jan7940 jan7940 komentáře u knih

Zinkoví chlapci Zinkoví chlapci Světlana Alexandrovna Alexijevič

Syrové a smutné.

14.01.2020 5 z 5

Kněz prezidentem: Slovensko Jozefa Tisa Kněz prezidentem: Slovensko Jozefa Tisa Andrzej Krawczyk

Jedná se o poměrně dobře napsanou knihu věnovanou tématu, která paradoxně také poukazuje na to, jak málo je toto období slovenskými historiky prostudováno, případně je jimi ignorováno úplně.

Historie povětšinou není nikdy černobílá.

Měsíc Měsíc Hannah Pang

Nádherná kniha. Zajímavé byly různé příběhy vztahující se k měsíci a jeho chování, či vlivu na naši planetu.

14.01.2020 5 z 5

Mobilizace ve fotografii: Armáda a Stráž obrany státu v letech 1938–1939 Mobilizace ve fotografii: Armáda a Stráž obrany státu v letech 1938–1939 Jaroslav Beneš

Text knihy čtenáři dobře a bez slepého vlastenectví přiblíží poměry v tehdejší čs. armádě. Kniha přímo kypí zajímavými fotografiemi popisující tehdejší nejistou a napjatou dobu, zkrátka skvěle zpracovaná kniha.

14.01.2020 5 z 5

Stalingrad - Sláva a pád 6. armády Stalingrad - Sláva a pád 6. armády Paul Carell

Z autorova vyprávění je jasně patrné, čím za války byl. To ovšem přidává popisovaným událostem na heroičnosti.
Čtenář by si měl při čtení zachovat zdravý odstup.

23.11.2019 3 z 5

Objevování světa: Od Marka Pola po Humboldta Objevování světa: Od Marka Pola po Humboldta Jürgen Sarnowsky

Skvělý start pro někoho, kdo toho o počátcích objevování světa příliš neví.

23.11.2019 4 z 5

S maskou vojáka - Nelidská válka (Rusko 1941-1944) S maskou vojáka - Nelidská válka (Rusko 1941-1944) Willy P. Reese

Nevím, nevím, není to lehké čtení a... vlastně ani není moc zajímavé.

26.08.2019 2 z 5

Českoslovenští legionáři z Těšínska Českoslovenští legionáři z Těšínska Petr Majer

Plné hodnocení si kniha zaslouží především za vyčerpávající úsilí autora a jeho spolupracovníků, kteří dokázali vypátrat a dát dohromady seznam všech mužů z území bývalého Těšínského knížectví, kteří vstoupili do Československých legií za první světové války.

30.06.2019 5 z 5

Po stopách stoleté dámy Po stopách stoleté dámy Lenka Pecharová

Navzdory své cílové skupině je nová kniha Lenky Pecharové překvapivě komplexní, plná nejrůznějších informací.

Každé z událostí uplynulého století, ať už se jedná o událost státnickou, společenskou, kulturní, či sportovní, je věnován krátký, avšak výstižný a srozumitelný popis. Události jednotlivých let doplňují krásné ilustrace Lukáše Fibricha, známého například z časopisu ABC. Nedílnou součástí knihy jsou také hlavolamy a za obzvlášť vydařené rozhodnutí považují její doplnění dobovými anekdotami.

Knihu mohu doporučit také starším čtenářům, kteří si mohou chtít při čtení připomenout významné události ve stoleté historii naší samostatné země, zároveň však i těm, kteří chtějí své potomky uvést do historie našeho samostatného československého a později českého národa.

02.05.2018 5 z 5

Exodus: Osud vyhnanců Exodus: Osud vyhnanců Guido Knopp

Strhující kniha, plná utrpení, beznaděje, znásilňování a smrti.

17.03.2018 4 z 5

Killer.exe Killer.exe Ronald M. Hahn

Čteno v dětství, mám na ni však dobré vzpomínky.

09.03.2018 4 z 5

Světová válka Z Světová válka Z Max Brooks

"Ještě jeden příběh."

09.03.2018 5 z 5

Život, net a seznamka, aneb deníček šíleného chlapa Život, net a seznamka, aneb deníček šíleného chlapa Roman Procházka

Obdivuji autora knihy za to, že šel s kůží na trh a svůj největší životní omyl sepsal a zveřejnil.

28.02.2018 4 z 5

Cesta pravého muže Cesta pravého muže David Deida

Autor nepřichází s ničím novým, co by muž sám nevěděl - nejdůležitější je vnitřní klid a porozumění. Knihu jsem teda osobně nedočetl - druhá polovina je věnována partnerství, kterou jsem přeskočil až na konec knihy.

30.01.2018 2 z 5

Atlas vesmírných objevů Atlas vesmírných objevů Tim Furniss

Kniha, na níž jsem vyrostl :)

14.01.2018 5 z 5

Já, voják v Afghánistánu Já, voják v Afghánistánu Pavel Stehlík

Musím přiznat, že jsem čekal spíše rozhovory se zúčastněnými veterány, nikoliv odbornou práci, ale i tak mě kniha mile překvapila. Téma je dobře uchopeno, komplexně popisuje problematiku misí v Afghánistánu z pohledu jejich účastníků, ať už jde o přípravy na misi, milostný život, finanční ohodnocení mise, atd. Jako bonus se čtenář dozví, proč je oblíbený mýtus o žoldácích úplně pitomý :)

13.01.2018 5 z 5

Flóra a fauna Evropy Flóra a fauna Evropy Michael Chinery

Relativně dobře zpracovaná encyklopedie s krásnými ilustracemi.

13.01.2018

Turistický průvodce přírodou do kapsy Turistický průvodce přírodou do kapsy kolektiv autorů

Skvělý společník do kapsy, pokud se vydáte do přírody.

13.01.2018 5 z 5

Zpívají ptáci i v pekle? Zpívají ptáci i v pekle? Horace Greasley

Mohla to být dobrá kniha vzpomínek britského vojáka ze zajateckého tábora, kdyby všechny ty historky ze zajetí nepřebíjela silná erekce hlavního hrdiny a detailní popis souloží. Romantika mi nevadí, jsou to koneckonců "autentické" vzpomínky, ale tohle fakt ne... Dále se mi moc nechce věřit tomu, že by autor knihy do vzpomínek veterána vůbec nezasahoval. Spíše použil jeho vzpomínky jako základ k napsání erotického románu z prostředí zajateckého tábora ve Slezsku. Část s pražským povstáním se mi zdá přitažená za vlasy úplně.

Knihu spíše nedoporučuji.

06.11.2017 2 z 5