Jana_Hlus Jana_Hlus komentáře u knih

Bez těla Bez těla Martin Goffa

Další parádní česká detektivka M. Goffy. Zvláštní případ, výborně napsaný. Chválím i vedlejší dějové linie (přítelkyně, dcerka). A za bonus považuji, že můžeme bez růžových brýlí nahlédnout pod pokličku, jak to vlastně u policie v současnosti skutečně chodí... (5/5)

02.02.2018 5 z 5

Osudy a běsy Osudy a běsy Lauren Groff

Tak tohle mě naprosto minulo, skutečně je to napsané tak neobyčejně, rozvláčně, až mě to odradilo, proto nebudu hodnotit.

12.01.2018

Letmá známost Letmá známost Helena Němcová

Tuto knihu jsem přečetla na jeden zátah. Velmi zajímavé téma, věřím, že takové příběhy se odehrávají v reálném životě a autorka jej dokázala dobře popsat. Je ale škoda, že více nerozepsala další dějové linie, třeba život Tomáše v Hradišti, a také život Hany byl hodně zjednodušený. Mihlo se tam i velmi zajímavé téma roku 1968, dále nemoc jejího manžela atd., a to vše bylo tak nějak popsáno "letem světem", jakoby autorka pospíchala, aby už honem tento příběh dovyprávěla. Moc literární kvality jsem v knize nenašla, ale příběh na mě skutečně zapůsobil a budu nad tím ještě přemýšlet. A určitě si přečtu i další autorky knihy. (4/5)

01.01.2018 4 z 5

Nedopovídky Nedopovídky Dagmar Ruščáková

Skvělá práce s češtinou, zajímavé postřehy, schopnost pozorovat své okolí, a to vše výborně zapracované v textech povídek, mi zejména v první části pidiknížky přinesly nečekaný čtenářský zážitek. Dále už to bylo slabší, ale i tak je tato autorka pro mne milé překvapení. (3/5)

Manuál zralé ženy Manuál zralé ženy Halina Pawlowská

Trošku trpčí text, než jsem byla u této autorky zvyklá, a ani vložené "anekdoty" určitý smutek za uprchlým mládím a životem, který se již nevrátí, neskryjí. Některé texty se mi líbily více, jiné méně. Každopádně, pokud očekáváme další nenáročnou oddechovku, tak zklamané nebudeme. Jen mi chvilkama přišlo, jako by HP docházela slova, možná svůj život už textově vytěžila maximálně... (3/5)

Překroč ten stín Překroč ten stín Josef Veselka

Trošku naivní a po povrchu jdoucí oddechovka, která neurazí, ale ani moc nenadchne, ideální třeba na dovolenou nebo před spaním:-). (3/5)

Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Mé první setkání s Erikou Forsterovou. Pro mne nepříliš sympatická policistka s podivnými návaly emocí a se slabostí pro jednoho z podřízených. Spousta vedlejších postav, které působí trošku jako balast, čtenář má dost práce se zorientovat, kdo je kdo a nemá tak čas vymýšlet vlastní teorie, co se vlastně stalo. A právě díky tomu je rozuzlení příběhu překvapivé. Z každého řádku v knize je znát, že autor ví, co se od něj očekává a odvádí dobré řemeslo. Ale do Miniera, Nesboho či Larssona mu ještě přece jenom něco chybí. (4/5).

29.12.2017 4 z 5

Muž s unavenýma očima Muž s unavenýma očima Martin Goffa

Většinou nedávám pět hvězdiček, ale tady v tomto případě jsem neměla důvod za něco hvězdičku srazit. Skvělá česká detektivka, která je napsaná naprosto věrohodně, nejsou tam žádné nudné pasáže, závěr je perfektní. Na to, že je to autorova prvotina, tak nemám, co vytknout. Nestává se často, že zajímavý námět knihy je umocněn dobrým zpracováním. (5/5)

27.12.2017 5 z 5

Povídky na tělo Povídky na tělo Martina Formanová

Tak tuto knihu bych připodobnila k situaci, kdy si představuji, že si dám výbornou kávu v příjemné kavárně a místo toho se ocitnu v hospodě IV. cenové skupiny. Od autorky jsem četla více textů, líbil se mi její styl, úroveň, nadhled, psychologické postřehy i to, jak dokázala vystihnout své postavy. A teď se sama sebe ptám: Proč ta změna? Jsou tyto "brakové" knihy prodejnější? Frčí Hartlové a spol? Nedotažené pointy a jen takové nic neříkající nahození hlavně ale s použitím vulgární nahoty? To zabírá? No, podle komentářů níže zřejmě ano. Není to ale škoda? (3/5)

10.12.2017 3 z 5

Letní lži Letní lži Bernhard Schlink

Tuto knihu řadím mezi jednu z nejlepších, které jsem četla. Skvěle "řemeslně" zpracované povídky, mistrovská psychologie všech postav, naprosto uvěřitelné chování, myšlení a co víc, mezi řádky jsem se dozvěděla hodně i sama o sobě, o tom, jak někdy člověk sám sebe obelhává, vytváří si obranné lži, kterým věří a má pocit, že je k sobě upřímný. Tuhle knihu budu mít ještě dlouho v hlavě... (5/5)

04.12.2017 5 z 5

Mág Mág John Fowles

Výborně napsané, promyšlené pohrávání si se čtenářem, napínání jeho zvědavosti, postupné odkrývání indícií, jenže nic nejde napínat do nekonečna a mě to pozvolna přestávalo bavit, místy byl příběh dost překombinovaný. Na druhou stranu kniha obsahuje spoustu zajímavých myšlenek a poučení. Rozhodně stojí za přečtení, jen na to chce mít tu správnou náladu a čas. (4/5).

