JessieEx JessieEx komentáře u knih

Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Přesně jak píše B. A. Paris na obálce, toto bylo velmi temné a znepokojivé. Zkrátka solidní psycho.
Ovšem anotace se mi zdá lehce zavádějící. Čekala jsem úplně něco jiného.
Prostředí a atmosféra byly skoro až nechutné, stejně tak většina postav (kromě Libby a novináře). Autorku obdivuju za to, jak si opět bravurně poradila s velkým množstvím postav. Četlo se to skvěle a všem milovníkům psycha a tísnivých příběhů doporučuji, za mě ale o chlup vede Pod dohledem.

10.05.2021 4 z 5

Volání hvězd Volání hvězd Emma Donoghue

Knížka, od které jsem dostala něco úplně jiného, než jsem čekala. Ale nevadí mi to.
Toto byl docela komorní příběh, který zachycuje jen tři směny zdravotní sestry Julie na porodním oddělení, kde jsou ženy nakažené španělskou chřipkou. Takže asi 80% knihy je jen o chřipce, porodech a peripetiích s tím spojených. Připomnělo mi to knihy o porodních bábách z různých koutů světa, kde taky porod ve spoustě případů nekončí radostnou událostí. Ani v Irsku v 1. polovině 20. století, kdy je zdravotnictví paralyzováno válkou, není bezpečný porod zdravého dítěte samozřejmostí. I když kniha nebyla téměř o ničem jiném, já ty příběhy matek i personálu hltala, byly napínavé a vyvolávaly ve mně úzkost, protože opravdu nikdy nebylo jisté, jak to dopadne. Musím ale přiznat, že někdy za půlkou knihy už jsem si jednotlivé pacientky a jejich příběhy občas pletla.

Co se mi na knize nelíbilo, byla hlavní hrdinka Julie, která mi k srdci nepřirostla, tím méně, že příběh byl vyprávěný v ich formě a její myšlenky občas byly "na facku" - i když byla správný člověk na správném místě, to nepopírám. Naopak jsem si velmi oblíbila Bridie.

Posledních asi 20% knihy se docela povedlo, i když ten konec autorka možná trochu uspěchala. Události poslední čtvrtiny jsem zčásti předvídala, ale něco mě i překvapilo.

Celkový dojem z knihy je velmi kladný, ale na zadek jsem si nesedla...

27.04.2021 4 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Další výborná kniha od Shari! Čtivě napsaná, přiměřeně krátká, napínavá, psychologická. Tentokrát to není úplně wow, ale to vůbec nevadí. Konec se dal odhadnout, bylo to komornější, málo postav a hlavně... před pár dny jsem dočetla knihu, která byť byla úplně jiný žánr a jiné téma, měla úplně stejnou tu nosnou - detektivní linku.

Z jedné postavy a jejího chování mi bylo úplně zle. Z manžela jsem měla pocit, že je totální sráč. Líbilo se mi, jak se příběh vyvíjel, kam směřoval a chvílemi jsem byla opravdu hodně napjatá.

Vyústění mě nepřekvapilo, tentokrát se fakt žádné šoky nekonaly, ale nechyběl tomu už tradiční "sharilapenovský" konec, trošku otevřený, trošku šokující. Normálně bych chtěla pokračování :) Doporučuji!

15.03.2021 4 z 5

Kudy ke hvězdám Kudy ke hvězdám Jenn Bennett

Má očekávání byla naplněna až po okraj!

Jen začátek mě trošku vyděsil. Seznamování s rodinou a sousedy Zorie bylo trošku utrpení. Tolik kýče najednou už jsem dlouho neviděla. Kdo jiný by mohl vlastnit sexshop, než dvě lesbičky? A kdo jiný by mohl dělat akupunkturu, než nevlastní matka Asiatka? A proč ten nejlepší kluk pod sluncem je v běžném životě emař/ghotic nebo co a samozřejmě miluje plazy, ještěry a pavouky?

