Jack.Bledsoe

Název skutečně odpovídá obsahu, takže žádné extra filmové zajímavosti nečekejte. Pohybujeme se zde zcela ve světě čísel a financí, což každému cinefilovi nemusí sednout. Takže hodnotím objektivně, byť subjektivně bych jednu hvězdu ubral.

Pustil jsem se do toho víceméně z hecu/na přání (nikdy předtím jsem žádný ženský román nečetl) a můžu říct, že se to dalo přežít bez jakýchkoliv větších obtíží:) Prvek nadpřirozena tomu v mých očích zásadně pomáhal, takže pokud by i jiní muži chtěli udělat radost partnerce, nebojím se doporučit právě tuto knihu:)
Jo a kdyby to nějaký syn kupoval jako dárek pro maminku, tak ať přibalí i pořádnej balík papírových kapesníků:))

Většina esejů nabízí zasvěcené nahlédnutí za oponu české filmové nové vlny a skrze Škvoreckého (s postupem let) rostoucí zhnusení a rozlobenost reflektuje i zvrácenost tehdejšího režimu, který všechny ty nadané tvůrce ubíjel a brzdil jak jen to šlo.
Zároveň funguje i jako takové "Kdo je kdo" československého filmu, takže nejen studenti kinematografie tu celkově najdou spoustu zajímavých informací.

Fascinující čtení, které člověku notně rozšíří obzory.
(A to i takovému, který měl na gymplu z fyziky vždycky za 4:)) )
PS: Zároveň ale varuji laiky, jako jsem já, že "vědeckých" pasáží je tu hodně a myslím, že ne každý by to musel zkousnout. Za pokus to ale každopádně stojí!

Tři hvězdičky jsou hlavně výsledkem mých mylných očekávání. Doufal jsem v nějaké "praktičtější" informace o politice, že se bude víc popisovat dějinný vývoj a naváznost, prostě že budu jasně chápat, proč všechno vypadá tak, jak to vypadá:))
Kdyby se kniha jmenovala "Kniha politologie", tak nemám problém (protože bych ji ani nezačal číst:)) ). Řeší se zde tedy spíš dějiny smýšlení o politice, politická filozofie. Ale celkově to bylo ok.

Kéž by aspoň jeden takový Gustav Machatý působil v českém filmu i dnes. Člověk, který by měl na prvním místě svůj tvůrčí záměr a ne snahu o zalíbení se co nejširší mase lidí...
Jinak výborná knížka nejen o samotném Machatém, našem prvním režisérovi světového kalibru, jeho velkých úspěších i nesnázích, ale také o počátečním vývoji naší kinematografie.