01.12.2017 4 z 5

Dělám si to sám Dělám si to sám Martin Váša

Pohodová oddechovka pokud máte rádi humor připomínající styl Haliny Pawlowské a nemáte nic proti menšinám. Hodně mi tato kniha připomněla Markvartovu Pražskou buznu, ta mě ale asi oslovila o trošku víc... (3/5)

01.12.2017

Smrtící byznys Smrtící byznys Hana Hindráková

Autorce se podařilo "vyhmátnout" skutečně velmi aktuální problematiku falešných léků a oceňuji i zasazení příběhu do Ugandy, bylo pro mne poučné číst o tom, jak těžký život mají místní obyvatelé. Text působí naprosto věrohodně, je znát, že paní Hindráková ví, o čem píše.

Na druhou stranu bych u tak zkušené autorky očekávala, že si s příběhem pohraje, vypiluje ho, podrobně rozepíše dějové linie, takto mi to přišlo psané "horkou jehlou". Příběh je vyprávěn šílenou rychlostí, každá z postav vychrlí svůj životopis na pár řádcích, do toho se střídají otřesné příběhy nemocných obyvatel, trauma hlavní hrdinky je naznačováno tak okatě, že je hned jasné, o co jde, i jak to dopadne. Kniha určitě za přečtení stojí, ale jsem přesvědčená, že měla mnohem větší potenciál, škoda toho nepříliš propracovaného příběhu, vzalo to celému vyprávění sílu. (3/5)

22.11.2017 3 z 5

Česká čtenářská republika Česká čtenářská republika Jiří Trávníček

Velmi zajímavá kniha, rozbor české čtenářské veřejnosti do posledního detailu. Pro mě tam těch detailů bylo příliš, ocenila bych zestručnění a možná i trošku zjednodušení, aby si to přečetlo více i "obyčejných" čtenářů, takto přílišná propracovanost a obsáhlost poněkud odrazuje. Ale každopádně kniha obsahuje velice zajímavá fakta a osvětluje, proč je třeba Babička považovaná nejstarší generací za zcela zásadní dílo, stejně tak jako Harry Potter pro ty nejmladší a najdeme tam také velmi zajimavá generační vymezení vůči fenoménu "Viewegh".

Díky této knize člověk pochopí spoustu jevů spojených s českým knižním trhem. jsem přesvědčená, že by po určitém zjednodušení mohla najít velmi dobré uplatnění ve školství. 4/5

13.11.2017 3 z 5

Fejsbuk Fejsbuk Ondřej Hejma

Ze začátku se mi líbil styl, jak je to psané, a také to, že pocházím ze stejné pražské čtvrti, to mě zaujalo, ale později, možná teda i tím, že jsem trošku jiná generace než autor, mě to přestalo bavit. Nechci soudit ničí život, ale přece jenom jsem čekala asi více "hloubky". 3/5

13.11.2017 3 z 5

Suchý konce a jiné pocity Suchý konce a jiné pocity Lenka Sobotová

Skvělá práce s češtinou, takto nějak by měl vypadat podle mého názoru současný způsob psaní, bohatá slovní zásoba včetně novotvarů, ale text jede po povrchu, autorka dokáže skvěle zachytit dílčí situace, popsat osoby, charaktery, ale bez nějakého závěru, vyústění, pointy. Měla jsem pocit, jako kdyby mi někdo barvitě popisoval v telefonu gradující situaci, a když se blížilo rozuzlení, tak položil telefon. Takže trošku zklamání, škoda. 3/5

22.10.2017 3 z 5

Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Další povedená kriminálka s Josefem Bergmanem v hlavní roli. Perfektně promyšlený příběh, skvěle dávkované indície, k tomu pro nás tak nezvyklé prostředí Laponska, a také poněkud nestandardní aktéři figurující v případu. To vše výborně zafungovalo a já jsem do poslední chvíle netušila, kdo je pachatel. Jako bonus bych vyzvedla formu i jazyk, kterým je kniha napsaná. Snad jen ten název bych zvolila jiný, příliš to připomíná Zmizelou od G. Flynn. 4/5

12.10.2017 4 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Pro mne velmi příjemné překvapení, po delší době skvělá česká detektivka, která může konkurovat i severským autorům, v něčem je dokonce lepší, obešla se bez vyloženě drsných, nechutných scén, napětí dávkuje autorka naprosto s nadhledem a rozuzlení příběhu je překvapivé, ale uvěřitelné. Jedinou výhradu mám k pomalému rozjezdu, ten mě příliš nenadchl. Dávám 4/5 a vrhám se na Zmizelou v mlze:-)

16.09.2017 4 z 5

Láska Láska Irena Obermannová

Moje první kniha od této autorky. U takto zkušené autorky jsem čekala více hlavně od formy. Příběh by nebyl špatný, ale nelíbil se mi styl, jakým byl napsán, zoufale nudné dialogy a dost klišovité jednání postav, takže tohle asi nebude můj šálek čaje. 3/5

31.08.2017

Do vody Do vody Paula Hawkins

Postavy byly tentokrát více čitelné než v předchozí knize, od příběhu jsem očekávala více, potenciál tam určitě byl a autorka psát umí, trošku mi to přišlo "na vodě":-), ale na druhou stranu jako oddechovka určitě lepší průměr. 3/5

17.08.2017 3 z 5