Jana512 Jana512 komentáře u knih

Novena blahoslaveného Hroznaty, patrona plzeňské diecéze Novena blahoslaveného Hroznaty, patrona plzeňské diecéze Petr Piťha

V týdnu pobytu v Plzeňské diecézi jsem se zúčastnila poutě k diecéznímu patronovi, blahoslavenému Hroznatovi, v Teplé u Mariánských Lázní, kde odpočívá. Je zakladatelem tepelského a chotěšovského kláštera a člen premonstrátského řádu. Je také patronem politických vězňů, protože jako vězeň zemřel. Žil nelehkým, ale čestným životem. Novéna předkládá na každý z devíti dnů zamyšlení nad jeho vlastnostmi, které nám, i našemu národu na jeho přímluvu vyprošujeme

19.07.2021 5 z 5

Archa zákona: příběh sv. Antonína z Padovy Archa zákona: příběh sv. Antonína z Padovy Libor Rösner

Po navštívení poutního místa sv. Antonína na Moravě, jsem se chtěla o něm dozvědět trochu víc už proto, že jeho socha nechybí téměř v žádném kostele. A také je znám, že pomáhá prosba k němu nalézt ztracené věci, nebo že je patronem zamilovaných. V době, kdy žil, byl oblíbeným kazatelem a divotvůrcem. Často zobrazován s malým Ježíškem v náručí, má poukázat na jeho blízký vztah k Bohu v modlitbě. Tak jej viděl jeden z bratří. Avšak velkým byl zvláště pro své kazatelské schopnosti, kdy obracel zatvrzelé k návratu k dobrému životu. Zaujal svým kázáním i papeže, který jej nazval Archou zákona. Bratři františkánské řehole mají být právem na koho hrdi!

13.05.2021 5 z 5

Novéna zasvěcených osob k sv. Vojtěchovi Novéna zasvěcených osob k sv. Vojtěchovi Michal Altrichter

V novéně se jednoduchým způsobem můžeme připravit na lepší prožívání svátku našeho druhého pražského biskupa a zároveň se dozvíme o jeho pohnutých životních etapách.

23.04.2021 5 z 5

Tajemství radostného růžence Tajemství radostného růžence Václav Hejčl

Tento růženec napomáhá hlouběji se ponořit do tajemství desátku, protože ke každému Zdrávasu každého tajemství je uvedena myšlenka. Sešitek zdobí krásné ilustrace.

09.11.2020 5 z 5

Ponoř se! Ponoř se! Timothy Radcliffe

Autor podrobně popisuje co se odehrává při přijetí svátosti křtu. Využívá jak učení církve, tak vlastní zkušenosti a též příklady ze života a z literatury. Knihu vřele doporučuji jako doplňující četbu, při přípravě na křest a biřmování.

10.05.2020 5 z 5

Sedm kroků do života Sedm kroků do života Anselm Grün

Autor knihy, benediktin, slovy Písma dokázal vyhmátnout - na jednotlivé dny vrcholné doby postní - myšlenky, aby si člověk odnesl co nejvíce užitku do svého života.

13.04.2020 5 z 5

Misionářem podle sv. Františka Misionářem podle sv. Františka Honza Pošťák Pospíšil

Autor je nadšený ctitel sv. Františka. Sám zakusil těžké životní situace a chce druhým naslouchat a být nablízku, jak uvádí jeho malý sešitek příběhů, které sám zažil, a chce se o tom s čtenáři podělit.

07.03.2020 5 z 5

Příběh a odkaz sv. Anežky Přemyslovny Příběh a odkaz sv. Anežky Přemyslovny Petr Piťha

Publikace nás seznamuje se životním příběhem sv. Anežky Přemyslovny, která sehrála důležitou úlohu nejen v našich dějinách, ale i v době nedávné a ji, jako osobnost našeho národa je dobré znát.

15.11.2019 5 z 5

Zázrak v Praze Zázrak v Praze Martin Leschinger

Šéfredaktorovi deníku, který je majitelem nakladatelství, je vytýkán pokles zájmu čtenářů o jejich list. Mladého redaktora čeká poslední měsíc zkouška, jestli se situace zlepší. Pravda a uvědomění si lidských hodnot, které se dnes moc "nenosí", jej osvobodila. Pomohl cizince, která hledala kostel se světoznámou soškou Pražského Jezulátka, kde ji zavedl a sám tam nalezl posilu.

