jan.para Online jan.para komentáře u knih

15 let v legii : Légion etrangere 15 let v legii : Légion etrangere Stanislav Gazdik

Pěkný popis 15 let Stanislava Gazdíka v legii. V knize čtenář nalezne nejen popis legionářského života, ale také krátkou historii legie, nebo její tradice. Některé kapitoly mi přišli příliš stručné. Nevím, proč se v nich autor více nerozepsal, možná z důvodu utajení nemohl. Chvílemi mi vadla přílišná glorifikace legie. Myslím si, že to tam není tak úžasné, tak autor píše. Je to určitě tvrdý a nemilosrdný život. Kniha ale rozhodně stojí za přečtení a zhltnete jí na posezení.

06.04.2023 4 z 5

Zemřeli jsme pro Anglii Zemřeli jsme pro Anglii Manuel F. Van Eyck

Zajímavá kniha o smrti našich letců v Anglii. Pokud se chcete dozvědět víc, tak musíte sáhnout po něčem jiném.

03.04.2023 3 z 5

Válka v Arktidě: Zapomenuté bojiště tajné meteorologické války v letech 1940-1945 Válka v Arktidě: Zapomenuté bojiště tajné meteorologické války v letech 1940-1945 Jindřich Marek

Zajímavá kniha o trochu zapomenuté kapitole druhé světové války. Mě osobně nejvíce bavila část o našich letcích.

02.04.2023 3 z 5

Mezi nebem a mořem Mezi nebem a mořem Zdeněk Hanuš Knapp

Absolutně jsem se do knihy nemohl pročíst.

13.03.2023 1 z 5

Československá armáda ve Velké Británii Československá armáda ve Velké Británii Vilém Fencl

Zajímavá encyklopedie s mnoha fotografiemi. Čtenář se v ní dozví všechny informace k výstroji a výzbroji naší brigády ve Velké Británii.

10.03.2023 5 z 5

Exorcista vypráví Exorcista vypráví Gabriele Amorth

Čekal jsem trochu jinou knihu, ale ani tak z toho nejsem zklamaný. Je to spíše popis toho, co by měl exorcista správně dělat, jak se chovat, nebo jaké podpůrné prostředky používat. Kniha také obsahuje vypravování muže, do kterého vstoupil démon. Kniha trochu vyvrací příběhy o exorcismu, jak je známe z filmů s křičící osobou a potoky krve. Každému ať řekne jeho vlastní rozum, jestli tomu bude věřit nebo ne.

08.03.2023 4 z 5

Tanks Czechoslovak Independent Armoured Brigade Group Tanks Czechoslovak Independent Armoured Brigade Group Ivan Procházka

Hezká fotografická kniha s několika bokorysy a krátkou historií Československá samostatné obrněné brigády. Za půl hodiny jí máte prolistovanou.

06.03.2023 4 z 5

Letadla Letadla Philip Jarrett

Modlitební knížka za mlada.

26.02.2023 5 z 5

50 let městské hromadné dopravy v Děčíně 50 let městské hromadné dopravy v Děčíně neznámý - neuveden

Pěkný přehled. Dnes již těžko k sehnání. Obsahuje mnoho zajímavých fotografií.

25.02.2023 5 z 5

To je přece nesmysl To je přece nesmysl Jiří Kulhánek

Některé povídky byli dobré, některé horší. Celkem mi to přišlo jako průměr.

23.02.2023 2 z 5

Podruhé doma Podruhé doma František Fajtl

Jako všechno od Františka Fajtla je i tato knížka super, ale trochu jsem z ní cítil, že se na ní podepsali komunističtí cenzoři. Myslím, že František Fajtl žádnou extra velkou láskou k SSSR neoplýval. Kniha se překrývá s koncem knihy První doma a popisuje autorovu válečnou anabázi až po jeho návrat domů. Cením, že autor v knize popisuje osudy příslušníků 1. československého stíhacího pluku, kteří zůstali po porážce SNP zůstali na Slovensku. Kniha není tak "akční" jako jiné Fajtlovi knihy, ale i tak stojí určitě za přečtení.

23.01.2023 4 z 5

Slavné bitvy českých panovníků Slavné bitvy českých panovníků Vlastimil Vondruška

Tohle jsem hltal jako malý kluk. Hlavně bitvu u Chlumce.

12.01.2023 5 z 5

Za Háchu i za Beneše Za Háchu i za Beneše Ivo Pejčoch

Vladaři, aneb velmi zajímavá část Protektorátní historie. Kniha obsahuje popis činnosti Vládního vojska a medailonky padlých vojáků. Dobře, že to někdo dal dohromady.

08.01.2023 5 z 5

Zemřeli na Západě Zemřeli na Západě Ivo Pejčoch

Kniha obsahuje seznam všech padlých naší armády v Polsku, internaci v SSSR, ve Francii, ve Velké Británii, Středním východě a také pro mě velmi zajímavý seznam padlých vojáků, kteří sloužili na západě, ale padli na východní frontě. . V knize je u každé osoby, která padla v boji uveden velmi krátký životopis, důvod smrti a u některých osob fotografie. Kniha také obsahuje krátký popis fungování naších jednotek na západě. Dobře, že to někdo dal dohromady.

Padli na barikádách Padli na barikádách Ivo Pejčoch

Kniha obsahuje seznam všech ztrát padlých a zavražděných osob během Pražského povstání. V knize je u každé osoby, která padla v boji uveden velmi krátký životopis, důvod smrti a u některých osob fotografie. Osoby zavražděné Němci jsou uvedeny v seznamu a některé mají i fotografii. V knize je také seznam padlých vojáků ROA. Kniha také obsahuje krátký popis Pražského povstání. Dobře, že to někdo dal dohromady.

07.01.2023 5 z 5

Nástin personálních ztrát Československé armády Nástin personálních ztrát Československé armády Jiří Plachý

Kniha obsahuje seznam všech ztrát naší armády, četnictva a SOS v období od 21. května 1938 do 31. března 1939. V knize je u každé osoby uveden velmi krátký životopis, důvod smrti a u některých osob fotografie. Dobře, že to někdo dal dohromady.

Tři kontra gestapo Tři kontra gestapo Petr Kettner

Pěkné shrnutí činnosti legendární skupiny Tří králů, možná i čtyř, když k nim počítáme Františka Peltána. V knize jsou velmi zajímavé komentáře pamětníků. Knize trošku škodí, že autoři neměli přístup k takovým informacím, jaký mají dnešní badatelé.

07.01.2023 4 z 5

Válka začíná až zítra Válka začíná až zítra Jiří Větvička

Kniha popisuje osudy Jiřího Větvičky od momentu, kdy se rozhodl odejít do Polska, internaci v SSSR a formování polního praporu v Buzuluku.

05.01.2023 3 z 5

Nikam Nikam Dalibor Vácha

Mám moc knížky Dalibora Váchy s historickou tématikou. Líbí se mi, jak se umí vcítit do skutečné osobnosti a přemýšlí jako on, ale tady mě to prostě nebavilo.

02.01.2023 3 z 5

Jmenný seznam příslušníků československé zahraniční armády na Západě I Jmenný seznam příslušníků československé zahraniční armády na Západě I Jiří Plachý

Úvod popisuje vznik našich jednotek a jejich složení. Pak se jedná o jmenný seznam našich vojáků ze západu. Dobře, že to někdo dal dohromady.

11.12.2022 5 z 5