jan7113 jan7113 komentáře u knih

Lovci ledových lidí Lovci ledových lidí Georges Jean Arnaud

Příběhu celkem není co vytknout. Pokud čtenář absolvoval předchozí díly, tak ví, co může očekávat. A přesně to taky dostane. Konec je zase příslibem dalších dobrodružství, takže hurá do pátého dílu!
K čemu bych ale výhrady měl, to je gramatika. Ve vydavatelství Najáda museli pracovat absolutní negramoti nerozlišující "mě" a "mně", "ji" a "jí" apod. Podezírám je, že si házeli mincí, kterou variantu použít.

14.11.2024 4 z 5

Srovnáno se zemí Srovnáno se zemí Richard Bachman (p)

Tak nějak nevím, co si o tom mám myslet, co tím autor vlastně chtěl říct. Je to takový návod, jak se zničit. A to doslova. Hlavou zeď neprorazíš!

10.11.2024 3 z 5

Léčba ostrou břitvou Léčba ostrou břitvou Daniel Polansky

No, nevím. Žádný zázrak to tedy není. Fantasy detektivka s feťákem v hlavní roli.
Na knihu jsem narazil náhodou, zaujal mě název. Až při čtení jsem zjistil, do čeho jsem to vlastně šlápnul. Netvrdím, že je to odpad, ale do dalších dílů nepůjdu.

28.10.2024 3 z 5

Útěk z pekla Útěk z pekla Paul Herron (p)

Rozhodně nesdílím to bezbřehé nadšení některých čtenářů, ale zatracovat knihu rovněž nebudu. Je to tak trochu počítačová hra, kde procházíte několik úrovní vražedné či náboženské zběsilosti a kde na vás může kdykoliv odněkud vyskočit nějaká zrůda, co se vás pokouší zabít. To vše na pozadí běsnícího hurikánu.
Určitě zajímavé, ale místy trošku přitažené. Když někdo po někom hodí sekáček, podaří se ho vždy zaseknout doprostřed čela.
70 %

12.10.2024 4 z 5

Drž se blízko Drž se blízko Harlan Coben

Výborné čtení s překvapivým rozuzlením. Asi se k panu Cobenovi ještě vrátím.

07.10.2024 4 z 5

Vražedná čísla Vražedná čísla J. D. Kirk (p)

I tento (třetí) díl se velmi příjemně a rychle čte, konec je i napínavý. Ale...
1. Loganovy někdejší vtipné hlášky jsou tytam, nahradilo je neustále opakované (a postupně víc a víc trapné) "Kristova noho".
2. Je to snad první detektivka, kde jsem pachatele odhalil už někde v půli knihy.
3. To nejzásadnější - kam se podělo Skotsko? To, co první dva díly v mých očích ohromně pozvedávalo, je najednou pryč. Tento příběh se mohl odehrát prakticky kdekoliv.
Kniha je to moc dobrá, ale po prvních dvou dílech jsem bohužel čekal víc.

01.10.2024 4 z 5

Tajemství pralesa Tajemství pralesa Jules Verne

Žádné sci-fi nečekejte, tohle je verneovka dobrodružná. I když jen trochu. Námět celkem zajímavý, druhá část knihy rovněž. Zato první část je spíš nudná. Tak jako ve většině verneovek, je i zde spousta zeměpisných informací, což není úplně na škodu, ale co už vadí víc, je fakt, že se v první části téměř nic neděje. Vor si klidně pluje, mladá Minha se rozplývá nad krásou řeky... a to je tak všechno. S příchodem druhé části se děj začíná dramatizovat, objevuje se i nějaká ta záhada v podobě šifry, a kniha konečně začíná být zajímavá.
Kladní hrdinové jsou tradičně bez poskvrny, zaporák je stejně tradičně bez špetky charakteru. Bez happyendu by to také nešlo, takže mladí se vezmou a jestli neumřeli, žijí v Iquitosu šťastně dodnes. Za mě 70 %.

23.09.2024 4 z 5

Železný dům Železný dům John Hart

V knize se (alespoň z mého pohledu) střídají pasáže čtivé a napínavé s pasážemi téměř nudnými. Baví mě tihle zabijáci-slušňáci, ale detaily snů a nočních můr, to není nic pro mě.

03.09.2024 4 z 5

Mrtvola v brnění Mrtvola v brnění Jan Bauer

Mě tyhle příběhy baví. Nevyžadují žádné extrémní soustředění, lehce plynou, dobře se čtou. Ideální odpočinková kniha.

