jan7113 komentáře u knih
Dokonalá křížová výprava, ke které došlo tak trochu nechtěně a která nakonec přinesla zabrání desítek planet v jakési odlehlé části vesmíru. Knížka by v podstatě mohla sloužit jako učebnice strategie pro budoucí generály. Jak je vidět, i bez technologií (jen samozřejmě s otevřenou myslí) je možné pomocí blafování a obratné diplomacie dosáhnout úspěchu a porazit mnohem vyspělejšího protivníka.
Výborná akční záležitost. Má to napětí, má to spád. Když se do čtení ponoříte, stránky letí po desítkách a rázem jste na konci. Bohužel (jak se u mě stalo dobrým zvykem) jsem četl nejdřív druhý díl, tak už se dál nemám na co těšit, v češtině totiž další pokračování nevyšlo. A jak to tak vypadá, tak ani nevyjde. Takže kniha 80 %, vydavatelství 0 % (za ty nevydané díly).
Nenáročné, čtivé, svižné - stejně jako první díl. Ale na rozdíl od něj i zábavné. Takže určitě posun k lepšímu. Třetí díl už na polici vyčkává...
Tak tohle je taková středověká okružní jízda po českých hradech s pravidelnou sexuální vložkou. V neposlední řadě tady probíhá i "vyšetřování" vraždy. Na to, jak je příběh jednoduchý, je kniha překvapivě čtivá a i celkový dojem z ní mám slušný.
Celý příběh je vlastně nepřetržitou řadou zajetí a osvobozování zajatců. Hlavní hrdinové svému zajetí jdou mnohdy vydatně vstříc. Zvláště titulní hrdina Martin je přímo na pár facek. Klidně se nechme od Indiánů zajmout, vždyť on nás Olda s Vinnetouem přijedou zachránit. Nemají totiž zrovna na práci nic lepšího než zachraňovat nezodpovědné machry. Příjemné jsou popisy přírodních úkazů Yellowstonského národního parku.
Bohužel (pro mě) jsem knihu měl číst, když mi bylo deset a ne teď v padesáti. Vnímal bych ji i po těch letech určitě příznivěji.
Ale jo, není to špatný.
Je to sice trochu pohádka (zvlášť ten závěr), té historie (navíc stále se opakující) je tam taky víc než dost, ale nějaké to napětí kniha má a čte se dobře. A co si přát víc?
Mark Stone a jeho androidí přítel Ray měli tentokrát namále. Ale to by nebyli oni, aby se z toho nedostali. Navíc svůj pobyt na planetě Tarak završí (jak jinak) v náruči krásných žen. Vše je tedy tak, jak má být, a já už se těším na další dobrodružství s kapitánem S.D.P.P.
Možná trochu naivní, ale nakonec i napínavé. Jen mi trochu vadilo, že se jak přátelé, tak syn s otcem oslovují "hej", ale to je jen drobná vada.
Autor by si měl ujasnit, co chce vlastně psát - jestli detektivní thriller nebo politickou agitku. Jeho zoufalství ze zvolení D. Trumpa je až trapné a s dějem navíc nesouvisí. Z celého románu přímo čiší levicovost a vše podtrhuje konec, kde je de facto ospravedlněno mučení a vraždy, neboť obětmi byli přece ti "zlí".
Celkem slušná, i když jednoduchá a nenáročná detektivka, co rychle odsýpá. Teda až na ty otravné děti...
Příběhu celkem není co vytknout. Pokud čtenář absolvoval předchozí díly, tak ví, co může očekávat. A přesně to taky dostane. Konec je zase příslibem dalších dobrodružství, takže hurá do pátého dílu!
K čemu bych ale výhrady měl, to je gramatika. Ve vydavatelství Najáda museli pracovat absolutní negramoti nerozlišující "mě" a "mně", "ji" a "jí" apod. Podezírám je, že si házeli mincí, kterou variantu použít.
Rozhodně nesdílím to bezbřehé nadšení některých čtenářů, ale zatracovat knihu rovněž nebudu. Je to tak trochu počítačová hra, kde procházíte několik úrovní vražedné či náboženské zběsilosti a kde na vás může kdykoliv odněkud vyskočit nějaká zrůda, co se vás pokouší zabít. To vše na pozadí běsnícího hurikánu.
Určitě zajímavé, ale místy trošku přitažené. Když někdo po někom hodí sekáček, podaří se ho vždy zaseknout doprostřed čela.
70 %
I tento (třetí) díl se velmi příjemně a rychle čte, konec je i napínavý. Ale...
1. Loganovy někdejší vtipné hlášky jsou tytam, nahradilo je neustále opakované (a postupně víc a víc trapné) "Kristova noho".
2. Je to snad první detektivka, kde jsem pachatele odhalil už někde v půli knihy.
3. To nejzásadnější - kam se podělo Skotsko? To, co první dva díly v mých očích ohromně pozvedávalo, je najednou pryč. Tento příběh se mohl odehrát prakticky kdekoliv.
Kniha je to moc dobrá, ale po prvních dvou dílech jsem bohužel čekal víc.
Musím přiznat, že jsem úplně nevěděl, do čeho jdu. A to bylo možná dobře. Protože kdybych totiž tušil, v jakém prostředí se vše odehrává, knize bych se vyhnul, což by byla škoda. Dá se říct, že jde o odvrácenou stranu amerických velkoměst (v našem případě konkrétně Boston), místo ovládané gangy a obývané nedůvěřivými rasisticky naladěnými černochy. Ale, jak už jsem naznačil, příběh je to zajímavý a čtivý. Určitě jsem neprohloupil
Zpočátku mi dělalo trochu problém se zorientovat, protože každá kapitola je o jiných postavách v jiném prostředí, ale brzy si to sedlo. Všechno samozřejmě se vším souvisí. Postupně děj vygraduje do takového propletence, že čtenář absolutně netuší, kdo se ke komu přidá, kdo koho zradí, aby se zase přidal na stranu někoho jiného. Určitě napínavé čtení.
Velmi povedený thriller, možná lepší než první díl. Akčnější tedy určitě. Konec sice není (pro Nicka) příliš povzbudivý, ale zato je to (pro čtenáře) takové uvěřitelnější. Jakmile se s takovou mafií člověk jednou zaplete, jen tak se z toho nevykroutí. Jsou tedy aspoň otevřená vrátka pro další díly, tak se nechme překvapit...
Velmi slušná kniha. Začátek je trochu pozvolnější, ale s postupujícím vyšetřováním a s přibývajícími komplikacemi narůstá i napětí a s tím i čtenářův zájem. Ano, místy to malinko zavání naivitou, ale celkově kniha pobaví. A něco z historie jsem se i dozvěděl. Je to moje druhá kniha od autorské dvojice a první z této série. Mám dojem, že si pořídím i pár dalších.
Byť se v celé knize téměř nic neděje a příběh vlastně není ani tak příběhem, jako spíš popisem maloměsta, jeho obyvatel a jejich vztahů a charakterů, musím uznat, že se jedná o zdařilý počin. Krásný bohatý jazyk a lehký humor čtení velmi zpříjemňují.
Smutné až dojemné vzpomínání na jednu neuvěřitelnou, nezkrotnou a nevypočitatelnou potvoru, se kterou se sice nedá žít, ale asi ji nelze nemilovat. Vyprávěno mužem, jemuž toto zjevení prolétlo životem a obrátilo mu ho naruby.
Film jsem neviděl, ale knížka není vůbec marná...
S dovolením bych rád použil pouze poslední větu z komentáře kolegy Thorira, která vystihuje naprosto vše: "Stejně čtivé a vzrušující jako předchozí díl."