Ivushaak

Že začátku jsem měla hrozný problém se do knihy začíst, asi po 1/3 už to bylo lepší, ale pořád to nebylo ono. Tento díl se mi líbil asi že všech nejméně.

Ze začátku mně chvilku trvalo než jsem si zvykla na styl psaní, ale jak jsem se začetla, tak už jsem nemohla přestat. Bylo zajímavé číst o tom, jak 2. světovou válku vlastně vnímaly děti. Určitě doporučuji přečíst.

Knížka se dobře četla, trošku mně připomínala knihy od Chrise Cartera, jen byla méně drsná. Zajímavé téma, ale poměrně rychle člověku dojde o co v knize vlastně jde a kdo je pachatel.

Kniha mě ze začátku moc nebavila, dokonce jsem ji načala a po cca 80 stránkách na půl roku odložila, než jsem se k ní znovu dostala. První polovina se hrozně táhne, druhá už je lepší, čtivější. Moc mi nesedla hlavní postava. Celkově bych knize dala 80 %.

Od začátku do samého konce děj odsýpá. Kapitoly se střídají z pohledu jednotlivých postav, tentokrát i Wylana. Jediným mínusem za mě je postava Kaze, která mi s těmi svými "tajemstvími" prostě nepřirostla k srdci. A ten konec...

Dějově nejnabitější díl, zatímco postava Tempest se konečně do jisté míry zbaví své naivity, Pyre je po většinu knihy totální osina v zadnici, celkově v tomhle díle byla dynamika mezi nimi docela divná. Konečně rozlouskneme pár "tajemství", která se sérií táhnou od prvního dílu a také uzavřeme dějovou linku Tempest a Pyreho.
Z celé série mám zatím rozporuplné pocity a kdybych nechtěla vědět, kde je její otec (i když to tak nějak tušíte téměř od začátku), do knihy bych se nepustila, stejně jako se nepustím do čtvrtého dílu.

Krátké a nicneříkající. Po úvodu, kde si autor stěžuje, jak vyrůstal v chudobě a je obklopen samými chudými lidmi. Následuje pár skrytých odkazů na jeho kurzy a jako bonus osm naprosto obecných kroků, které, pokud máte špetku zdravého rozumu, dávno znáte... Takže ne, ztráta času.

Zatímco u předchozích dílů, se postavy tak nějak plácaly na místě, tento díl je nabitý akcí. Objevuje se nám tu spousta nových postav, díky kterým začíná mít série konečně trošku grády. Z českého překladu "Jeřáb" jsem ze začátku chytala tik do oka... :D Strašný jméno...ale jinak ho žeru.

Tohle byla zatím asi nejslabší kniha od Maasové, kterou jsem četla. Povídky jsem spíše jen prolítla abych byla v obraze. Za přečtení rozhodně stojí poslední z nich, která nám hodně poví o minulosti Calaeny a také vykreslí par důležitých postav, nakonec i slzička ukápla :D
2,5 *

Kniha nebyla špatná, ale některé pasáže se hrozně táhly a chvílemi až nudily. Děje v knize moc nenajdete, je zaměřená spíše na myšlenkové pochody hlavního hrdiny. Co se mi líbilo, bylo postupné odkrývání života antihrdiny, ke konci člověk vlastně neví jestli s ním soucítí, nebo se mu hnusí. Konec je poměrně snadno odhadnutelný. Úplně mi nesedí styl psaní autora, ale komu se líbila trilogie Metra, určitě doporučuji přečíst.

Neurazí, nenadchne. Myslím, že kdybych tento díl vynechala o nic bych nepřišla.

Oproti prvnímu dílu, byl tento rozhodně slabší. Děj takový o ničem, obě hlavní postavy se chovali jako by jim bylo 14 a ne 30+.

Kniha se mi nečetla moc dobře, chvílemi byl příběh zdlouhavý a pořád se motal dokola. Plusem bylo v závěru knihy, že zde bylo napsáno jak dopadly postavy po válce.

Toto byl podle mě nejslabší díl z celé série, kniha už nebyla tak čtivá ani poutavá, jako předchozí díly. Ale i tak to byla dobrá oddechovka.

Remarka mám ráda, ale u této knihy jsem vysloveně trpěla a nebyla ji schopná dočíst.