsme se dostali do zajímavého úseku dějin na konec druhé světové války. Kniha je psaná čtivě a nebojí se zabrousit i do trochu temnějších zákoutí a čekají nás (nečekaně v dětské knize) i překvapivé zvraty. Mojí srdcovku Ztraceni v čase od Petry Braunové to nepřekonalo, ale kdo ví, s čím přijde autor v budoucnu. Mohu jen doporučit a těším se na další knihy.

30.11.2024 5 z 5

Dobře utajené housle Dobře utajené housle Miroslav Horníček

Posloucháno jako audiokniha načtená autorem. Hlas Miroslava Horníčka je velmi příjemný. Před dvaceti lety bych obsah povídek asi ocenila víc. Nyní, nevím jestli jsem větší cynik, ale přijdou mi rádoby moudré a trochu povrchní. A to při vší úctě k autorovi, kterého jsem poslouchala jako mladá v předscénách s Janem Werichem a zamilovala si ho jako pana Pécucheta. Asi nejvíc z celého poslechu mi utkvělo, že filozofové bývají často málo použitelní v běžném životě. Ve svém středoškolském věku bych bez váhání dala plný počet hvězdiček. Jen už mi není sedmnáct a povídky tohoto typu mě už neohromují.

30.11.2024 3 z 5

Palec a tichá voda Palec a tichá voda Jarmila Pospíšilová

Tichý vyděrač, kterého ostatní přehlíží, ale on vidí a slyší vše a tím má nad ostatními moc. Zatím mi tento díl přišel z celé série nejslabší. Jako nenáročná detektivka je to povedené.

26.11.2024 3 z 5

Katovny a mučírny Katovny a mučírny Vlastimil Vondruška

Po mnoha velmi pozitivních recenzích jsem očekávala mnohem víc. Pár zajímavých informací se našlo, ale ve výsledku jsem byla zklamaná. Čekala jsem mnohem větší vhled do katovského řemesla a postavení kata v průběhu staletí. Celá kniha šla velmi po povrchu. Když už se naťukla nějaká zajímavá informace, rychle se od ní uteklo jinam.

26.11.2024 2 z 5

Panoptikum pana Perkinse Panoptikum pana Perkinse Ilona Dobrovolná

Velmi oceňuji míchání různých časových období. Sledování příběhu v době, kdy se odehrával a o 130 let později, bylo velmi neobvyklé. Zajímavé téma, které je podáno velmi čtivě. Oceňuji i to, že vyšetřovatel nebyl policista, ale historik.

21.11.2024 4 z 5

Proměny Proměny Věra Nosková

Zajímavá a velmi dobře napsaná knížka. Další rozměr dostala výborným načtením na ČRo. Skvěle vykreslená atmosféra pozdního socialismu a raného kapitalismu. Oboje jsem zažila a ten pocit té doby u mě znovu díky této knize ožil. Nemá příliš nosný příběh, který bych si zapamatovala, ale jako taková jednohubka to bylo velmi dobré.

18.11.2024 3 z 5