ivka7708 komentáře u knih
Rýchlo odsýpajúce sci-fi o cestovaní časom a jeho dôsledkoch. Príbeh začína romantickou predstavou, kedy chce muž zmeniť minulosť aby zachránil svoju ženu... lenže cestovanie časom nikdy nedopadne tak ako si predstavujeme.
Prečítané za večer, dej sa hýbe rýchlo ale žiadne veľké prekvapenia.
Hodnotím knihu lepšie vzhľadom na to, že je napísaná pred 50 rokmi a na svoju dobu toto téma nebolo tak obohrané. Pri čítaní si ale tento vek vôbec neuvedomíte. Určite odporúčam, ak sa zaujímate o príbehy s premisou cestovania v čase a paralelných vesmírov.
Ja čítam knihy rýchlo, obzvlášť tie, ktoré ma zaujmú. Ale túto knihu som čítala mesiac a trochu ma dostala do čítaciej krízy. Áno, chémia medzi postavami tu konečne funguje, IRA je sen... ale postava Emílie mi stále trochu vadila. "Detektívny" dej dosť mizerný, akurát sa na vás valia rôzne magické predmety, ktoré by mali všetko objasniť, ale len vám motajú hlavu. Asi mi proste autorský štýl Kerri Maniscalco nesedí.
Mám kúpený aj tretí diel a dokonca aj novinku "Trůn padlých" ( tam ma nalákala krásna oriezka) ale reálne zvažujem, že sa na nich vykašlem.
Kniha skôr priemerná, aj keď teda lepšia než jednotka.
Kniha sa číta veľmi rýchlo. Celá je vo forme rozhovoru, teda Otázka/Odpoveď ako pri rozhovore v časopise, akurát ten rozsah je väčší. Super aj na čítanie, keď nemáte cez deň veľa času, prečítate pár odstavcov a kľudne odložíte lebo vám dej nijak neutečie.
Práca doktora na záchranke a urgentne je zaujímavá a verím, že kniha má pozitívny dosah aj na čitateľa. Okrem iného si tam osviežite princípy prvej pomoci či prevencie proti nehodám.
Nevýhodou je, že pri čítaní som mala pocit, že môžem každú chvíľu zomrieť ani neviem ako...
Zároveň je kniha občas aj dojemná a pár krát ma rozplakala. Osudy pacientov o ktorých sa dozvieme sú zo života, takže nie vždy končia šťastne.
Určite by som knihu odporúčila úplne každému. Dokonca aj ľuďom, ktorí veľa nečítajú ale zaujímajú sa práve o danú oblasť, prípadne majú so záchrankou nejakú skúsenosť ako pacienti či niekomu už záchranku sami volali.
Prečo, prečo, prečo má táto kniha 650 strán??? Nielenže sa zle drží a je nemožné nezlomiť jej chrbát, ale kľudne by mohla mať o 200 strán menej a nič by sa nestalo.
Súhlasím s komentármi, že sme sa v deji veľmi nepohli. To, čo som dvojke trochu vytkla (že sa toho za pár dní stalo až príliš veľa), je v trojke presný opak. Dlhý a relatívne nudný začiatok, kde sa Grace stále v hlave točí v tých istých kruhoch a porovnáva svoj vzťah s Jaxonom a Hudsonom. Chápem, že autorka musela vysvetliť jej vzťahový posun, ale mala som pocit, že sa Grace často opakuje. Na druhej strane sme dostali možnosť znovu sa zamilovať a to sa často nestáva :) Miestami trochu presladené klišé, ale k tomuto žánru to proste patrí. Pristihla som sa, že sa pochechtávam aj búcham do čela, v deji nechýbali ani rôzne prekážky, ktoré menia to, čo ste už považovali za hotovú vec.
Pozitívne hodnotím vedľajšie postavy a ich vývoj aj nové postavy, ktoré sa objavia.
Do asi trištvrte knihy som myslela, že dám knihe len 3* ale koniec mi to vynahradil. Dej dostal spád a aj som uronila slzu. Preto nakoniec 4* ale s výhradami.
Začínam mať pocit, že takto dlhé knihy sú trendom (hlavne uprostred série) a nie vždy je to ku prospechu.
