jfialova komentáře u knih
Nápad dobrý, četlo se to taky dobře, ale není to kniha, která by mi zůstala v hlavě navěky. Pro mě průměrná kingovka.
Výborná kniha a výborný film. Málo knih se dočká tak perfektního filmového zpracování. Doporučuji tedy obojí. Čtyři hvězdy dávám jen díky tomu, že existují určitě i lepší knihy, tato prostě zrovna měla štěstí-ale je nutno dodat, že zaslouženě.
Dobrá kniha, ale jde poznat, že to ještě není úplně "ono". První kniha, takže autor se ještě trochu hledá. Téma ale zajímavé, stále aktuální. Šikana je hnus.
Jedna z nejlepších kingovek, co jsem kdy četla. Super tlustá bichle, co vydrží fakt dlouho, ale u které se určitě nebudete nudit. Podle mě je zde mistrně zachyceno, jaký má celá událost dopad na přírodu a samozřejmě i na psychiku lidí uzavřených pod neprostupným poklopem. Zachycení mikrosvěta pod kopulí se povedlo dle mého názoru mnohem lépe, než vykreslení postapokalictického světa ve Svědectví-nemohu si pomoci, ale nějak bych obě knihy postavili v knihovničce vedle sebe, jelikož námět se mi zdá podobný. King překvapil i vzhledem k tomu, že většina autorů s postupujícím časem ztrácí na přitažlivosti, což zde určitě neplatí.
Asi to není úplně fér, ale v době, kdy jsem tuto knihu četla, mě strašně zklamala. Dodávám, že mi bylo asi 10 let a čekala jsem něco ve stylu tehdy mnou velmi oblíbených verneovek. No, žádné velké vzrušení a strhující děj opravdu nečekejte. Pokud vás baví encyklopedické popisy a zajímáte se o lov velryb, budete nadšení.
Kniha mě potkala až poměrně pozdě, většinou si to každý přečte už na střední. Rozhodně nelituju. Opravdu mistrovské dílo. Přesto, že jsem věděla, co hlavní hrdinku potkalo, nějak se mi na začátku knihy nechtělo věřit, že je to jedna a ta samá Sophie. Taková lehkovážná poťouchlá holka přece nemohla prožít tak otřesné věci. A ono jo. Prostě člověk nesmí dávat na první dojem. S hrdiny jsem se opravdu sžila, bylo mi pak opravdu líto, když kniha skončila a to ještě tak, jak skončila. Určitě doporučuji k přečtení.
Nedá se nic dělat, ale nula bodov. Trapné dialogy, odhadnutelný vývoj příběhu a když už čtenáře nudí popisy sexuálních scén (které jsou jak přes kopírák, takže i opravdu svědomitý čtenář přeskakuje), tak tam frkneme neplánované těhotenství. Lidi, fakt se vám takové ubohé knihy líbí? Zkuste šestákové harlequiny, opravdu to je lepší kvalita a ty příběhy jsou aspoň krátké.
Asi ještě horší než první díl, autorka jen dále těží z úspěchu první ubohé knihy. Kdybych měla v době, kdy jsem to četla, po ruce něco jiného, toto by letělo do koše.
Odpad. Dočetla jsem to jen díky tomu, že jsem měsíc musela ležet v posteli a nic jiného nebylo po ruce. Absolutně nechápu, jak se z toho mohl stát takový trhák. Svého času jsem přečetla dvě paperbackové harlequinky a ty mi připadaly zajímavější a lépe napsané. Síla marketingu v praxi, jinak to nedokážu pochopit.
Knihu jsem si půjčila vlastně omylem, když jsem v knihovně sáhla do regálu pro Murakamiho, ale nepodívala se na křestní jméno. To jsem teda pak zírala :-) Kdo nemá rád feťácké a nihilistické knihy, ať to nečte nebo si pak nestěžuje. Není to opravdu žádné jemně vykreslené povídání o japonské mládeži, ale syrový nářez, který změnil můj osobní pohled na japonskou společnost. Nějak mi nedošlo, že tam taky žijí podobně ztracené děcka...
Další povedená kingovka. Moc se mi líbí, jak autor dokáže s naprosto banálního a jednoduchého příběhu udělat třísetstránkovou knihu, která se navíc dá číst, a to hodně dobře. Opět jsem se nemohla odtrhnout.