Vydržela jsem ten úvod a odměnou mi byl naprosto perfektní příběh. Jakmile jsme se dostali do divočiny, už to jelo a já jsem nemohla knihu odložit. Z divného emaře Lennona se stal dokonalý kluk do nepohody a love story mohla začít. Zorie jsem však tu nenávist vůči Lennonovi nevěřila. Takže hate-to-love bych to nenazvala, ale i tak to bylo prostě super!

Ještě lepší než romantická linka byly ovšem popisy přírody!!! Měla jsem pocit, že tam jsem celou dobu s nimi, vše jsem si živě představovala, byla to nádhera! U knihy jsem se smála i brečela, jedna scéna ve stanu mě úplně odrovnala (a není to to, co si myslíte ;))

Za mě obrovské doporučení, i když už dávno nejsem cílovka. Love story v divočině, to chcete!!!

10.03.2021 5 z 5

Pod dohledem Pod dohledem Lisa Jewell

Wow! Tak tohle byla pecka. Zatím asi nejlepší thriller, co jsem letos četla!

A to mě vůbec nezaujal, když loni vyšel. Nojo, špatná obálka i anotace. Jenže pak jsem se rozhodla přečíst si autorčinu novinku Rodina z podkroví a to mě vedlo k tomu, abych nejprve zkusila Pod dohledem. A nelituju ani trošku.

Pokud jste ještě nečetli anotaci, radím vám, nedělejte to. I u tohoto thrilleru je totiž lepší předem nic nevědět. Připadalo mi fascinující, že ačkoliv na začátku byla nalezena mrtvola a my nevíme kde ani kdo to byl (to se vše vyjevuje až postupně), díky nastínění příběhu už prakticky od začátku přemýšlíme nad tím, kdo je vrah a jaký měl motiv. Protože motiv tady měla polovina postav, ať už byl mrtvý kdokoliv :)

Tím se dostávám ke kamenu úrazu č. 1: někomu by mohlo vadit, že zde vystupuje velké množství postav. Mně to nevadilo.
A kamenu úrazu č.2: Děj je předvídatelný. Což mi taky nevadilo. Už v polovině knížky jsem odhalila vraha a o chvíli později i motiv, ale protože tohle se mi běžně nestává, byla jsem šťastná jako blecha, když se to na konci potvrdilo.

Psychologické vykreslení postav se taky moc podařilo. Dokázala jsem se téměř do všech vcítit. Některé jejich jednání jsem chápala velmi dobře a kniha mi tak svým způsobem několikrát nastavila zrcadlo.

Jen konec - a tím myslím poslední asi dvě tři věty - jsem až tak úplně nepochopila. Byl to takový ten "šokující" přídavek v epilogu ve stylu Shari Lapeny, já bych ale potřebovala potvrdit, že chápu správně, na co autorka poukázala.

Celkový dojem je ale tak moc kladný, že si troufám tvrdit, že mě to bavilo víc, než knihy Shari Lapeny. Doporučuji a těším se na další autorčinu knihu!

27.02.2021 5 z 5

Vánoční tábor Vánoční tábor Karen Schaler

Chtěla jsem nějakou nenáročnou romantickou oddechovku, ne že ne... Ale tohle byl zkrátka kýč jak bič.
Neočekávám ani, že by mě taková kniha měla překvapit... Ale tady bylo předvídatelné naprosto vše. Tak samozřejmě, že se ústřední dvojice dá dohromady, to je jasné, ale: jak dopadnou tábory, její zakázka, dům rodičů, Ben, Kate... vsechno všecičko je tak moc průhledné, že se při čtení ptáte sami sebe, proč s tím autorka dělá tajnosti.

