jfialova jfialova komentáře u knih

Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

Kdyby to šlo, dala bych 3,5 hvězdy. Prostě u několik set let starého díla nemůžete očekávat, že se u toho budete smát až se budete za břicho popadat a že to bude celé strašně originální. Každopádně fakt, že i dnes si to ještě někdo přečte (a není nás málo) a lidem se to líbí, svědčí o tom, že je to fakt dobrá kniha. Myslím, že některé příběhy i dnes pobaví, v té době to musel být hard core.

09.07.2018 3 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Kniha, kterou by si měl přečíst každý. Co více dodat, vše kolem ní bylo, je a bude donekonečna rozebíráno. Každý si v ní najde něco, co mu uvízne v hlavě. Některé paralely se současností jsou až děsivé.

09.07.2018 5 z 5

Král Krysa Král Krysa James Clavell

Kniha, na kterou se nezapomíná. Výborně zachycelé prostředí zajateckého tábora. Geniální vykreslení jednotlivých postav, jedna z mála knih, kde vás dialogy postav opravdu pobaví a vtáhnou do děje. Super konec, který vás překvapí a nechá spoustu prostoru pro vlastní úvahy.

09.07.2018 5 z 5

Smršť Smršť James Clavell

Dnes jsem dočetla tento rozsáhlý román-kdo má rád delší knihy, jako já, přijde si na své, vydrží opravdu na hodně dlouho :-) Postav je opravdu hodně, ale kdo četl třeba Sto roků samoty, tak zažil i horší. Oceňuji zajímavé reálie, vhled do života běžných Iránců té doby, hlavně žen, popis mentality místních lidí, vliv náboženství na ně. Líbil se mi i pohled do komunity pilotů vrtulníků žijících v tak kulturně odlišné zemi. Děj je místy hodně napínavý a poutavý, místy se to dost vleče. Oceňuji, že se další vývoj událostí nedá příliš dopředu odhadnout. Slabý mi přijde konec, jakoby byla kniha ve spěchu ukončená, zvlášť v porovnání s některými rozvláčnými pasážemi v jejím průběhu.

09.07.2018 3 z 5