jakub87 jakub87 komentáře u knih

Waterloo. 1. díl, Směr Brusel: bitvy u Quatre Bras a Ligny Waterloo. 1. díl, Směr Brusel: bitvy u Quatre Bras a Ligny Jiří Kovařík

Velmi čtivá kniha. Autor dopodrobna líčí tažení roku 1815. Knihu obohacují výňatky z vojenských pamětí účastníků. Škoda již komentovaných častých překlepů.

26.04.2013 4 z 5

Směr Moskva: Pal! Směr Moskva: Pal! Leo Kessler (p)

Moje první kniha od tohoto autora. Příběh mě tak vtáhl do děje, že jsem neodolal dalším dílům.

11.03.2013 4 z 5

Dunkerque: Válečný deník Československé samostatné obrněné brigády (říjen 1944-květen 1945) Dunkerque: Válečný deník Československé samostatné obrněné brigády (říjen 1944-květen 1945) Ivan Procházka

Naprosto vyjímečná kniha. Společně s knihou Cromwelly Československé brigády vám přinese spoustu informací.

Kapitán fregaty Kapitán fregaty Patrick O'Brian

Rozečteno. Zpočátku mě jako suchozemce mrzelo, že se nezačlo na moři, ale kdesi na anglickém venkově, ale teď už jsem spokojený. Nelituju, že mám v knihovně i všechny další díly, co doposud vyšly v češtině. Snad postupně vyjdou všechny a jestli ne, asi opráším angličtinu a začnu číst v originále. :-D

Humoresky vážně Humoresky vážně Michal Dlouhý

Skutečné případy jimiž byly inspirovány Četnické humoresky. Velice zajímavé čtivo. Shltnul jsem to během 3 dnů.

Kutnohorská pátračka na stopě Kutnohorská pátračka na stopě Michal Dlouhý

Tak tahleta pátračka byla předlohou Četnických humoresek. Poutavé případy, které vyšetřují četníci z kutnohorské pátračky. Opět výborné!

Za císaře pána Za císaře pána Michal Dlouhý

Poutavé případy z dob Rakousko-Uherského četnictva na našem území. Další pěkná knížka do knihovničky.

24.02.2013 5 z 5

Val na obranu republiky. Československé opevnění z let 1935 - 1938 na Králicku Val na obranu republiky. Československé opevnění z let 1935 - 1938 na Králicku Martin Ráboň

Hodně podrobná kniha o králické pevnostní oblasti. Spoustu pěkných ilustrací a dobových fotografií. Jedna z nejlepších knih o československých pevnostech.

Paříž – Dakar Paříž – Dakar Radek Fencl

Velmi pěkně čtivá kniha. Moje první z Dakaru. Rychle se čte.

24.02.2013 5 z 5

Husité - Vrchol válečného umění v Čechách Husité - Vrchol válečného umění v Čechách Leonid Křížek

Od této knihy jsem čekal více. Zasloužila by si větší propracovanost.

24.02.2013 2 z 5

Tam u Králového Hradce... Tam u Králového Hradce... Slavomír Pejčoch Ravik

Hodně široce pojatá kniha o válce 1866. Pěkné černobílé ilustrace včetně map. Trošku mi chyběl bližší popis pohybů jednotek. Jinak v celku podařená kniha, ke které se rád vracím.

24.02.2013 4 z 5

Orlové Napoleonovy armády: Lesk a bída napoleonských válek Orlové Napoleonovy armády: Lesk a bída napoleonských válek Jiří Kovařík

Podařená kniha i o těch nejnižších v hiearchii francouzského císařství, pojatá do celých napoleonských válek.

Bonaparte v Egyptě Bonaparte v Egyptě Jiří Kovařík

Kdo má rád válečnou historii Francie a arabských zemí, zaujme ho tato kniha. Autor popisuje vcelku podrobně Napoleonovu anabázi do Egypta a dále do Sýrie, včetně námořní bitvy u Aboukiru, kde Francie přišla o část svého tehdejšího loďstva. Autor dobře zachycuje i strasti běžných vojáků v arabském světě. Podrobně jsou popsány jednotlivé boje. Moc pěkná kniha.

