jfialova jfialova komentáře u knih

Chaos Chaos Jack Du Brul

Slabší průměr, čili neurazí, ale ani nenadchne. Překlad je spíše podprůměrný, děj předvídatelný, postavy velmi přímočaré a je jasné od samotného začátku, že spolu utvoří pár, takže oddalování nevyhnutelného je spíš na obtíž a cudné chování dvou jinak ostřílených hrdinů je vyloženě trapné. Dočetla jsem to s přemáháním, žádné super finále se nekonalo. Jak píše kolega, jediná vtipná postava je vyžilý válečná veterán Harry, ale ten to nezachránil. Za mě nic moc.

16.07.2020 2 z 5

Cesta do země Mašukulumbů Cesta do země Mašukulumbů Emil Holub

Kniha mi tak nějak "zbyla" ve čtečce a když už nebylo po čem sáhnout, došlo i na ni. Nelituji. Ačkoli nejsem čtenář cestopisů a toto je navíc už dost velké retro, o to víc mě to pohltilo. Prožívala jsem s výpravou každý krok a opravdu klobouk dolů, protože co museli ti lidé vydržet a zvládnout, je neuvěřitelné. Informace nulové, vybavení z našeho pohledu primitivní, rizika obrovská. Ráda si přečtu i něco dalšího.

29.06.2020 4 z 5

Policie Policie Jo Nesbø

Tak tenhle díl byl pro mě osobně zatím asi nejslabší. Pravda je, že e-kniha, kterou jsem měla k dispozici, měla naprosto zoufalý překlad (něco mezi češtinou a slovenštinou), což není chyba autora. Oceňuji též odvahu nechat "odejít" jednu z hlavních postav, toho se odváží málokterý autor, protože řada čtenářů pak může na něj zanevřít. Nesbo se však o svoji popularitu právem obávat nemusí, takže si podobné kousky může dovolit a tím si udržet též otrlejší čtenáře, které hned tak něco nezaujme. Celkový dojem je ale bohužel slabší, těch úchylů je tam bylo příliš mnoho, takže možných pachatelů se nabízelo hned několik a uprchlý sadistický vrah se změněnou identitou, to už taky není moc originální téma (v tomto ohledu si vybavím lepší detektivky). Přesto se těším na další díly.

19.11.2019 3 z 5

Zlodějka snů Zlodějka snů Lenka Lanczová

Jediná kniha této autorky, co jsem kdy přečetla a co kdy přečtu. Stačilo. Tento žánr mě naprosto míjí.

26.08.2019 1 z 5

Panství Panství Steve Alten

Neurazí, ale ani nenadchne. Děj má aspoň hlavu a patu, to už taky dnes není pravidlo. Hlavní postavy jsou ale celkem nudné a jejich chování předvídatelné. Je v tom spousta věděckého popisování , což by nevadilo, ale jako celek je to dost fádní a mezi ostatními knihami lehce upadne v zapomnění. Na pokračování nemám chuť.

26.08.2019 3 z 5

Přistěhovalci Přistěhovalci Vilhelm Moberg

Pokračování série je opět zdařilé. Pamatuji si, jak hlavní hrdinové přijedou na místo svého nového domova, kde není vůbec NIC a začínají od nuly budovat úplně vše. Jak jim chybí peníze i na blbé hřebíky. A to je již asi 20 let, co jsem knihu četla.

28.06.2019 5 z 5

Ural-uran 235 Ural-uran 235 R.V. Fauchar (p)

V dětství jsem to celé přečetla, protože to doma leželo v knihovně. Už i jako malé dítě jsem pochopila, že svět není tak černo-bílý, jak jen líčí děj knihy. Prostě čistá komoušská agitka. Hvězdu dávám za technické statě, díky nimž jsem již v raném věku aspoň trochu pochopila princip využití uranu při jaderné fúzi.

