janacheca komentáře u knih
Docela čtivě napsané, ale takový "tah na branku", jako má Šifra mistra Leonarda, to opravdu nemá. Postelové informace o hlavním hrdinovi a Dianě a nebo tělesné přednosti Diany mohl autor vynechat úplně. Bylo laciné a navíc zbytečné - čtenáře umí zaujmout jinak. Naštěstí toho nebylo v knížce moc. Naopak oceňuju návraty v čase do Protektorátu Čechy a Morava, tam by autor mohl i něco přidat. Ne do objemu textu, ale do množství informací. Když to shrnu - slušná knížka na dovolenou.
Typická knížka určená pro mileniály a aby ji četli právě teď (rok 2017-20), když je jim tak 14 -18 let. Za pár roků už na ni budou příliš staří a post-mileniálové (dnešní školkáčci a žáci prvního stupně) v té době už asi budou někde jinde. Děj má spád, konec trochu zklamal. Líbil se mi způsob psaní - každá kapitola jedním z hlavních hrdinů. A ještě jedna věc, která platí asi vždy a napříč generacemi - každý má svou třináctou komnatu a každý může někdy selhat. A ještě že stojí za to "vylézt ze skříně" s pravdou ven. Člověku se totiž obvykle dost uleví.
Zápletka knihy se mi líbila, způsob napsání už o něco méně. Postavy jsou popsány tak nějak *po lopatě*, aby každý pochopil, co autorka myslí. Děj se dá předvídat (např. neustále zmiňovaní *lesňáci* se opravdu *nečekaně* objeví v druhé části knihy). Jazyk knihy je poplatný době napsání a komu se líbí čeština 19. století, bude si v tomto ohledu libovat od první stránky.
Když mám čas se na chvilku zastavit, sáhnu po této knížce. Je trochu smutná a velmi jemná. Vždy zanechá pocit, zda člověku ve spěchu všedního dne něco neuniká mezi prsty.
Kultovní dílo pro všechny obdivovatele Mistra Káji Saudka, ať už v původní časopisové podobě a nebo takto nově vydané. Při kreslení tohoto komixu byl KS ve vrcholné formě, dílo se dá číst znova a znova a člověk stále nachází nové věci, detaily, drobné vtípky... Opravdu doporučuji.
Román o životě Karla IV., vcelku dobře napsaný a asi i historicky dost věrný. Pokud se chcete dozvědět více o životě Otce vlasti, tak doporučuji.
Knížka se přečíst dá, ale autor má určitě lepší. Daleko víc se mi líbil román o Karlu IV. Kralevic, král, císař .
Zdánlivě oddechové čtení, které milým způsobem ukazuje různé pohledy na svět (rytíř, úředník a tulák). Není to "osudová kniha", nicméně čas od času se k ní s chutí vracím. Jen lituji, že Mistr Kája Saudek k ní nenamaloval více ilustrací.
Knížka má spád a děj graduje až k neodvratnému konci. Typický bestseller - v době četby Vás zaujme, ale dlouhodobě nijak zvlášť neobohatí. Knížku doporučuji na dovolenou a nebo na delší cestu vlakem.
Narozdíl od některých komentářů tady, se mně povídka líbila. Obecně se mi líbí Hrabalův styl psaní, přiznávám, že mám pro něj slabost.
Oddechové čtení na dovolenou, docela se pobavíte.
Tři období v životě lékárnice v horském městečku. Od úplných začátků po dostudování vysoké školy, až po starší střední věk. Každá životní etapa člověku přináší jak každodenní starosti a radosti, tak i nutnost občas udělat závažné rozhodnutí.
Většinou tragické příběhy, řada z nich o prostitutkách, další třeba o mladé ženě, která se obrátila na křesťanství a nechala stranou veškerý dosavadní život, včetně svého přítele (povídka Neznámá svatá). Kniha asi odpovídá době i prostředí, mně se špatně četla a nemám v plánu se k ní vrátit.
Kniha popisuje osudy dělnické rodiny Hudců, zejména matky Hudcovky a jejich dětí. Autorka bez idealizace líčí těžký život hlavní hrdinky s každodenním bojem o jídlo pro děti, topivo, zvládnutí manželovy nevěry a alkoholu, vyrovnání se se smrtí dítěte atd. Kniha je psána velmi nejednotným stylem - autorka příběh sama vypráví, pak přechází do formy dopisu, úryvku z dívčího zápisníku, vyprávění některých postav atd. Díky tomu se čtenář v textu hůře orientuje.
Tento román mi připadá méně podařený v porovnání s jinými od J.Loukotkové. Tragedie hlavního hrdiny je zčásti způsobena tím, že všeho, co chtěl, dosáhl velmi brzy a snadno. Najednou neví, o co dál usilovat, pro co žít. Bohužel pro sebe i okolí zvolí špatnou cestu.
Oproti klasice bezstarostného humoru "Hostující profesoři", tato knížka není veselá a ani si na veselou nehraje. Popisuje osud skupinky aktivně věřících katolíků od doby studií až po střední věk. Jak se s věkem, zkušenostmi, novou životní rolí rodičů měnil jejich postoj k víře. Jakási cesta od idealismu mládí, přes hledání své cesty po ukončení studia až po nutný pragmatismus rodičů malých dětí, které na prvním místě tíží odpovědnost a denní starosti o rodinu, a pro které se filozofování o světě, životě či víře stává nejprve luxusem a pak zbytečností.
Knížka není špatná, ale oproti Hostujícím profesorům mi připadala trochu těžkopádná. Nicméně za přečtení stojí.
Výborná knížka, bezstarostný humor, zlepší Vám náladu. Určitě lepší než následná pokračování. Doporučuji.
Na Neffa trochu překvapivě kruté, alespoň pro mne. Ale asi odpovídající době, ve které se příběh odehrává.