24.02.2013 4 z 5

Četnické pátrací stanice: Od Četnických humoresek ke skutečnosti Četnické pátrací stanice: Od Četnických humoresek ke skutečnosti Michal Dlouhý

Opět výborná práce četníka Michala Dlouhého. Není lepšího autora v současnosti, kdo by v tak velkém objemu psal na téma četnictvo ČSR. Hodnotím práci jako celek, proto musím nějakou hvězdičku ubrat. Odborná práce na toto téma je na plný počet hvězd, bohužel musím ubrat za druhou část knihy a to proto, protože v některých kapitolách se autor "sám vykrádá" z děl předešlých. Ale chápu, kniha je zaměřena na širokou škálu čtenářů, kdy jednoho nemusí zaujmout odborná práce a raději si přečte skutečný kriminální případ, který příslušníci četnictva vyšetřovali. Na druhou stranu ale oceňuji, že tyto případy sumarizoval pěkně tematicky.

08.12.2024 3.5 z 5

Keltika: Kniha o Keltech z pohledu 21. století Keltika: Kniha o Keltech z pohledu 21. století Jan Novák

Za mě výborná kniha. Je psána jiným pohledem na kelty, než je o nich psáno např. archeology, esoteriky,.... Spojuje vícero pohledů. Čerpá z prací starověkých učenců, historiků, filozofů, osobností atd. Obdivuju autora, že měl odvahu se pustit z větší části na tenký led, neboť mimo jiné rekonstruoval, kde se pravděpodobně nacházely keltské kmeny (ČR, Německo, Rakousko, Polsko,...) a jejich sídla a názvy bez silné základny pramenů. Některá podávaná fakta jsou dílem autorova předpokladů a úvah. Někdy se dají vyvrátit, někdy stojí k zamyšlení, že to tak mohlo být. Není to určitě 100%ní vědecká práce, nicméně nechápu nízké hodnocení tohoto díla, určitě si to nezaslouží.

18.08.2024 4 z 5

Doprava v Tatrách - Ilustrovaný sprievodca Doprava v Tatrách - Ilustrovaný sprievodca Vlado Schwarz

Útlá knížka, ale smekám před autory. Stručné, ale výstižné texty k jednotlivým tématům a ilustrace naprosto nádherné. Kdo se chce ve stručnosti seznámit s dopravou v Tatrách, technickým řešením a s její historií, jednoznačně doporučuji!

05.03.2024 5 z 5

Země krví zbrocená Země krví zbrocená Jiří Hutečka

Asi zatím nejlepší práce, co byla v komplexu tohoto konfliktu do současné doby napsána.

02.09.2023 5 z 5

Rada Vacátko & jeho hříšní lidé - Po stopách slavného seriálu Rada Vacátko & jeho hříšní lidé - Po stopách slavného seriálu Blanka Kovaříková

Kdo má rád Hříšníky v čele s panem radou Vacátkem, naprostá nutnost přečtení této skvěle zpracované knihy! Mapuje seriál, líčí a komparuje životní a profesní osudy detektivů proslulé "čtyřky" ze seriálů s těmi skutečnými, včetně rady Vacátka a skutečného rady Vaňáska. Přibližuje některé případy, vyšetřovanými těmito detektivy.

22.05.2020 5 z 5

Kriminální případy 92. policejního revíru Kriminální případy 92. policejního revíru Ladislav Beran

Další kniha z řady o četnících z četnický pátračky. Autor těží ze znalosti Prácheňska. Dokáže navodit prvorepublikovou atmosféru. Jen mě dost irituje několik věcí, jako např. Autor v jedné kapitole velitele pátračky uvádí jako nadporučíka, v další, štábního kapitána, nebo některé ze členů strážmistra, posléze, štábního strážmistra a v následující kapitole je to zas strážmistr. Zkrátka autor si četníky povyšuje a degraduje, jak se mu zachce. Nehledě na to, že velitel pátračky nikdy nebyl v hodnosti štábního kapitána, ale nanejvýš vrchní strážmistr. Z četníků dělá alkoholiky, kteří chlastají na stanici. Neříkám, že by se někteří nenašli, ale přijde mi to přehnané... A poslední vadou na kráse je u některých případů závěr, ten tu postrádám. Každého přece zajímá, jak ten či onen zločinec dopadl a nemá rád otevřený konec.

04.10.2018 3 z 5

Olomouc - Domašov 1758 Olomouc - Domašov 1758 Pavel Bělina