Jedna věc mě mile překvapila: když jsem ještě nebyla ani na str. 300 a byl konec :) Bohužel ale následovala povídka, kterou jsem vyloženě přetrpěla. Nebýt té povídky, dala bych tři hvězdičky. Dám dvě a půl za to, že mě čtení tak z 20% bavilo a za dokonalého Jeffa :)
Bohužel Hailey byla příšerná a "napřesdržku". Že autorka miluje romantické filmy z Hallmarku, tedy všechny stejné jak přes kopírák, to se nemusela ani přiznávat. Tento příběh je jak jeden z nich.
A nemyslím si, že mé negativní hodnocení souvisí s tím, že je leden. Venku pořád sníh, já tu atmošku stále cítím a zrovna Vánoce byly to, co mi na knížce vadilo nejmíň :)

19.01.2021 2 z 5

Meta Meta Pavel Bareš

Vůbec jsem netušila, co od Mety čekat. Zpočátku mě trochu zaskočila obecná čeština (tu nesnáším) a anglicismy (tolik mi nevadí), ale moc mi sedl autorův humor. Jenže jsem hrozně dlouho netušila, co to vlastně čtu.
Hodně mě bavily výrazy jako "libový psycho, mindfuck, fun fact" jenže když už se autor opakoval, trochu mi začaly lézt na nervy. Nebylo mi sympatické ani vysokoškolské prostředí a Praha. Hlavní hrdinka taky ne. Její, resp. autorovo filozofování mě přímo rozčilovalo. Lenka se považovala za mileniálku, ale mě bohužel názory mileniálů blízké nejsou. Např. téma feminismu zde bylo vyvedeno až ad absurdum (viz.narážky na Zápisník jedné lásky) a obávám se, že to autor myslel vážně, neboť jsem od něj už slyšela podobné pseudo feministické výtky na Indiana Jonese... Stejně tak mi tady neseděly politické narážky a celkově potřebu vyřešit nebo alespoň nakousnout všechny problémy dnešní společnosti. Ano, něco tady bylo zmíněno jen metaforicky a to se mi líbilo mnohem víc. Napsané je to totiž moc dobře, zajímavé střídání dějových linií mě mátlo, ale v dobrém slova smyslu. Samotný příběh se mi taky líbil moc, ke konci už to ale bylo trošku zamotané, vysvětlení zmatené... I přes velké množství výtek však na mě knížka zapůsobila velmi pozitivně. Bylo to něco jiného, než jsem doposud četla, ale určitě budu doporučovat dál!
P. S. Velmi dobrý komentář PetrKral

24.08.2020 4 z 5

Výpověď Výpověď Whitney G. (p)

4,5*
Nijak zvlášť knihy s takovými obálkami nevyhledávám, ale tentokrát jsem udělala výjimku, protože kniha měla/má skvělé recenze a protože se jedná o mé oblíbené téma. Tedy oblíbené téma v rámci tohoto žánru a tím je hate-to-love romance na pracovišti, vztah nadřízený/podřízená, taky ale musí být okořeněn špetkou humoru. Tady jsem dostala vše, co jsem čekala.
Zábavná a vtipná, místy absurdní a úsměvná, ale čtivá oddechovka, do jejíhož čtení jsem se zabrala natolik, že jsem se spálila na sluníčku. To myslím vypovídá o knize dost :)
P. S. Preston byl na zabití a já jsem si ho nedokázala oblíbit, ale chápu, že intelektu hlavní hrdinky dostačoval :)

14.07.2020 4 z 5

Krutý princ Krutý princ Holly Black

Vzhledem k velké oblíbenosti knihy jsem čekala mnohem mnohem víc. Zpočátku mě sice zaujal nápad se světem víl, který existuje paralelně s naším světem, bohužel se to ale autorce nepodařilo zpracovat. Knížka se mi četla špatně, pomalu, nudila mě.
V recenzi na blogu jsem těch výhrad sepsala mnohem více, nechtěla jsem naštvat fanoušky, tak to nepíšu všechno sem :)

