jan.para komentáře u knih
Kniha popisuje operaci Anthropoid v širších souvislostech. Dozvíme se v ní mnoho informací o životě Reinharda Heydricha, nebo působení dalších výsadků v protektorátu během let 1941 až 1942. Na knize je poznat, že autor se nedostal k informacím, jaké mají dnešní badatelé, ale i tak knížku mohu jen doporučit.
Úžasná kniha popisující osudy odbojářů zapojených do operace Anthropoid.
Do detailu popsaná činnost paraskupiny Spelter.
Popisuje trochu povrchně život Jana Šerhanta do době druhé světové války.
Zajímavý životopis Jaroslava Švarce, který je doplněn o zápisy z jeho deníku. V knize nalezneme také krátké zivotopisy dvou jeho kamarádů, Bohumila Bednaříka a Aloise Frölicha, se kterými Jaroslav Švarc odešel do zahraničí.
Tenká knížka věnovaná pozadí atentátu na Heydricha. Je to spíše doplněk z širším publikacím, ale určitě stojí za přečtení.
Opět úžasná práce Jaroslava Čvančary. Na téma Anthropoidu a Heydrichiády snad není povolanějšího člověka. Kniha do detailu rozebírá celou problematiku. Asi jí nepřečtete na posezení.
Moc vaty kolem a málo informací o Slánském.
Deník mapující činnost ČSOB v bojích u Dunkerque. V knize je také podrobný popis útočných akcí naší brigády, popis vojenské techniky, či seznamy důstojníků. Naprosto nepochopitelné jsou pro mě rozkazy v 8. května, kdy už se vědělo, že je konec války a od půlnoci platí příměří. Velitelé ovšem dali rozkaz vystřílet veškerou dělostřeleckou munici. K čemu? Vždyť už bylo konec.
Velmi zajímavá kniha mapující méně známou činnost našich letců v RAF. Čtenář se dozví něco o výcviku bombardovacích letců, formování dopravního letectva, nebo činnosti našich navigátorů v kanadském letectvu. Publikace je samozřejmě doplněna o mnoho fotek.
Neuvěřitelný příběh Otakara Černého na pozadí dvou totalitních režimů doplněny o spoustu fotografií a dokumentů.
Jedná se o časopis, na jehož stránkách je stručný popis působení našich jednotek během Ostravské operace, který je doplněný o řadu zajímavých fotografií.
Velmi dobře zpracovaná kniha popisující téma zajetí našich letců za druhé světové války. Čtenář se dozví příběhy jednotlivých letců, průběh zajetí, jejich pobyt v zajateckém táboře, útěky atd.
Jedná se o časopis, na jehož stránkách je stručný popis působení naší jednotky na Středním východě, který je doplněný o řadu zajímavých fotografií.
Jedním slovem bomba. Velmi čtivě napsaná knížka, která je sondou do duše Adolfa Opálky.
Česko-anglická publikace popisující nasazení obrněné techniky u naší armády na východní frontě. Obsahuje mnoho fotografií a bokorysů.
Kniha je v zásadě velmi dobrá. Popisuje pochopitelně život Milana Kundery a širších historických souvislostech. Osobně jsem se do ní nepročetl, ale jak jsem uváděl výše, je to velmi slušná kniha.