28.06.2019 1 z 5

Strašná nádhera Strašná nádhera Halina Pawlowská

Jako oddechovka je to asi fajn, ale jak pro koho. Některé povídky/sloupky/fejetony nebo jak to nazvat, jsou docela fajn, u některých je znát, že autorka prostě musela do uzávěrky něco vypotit a tomu odpovídá též obsah. Forma je překvapivě dobrá, s jazykem si Halina rozumí, proto tři hvězdy, jinak bych hodnotila hůř.

28.06.2019 3 z 5

Temný anděl Temný anděl Mika Waltari

Nějak mě to nechytlo. Knihy Waltariho mám jinak moc ráda, ale tady je děj takový nijaký, hlavní hrdina není zrovna sympaťák, konci by spíš slušelo označení nekonec. Zkusím ještě Cařihrad, třeba změním názor. Tři hvězdy za vytříbený styl a neuvěřitelné množství informací a filozofických myšlenek.

16.05.2019 3 z 5

Hannibal - Zrození Hannibal - Zrození Thomas Harris

Jak se zrodil Hannibal , jsem původně netušila. Kniha byla tedy pro mě vlastně velkým překvapením, na rozdíl od předchozích dílů, které jsem znala ve filmové podobě. Proto hvězda navíc za nová fakta :-)

18.03.2019 5 z 5

Hannibal Hannibal Thomas Harris

Výborné pokračování příběhu o Hannibalovi.

18.03.2019 4 z 5

Ďáblova dílna Ďáblova dílna Adolf Burger

Kniha na pomezí románu a dokumentu. Bohužel není ani jedno ani druhé. Určitě se dozvíte nějaké nové a zajímavé informace, já jsem třeba o padělatelských dílnách v rámci koncentračních táborů neměla ani potuchy, ale myslím, že to mohlo být zpracováno lépe.

18.03.2019 2 z 5

Autobus velký jako svět Autobus velký jako svět Johannes Mario Simmel

Hezká kniha pro děti. Určitě ji zařadíme do repertoáru.

18.03.2019 4 z 5

Mexické záhady Mexické záhady Arnošt Vašíček

Zajímavé teorie, ale nějak mě tento typ literatury neoslovuje.

18.03.2019 2 z 5

Panský dům 3 Panský dům 3 James Clavell

Poslední kus a celá sága je přečtená. Smršť už jsem přečetla dříve. Moc mě mrzí, že příběhy hrdinů, které se táhnou již několika romány, zůstanou nedokončené...

18.02.2019 3 z 5

Panský dům 2 Panský dům 2 James Clavell

Příběh se vyvíjí slibně. Těším se na další díl.

11.02.2019 4 z 5

Panský dům 1 Panský dům 1 James Clavell

Dobré a napínavé čtení. Překlad opravdu nic moc, ale zažila jsem horší paskvil. Ian je důstojným nástupcem Dirka, těším se, jak to půjde dál.

11.02.2019 4 z 5

Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Další pokračování série Milénium se opět "čte samo". Škoda, že už je konec. Od autora bych pokračování uvítala.

12.11.2018 4 z 5

Vynálezce Alva Vynálezce Alva Klára Smolíková

Dětem se kniha líbila, mají rády i animovaný seriál. Mně tam vadí, jak jsou Denisa s Filipem pořád takoví napůl otrávení a remcají. Že by příprava na pubertu? :-) Určitě ale kniha patří k tomu lepšímu z dětské literatury.

14.10.2018 3 z 5

Bestiář Bestiář Robert Masello

Kniha mě bohužel vůbec nenadchla. Hlavní hrdinové mi nebyli příliš sympatičtí-autor překombinoval jejich kladné vlastnosti, byli příliš dokonalí, aby budili alespoň zdání toho, že by mohlo jít o skutečné osoby. Tudíž bylo jasné, že jako superlidi vyřeší všechny záhady a nic se jim nestane. Námět jinak zajímavý (za to ta jedna hvězda), ale celkově to působí strašně lacině a neučesaně.

11.10.2018 1 z 5