jan7113
![Vražedná atestace Vražedná atestace](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12154/mark-stone-vrazedna-atestace-12154.jpg?v=1266483820)
Další z řady příjemných oddechovek s nepřekonatelným Markem Stonem. Pár momentů přesně popisuje fungování reálného světa (čerstvý absolvent školy s horou certifikátů a diplomů, který ovšem o praxi neví zhola nic, rozhoduje o dalším osudu zkušeného profesionála), jeden je v těchto dnech dokonce víc než aktuální (gauner přepadne civilní plavidlo a děsně se rozčiluje, že se oběť brání).
Celkově dobrý dojem z knihy sráží jen množství chyb - nejen obyčejné překlepy, ale hlavně spousta hrubek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Podsvětí Podsvětí](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334432/podsveti-v9V-334432.jpeg?v=1619475320)
Nějak mi to celé přišlo přitažené za vlasy. Jasně, je to fantasy, ale kniha mě prostě neoslovila. Navíc by se měl autor naučit skloňovat slovo Florenc, protože "před Florencem" je i na mě jako ne-Pražáka trochu moc.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Cesta kolem světa za osmdesát dní Cesta kolem světa za osmdesát dní](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124301/cesta-kolem-sveta-za-osmdesat-dni-Cre-124301.jpg?v=1635258402)
Klasika nejklasičtější od jednoho z nejznámějších a nejslavnějších autorů. Chvílemi si sice připadáte, že čtete učebnici, ale takový Verne prostě je. Nikdy není na škodu se trochu vzdělat. Jinak je kniha plná akce, napětí a dobrodružství. A samozřejmě nechybí happyend. Na dobu svého vzniku (1873) - klobouk dolů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nevinná krev Nevinná krev](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204017/saga-sangviniste-nevinna-krev-hy1-204017.jpg?v=1411724314)
Někomu tento příběh může připadat ujetý. A ujetý podle mě skutečně je. Pokud ale přijmete takové bizarnosti, jako že se po střechách současného Říma prohání hraběnka Báthoryová, která v temných uličkách vraždí a vysává své oběti, že po Tibeře si v klidu vesluje Jidáš Iškariotský a Severní ledový oceán brázdí ve svém ledoborci šílený Rasputin se synem posledního ruského cara, čeká vás napínavý příběh o boji dobra se zlem plný živých, mrtvých, nemrtvých i nesmrtelných. Jediné, co trochu otravuje, jsou vize jednotlivých postav. Chápu, že pro celkové pochopení jsou pohledy do minulosti nutné, ale přijde mi, že jich je až příliš. Jinak velmi dobré a těším se na třetí díl. Jen si teď dám od všech andělů i prokletých na chvíli oraz :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kacíř a spol. Kacíř a spol.](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169897/kacir-a-spol-169897.jpg?v=1373975482)
Zajímavé povídky o Židech a nejen o nich. Pro mě nejlepší jsou ty o baronu d'Ormesanovi.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Říjnový seznam Říjnový seznam](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234744/rijnovy-seznam-fXz-234744.jpg?v=1433015912)
Dlouho mi trvalo, než jsem se srovnal s celkovým pojetím knihy. Hlavně mi nešlo do hlavy, jak se může děj završit už jen pohledem dále do minulosti. O to větší překvapení přišlo v posledních dvou kapitolách. Snad neprozradím příliš, když řeknu, že všechno je jinak. Hodní, zlí, oběti, zločinci - nic nemusí být takové, jak se zdá.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Výpadek systémů Výpadek systémů](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399363/vypadek-systemu-fB1-399363.jpg?v=1548776748)
Čtivá sci-fi knížka, která ovšem bohužel postrádá příběh. Zajímavá je hlavní postava "polidštěného" robota, tím ale veškerá zajímavost končí. Čekal jsem víc...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bretaňské poměry Bretaňské poměry](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219393/bretanske-pomery-Y4n-219393.jpg?v=1412200737)
Detektivní příběhy klasického střihu v kombinaci s bretaňskými reáliemi (krajina, historie, moře, architektura, zvyky, povaha lidí, jazyk, jídlo...) dělají z této série velmi atraktivní záležitost. Moje již pátá kniha (čtu je napřeskáčku) a jako u ostatních někde mezi spokojeností a nadšením.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tajná mise Tajná mise](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12158/mark-stone-tajna-mise-12158.jpg?v=1266483273)
Další oddechovka na proložení těch "opravdových" knih. Mark Stone je starý (nebo spíš mladý) chlípník s vrozenou neúctou k pravidlům. A možná to je na něm tak sympatické. Knihy v podstatě nepřinášejí nic nového - Mark, ač nesmí, zasáhne do vývoje některé z planet, vyspí se s nejhezčí holkou a vrátí se jako by nic. Ale je vlastně vůbec žádoucí, aby se toto schéma jakkoli měnilo?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vyjednavač Vyjednavač](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443797/vyjednavac-ui1-443797.jpg?v=1592206846)
Možná trochu naivní, ale nakonec i napínavé. Jen mi trochu vadilo, že se jak přátelé, tak syn s otcem oslovují "hej", ale to je jen drobná vada.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Maják na konci světa Maják na konci světa](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445729/majak-na-konci-sveta-b4Q-445729.jpg?v=1596212043)
Jednoduchý dobrodružný příběh se šťastným koncem. Klasika s klasickými padouchy.
