JanaProchazka JanaProchazka komentáře u knih

Úvod do filozofie Úvod do filozofie Arno Anzenbacher

Něco z obsahu už je přežité, ale jinak je to skvělé. Úvod od toho autora mě provázel celá studia.

05.03.2024 5 z 5

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Uplynulé dny jsem strávila s českými autorkami a neudělala jsem chybu. Kniha Hájovna je napsána velmi krásným jazykem, přečteni za dva dny.
Líbí se mi styl, to, že autorka nejde čtenáři na ruku a nechává spoustu věcí, situací atd. na naší fantazii.
Doporučuju všem!

Dýchej za mě Dýchej za mě Eva Střihavková

Další balzám. Kniha se četla sama, je moderně napsaná, přesto z ní dýchá doba, v níž se odehrává.
Témata emancipace a problémy prosazování žen, která jsou v knize popsána, ukazují, že se doba zase o tolik v těchto ohledech neposunula, spíš jen zdánlivě.
Kniha byla velmi dojemná, má spousty krásných pasáží, odehrála se mi před očima jako film. Moc doporučuju.

Ostrov žen moře Ostrov žen moře Lisa See

Překrásný příběh a soužití dvou přítelkyň. Líbila se mi jejich čistota, přemýšlení o světě i o vztazích. Román se krásně četl, místy byl i napínavý. Vřele doporučuji.

21.12.2023 5 z 5

Fahrenheitova dvojčata Fahrenheitova dvojčata Michel Faber

Skvělé, mám moc ráda imaginaci i styl tohoto autora.

Balada o žaláři v Readingu Balada o žaláři v Readingu Oscar Wilde

Zhltla jsem to. Co Wildeův text, to perla.

Ze světa lesních samot Ze světa lesních samot Karel Klostermann

Kniha má velmi pomalé tempo, je to nezvyklá četba na dnešní dobu, nejen co do obsahu, ale i co do stylu, jímž je kniha napsaná. Není to ale špatné, místy pitoreskní, rozhodně jsem se o Šumavě leccos dozvěděla. Znám jen Modravu.

D aneb Příběh dvou světů D aneb Příběh dvou světů Michel Faber

Mám k tomuto autorovi rozporuplné pocity a tahle kniha určitě není jeho nejlepší. Vždy jen nakousne určité téma či pocity a pak od nich utíká pryč. Špatné to ale není.

23.11.2023 3 z 5

Tak zatím, Natálie Tak zatím, Natálie Michel Faber

Každá stránka ve mně ještě několik minut rezonovala. Je to bravurně napsané.

10.11.2023 5 z 5

Z Izrastiny s láskou Z Izrastiny s láskou Jakub Szántó

Po knize jsem sáhla, abych se aspoň částečně zorientovala v problematice na BV, konkrétně v Izraeli. Dozvěděla jsem se nějaké nové informace, kniha tedy účel splnila. Četla se dobře.

10.11.2023 5 z 5

Frišta Frišta Petra Procházková

Překrásná kniha, dojemná a drsná zároveň, na konci jsem plakala.

04.09.2023 5 z 5

Raci v hlavě Raci v hlavě Rudolf Král

Dobre napsane, ale necetlo se to snadno, trvalo mi to asi ctrnact dni. Pribeh me misty prekvapil, takze davam plny pocet.

S duší lvice S duší lvice Petra Langová

Kniha na me vyskocila tady, na databazi knih, jinak bych se o ni nejspis nedozvedela. Zaujala me, sehnala jsem si ji a za tri dny ji precetla. Cte se dobre, postavy jsou uveritelne a vetsinu jsem si jich oblibila. Je to osvezujici, protoze je ted moderni psat o postavach, ktere jsou nesympaticke - to me na soucasne ceske literature rozciluje. Tato kniha byla proste fajn!

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Opět skvěle napsaný a vystavěný román.

V severní Indii V severní Indii Pavla Jazairiová

Číst cestopisy této spisovatelky je balzám na duši. Její postřehy jsou věcné, moudré, ale ne přemoudřelé. Je vidět, že píše o něčem, o čem toho hodně ví, má skvělý pozorovací talent, připadá mi, že i dobrý odhad na lidi. Indie je pro mě velká neznámá. Než jsem si přečetla tuhle knihu, považovala jsem Indii za obří smotek neurčitého počtu lidí, kteří znečišťují planetu, víc jsem se jimi nezabývala. Až tahle kniha mým představám dala další rozměr a jsem za to moc vděčná. Rozhodně budu číst od této autorky i další knihy. Její styl i přemýšlení je v dnešní době prostě důležité! Čtěte ji taky!

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Proč má tahle kniha tak vysoké hodnocení a tolik doporučení na sítích? Věděla jsem, že to nemám dělat, ale nevydržela jsem to, chtěla jsem oddychovku. Výsledek? Raději budu číst o sériových vrazích! Děs!

24.04.2022

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Mám problém takové knihy číst sama, protože se bojím. Nejsou to horory, ale ta temnota je v nich vylíčená tak hmatatelně, že mi ani svícení po celém domě nepomůže, abych se ubránila strachu. Skvěle napsaná věc nejen o tom, jak přemýšlejí sérioví vrazi. Doporučuju všem, kdo mají rádi detektivky a ponuost. Já se jdu vrátit k pozitivnějším věcem. Ale rozhodně tuto knihu nezatracuju.

Opička na gumě Opička na gumě Eva Střihavková

Výběr tématu knihy kvituji, nikde žádný komunismus, nacisti ani cynické řeči a pokusy o bonmoty. Je to současné a svěží, čtivě napsané a zároveň se to zabývá docela závažnými tématy, jako je ochrana přírody. Postavy tomu dodávají na čtivosti, nemáte pocit, že už jste se s nimi setkali v jiných knihách. A to je dobře.

Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Tohle mě nikdy nechytlo :(