18.06.2020 2 z 5

Poslední výročí Poslední výročí Liane Moriarty

Ke knížce jsem přistupovala obezřetněji, protože jsem věděla už z předchozích knih, že Liane Moriarty si nasadila Manželovým tajemstvím a Sedmilhářkami příliš vysokou laťku. Skutečně, knížka měla pomalejší rozjezd a rozhodně to na mě nepůsobilo, jak autorčin už dobře známý styl. Nakonec jsem se ale dočkala všeho, co mám u Liane ráda ❤ Úžasné vykreslení psychologie postav, gradace děje, vyhrocené situace. Příběh Grace byl smutný, dost jsem ho prožívala. Příběh Sofie naopak velmi absurdní a místy komický. Absurdno celkově není Moriarty cizí, já to nemusím, ale u ní už jsem si zvykla. Třetí knížka po sobě (kterou jsem teď četla), kde, nechybí LGBT téma... Proč?!
NÁSLEDUJE SPOILER: Akorát mám pocit, že autorka už se bojí větších tragédií a vždycky své hrdiny/hrdinky zachrání. Vyhýbá se úmrtím. Přitom třeba právě v prvních dvou vydaných knihách u nás, ještě dokázala zajít daleko... Asi stárne :)
Knížka nebyla autorčina top, ale řadím ji po bok těch povedenějších, jako třeba Úplně cizí lidé :)

04.05.2020 4 z 5

Teorie vraždy Teorie vraždy Andrew Mayne

4,5*
Můj milovaný geniální vědec Theo Cray je zpátky, tentokrát v asi nejslabším díle. Určitě na četbu dost náročné, díky velkému množství těch vědeckých informací, místy jsem fakt nestíhala. I tak jsem si většinu těch faktů z mikrobiologie užívala a žasla jsem, jak je to vůbec možné. A je to vůbec možné? Ke konci už jsem měla pocit, že čtu sci-fi.
Jinak byla ale knížka super, byla tam "pětihvězdičková" místa, kdy jsem se fakt nemohla odtrhnout a písmenka přímo hltala. A i kdyby tam nebyla, tak tím koncem si nás autor pojistil, že sáhneme po dalším dílu :)

12.12.2019 5 z 5

Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Duchařinu běžně nečtu, celkově horory vůbec. Jenže tahle knížka byla dost vychvalovaná, všude na mě vyskakovala (dobrá reklama), tak jsem neodolala a ze zvědavosti po ní sáhla. Navíc obálka mě fakt zaujala.
První půlka byla moc čtivá i když se tam toho zas tolik nedělo, a bavila mě. Druhá půlka se zvrtla v něco, co pro mě bylo těžko stravitelné. Jednak nemám ráda nevysvětlitelné jevy, takže jsem dost dlouho doufala, že se vše nakonec nějak logicky vysvětlí... Druhak jsem veliký strašpytel. Když jsem četla přes den, tak to bylo ok. Ale zrovna ta nejděsivější část četby mi vyšla na večer a tady musím říct, že jsem se fakt fyzicky bála, bylo mi špatně a nedávala jsem to, takže jsem úplně přeskočila asi dvě stránky a pak knihu odložila na dnešní ráno, kdy už jsem bez problému dočetla.
V knížce bych uvítala větší množství postav, to že byla Adrienne na všechnu tu hrůzu sama, mi fakt dělalo zle, já bych do podobného domu sama ani nevrkročila, natož v něm žít, navzdory všem strašidelným historkám. Dost by mě zajímalo, kde na to autorka chodí...
Každopádně oceňuji střízlivý počet stran, být to větší bichle, asi nedočtu. Jestli se pustím do dalšího dílu netuším, možná časem...