Kniha sa s ničím nepára a hneď v prvej kapitole sa ocitneme na chate plnej mrtvých tínedžrov. Postupne sa nám odkrýva príbeh o svete plnom upírov, a ako ľahko sa môžete stať jeho súčasťou. Páčilo sa mi striedanie kapitol, kde sa strieda hlavný príbeh s pohľadom do minulosti a ako to do seba začne pekne zapadať. Zároveň nám to pomáha pochopiť hĺbku jednotlivých postáv. Celý príbeh má spád a odohráva sa len v pár dňoch. Veľmi som si obľúbila postavu Gavriela, ktorý bol príjemne vyšinutý ale zároveň distingvovaný. V knihe je dosť násilia aj s explicitnými popismi a strieka tam krv kade-tade, čo ale za mňa k správnej upírine patrí.
Koniec knihy ma veľmi milo prekvapil tým, že to nie je úplne prvoplánové, ale zároveň nahneval určitou otvorenosťou, ktorú nemám u stand alone kníh rada.
Od autorky som čítala aj "Nejtemnější část lesa", a táto kniha je za mňa lepšia, pútavejšia a s lepším príbehom.
Waw. Kniha má 750 strán a úplne krásne by to mohli byť 2 samostatné knihy... ale kto by nechcel 750-stranové šialenstvo, keď je to tak dobre napísané!
Ja som sa nemohla odtrhnúť. Dej ubieha a nenájdeme tu žiaden zbytočný balast, pretože všetko, každé slovo, každý náznak a každý rozhovor má svoje miesto a význam pre celkový príbeh. Kniha je temnejšia a rieši vážnejšie témy ako v prvom diele. Okrem toho, že tu ide viacerým ľuďom (a nielen Violet) o život tak sa stupňuje aj celkový politický konflikt.
Samozrejme, že sa nájdu aj zápletky, ktoré som čakala (napr. ako Violet žiarli), ale potom sú veci ktoré ma nechali v úžase s otvorenými ústami. A ten kto by čakal taký koniec aký prišiel... nemám slov a chcem ďalší a ďalší diel. Plný počet hviezd je málo.
YA fantasy o čarodejniciach a démonoch. Aj keď by to malo byť presne "to moje" z obľúbeného žánru, som z knihy trochu na rozpakoch. Má dosť temnú atmosféru čo hodnotím kladne a k tomu detektívnu zápletku. Avšak ako sa hlavná hrdinka snaží dopátrať vraha čarodejníc tak je kniha dosť zmätená. Emília sa snaží pomstiť svoju sestru ale očividne netuší čo robiť. Ku všetkému sa dostane v podstate náhodou a aj po dočítaní knihy mám v tých proroctvách a princoch a všetkom čo sa tam dialo dosť guláš. Možno sa to viac vyjasní v ďalších dieloch ale pri čítaní mi niektoré veci proste nedávali zmysel. Prišlo mi, akoby sa autorka snažila zmiasť nás zo stopy ale zároveň aj podsúvala nápovedy v rovnakom čase a vznikol z toho len zbytočný balast.
Čo je mi trochu ľúto je slabá až neexistujúca romantická linka, aj keď verím (dúfam), že to sa tiež v ďalšom diele zmení.
Postava Emílie je nevýrazná a všetky jej rozhodnutia sú postavené na tom, "čo by urobila moja sestra". Ira je na druhej strane zaujímavý a kvôli nemu a tomu, že chcem poznať jeho pohnútky, sa asi pustím aj do druhého dielu.
Pre mňa to bola prvá Kotletovka ale rozhodne nie posledná. Akcie, krvi, sexu, démonov a rôznych nechutností si tu užijete kopec. Tak hlavne opatrne s výberom knihy, ktorú budete čítať po nej, pretože vám skoro všetko bude pripadať nudné . Trochu mi vadil koncept toho, že za zabitie démona sa vaša duša kompletne očistí (hlavne preto, že s ním zabijete aj človeka v ktorom sídlí) a začnete démonom "smrdieť". Na druhej strane to slúžilo ako hnací motor deja aby postavy nemohli ostať ani 5 minút na jednom mieste.
