JaniceKrat JaniceKrat komentáře u knih

Chrám Matky Boží v Paříži Chrám Matky Boží v Paříži Victor Hugo

Pro mě velmi rozporuplná kniha.
Už nějakou dobu jsem po ní pokukovala, ale pořád mi nepřipadal ten správný čas. Dnes jsem ji dočetla a myslím, že jsem ještě měla počkat.
První polovina knihy pro mě byla ukrutně zdlouhavá, filozofické a popisující pasáže mě prostě nebavily a nedokázaly udržet moji pozornost - každou chvíli jsem se přistihla, že "čtu" ale myšlenkama jsem někde úplně jinde a buď jsem se zoufale vracela a snažila se prokousat znovu anebo jsem pak už rezignovaně některé odstavce přeskakovala. A pak jsem za to na sebe akorát naštvaná.
Vážně jsem chtěla knihu odložit a vrátit se k ní jindy, ale měla jsem tušení, že už bych se k ní nejspíš nikdy nevrátila.
Druhá polovina mě ale bavila. Bavil mě veškerý děj, ať byl s jakoukoliv postavou, líbil se mi popis chování postav a i ta přehnanost jejich smýšlení a chování, bylo to prostě moc krásně napsané. Snad do každé z postav jsem se dokázala vcítit.
Kniha je to rozhodně kvalitní a k zamyšlení, "něco" ve mně zanechala... Ale doporučuji číst v období, kdy na ni máte čas a dokážete se na ni plně soustředit.

18.08.2024 3 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Tahle kniha rozhodně není mým šálkem kávy, to z ní ale nečiní špatnou knihu.
Popravdě jsem čekala asi něco úplně jiného. První polovina mě nebavila vůbec, ale protože je kniha tenká, tak už jsem ji chtěla dočíst. Prostředí, děj a celkově mi to vůbec nic neříkalo, Daisy mě rozčilovala a Gatsby snad ještě víc. Jediný, kdo mi lidsky sedl, byl vypravěč Nick - asi jen díky jeho střízlivému pohledu na svět mi ta kniha dávala nějaký smysl. Jinak bych to celé asi ani nepochopila...
Líbil se mi konec, kde se hezky ukázalo, jak umí být lidé povrchní a doslova se vykašlou na člověka, jehož pohostinnost jim nebylo dříve hloupé využívat.

18.08.2024 3 z 5

Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

Také nesdílím až tak velké nadšení z této knihy, nicméně uznávám, že mě chytla a chtěla jsem číst dál, protože jsem byla zvědavá, jak oba příběhy dopadnou. Historická část o Claře zavřené v ústavu pro choromyslné byla napínavá, hodně jsem si přála, aby z toho vyvázla a nedokážu pochopit, jak se takto k lidem mohli chovat. Opravdu hodně smutné a frustrující. Současná část o sedmnáctileté Izzie, která spolu s pěstouny pátrá po osudech pacientů z tohoto ústavu už mi nepřipadala tak kvalitně napsaná, celé mi to připadalo poměrně dost přitažené za vlasy, jen samá negativa, až příliš neuvěřitelné náhody, spousta postav traumatizující minulost... No, vcelku to nebyla špatná kniha, ale na stejné téma mi připadala o něco lépe napsaná kniha od Kathryn Hughes - Klíč...

