Jana_Hlus Jana_Hlus komentáře u knih

Jan Kraus: Můj soukromý buzynes Jan Kraus: Můj soukromý buzynes Jan Kraus

Za mě trošku zklamání, pokud by podobnou knihu napsal nějaký "no name" autor, vydal si ji samonákladem, tak proč ne. Ale od pana Krause jsem přece jenom čekala víc. Zajímalo by mě, jak by knížka uspěla v jeho talk show. Jo, jo, těžký život celebrit:-). (3/5).

11.09.2018 3 z 5

Z hovna bič Z hovna bič C. D. Payne

Tak tohle byla parádní oddechovka. Kdo umí, ten umí a je úplně jedno, že jeho Danny je totální lůzr žijící americký sen naruby, v jehož kůži by asi nechtěl být nikdo z nás. A i přesto Payne dokáže zaujmout, pobavit a neuvěřitelnou básní uzavírající každou kapitolu, čtenáře naprosto dorazit:-). Byla to má první kniha tohoto autora a užila jsem si to, takže určitě nebude poslední. (5/5)

09.02.2018 5 z 5

Osudy a běsy Osudy a běsy Lauren Groff

Tak tohle mě naprosto minulo, skutečně je to napsané tak neobyčejně, rozvláčně, až mě to odradilo, proto nebudu hodnotit.

12.01.2018

Letmá známost Letmá známost Helena Němcová

Tuto knihu jsem přečetla na jeden zátah. Velmi zajímavé téma, věřím, že takové příběhy se odehrávají v reálném životě a autorka jej dokázala dobře popsat. Je ale škoda, že více nerozepsala další dějové linie, třeba život Tomáše v Hradišti, a také život Hany byl hodně zjednodušený. Mihlo se tam i velmi zajímavé téma roku 1968, dále nemoc jejího manžela atd., a to vše bylo tak nějak popsáno "letem světem", jakoby autorka pospíchala, aby už honem tento příběh dovyprávěla. Moc literární kvality jsem v knize nenašla, ale příběh na mě skutečně zapůsobil a budu nad tím ještě přemýšlet. A určitě si přečtu i další autorky knihy. (4/5)

01.01.2018 4 z 5

Česká čtenářská republika Česká čtenářská republika Jiří Trávníček

Velmi zajímavá kniha, rozbor české čtenářské veřejnosti do posledního detailu. Pro mě tam těch detailů bylo příliš, ocenila bych zestručnění a možná i trošku zjednodušení, aby si to přečetlo více i "obyčejných" čtenářů, takto přílišná propracovanost a obsáhlost poněkud odrazuje. Ale každopádně kniha obsahuje velice zajímavá fakta a osvětluje, proč je třeba Babička považovaná nejstarší generací za zcela zásadní dílo, stejně tak jako Harry Potter pro ty nejmladší a najdeme tam také velmi zajimavá generační vymezení vůči fenoménu "Viewegh".

Díky této knize člověk pochopí spoustu jevů spojených s českým knižním trhem. jsem přesvědčená, že by po určitém zjednodušení mohla najít velmi dobré uplatnění ve školství. 4/5

13.11.2017 3 z 5

Fejsbuk Fejsbuk Ondřej Hejma

Ze začátku se mi líbil styl, jak je to psané, a také to, že pocházím ze stejné pražské čtvrti, to mě zaujalo, ale později, možná teda i tím, že jsem trošku jiná generace než autor, mě to přestalo bavit. Nechci soudit ničí život, ale přece jenom jsem čekala asi více "hloubky". 3/5

13.11.2017 3 z 5

Do vody Do vody Paula Hawkins

Postavy byly tentokrát více čitelné než v předchozí knize, od příběhu jsem očekávala více, potenciál tam určitě byl a autorka psát umí, trošku mi to přišlo "na vodě":-), ale na druhou stranu jako oddechovka určitě lepší průměr. 3/5

17.08.2017 3 z 5

Ďábel je taky jenom člověk Ďábel je taky jenom člověk Hans Rath

Výborná kniha, s nadhledem, vtipem a přitom s neuvěřitelnou lehkostí napsaný velmi silný text. Variace na Fausta v současných reáliích. Pokušení číhající na každém rohu tázající se, zda prodáme svou duši. Knihu bych doporučila zvláště těm, kteří hledají v dnešní konzumní době odpovědi na otázky. Existuje Ďábel? Bůh? Proč je svět takový, jaký je? 5/5