Druhý diel som musela otvoriť hneď po jednotke a priznám sa, že som väčšinu času čítania bola v depresii. Doslova ma bolelo srdce a to sa mi u knihy často nestáva. Zanechala ale hlboký dojem a preto jej musím dať 5*. Ak niekto čítal jednutku ale váha či pokračovať, tak ja musím dvojku doporučiť. Príjemný bonus je epilóg, vďaka ktorému trochu zalepíte jazvy na duši.
Zo začiatku som ani nevedela, čo presne mám od knihy čakať. Ako stránky ubiehali, bola som trochu sklamaná a zmätená. Čakala som klasický romantický príbeh s nejakou tou erotikou ale romantika bola neromantická a erotika bola divná... Lenže ako som čítala knihu ďalej, tak ma oveľa viac pohlcoval príbeh Swayze ale hlavne Daisy. To prepojenie minulého života cez nesúvisiace spomienky hlavne na ľudí z Daisynho života ma bavilo. Ale hlavne sa kniha zameriava na duševné rozpoloženie Swayze a jej zmätenosť a nevyzrelosť. Neviem presne čím ma kniha tak uchvátila, ale musela som si hneď otvoriť druhý diel a ten bol mega aj keď doteraz mám z neho trochu depresiu.
Knihe dávam vysoké hodnotenie hlavne preto, že vo mne vyvoláva pocity aj dlho po prečítaní a to sa často nestáva.
Tento diel sa mi páčil asi o trochu viac než Lapeni. Odohráva sa vo fiktívnom kráľovstve niekedy na prelome 19. a 20. storočia a vďaka tomu mal príbeh rozprávkovejší charakter ako prvý diel. Nemala som problém uveriť Tristanovi jeho charakter ani jeho činy. Samozrejme, že je to toxická postava, ale každý mužský "hrdina", ktorý je schopný a ochotný zničiť svet pre svoju lásku si dokáže získať srdce čitateľky. Sara je oproti tomu postava, ktorá sa hrá na drsňačku, (a možno tomu dokonca aj verí), ale v skutočnosti to teda bola riadna naivka, ktorá si vôbec nedávala pozor a robila chybu za chybou. Prvá polovica knihy sa mi čítala ťažšie ale potom prišlo viac akcie, ako v deji tak aj v ich vzťahu a ku konci už to malo poriadny spád. Za mňa veľké plus, že aj napriek tomu, že sa nejedná o fantasy, tak to malo podobný vibe.
Toto bolo čítanie trochu mimo moju komfortnú zónu. Téma s provázkem síce požičala knihe trochu toho nadprirodzena, ale inak sa nič neobyčajné nedialo. Trochu som dúfala, že sa bude príbeh viac zaoberať tým, odkiaľ sa provázky vzali.
Príbehy jednotlivých ľudí boli dobre namiešané, aby sa každý dokázal s niekym identifikovať. Páčilo sa mi ako sa jednotlivé linky začali prepájať a príbeh tak dostal väčšiu hĺbku. Na konci som dokonca aj uronila slzu. Trochu mi vadilo ako sa celý príbeh vlastne točí hlavne okolo prezidentskej kampane v Amerike. V knihe sa samozrejme preberá téma politiky, rasizmu ale aj trúchlenia a celkovo zmyslu života. Je tam niekoľko myšlienok, ktoré ma zaujali a preto aj hodnotím knihu vyššie než som pôvodne chcela.
Takže ak hľadáte poriadne sci-fi alebo fantasy, tu sa nedočkáte. Ak hľadáte vedecké či náboženské vysvetlenie provázkov tak sa tiež nedočkáte... ale ak sa chcete zamyslieť nad životom, tak je kniha pre vás.