20.11.2024 4 z 5

Hospodyně Hospodyně Joy Fielding

Od Joy Fieldingové jsem přečetla spoustu knih, ale už je to dávno a příliš si jednotlivé knihy nepamatuji, jen vím, že se mi její styl psaní vždy líbil.
Hospodyně je velmi dobře napsaná. Osobně jsem celý děj celkem dost prožívala a bála jsem se, kam až to všechno zajde a co komu projde. Nemohla jsem se dočkat, až dojde na spravedlnost a ono se to nabalovalo pořád víc a víc a objevovaly se další "klacky pod nohy".
Kniha se četla dobře. Dobře popsaná manipulace, jak člověk dokáže obelhat jiného člověka a vnutit se mu do života. Ale většinu knihy jsem byla dost zklamaná (a proto také dávám o jednu hvězdu méně) z toho, jak se hlavní hrdinka Jodi nechávala od všech kolem sebe ponižovat, včetně jejích vlastních rodičů. Vím, že to neměla snadné, ale já na jejím místě po tolika neúspěšných pokusech, bych to vzdala, protože každý by měl mít svoji důstojnost a nenechat se kritizovat naprosto v každé situaci. Je mi jasné, že byla zahnaná do kouta, ale i přseto jsem její loajalitu nechápala.
Naštěstí se na konci knihy vzchopila, ale... Už bylo pro můj celkový dojem pozdě.

22.09.2024 4 z 5

Lepší než ve filmu Lepší než ve filmu Lynn Painter

Zrovna od téhle knihy jsem upřímně nečekala žádnou hitparádu, sáhla jsem po ní, když jsem hledala něco lehkého a nenáročného na čtení.
Byla jsem hrozně mile překvapená. Na to, že je to středoškolská romanťárna asi spíš cílená na mladé dívky, mě to hned vtáhlo a bavilo, nechtěla jsem přestávat číst, fakt jsem se těšila jak puberťačka, co se bude dít dál.
Každou chvíli už to prostě vypadalo... A ono to zase nevyšlo a autorka nás napínala dál :) Lizz se někomu určitě mohla zdát protivná a ulhaná, ale mně ne (chápala jsem její povahu a chápala jsem důvody, proč se chová tak a jindy zase tak)... No a Wess - ten by prostě okouzlil snad každou.
Bylo mi až líto, když jsem knihu dočetla. Moc milé, vtipné, oddechové čtení a já prostě nemůžu nedat plný počet hvězd.

18.08.2024 5 z 5

Knihkupkyně z Dachau Knihkupkyně z Dachau Shari J. Ryan

Pěkně napsaný příběh (prolíná se období války a současnost - pátrání po minulosti), četlo se to samo a svižně.. ale na toto téma jsem už četla lepší, za mě propracovanější knihy (Slavík, Ireniny děti...) proto nedám plný počet hvězd, ale jen 4...

28.08.2024 4 z 5

Piano Piano Jane Campion

Viděla jsem film, ale v angličtině a tak jsem spoustu věcí nepochytila. Dlouho ve mně ale zůstal a tak jsem vypátrala také knihu.
Rozhodně mě mile překvapila. Není to žádná bichle, přečetla jsem ji za jeden den, v podstatě na jeden nádech.
Velmi dobře napsaná, totožná s filmem a ráda jsem se dozvěděla o minulosti hlavní hrdinky, proč nemluví, s kým má dceru, proč musela cestovat takovou neskutečnou dálku.
Ada, ať byla jakkoliv svérázná, mi sedla, jejího manžela mi bylo po celou dobu líto a Baines byl natolik zvláštní, že jsem mu vlastně fandila.
Celý příběh je prostě takový nevšední, originální, docela ponurý, ale dlouho ve mně zůstane.

15.09.2024 5 z 5

Tři ženy Tři ženy Lisa Taddeo

Já jsem tu knihu tedy četla už před pár lety, ale patří mezi nejhorší knihy, co jsem četla. Dávám dvě hvězdy asi jen z nějaké úcty ke spisovatelce, která s tím určitou práci měla. Rozhodně nechápu, z jakého důvodu byla kniha označená jako bestseller, když jsem si ji kupovala. A nemyslím si, že by to byl jen můj názor, nebo že mi kniha osobně nesedla - ta kniha prostě není kvalitní. Bylo to strašně povrchní, negativní, deprimující, ale také nedostatečný psychologický rozbor postav, dočetla jsem knihu a pořád pro mě všechny tři ženy byly jako cizí lidi, které jsem vlastně asi vůbec nepochopila.
Nebavil mě ani jeden ze tří příběhů, bohužel.

18.08.2024 2 z 5