15.05.2017 5 z 5

Co se dnes hraje? Pohádky 21. století Co se dnes hraje? Pohádky 21. století Danka Šárková

Moc literatury v této knížce čtenář nenajde. Pohádky jsou šité horkou nití, asi si s nimi mohla autorka více pohrát. Co bych však vyzdvihla a co mě na knížce bavilo, byly psychologické komentáře. Kvůli nim jsem knihu přečetla v podstatě na jeden zátah. Některé věci jsem znala, některé jsem si uvědomila až při čtení tohoto textu. Z tohoto důvodu kniha určitě stojí za přečtení, díky ní jsem si uvědomila, že v podstatě lidstvo stále dokola opakuje ty samé chyby, jen v jiných reáliích. 3/5

29.04.2017 3 z 5

Závěrka aneb ztížená možnost happy-endu Závěrka aneb ztížená možnost happy-endu Miloš Urban

První setkání s tímto uznávaným autorem mi přineslo zklamání, čekala jsem od textu o dost více. Pokud by se jednalo o autorovu prvotinu, tak dejme tomu, ale povrchnost, dost jednoduchým jazykem vyprávěný relativně obyčejný příběh, do kterého jsou "vmontovány" sondy, jak to chodí v PR agentuře. Nic víc jsem tam nenašla. Možná můj pocit z této knihy byl ovlivněn i čerstvým srovnáním s tématicky podobnou Šlikovou novelou Den, kdy se potkali, která mě oslovila podstatně více. Abych nepsala jen negativní komentář, tak bych chtěla vyzvednout opravdu vydařené fotografie, které provázejí čtenáře celou knihou. Ty se opravdu povedly. Možná, že tento nápad vznikl díky Haklově Umině verzi? To asi není podstatné, jsou fakt parádní:-) 2/5

17.04.2017 2 z 5

Rubikova kostka Rubikova kostka Vratislav Maňák

Čekala jsem svižný text mladého autora, ale místo toho na mne číhala dlouhá souvětí, květnaté popisy atd. Autor s češtinou umí pracovat, to je určitě chválihodné, ale pro mě bylo nekonečné, než se příběh aspoň trošku pohnul. Škoda. 2/5

30.03.2017 2 z 5

O fous líp O fous líp Petra Zhřívalová

Jéé, kdyby to tak bylo v životě, to by byla paráda! Všichni krásní, štíhlí, bohatí, empatičtí, vše by končilo dobře a bylo zalité růžovými barvami. Na druhou stranu, většina z nás - čtenářek asi někdy ráda sáhne právě po takovéhle červené knihovně, odreagovat se od všech těch nedokonalostí našeho života. Kniha se čte dobře, je to taková oddechovka pro ženy.

Výhradu mám k dialogům, někdy jsem fakt kroutila hlavou. Opravdu takto mezi sebou mluvíme? A ještě jedna věc mi vadila. Neustálé opakování vlastních jmen, těch Jitek, Robertů, Michalů, Bár co tam všude je...téměř každý odstavec začíná vlastním jménem. Určitě by jich tam mohlo být o pořádný fous míň:-). 3/5

01.02.2017 3 z 5

Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Zajímavý úhel pohledu polského poněkud nestandardního faráře na českou společnost. Neznala jsem ho, bylo to pro mne překvapivé setkání. Kniha nezodpoví všechny otázky kolem víry, a i když asi se vším bych nesouhlasila, každopádně ve mně vyvolala spoustu podnětů k zamyšlení. Jen mě místy zarážely otázky autorky, asi to byl účel, trošku rozhovor vygradovat, ale někdy na mne působily až výsměšně. S tím jsem se tedy neztotožnila, trošku jsem u autorky postrádala právě farářem zmiňovanou velkorysost. 3/5