Tak veľmi by som tejto knihe chcela dať 5* ... ten záver knihy aj série by si to zaslúžil. Ale bohužiaľ, musím knihu hodnotiť od začiatku a tam to bolo trochu slabšie. Prišlo mi, že veľa motívov bolo podobných ako v predchádzajúcich dieloch. Napr. porovnávanie Julesa so Shawom, viacero bitkiek, ktoré sa tam objavia a ďalšie maličkosti. Najviac mi ale vadila postava Harper. Nedokázala som s ňou a jej pohnútkami sympatizovať. Bola strašne nenávistná a plná predsudkov. Jediné v čom s ňou súhlasím je, že Julse je pre ňu až príliš dobrý. Síce mala v priebehu knihy určitý posun k lepšiemu ale nestačilo to, aby som si ju obľúbila. Preto sa mi väčšina kapitol z jej pohľadu príliš nepáčila. Nebyť veľkolepého finále, ktoré teda autorka vie napísať krásne, bolo by to hodnotenie dosť slabé. Príjemným prekvapením bol záver knihy, ktorý bol na striedačku písaný z pohľadu všetkých nám známych postáv, od Roxy až po Ellu.
Celkovo musím povedať, že séria sa mi páčila a som rada, že ma prvý diel neodradil. Je tam príjemná a vyvážená kombinácia fantasy a romantiky a v závere som sa pristihla, že tá Fantasy linka ma bavila viac.
Druhý diel bol o poznanie lepší než jednotka. Romantická linka sa točí okolo iných postáv než v jednotke a ich príbeh je uzavretý, takže nemusíte čakať ob knihu ako je to v prípade Roxy a Shawa. Chémia medzi Wardenom a Cain funguje dobre a príjemné sú aj kapitoly s retrospektívou. Akcie tu je tiež dostatok a finále je neskutočné. Určite som rada, že ma prvý diel neodradil pokračovať v sérii. Páči sa mi ako sa postupne pridávajú zmienky o stratených lovcoch a ďalších veciach, ktoré budú hrať úlohu v ďalších dieloch.
Kniha má dobrý nápad ale bohužiaľ musím povedať, že má slabšie prevedenie. Dej sa odvíja na môj vkus strašne pomaly. Prvých 200 strán by sa mohlo kľudne odohrať aj na dvadsiatich. V romantasy očakávam byť dobrú romantickú linku alebo aspoň premyslený fantasy svet (málokedy sa nájde oboje) ale tu som nedostala ani jedno. Bolo tam málo akcie a keď už k nejakej došlo, tak aj veľmi rýchlo skončila. Začínajúci vzťah medzi Roxy a Shawom má potenciál a nepopierateľne to medzi nimi iskrí, ale veľa romantiky sa tu neodohrá. Pozitívne hodnotím delenie knihy na kapitoly z pohľadu Roxy aj Shawa ale celkovo som bola z knihy skôr sklamaná. Púšťam sa ale do druhého dielu. Jednak preto, že som si iniciatívne kúpila celú sériu ešte predtým, než som prečítala prvý diel, ale aj preto, že dvojka má lepšie hodnotenie. Dávam teda polnočným kronikám ešte jednu šancu.
Finále série som opäť zhltla za 2 dni. Kniha pokračuje tam, kde dvojka skončila a hneď sa púšťame do akcie. Sára pátra po svojej matke v snahe nájsť informácie ohľadom Pána ale samozrejme veci neidú podľa plánu. Pritom nezmyselne uteká aj pred Nikolasom a každý deň jej chýba viac a viac. Trochu som sa bála, že bude na úteku celú knihu a ich vzťah dostane priestor až na konci knihy ale stretnú sa o niečo skôr
Dočkáme sa aj rozvíjania Sárinej sily a postupne s ňou zisťujeme čo všetko dokáže.
Záver knihy bol pre mňa teda riadne prekvapenie, ale aj v priebehu je akcie viac než dosť. Určite sú si všetky tri knihy rovnocenné a neviem si vybrať, ktorá ma bavila najviac.
Séria síce oficiálne skončila, ale Karen Lynch napísala ešte ďalšie knihy, ktoré si nenechám ujsť. Snáď sa čoskoro dočkáme aj prekladu knihy Warior (Nikolasov príbeh) a potom ešte príbehov Rolanda, Chrisa a Jordan. Ja tohto sveta Mohirov ešte nemám dosť.
