JanaProchazka JanaProchazka komentáře u knih

Hana Hana Alena Mornštajnová

Super kniha, se super neotrelou zapletkou, ke konci me trochu nudila, ale pet hvezd si zaslouzi i tak.

23.11.2020 5 z 5

Tajemství Velkého Vonta Tajemství Velkého Vonta Jaroslav Foglar

Miluju to tajemno, které mě a tomto příběhu fascinuje už od mala!

23.11.2020 5 z 5

Žízeň po životě Žízeň po životě Irving Stone (p)

Klasika, miluju tohle zpracování... Dojemné a pravdivé.

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Tohle je přesně dobrodružství podle mého gusta! Amerika, nepatetická Amerika nutno poznamenat, špinaví chlapi a protloukání se od ničeho k ničemu. Ta kniha je podle mě především o svobodě, kterou potřebujeme v dnešní době možná víc než kdy dřív právě proto, že se dobrovolně uvrhujeme do nesvobody v rámci rodin, zaměstnání a vztahů. Tzv. Beat Generation mě formovala a tahle kniha byla první z tého várky. Sice není moc obratně napsaná, ale chybu je možné hledat v překladu.

28.10.2020 5 z 5

Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Toma Sawyera Mark Twain (p)

Tohle je moje dětství, knihu mi čítávala babička a já doufám, že jí taky jednou budu číst svým vnoučatům, je krásně napsaná. Úplně mě při pohledu na jějí obálku jímá nostalgie.

Pán much Pán much William Golding

Skvělá sociologická studie na téma "člověk pod tíhou strachu" zabalená do celkem dobrodružného a čtivého hávu.

Můj grónský rok Můj grónský rok Eva Střihavková

Další kniha o místě, kam se asi jen tak nepodívám. I to byl důvod, proč jsem po této knize sáhla a zklamaná rozhodně nejsem. Příběh je čtivý, místy vtipný a popis reálií mi připadá úžasný, dost jsem se toho dozvěděla a moc této mladé autorce fandím.

Cestou hvězdy Cestou hvězdy Pavla Jazairiová

Tuhle knihu jsem si přečetla hlavně proto, že přestože jsem Procházková a ráda se procházím všude možně, procházku do Santiaga si nechám ráda ujít. Četba mě ale bavila, jako vždy, když vezmu do ruky něco od paní Pavly.

28.10.2020 5 z 5

Izrael a Palestina, Palestina a Izrael Izrael a Palestina, Palestina a Izrael Pavla Jazairiová

Mám ráda způsob, jakým umí tato publicistka a spisovatelka popisovat svět kolem sebe. Vyprávění o Palestině a Izraeli bude vždycky trochu zabarvené, člověk se při psaní neubrání emocím, pokud nejde vyloženě o vědeckou publikaci, u této knihy mám ale pocit, že se autorce podařilo vyhnout se jakési hysterii a kus reality se jí popsat povedlo. Bravo.

Vzpoura na lodi Bounty Vzpoura na lodi Bounty Vítězslav Kocourek

Klasika, kterou jsem četla jako malá a dodnes na ni ráda vzpomínám, je to jedna z těch knih, jejichž příběh se odehrává v místech, kam se nejspíš asi nikdy nepodívám, o to víc si to čtení užívám.

Karneval v Maroku Karneval v Maroku Mirko Pašek

Nádherná napínavá kniha, která mě chytla někdy v době, kdy mi bylo třináct. Co na tom, že je o chlapech a asi i pro chlapy, o boxerovi, kterému se dějí různé nepříjemnosti v Maroku? Moc hezká, čtivá kniha plná zajímavých informací a reálií.