Teď "na stará kolena" doháním to, co jsem zanedbal v letech klukovských, pro něž jsou tyto knihy především určené. I tak ale kniha pobavila a další Verneovky již v knihovně čekají...
![František Lelíček ve službách Sherlocka Holmese František Lelíček ve službách Sherlocka Holmese](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488864/frantisek-lelicek-ve-sluzbach-sherl-7A9-488864.jpg?v=1642944576)
Příjemné zpestření jednoho odpoledne. Ve vydání z roku 1919 je spousta krásných dobových výrazů, prostě "ženiální".
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Podivná knihovna Podivná knihovna](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219562/podivna-knihovna-219562.jpg?v=1408941665)
Asi jsem nepochopil, o co autorovi šlo. To ale nemusí být nutně chyba autora, možná jsem méně chápavý. Díky čtenářské výzvě jsem si trochu rozšířil obzory, ale do dalších knih Murakamiho určitě nepůjdu. Úžasné grafické zpracování tuto útlou knížku hodně pozvedá, takže celkem to vidím na 3 hvězdy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Icehenge Icehenge](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258971/icehenge-EeI-258971.jpg?v=1579000693)
Kniha je rozdělena do tří částí vyprávěných různými osobami v různých obdobích. Skoro to vypadá, jako by byly psané i různými autory. První celkem čtivá část, kde se toho ale moc neděje, působí jako příprava na rozjezd v dalších částech. Ovšem ten se nekoná. Místo toho se dočkáme nekonečných (a nekonečně nudných) filozofických úvah o smyslu dlouhověkosti. Trochu čtivější konec třetí části to už bohužel nezachrání.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![V zelené pasti Rhulů V zelené pasti Rhulů](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12153/v-zelene-pasti-rhulu-WPO-12153.png?v=1615130463)
Jak už někdo přede mnou napsal - je to sice blbost, ale výborně se to čte. Ideální jako jedno- až dvoudenní oddechový předěl mezi "opravdovými" knihami. 4 hvězdy si určitě zaslouží.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Upálené Upálené](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476287/upalene-HVl-476287.jpg?v=1628173881)
Moje první kniha od autorky. Zpočátku se u mě žádné zvláštní nadšení nekonalo. Stále dokola se řeší, kdo komu "vyhulil péro" apod. Pak ale autorka zklidnila svoje hormony (a možná i touhy) a každou kapitolou začala dávkovat napětí a poodhalovat nové souvislosti, což nakonec vyvrcholilo v překvapivé rozuzlení. Za mě tedy VELMI DOBRÉ!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ďáblovo písmo Ďáblovo písmo](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405721/dablovo-pismo-LfK-405721.jpg?v=1554475434)
Posledních sto stran se nešlo od knihy odtrhnout a musel jsem ji dočíst do konce, únava neúnava. Napětí i akce krásně gradují, dávka nadpřirozena je úplně ideální, čtení příjemně ubíhá. Jedná se sice o další z řady thrillerů, kde jakýsi objev může ohrozit existenci církve, která ve snaze získat vše pro sebe jde přes mrtvoly, ale ty já můžu. Tedy ne ty mrtvoly, ale romány :-)
Velkou předností této knihy je, že oním objevem není dnes už docela zprofanovaný svatý grál nebo nějaké x-té evangelium, ale existující záhadný rukopis.
"Nezapomeňte, církev by vždycky měla být váš služebník a průvodce, ale nikdy pán." - to by se mělo tesat.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Persona Persona](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458883/persona-uqo-458883.png?v=1607416342)
Autor by si měl ujasnit, co chce vlastně psát - jestli detektivní thriller nebo politickou agitku. Jeho zoufalství ze zvolení D. Trumpa je až trapné a s dějem navíc nesouvisí. Z celého románu přímo čiší levicovost a vše podtrhuje konec, kde je de facto ospravedlněno mučení a vraždy, neboť obětmi byli přece ti "zlí".
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Verschluss: Příběhy z alternativního Československa Verschluss: Příběhy z alternativního Československa](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394074/verschluss-pribehy-z-alternativniho-JH6-394074.jpg?v=1541848500)
Jedním slovem - zklamání. Byl jsem zvědavý na alternativní vývoj Československa, ale dostal jsem pár povídek, z nichž některé se tématu ani nedotknou. Přijde mi to jako totálně nevyužitý, ne-li přímo promarněný, potenciál. A ta hra na fiktivního spisovatele a "rekonstrukci" fragmentů textu na mě působí spíš jako umělé nafukování jinak chudé knížky a zároveň, jako když se autor(ři?) nedokáže rozhodnout, jestli má být kniha myšlena vážně, nebo má jít o jakousi parodii.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Honba za posvátnou archou Honba za posvátnou archou](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47338/honba-za-posvatnou-archou-A3g-47338.jpg?v=1587812226)
To zas bylo jednou utrpení. Podle místy kostrbatého slovosledu se zdá, že text překládal automat. Chybějící interpunkce, chybějící slova, donebevolající neznalost skloňování... Přinejmenším česká verze je ostudná.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)