So svojimi 230 stranami to bola taká jednohubka. Čítala som ju asi pol roka po dočítaní trilógie a vrátilo ma to do deja s rovnakým nadšením. Prvá časť knihy sa zameriava na Desmondov život pred Callie. Nemyslím, že by sa tam objavili nejaké zásadne nové informácie. V útržkoch Desmondovho života sa vraciame do chvíľ, o ktorých sme už čítali v pôvodnej sérii, len to máme z prvej ruky. Pomáha to trochu pochopiť ako sa z Desmonda stala osoba akou je.
V druhej časti sa už dostávame do obdobia s Callie. Táto časť sa zameriava výhradne na ich vzťah z Desmondovho pohľadu a ja to milujem! Kto má rád rozprávanie aj z mužskej perspektívy tak ten si príde na svoje. Desmond si týmto upevnil svoje postavenie medzi mojimi obľúbenými kniznými boyfriendmi
Myslím, že keby som knihu čítala hneď po dočítaní Temnej Harmonie, tak by som si ju neužila tak, ako keď som medzi nimi mala pauzu.
Pokračovanie Nezdolnej ma vôbec nesklamalo. V priebehu knihy je trochu menej akcie ako v jednotke, ale určite to vynahradil koniec knihy. V knihe je veľa zvratov, niektoré som odhalila jednoducho ale niektoré veci naozaj prekvapili. Sára sa snaží trénovať a rozvíjať svoje schopnosti a zatiaľ sa okolo nej dejú rôzne nepríjemnosti, ktoré nemôžu byť len náhoda. Jej vzťah s Nikolasom sa začína trochu rozvíjať a naša neskúsená Sára je tak naivná až je to roztomilé. V určitých častiach som sa úplne vžila do jej situácie a rozbúšilo sa mi srdce aj za ňu. Pre mňa veľmi príjemným prekvapením sú aj nové postavy, hlavne Desmund a Jordan, obaja nám trochu spestrujú prostriedok knihy, kedy sa toho ohľadom akcie deje trochu menej. Záver knihy je epický a vytiahol knihu na 5 hviezdičiek. Trochu ma mrzí úplný záver, ale keďže je aj tretí diel už vonku, môžem sa rovno začítať ďalej akoby kniha ani neskončila.
Super YA fantasy. Kniha je neuveriteľne čítavá a nedá sa odložiť. Má dobré tempo, akciu, nejaké tie vzťahy a začínajúcu romancu, ktorá sa ale bude viac rozvíjať asi až v ďalších knihách. Nenájdete tu žiadne explicitné sexuálne scény, takže kniha je naozaj vhodná aj pre mladšie čitateľky. Hlavná postava Sára je hrdinka, ktorá sa chce o všetko postarať sama a veľmi ju rozčuľuje, že ju chcú strážiť a kontrolovať (aj keď je jej život naozaj v ohrození a nebyť jej ochrancov, skončí kniha veľmi rýchlo :D ) V knihe sa obajuvujú rôzne mýtické postavy ale dej sa odohráva v našom svete. Kniha ma vrátila do mojich "násť" rokov a pripomenula mi série, ktoré ma k čítaniu priviedli. Utčite odporúčam aj pre fanúšikov Twilightu, hoci tu upíri rozhodne nie sú za kladné postavy. Teším sa na ďalšie knihy a hneď sa púšťam do dvojky.
Téma ma zaujala, a tak som sa rozhodla dať knihe šancu, aj keď u mňa v knižnici už nejakú dobu ležala nepovšimnutá. Začiatok knihy bol dosť sľubný ale potom sa dej začal nekonečne ťahať. Celá prvá časť sa dosť opakovala, keďže hrdinka stále zabudne čo sa stalo a musí si to pripomínať. Vety sú krátke aby odpovedali mentalite 10 ročného dievčaťa. Čítate teda stále rovnaké pasáže dookola a niekoho to môže aj odradiť. Zasa to začína byť zaujímavé okolo strany 80. Ale keď sa človek prekoná a dostanete sa k druhej časti, už to začína byť zaujímavé. Záver knihy ma presvedčil dať vyššie hodnotenie než som pôvodne zamýšľala. Pre mňa bola táto kniha vybočením z mojej komfortnej zóny ale určite neľutijem.