30.10.2016 3 z 5

Fronta na lásku Fronta na lásku Blanka Faltová

Příběh psaný dnešní dobou. Drsný, ale na rozdíl od jiných textů neberoucí čtenáři naději, že i velmi komplikované a problematické situace mají šanci na dobrý konec. Často se mi zdá, že současní autoři si libují v depresivních textech zakončených beznadějí. Což však není případ této knihy a to velmi kvituji. 3/5

22.10.2016 3 z 5

Nevěra po americku Nevěra po americku Martina Formanová

Pro mne milé překvapení, pod rádoby oddechovým textem se skrývaly docela zásadní dilemata. Jak žít v dlouholetém vztahu, který se postupně změnil ve stereotyp? Hodit vše, co bylo dříve, za hlavu a začít s někým jiným jinak? Nebo zkusit posunout vztah někam dále? A co s pracovním životem, když zjistíme, že děláme úplně něco jiného, než jsme chtěli vždycky dělat? Pro mne výborná kniha, která vystihuje dokonale krizi středního věku. Přečetla jsem za jeden večer:-).4/5

22.10.2016 4 z 5

Láska je věčná, dokud trvá Láska je věčná, dokud trvá Franz-Olivier Giesbert

Mladá černoška je provdána za šedesátiletého muže a postupně se v jejich z praktických důvodů uzavřeném manželství objevuje láska. Po smrti manžela potkává dalšího muže a rozbíhá se tak dominový efekt knihy, kdy sledujeme další a další parnery partnerů z předcházejících příběhů, rychlost se zvyšuje, seznámení, sex, rozchod a další partner či partnerka jsou tady, kruh se uzavírá až když Amina najde to, co hledala. Od původního dobře propracovaného příběhu postupně autor sklouzává už jen k náčrtům postav a situací. Neřekla bych, že to jsou příběhy lásky, spíše příběhy o chtíči, sexu, touze, jen v několika případech se jedná skutečně o lásku. Rozhodně to není kniha pro romantiky, některé příběhy jsou dost perverzní. Autor je bezesporu zcestovalý a vzdělaný, takže nás s sebou vezme do různých zemí a nezapomene se zmínit o nějaké historické události, významné osobnosti atd. Knihu jsem přečetla velmi rychle a nenudila jsem se. 3/5

03.10.2016 3 z 5

Opravdová láska Opravdová láska Robert Fulghum

Láska na první pohled, která vydrží celý život i láska trvající jen pár minut. To vše život přináší. A R. Fulghum si dal práci s tím, aby tyto skutečné příběhy posbíral a vložil do své knihy. Díky němu i ve ve chvíli, kdy se nám zdá, že už jsme od života vše dostali, si při čtení zamilovaných příběhů uvědomíme, že láska je všude kolem nás a nezáleží na věku ani situaci. Dávám 4/5, možná jsem přece jenom čekala díky anotaci ještě o maličko více.

21.08.2016 4 z 5

Trest a smrt Trest a smrt Mats Olsson

Detektivka, u které si odpočinete. Nic náročného a navíc se dočtete o kulinářských specialitách, oživíte si zeměpisné informace o Švédsku (kde se mluví jakým dialektem) a hlavně vás možná překvapí, jakým fenoménem může být "výprask". Hlavní hrdina, stejně tak jako pachatel si libují v SM praktikách. Prostě kniha má všechny atributy, aby se stala hodně prodávanou.

12.06.2016 4 z 5

Muž ve střídavé péči Muž ve střídavé péči Alena Müllerová

Výborný název knihy, hodně jsem se na knihu těšila, ale následovalo zklamání, takový nenáročný románek, trošku nuda. Škoda.

08.05.2016 1 z 5

Čekání na nekonečno Čekání na nekonečno František Niedl

Poměrně stroze vyprávěný příběh, který však v sobě skrývá určitou hloubku, v něčem mi připomněl Kunderovu Nesnesitelnou lehkost bytí. Oceňuji, jak autor dokázal u relativně nesympatického hrdiny popsat a vystihnout bezemoční, sterotypní život, kdy hrdina nežije, jen tak nějak letargicky přežívá. Po lékařské diagnózné vedoucí k možnému rychlému odchodu z tohoto světa však začíná svůj život vidět v jiném světle. A najednou jako by se jeho život přece jenom emocemi zabarvil. Zajímavý příběh.

13.09.2024 4 z 5