jan7642 jan7642 komentáře u knih

Izrael. Země, kterou nikdo nechápe Izrael. Země, kterou nikdo nechápe Noa Tishby

Výborná kniha pro ty, kteří se v Izraelsko-Palestinské (Izraelsko-Arabské) problematice orientují jen povrchně nebo vůbec. Čtivou formou vysvětlen historický kontext, sionismus, život v Izraeli, situaci od vzniku státu, atd. Autorka má navíc zajímavou rodinnou historii, která se knihou táhne jako červená nit.

Spoustu pasáží jsem si zvýraznil a hodlám si je stručně vypsat.

Jen škoda, že české nakladatelství celkem odfláklo korekturu, tolik chyb v knize jsem snad ještě neviděl. I tak ale doufám, že vydají v českém překladu i druhou knihu autorky „Uncomfortable Conversations with a Jew“.

20.05.2024 5 z 5

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

První polovina knihy:
Musím se přiznat, že první polovina knihy pro mě byla poměrně těžká. Je sice nabitá zajímavými informacemi, zejména však o tom, jaký vliv na člověka má nedostatek spánku. Bohužel tyhle informace jsou podávány v tak velké míře, až jsem z toho nabyl dojmu, že nic jiného než dostatečný spánek vás před předčasnou smrtí nemůže ochránit. Autor tu podle mě jede až moc negativní vlnu a ačkoliv jsou ty informace důležité, nebavilo mě to. Chvílemi jsem byl některé autorovy výrazy až alergický.

Druhá poloviny knihy:
Druhá polovina je z mého pohledu jednoznačně lepší. Popisuje jednotlivé spánkové poruchy, jak s nimi bojovat, k čemu nám je snění, jak zlepšit své návyky pro lepší spánek… Také popisuje, proč je problematický brzký začátek vyučování dětí, jak nesmyslně nastavené jsou směny v nemocnicích, atp.
Druhá půlka mi přišla celkově méně „katastrofická“, ačkoliv dva poznatky jsou hodně děsivé:
1. Ospalost způsobí více dopravních nehod než alkohol a drogy, stejně tak více smrtelných. Přesto jsou kampaně na řízení pod vlivem omamných látek „všude“, ale pod vlivem ospalosti nikde.
2. Nevyspalý lékař - Po infarktu a rakovině je chyba lékaře třetí nejčastější příčina úmrtí v USA.

Závěr:
Kniha by klidně mohla mít poloviční délku, neustále se v ní zmiňují detailní postupy experimentů a studií, myslím, že by se to dalo podat stručněji, stejně člověka zajímá především jejich výsledek.

Celkově knihu hodnotím pozitivně, některé informace mě dost překvapily a současně díky tomu přehodnocuji svůj přístup ke spánku (žádný kofein odpoledne, usínat pravidelně a včas, snažit se o 8 hodin spánku, výměna žárovek v lampičkách za teplejší…) a snažím se o to i v rámci své rodiny.
Některé (důležité) kroky k lepšímu spánku by však vyžadovaly přístup celé společnosti, což mi bohužel přijde trochu nereálné a bude to chtít ještě hodně osvěty…

Základní krok k lepšímu spánku: Usínat i vstávat každý den (bez ohledu na víkend) ve stejnou dobu. V knize se ale samozřejmě dozvíte mnohem víc a detailněji. :)

09.05.2024 4 z 5

Rudý zákon Rudý zákon Bill Browder

Velmi dobrá připomínka toho, čeho jsou ruské špicky schopny. Vždy, když jejich agenti ve světě něco spáchají a bude to nekdo zpochybňovat, je dobré si na tuhle knížku vzpomenout. Bude to totiž zcela určitě pravda.

Opravdu děsivé, jaké praktiky v Rusku funguovaly a fungují. Ta země je tím tak prorostlá, že se toho možná nikdy nezbaví. S Ruskem fakt nechcete mít nic společného.

25.04.2024 5 z 5

Zmrazeno Zmrazeno Bill Browder

Konečně jsem se dostal k pokračování Rudého zákona a Zmrazeno slupnul za tři dny. Kdybych nevěděl, že je to podle skutečnosti, budu si myslet, že někdo napsal politický thriller a měl až moc bujnou fantazii, která má k realitě hodně daleko. Popis toho, jak Ruské vládní špičky v čele s Putinem propírají miliardy dolarů přes světové banky, jak jim v právních bitvách naprosto vědomě pomáhají úspěšní a dobře situovaní američtí právníci, jak stačí jeden neschopný soudce a můžete prohrát případ. Je děsivé a skličující, že ani v právním státě, jako je USA, nejste vždy v bezpečí (nebo se tak alespoň nemůžete cítit).

Doporučuji, ale určitě si před tím přečtěte nejprve Rudý zákon stejného autora.

Čtivé a strhující.

EDIT: Vlastně jsem překvapen, že se toho ještě nechytl nikdo v Hollywoodu...

25.04.2024 5 z 5

Modrá sféra Modrá sféra Jeffery Deaver

První kniha od Jefferyho Deavera, kterou jsem (již před mnoha lety) četl. Nemohl jsem se od ní odtrhnout!

09.04.2020 5 z 5

Hacker Hacker James Swallow

Knížku jsem si koupil podle názvu, tahle tématika mě baví. Nevěděl jsem, že je to třetí díl série. Nicméně název knížky je zavádějící, s hackerstvím se to podle mě setkává dost okrajově, resp. asi jsem čekal jiný přístup. Co se týká děje, jako akční film by to fungovalo zřejmě dobře, nicméně v knižním provedení mě některé situace přišly hodně přitažené za vlasy. Můžu říci, že hodně zvažuji, jestli vůbec zkusit předchozí dva díly...

09.04.2020 3 z 5