05.12.2019 3 z 5

Prokurátor Prokurátor Paulina Świst

Jsem mile překvapena, bála jsem se že to bude horší! Tohle je důkaz, že i erotické romány se dají napsat celkem obstojně. Dokonce i příběh tu byl, byly tu pasáže jak erotické a romantické, tak napínavější. Rozhodně to není příběh toho typu, kdy "to" hlavní aktéři "dělají" co pět stránek. Krátké odstavce, kdy se ve vyprávění střídala Kinga a Lukasz, mi vyhovovaly a dělaly knížku ještě dynamičtější a čtivější. Moc mi nesedly Lukaszovy popisy sexu, šlo poznat že to píše žena, takže se záměrně snažila to psát co nejhruběji.
Jako oddechovku naprosto doporučuji!

04.12.2019 4 z 5

Ke dnu Ke dnu Anna Bolavá (p)

Vypadá to, že Anna Bolavá ušla od "Do tmy" velký kus cesty. Tyhle dvě její knihy se moc srovnávat nedají. "Ke dnu" chybí podle mě wow efekt a není to prostě ono. Začátek knihy byl hodně zmatečný. Četba mě však bavila a připomínalo mi to takový ten typický moderní "vesnický román" jak já tomuhle žánru říkám. Vystupovalo tady velké množství postav, ve kterých jsem se musela nejprve zorientovat. Na konci ve mě zůstal pocit tajemna a dost nezodpovězených otázek. Doporučuji, i když na autorčinu prvotinu to prostě nemá...

20.06.2019 4 z 5

Nejsem mrtvá Nejsem mrtvá Anne Frasier (p)

Jsem na rozpacích a nějak nevím, jak knihu hodnotit, co k ní říct. Vím určitě, že nebyla špatná. Zároveň musím říct, že se tady žádný "wow efekt" nekonal. Máte rádi knihy Angely Marsons? Tak tahle se vám bude taky líbit. Je to prostě úplně normální detektivní thriller, obsahuje napětí a navíc celkem dobré psychologické vykreslení postav. Na druhou stranu tu chybí akčnost (což já ale vítám). V rámci svého žánru není moc originální, je běžné, že detektivní vyšetřovatelé mají za sebou pohnutou minulost a že profesní a osobní problémy mají často společného jmenovatele. Oceňuji menší počet stran, často je lepší to "nenatahovat". Všeobecné nadšení nesdílím, zároveň ale doporučuji fandům žánru. Čte se to dobře. 3,5*

01.04.2019 4 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Začnu plusy a k těm bezpochyby patří obrovská čtivost, dej plyne svižně a určitě baví. Jenže... Bryndza už jaksi nepřichází s ničím novým, tohle bylo hodně tuctové, málo originální (na rozdíl třeba od druhého a třetího dílu). Brutální a nechutné scénky jsem nějak přežila i když je nemusím, co mě ale děsně vysírá, je autorova totálně přehnaná a všudypřítomná (nejen) politická korektnost. Tentokrát mě trochu rozčiloval i překlad. Doufám, že další díl bude lepší a přijde s něčím novým, jinak to bude pro mě díl poslední...

06.03.2019 3 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

3,5*
Kniha se mi těžko hodnotí, k srdci mi příliš nepřirostla. Bylo to nejspíš tím, že mi přišla vyprávěna hodně z odstupu a žádnou postavu jsem si tady neoblíbila a nesžila se s ní. Jejich osudy byly vyprávěny nahodile, na koho zrovna přišla řeč, tomu se autorka více věnovala. Ač hlavní hrdina byl jen jeden a vše se kolem něj točilo, důležité tu byly všechny postavy a to není nic pro mě. Přesto byla knížka moc dobrá (ne tolik jako Hana) a výborně se četla. Hodně ji vylepšily pasáže, kdy do osudů hrdinů zasáhly děsy komunistického režimu. Ta nespravedlnost vždycky s člověkem hne a přinutí ho četbu více prožívat a nakonec knihu i lépe hodnotit :) Ale proč taky ne, když to autor (autorka) umí...