23.10.2019 4 z 5

Kristiánova legenda: Život a umučení svatého Václava a báby jeho svaté Ludmily Kristiánova legenda: Život a umučení svatého Václava a báby jeho svaté Ludmily Kristián

Mnich Kristián ve své době napsal v latinském jazyce toto dílo. Tak dal poznat nejen Čechům život našich vzácných panovníků, sv. Ludmily a sv. Václava. Po mnohé věky se k ním národ utíkal s prosbou o pomoc. Knížka je vydaná v latinském a českém jazyce. Uvědomujeme si tak, jak dlouho již existuje, a přesto nám má co říci. Týká se těch, ke kterým se utíkal náš národ o pomoc a proto si myslím, že je dobré je znát a svěřovat naší zemi.

19.10.2019 5 z 5

Sedm kroků k dobré zpovědi Sedm kroků k dobré zpovědi Michal Zamkovský

Autor vysvětluje srozumitelným způsobem význam svátosti smíření pro člověka. Cituji slova autora: "Křesťanství není jen o sebeovládání a pevné vůli, ačkoli i ta je potřebná, ale především o Boží lásce a milosti. Vítězíme díky Boží milosti, nikdy bez ní! Jen s jeho pomocí můžeme dokázat to, co jsme včera nezvládli. Mějme radost i z malých vítězství!"

25.06.2019 5 z 5

Dary Ducha Dary Ducha papež František (p)

Drobné dílko s bohatým obsahem, nás seznamuje s katechezemi papeže Františka, které jsou obohaceny i praktickými zkušenostmi autora. Dar moudrosti, rozumu, rady, síly, vědění, zbožnosti a bázně Boží - myslím si, jsou důležité pro pokojné zvládnutí životního úkolu v životních těžkostech, které má každý z nás.

09.06.2019 5 z 5

Stopařem na této zemi Stopařem na této zemi Ladislav Heryán

Autor se snaží nám dát pomocnou ruku při hledání smyslu života, když uvádí na různých životních příbězích jak je možno je chápat a porozumět tak, že vše co prožíváme, má přínos pro náš život

07.03.2018 5 z 5

Matka Boží: Tři mariánské modlitby Matka Boží: Tři mariánské modlitby Tomáš Špidlík

Kardinál Špidlík nás mistrovským způsobem vtahuje do tří nejznámějších modliteb k Panně Marii. Obohacuje je bohatými znalostmi pravoslavné církve, která má řadu ikon, vztahujícími se k těmto modlitbám. Rozšiřuje tak naše poznání svými znalostmi z východní církve.

19.09.2021 5 z 5

"Všechna zřídla mé spásy jsou v tobě" - Eucharistie, pramen života a poslání církve "Všechna zřídla mé spásy jsou v tobě" - Eucharistie, pramen života a poslání církve kolektiv autorů

Maďarsko, které má hluboké kořeny v křesťanství, pořádá ve své zemi církevní událost, která poukazuje na úlohu eucharistie v křesťanském životě. Krásná myšlenka, která mě obohatila spočívá v tom, že v této svátosti zůstává Ježíš s námi a pro nás, aby nás provázel ve všech našich životních událostech a byl stále s námi. Proto také: "Všechna zřídla mé spásy jsou v Tobě!"

11.09.2021 5 z 5

Mariánské inspirace Mariánské inspirace Gabriele Amorth

V knize se autor v krátkých úvahách zamýšlí nad událostmi ze života Panny Marie, jak je ona prožívala a čemu se od ní můžeme inspirovat.

29.05.2020 5 z 5

Klub Klubko Klub Klubko Anna Malá

Kniha vykresluje životní příběhy několika žen, které se setkaly na dovolené a vzájemně si uvědomují, jak přesto, že každá má jiné schopnosti, vzájemně se obohacují. Psáno spíše pro ženy.

06.03.2020 4 z 5

O naší milé paní O naší milé paní Tomáš Vondrovic

Je to krásné dílko, věnující pozornost poutním místům v Čechách a na Moravě. Tato místa jsou jakýmsi důkazem, že úcta k Panně Marii je v naší zemi rozšířena. Nádherné ilustrace dokáží navodit blízkost místům a samotné Matce, i četné úryvky písní nebo modliteb. Nevím, ale jak jí rozumějí děti. Aby se jim Panna Maria nestala jen pohádkovou bytostí.

18.02.2020 4 z 5

Okamžik co mění život Okamžik co mění život Jana Frey

Jak se může v jediné chvíli změnit životní situace a co prožívá Lena, než dokáže situaci přijat? Pro ni samotnou to bylo hodě těžké, ale má rodinu a dobré přátele, kteří ji pomohli zařadit se znovu do života.

23.01.2020 5 z 5

Maria, matka Ježíšova Maria, matka Ježíšova Elias Vella

Maria nám rozumí jako dobrá maminka. Její přímluva a ochrana provází ty, kdo jí chtějí patřit. Život bez matky je ochuzený o její vlídnost, laskavost, něžnost, lásku a radost. Autor věnoval knihu zvláště těm, kteří v životě mateřskou lásku nezakusili

22.10.2019 5 z 5