ivka7708

Ďalší diel plný akcie. Tentokrát sa dej čiastočne odohráva aj v ČR a vždy je príjemné v knihe naraziť na lokalitu, ktorú poznáme. Ani na jednej stránke som sa nenudila. Zmeny v lokalitách sa konečne diali aj inak ako unesením Brexley (to mi trochu vadilo v 2. diele). Nielen že sa konečne dozvieme trochu viac o tom, kto/čo je Brex a čo dokáže, ale hlavne sa pohne aj vzťah medzi Brex a Warwickom. Iba ich príťažlivosť je silnejšia než ich nenávisť. Keby sa nechceli navzájom stále trestať a občas by si aj úprimne priznali, čo k sebe cítia (hlavne keď to vďaka svojmu spojeniu aj tak minimálne tušia), žilo by sa im trochu jednoduchšie. Mám len jeden veľký problém, a to zistenie, že toto bol len tretí diel zo siedmych.

Ako čítanie pre dospelých je to len taká jednohubka, ktorá ma ale extra nenadchla. Ako čítanie pre deti ma to tiež veľmi nepresvedčilo. Plusovo hodnotím pekné ilustrácie. Kniha sa skladá z 3 častí od rôznych autorov a každá obsahuje ešte kratšie kapitolky. Najviac sa mi páčila asi posledná časť knihy, ktorá je venovaná deťom na prázdninách u strýka. Číta sa rýchlo ale znovu sa už do nej nepustím a pošlem radšej knihu ďalej.

Príbehy sú o dosť dlhšie ako v knihe od pána Čapka. Navyše, každý príbeh obsahuje ešte jeden (pod)príbeh, napríklad ako sú pejsek a kočička nemocní a v ňom ešte kočička rozpráva príbeh o pravekých kočkách. Príbehy sú obohatené o postavu zajaca. Zo začiatku som mala pocit, že rivalita a naťahovanie medzi zajacom a psom nie je primerané na detskú knihu. Postupne sa ale ich vzťah v knihe vyvíja k lepšiemu. Kočička je v knihe viac vykreslená ako typická ženská postava s niekedy až príliš stereotypnými názorami čo mi trochu vadilo. Kniha je ale určená deťom a synovi sa pácila. Originál hodnotím lepšie ale pre deti, ktoré príbehy o pejskovi a kočičke milujú, je to dobré pokračovanie.

Krásne ilustrácie, na každej strane len pár slov ale pre deti od 1,5 roka ideálna na dobrú noc.

Čítala som ich na dobrú noc synovi. Zo začiatku si treba zvyknúť na trochu zastaralejší jazyk a miestami veľmi zvláštne poskladané vety. Upozorňujem, že v týchto pohádkach bežne niekto zomrie alebo chce niekto niekoho zavraždiť. Nakoniec to ale vždy dopadne dobre.

U tejto knihy som trochu rozpoltená. Pokiaľ by som ju mala hodnotiť ako romantickú knihu, dávam 5*. Príbeh sa čítal krásne, dej ubiehal, celkovo som knihu prečítala za 2 dni, pretože ma veľmi chytila za srdce. Už síce nie som YA, ale vrátilo ma to do môjho mladšieho ja keď som hltala Twilight ságu a podobné knihy tohto žánru. Oceňujem aj obrátené garde ohľadom klišé, kedy sa muž staví o to, že dostane nejakú ženu do postele.
Pokiaľ mám ale hodnotiť knihu ako fantasy, musím na chvále ubrať. Prostredie nadprirodzených bytostí má tak veľký potenciál, a navyše mať ako hlavné postavy Pýthie, ktoré vidia budúcnosť... človek proste čaká, že dej bude z veľkej časti ovplyvnený práve nadprirodzenom. Už na začiatku knihy som ale mala pocit (a po dočítaní sa mi to potvrdilo), že príbeh by sa mohol rovnako odohrávať aj vo svete ľudí na obyčajnej vysokej škole. Namiesto jasnovidectva si predstavte, že Lis nútia študovať právničinu a príbeh by mohol fungovať takmer rovnako. Vôbec som nemala pocit, že by predtuchy hrali vo vývoji deja zásadnú rolu. To, že nebol využitý magický potenciál je mi veľmi ľúto. Takže pokiaľ hľadáte romantiku a nevadí vám, že fantasy linka je vedľajšia a len spestruje dej, kniha sa vám bude určite páčiť. Pokiaľ čakáte nabušené fantasy, budete bohužiaľ sklamní.

Bola to moja prvá kniha s témou autizmu a neľutujem, že som po nej siahla, aj keď to nie je práve môj obľúbený žáner. Zo začiatku ma trochu otravovali dlhé popisy toho ako funguje autorove vnímanie čísel ale po dočítaní knihy som pochopila, prečo sa tomu venovalo toľko pozornosti. Ocenila by som, keby bola aspoň časť knihy napísaná formou dialógu postáv, a nie vždy len sprostredkovane cez autora. Najviac ma potešili posledné 2 kapitoly, takže všetkým odporúčam knihu dočítať až do konca.

Za mňa jedna z tých slabších kníh. Má príjemné momenty vo forme striedania sa časových období, ktoré sú hlavne zo začiatku vždy prepojené nejakým detailom. Napríklad keď hlavná hrdinka zabudne kľúče v súčasnosti a následne sa v čase vraciame do jej vzťahu, keď sa stalo to isté len v inom kontexte. Autorka sa takto pravdepodobne snažila naznačiť, ako trúchliacemu človeku aj takáto maličkosť môže pripomenúť bolestné spomienky. Na druhej strane sa ale v tejto knihe veľa vecí nedeje. Najväčší zvrat vo forme smrti Bena sa odohraje už na začiatku knihy a o ich vzťahu sa dozvedáme až spätne. Aj vzťah ktorý si postupom času buduje Elsie so Susan sa mi zdal ako dosť nepravdepodobný. Od tejto autorky by som určite viac odporúčila knihu "Možná v jiném živote".

Čakala som fantasy, čakala som príbeh o superhrdinoch a možno nejakú tú romatickú zápletku.... čakala som to aj napriek tomu, že autor hneď na začiatku vraví, že o tom táto kniha nie je. Presvedčila som sa, že autor nekecal. No aj napriek tomu ma kniha nesklamala. Namiesto prvoplánovej a už toľko krát opakovanej superhrdinskej linky som dostala príbeh o veciach, ktoré sa môžu stať každému z nás a super schopnosti tomu iba pomáhali dotvoriť tú správnu atmosféru aby si v nej našiel svoje každý milovník fantasy žánru.
Uberám jednu hviezdičku možno kvôli tomu koncu. Možno preto, že sa mi zdá až príliš reálny a smutný a moje optimistické JA sa nechce zmieriť so svetom kde by podobný príbeh mohol skončiť rovnako.