12.01.2019 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Čistě humoristická kniha, nic víc od ní neočekávejte. Žádný příběh, napětí, romantika...jen vtipný deník Marie III. Za účelem pobavení čtenáře jde místy humor až ad absurdum, ale občas to opravdu funguje, párkrát jsem se pobavila. Není to totiž zrovna můj nejoblíbenější druh humoru, ale spoustě ostatních lidí sedne. Když nebudete nic očekávat, budete příjemně překvapení.

30.04.2018 3 z 5

Osm Osm Radka Třeštíková

Opět se mi potvrdilo, že NEVĚRA je téma, které prostě Radku Třeštíkovou provází ve všech jejích knihách a nejspíš se ho jen tak nepustí, ač jsem v to doufala. Já toto téma nemusím, takové knihy nevyhledávám, ale po "Osmičce" jsem sáhla protože když pominu tu nevěru, je Radka Třeštíková skvělá. Stejně jako u Bábovek přemýšlím, zda dát knize 3 nebo 4 hvězdičky - prozatím tu otázku nechám otevřenou, zakotvím to nejspíš na 3 a půl* :)
Radka báječně pracuje se vztahovými propletenci. Je celkem zábavné odhalovat "kdo, s kým a proč". Ona se v tom neztrácí a má vše správně načasované. Rafinovaně. Byla by radost to číst, ale trochu mě brzdí negativní emoce čišící z každé věty. Není to jen tím chladným a strohým stylem psaní. Divím se, kde na to Radka chodí, nevypadá, že by vedla nešťastný život. Budu věřit, že inspiraci nikde nečerpala, že je to vše jen z její hlavy, protože představa Prahy plné nešťastných lidí mě deprimuje. Žádný z jejích hrdinů nevede šťastný a spokojený život.
Nicméně i do takového příběhu dokázala autorka zakomponovat některé humorné prvky, za které jsem moc vděčná. Celkově na mě kniha udělala velmi kladný dojem, konec nemusel být tak natahovaný, vše jsem přečetla během jediného dne, ale u poslední kapitoly jsem už usínala, takže jsem ráno vůbec nevěděla a musela si ji přečíst znova. Ale doporučuji!

17.04.2018 3 z 5

Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Tahleta Jojo, to je příšerná ženská! Včera jsem kvůli ní probulela celý večer! Nevím, jak to dělá, ale umí to. Umí vykreslit charakter postav, popsat krásně prostředí a hlavně umí zasáhnout do srdce! Je to prostě romantický příběh se vším všudy a prožívala jsem ho opravdu silně. Nevím, proč musí za každou cenu všichni cpát do románů více dějových linií. Mně se líbil moc příběh Jennifer a pana B., úplně by mi stačil, sám o sobě nebyl zas tak úplně jednoduchý, protože nebyl psaný chronologicky a musela jsem zpočátku přemýšlet, co se stalo před nehodou a co po. Nakonec mě ale příběh naprosto pohltil, byl plný vášně a to mnohem víc, než ty pseudo erotické romány, co jsou teď tak žádané. Asi jsem prostě romantická duše, pro mě Anthony je přesně ten typ může, kterého by všechny ženy měly chtít, a ne nějakého "sucharského" Christiana G. Anthonyho dopisy byly úžasné a jeho příběh tak nespravedlivý... Když do děje zase vstoupila Ellie, nebylo to sice nijak rušivé, ale obešla bych se bez toho. Naopak celkem dost rušivé mi připadaly krátké citace mezi kapitolami, pořád jsem nechápala, co znamenají. Až v doslovu jsem se dozvěděla, že neznamenají vůbec nic... Celkově se jedná o velmi povedenou knížku, po přečtení Než jsem tě poznala, jsem byla vůči Jojo Moyes celkem skeptická, ale nyní, po přečtení Stříbrné zátoky a Posledního dopisu před autorkou smekám!
(Krásný komentář má LahoferRose, souhlasím :))

24.06.2016 5 z 5