Janule164 Janule164 komentáře u knih

Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Dlouho jsem váhala mezi 3 a 4 hvězdičkami. Tuhle knihu mám na svém "jednou-si-přečtu-seznamu" už od prváku na střední. Konečně jsem se do ní pustila kvůli výzvě. A asi jsem očekávala něco jiného. Dlouho jsem se nemohla začíst, ale nechtěla jsem to vzdát. Vždyť pro spoustu lidí je tak skvělá!
Trvalo mi 250 stran, než mě to začalo opravdu bavit. Sinuhetovo putování po různých zemích mě nenadchlo. Ale když se vrátil do Egypta, příběh si mě postupně získal.
Dočteno po dlouhých dvou měsících, kdy jsem četla téměř denně. A nakonec tedy 4 hvězdy :)

05.05.2020

Máma v kuchyni Máma v kuchyni Barbora Charvátová

Během půl roku vyzkoušeno víc než deset receptů, z toho sedm zařazeno do stálého jídelníčku! Na spoustu dalších se chystám. Kuchařka je skvělá, jednoduchá, přehledná. A obrázky s opičkou na spodním okraji stránky můj téměř dvouletý syn miluje :)

02.01.2019 5 z 5

Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Spousta hlubokých myšlenek velmi lehkou, čtivou, často vtipnou formou. Přečteno za čtyři večery, ale určitě se budu vracet.

01.07.2018 4 z 5

Starý kraj Starý kraj Dörte Hansen

O ženách z jednoho rodu. O ženách, které jsou z různých důvodů samy. O ženách, které jsou přesto velmi silné. O ženách, které nemají fungující vztah. O mužích, kteří dovedou být dobrými kamarády, ale ne partnery těchto žen. Ale taky o lidech z města, kteří jdou na venkov s naivní představou idylického života a kteří se snaží venkov podle těchto představ "zmodernizovat".

25.06.2016 4 z 5

Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Jedna z mála knih, které mě donutily číst pořád, přemýšlet o příběhu, zapomínat na jídlo a spánek. Přestože je vlastně tak hrůzná....

24.05.2015 5 z 5

Motýlek 1. díl Motýlek 1. díl Henri Charrière

Zajímavý příběh, jedno dobrodružství za druhým, moc se mi líbila pasáž o životě u indiánů. Škoda, ze je kniha psaná tak suchým stylem. Byl by to výborný román, takhle jsou to spíš deníkové záznamy nebo vzpomínky. Přesto budu pokračovat i druhým dílem, zajímá mě, co všechno Motýlek ještě prožije.

01.03.2020 3 z 5

Nana Nana Émile Zola

První čtvrtinu knihy jsem četla vyloženě kvůli Výzvě a bojovala s chutí ji odložit a nedočíst (což nedělám). Pak se ale příběh začal rozvíjet a nakonec mě bavil.

01.09.2019 3 z 5

Nie na ústa Nie na ústa Maxim E. Matkin

Když čtu Matkina, mám chuť hovoriť po slovensky ;)
Bavila jsem se.

- Nejedz ten sopeľ, prosím ťa.
- Ale ja ho mám v nose.
- Vyber si ho do vreckovky.
- Ale ty ho chceš zahodiť?
- Mám si ho odložiť?
- Ale mohol by si si založiť zbierku sopľov.
- Budem o tom uvažovať.
- Ale, tati?
- Áno?
- Tati, ale ten sopeľ mi vážne chutí.
Na to som nemal čo povedať.

09.11.2018 4 z 5

Druhý život Marýny G. Druhý život Marýny G. Vladimíra Klimecká

Asi jsem čekala víc. Těsně po přečtení mi zůstal jen nejasný dojem z knihy. A ten je navíc silně ovlivněn spoustou pravopisných a jazykových chyb, které mě při čtení hodně rušily.

06.12.2016 3 z 5

Stará dáma vaří jed Stará dáma vaří jed Arto Paasilinna

Docela dlouho jsem se nemohla začíst a čekala jsem, co se z toho vyvine. Ale pak mě stará dáma začala bavit. Rázná babča :-)

08.01.2016 4 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Hezká pohádka to je, ale větší nadšení u mě nevzbudila.

Edit 4. 3. 2017:
Po prvním čtení mě Hobit nijak neuchvátil. Napodruhé s ročním odstupem je to mnohem, mnohem lepší. Krásný příběh, v podstatě pohádka, ale hrdinové nejsou jen dobří, nebo jen špatní. Tolkienův krásný jazyk vše jen podtrhuje. Některé kapitoly jsem četla nahlas - jako uspávání měsíčního dítěte :) - o to víc jsem si je vychutnala.

21.11.2015 4 z 5

Když nastaly deště Když nastaly deště Louis Bromfield

Perfektní kniha na letní vedra. Po letech si mě znovu přitáhla - myslela jsem na ni tak dlouho, až jsem si ji prostě musela přečíst. A zase to stálo za to!

13.07.2015

Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

Hrabala mám ráda, ale v tomhle případě je film určitě lepší :)

30.08.2014 3 z 5

Duše fresek Duše fresek Nina Svobodová

Objeveno náhodou v knihovně po babičce. Útlá knížka lyrických příběhů z renesanční Itálie. Děje tam moc není, ale atmosféra na vás opravdu dýchne. Cítíte opojení krásou, touhu zachytit ji, vytvořit životní dílo. Zařazuji do své knihovny a vrátím se.

17.07.2021 3 z 5

Když se zamiluje kůň Když se zamiluje kůň Zdeněk Svěrák

Krásná kniha!

11.06.2020 5 z 5

Jak zvířátka našla domov Jak zvířátka našla domov Dagmar Hilarová

Oprášila jsem ji po letech pro syna a při čtení mi slova sama naskakovala... Kouzelné!

29.03.2020 5 z 5

Motýlek 2. díl Motýlek 2. díl Henri Charrière

Druhý díl je dynamičtější než první, proto o hvězdu víc. Silný příběh, místy až neuvěřitelný. Přesto myslím, že stačí číst jednou, znovu už ne.

07.03.2020 4 z 5

Krtek a sněhulák Krtek a sněhulák Hana Doskočilová

Čteme každý večer před spaním už dva týdny a tříletého syna pořád baví. A mě neotravuje (což se při neustále opakovaném čtení dětských knih vždycky nestává).

06.03.2020 4 z 5

Malý čtenář Malý čtenář Vladimíra Gebhartová

Můj dvouletý syn si oblíbil několik básniček a pohádek, musíme je všechny přečíst každý večer :)

26.04.2019

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Kdybych četla v pubertě, určitě by mě příběh zaujal mnohem víc. Teď už jsem se jen bavila tím, jak to do sebe všechno hezky zapadá, aby se mohl konat očekávaný happy end :) Ale četlo se příjemně.

29.07.2018 3 z 5