20.08.2024 4 z 5

Než zmizela Než zmizela Lisa Gardner

Musím přiznat, že jsem úplně nevěděl, do čeho jdu. A to bylo možná dobře. Protože kdybych totiž tušil, v jakém prostředí se vše odehrává, knize bych se vyhnul, což by byla škoda. Dá se říct, že jde o odvrácenou stranu amerických velkoměst (v našem případě konkrétně Boston), místo ovládané gangy a obývané nedůvěřivými rasisticky naladěnými černochy. Ale, jak už jsem naznačil, příběh je to zajímavý a čtivý. Určitě jsem neprohloupil

14.08.2024 4 z 5

Pompejan Pompejan Philipp Vandenberg

Velmi slušná kniha tak trochu ve stylu "Jak chudák ke štěstí přišel". Většina knihy se čte velmi dobře, ale bohužel obsahuje i pasáže, u kterých jsem vysloveně trpěl. Několikastránkový popis domu, podobně obsáhlý popis menu svatební hostiny, odbočky do římské i řecké mytologie s desítkami bohů, polobohů, jejich potomků apod. Autor má neskutečné znalosti a chápu, že se je snaží "prodat", ale nemusel by tolik tlačit na pilu.
Co ale musím pochválit, je autorova schopnost vtáhnout čtenáře do prostředí.

02.08.2024 4 z 5

Rudá hora Rudá hora Jean-Pierre Garen (p)

Všechno je víceméně při starém, jen postavy jsou jiné. Mark Stone ani Ray zde tentokrát nejsou, ale tolik to zas nevadí, Oliver totiž vydá za oba. Příběh dokonale popsal Maff, tak to nebudu dále rozmazávat. Prostě příjemná oddechovka.

29.07.2024 4 z 5

Rozhodnutí Rozhodnutí Charlotte Link

Zpočátku mi dělalo trochu problém se zorientovat, protože každá kapitola je o jiných postavách v jiném prostředí, ale brzy si to sedlo. Všechno samozřejmě se vším souvisí. Postupně děj vygraduje do takového propletence, že čtenář absolutně netuší, kdo se ke komu přidá, kdo koho zradí, aby se zase přidal na stranu někoho jiného. Určitě napínavé čtení.

28.07.2024 4 z 5

Kurátor Kurátor M. W. Craven

Úžasné! Už třetí díl a úroveň stále maximální! Napětí se sice příliš nekoná, ale nijak to nevadí. Kniha je (asi i díky krátkým kapitolám) neuvěřitelně čtivá. Už tradičně je výborná nerozlučná ústřední dvojice postav - Poe, který si s předpisy hlavu příliš neláme, a Tilly, která je tak roztomile šílená, že ji nejde nemilovat. Prostě paráda.

24.07.2024 5 z 5

Ledový národ Ledový národ Georges Jean Arnaud

Souhlasím s Thorirem, že je tento díl trochu slabší. Zároveň je také trochu perverznější. Ale posouvá čtenáře zase o kousek dál, poodhaluje další informace nejen o Zrzavých lidech, ale i o fungování tamního světa. A taky o tom, jaký je Lien Rag prasák :-)

22.07.2024 4 z 5

Kritik Kritik Peter May

Ač nerad, musím říct, že první díl byl lepší. V žádném případě "Kritika" nechci shazovat, ale knihami, které už jsem od Petera Maye četl, jsem se asi nechal trochu zmlsat.
Do značné míry souhlasím s uživatelkou "Adinlea", zvláště co se týká Nicole...
Nicméně kniha vůbec není špatná a na další díly se určitě vrhnu.

14.07.2024 4 z 5

Klášterem obchází ďábel Klášterem obchází ďábel Jan Bauer

Musím říct, že tak strašné jako některým jiným hodnotitelům mi to zase nepřipadá. Schéma je sice podobné jako v ostatních dílech (Božetěch unesen, Božetěch zatčen, Božetěch se šenkýřkou), ale jako vždy je to čtivé a příjemně oddechové dílko.

08.07.2024 4 z 5

Plán úniku Plán úniku Steve Hamilton

Velmi povedený thriller, možná lepší než první díl. Akčnější tedy určitě. Konec sice není (pro Nicka) příliš povzbudivý, ale zato je to (pro čtenáře) takové uvěřitelnější. Jakmile se s takovou mafií člověk jednou zaplete, jen tak se z toho nevykroutí. Jsou tedy aspoň otevřená vrátka pro další díly, tak se nechme překvapit...

05.07.2024 5 z 5

Druhý život Nicka Masona Druhý život Nicka Masona Steve Hamilton

Takhle si představuji knihu, která má spád. Sotva se ponoříte do čtení, už je čas na druhý díl. Doufám, že bude stejně dobrý jako ten první.

29.06.2024 5 z 5

Bratři Kipové Bratři Kipové Jules Verne

Asi nemá smysl popisovat děj, to už udělali jiní. Každopádně se jedná o dobrodružný román s detektivní zápletkou, a to román vůbec ne špatný. V první části jde o dobrodružství námořní, ve druhé (zajímavější) části se dostaneme do trestanecké kolonie. Verneův rukopis je jasný, záporáci jsou prostě záporní a kladní hrdinové čestní až za hrob. Dozvíme se i spoustu zajímavostí o tichomořských souostrovích. Co se týče těchto poučných geografických informací, dokázal je tentokrát autor udržet v rozumném rozsahu, takže knihu obohacují. A i přes svých 400 stran se čte velmi dobře.

26.06.2024 4 z 5