Moje první setkání s autorem a opravdu mne to zaujalo :-) Takový bizár se jen tak nevidí, originál každým coulem a to mám ráda. Něco jako artové filmy. Pro někoho nechutná přízemní kniha, já osobně v tom vidím i něco víc.
Středoškolská kultovka, kterou jsme četli jedním dechem a dlouho o ní diskutovali :-) Filmové zpracování jsem viděla s mnohaletým odstupem a není to ono :-( Mnoho momentů z knihy pořád nosím v hlavě a i když jsem pak od Irvinga přečetla skoro vše, co napsal, Garp je prostě jednička.
Taková průměrná kingovka-dobře se čte, má zajímavý příběh, výbornou atmosféru, ale tahle konkrétně ve mně žádné hlubší pocity nevyvolala. Jediné, co mě tak nějak při čtení napadlo, jak rozdílný je život středoškoláka v US a u nás, když beru v potaz i to, že příběh se odehrává v době, kdy moji rodiče byli ve stejném věku jako hlavní hrdinové. Tady si o vlastním autě opravdu mohli nechat jen zdát :-)
Velmi dobrá kniha, příběhy originální, jemně a nenásilně propojené (narozdíl od Atlasu mraků, kde mi to někdy přišlo trošku "tvrdé"). Velmi se mi líbil u každého příběhu jiný způsob osobní výpovědi hlavního hrdiny, který k němu hezky seděl, dělalo to knihu pestrou. Navíc vyprávění jednotlivých osob v první osobě nutí čtenáře přemýšlet o některých jen naznačených souvislostech. Určitě stojí za přečtení.
Očekávání velké (jedna z nejlepších kingovek) vystřídalo zklamání. Zas tak dobré to prostě nebylo. Hlavní hrdinka mi přišla velmi nesympatická, přemoudřelá a příliš správňácká (když na konci knihy prohlásí, že sebe a děti bude léčit podle odborných knih a přitom před pár měsíci podstoupila akutní císařský řez, jen se můj prvotní odhad potvrzuje a je odepsaná). Už tento fakt mi čtení kazil. Hlavní téma dobré, ale některé věci byly prostě pro mě nepřekonatelné. Atomový výbuch zabíjející jen lidi v bezprostředním okolí, minimální snaha o nějakou zemědělskou činnost, dostatek vody, snad i tekoucí (sprchování) při množství zemřelých. Na vše si nevzpomenu, určitě ale znám lepší knihy od tohoto autora.
Výborná kniha. Příklad toho, že i z mála se dá vytěžit maximum. Celou cestu jsem šla poctivě s nimi, nohy mě nebolely, ale moc dobře jsem si uvědomovala, že by mohly... Někdo kritizuje to, že se neví proč se soutěží, že by se tam nikdo nepřihlásil, že neznáme tamní poměry atd.-to přece vůbec není důležité! V tom je přece ta krása jednoduchosti. Ať si každý domyslí co a jak potřebuje.
Nadprůměrná kniha. Nejvíc se mi líbily popisy cest do léčebny, bloudění v podzemí atd. Hlavní hrdina je takový divný, zpočátku mi přišel psychopatický (asi to byl záměr autora), s ubíhajícím dějem překvapí svými morálními postoji a zásadami. Ostatní postavy také zvláštní. Pomalu aby se člověk bál dát děcko do školky :-)
Pěkné příběhy, někdy spojené na můj vkus trochu násilně (např. příběh mladého skladatele, jehož skladba dala název celé knize, a v dalším příběhu si ji postava přehraje na desce). Nezapomenutelný pro mne byl příběh jídlonošky Sonmi. Pobavil příběh nakladatele zavřeného v domově důchodců :-) Celkově stojí za přečtení. Film se mi po přečtení knihy nelíbil, jak už to tak bývá.
Nadprůměrná kniha ve všech ohledech. Téma již mnohokrát zpracované, ale tentokrát pojaté jiným způsobem. Nejprve sledujeme únosce, který mi zpočátku, musím přiznat, přišel celkem sympatický, takový osudem zlomený chudák, který pouze touží po lásce a pochopení. Poslední část knihy z něj však udělá naprosto bezcitnou bestii. Druhá část knihy patří úvahám a pocitům oběti, která si píše po dobu věznění svůj tajný deník. Někoho možná odradí hodně filozofické a naivní uvažování Mirandy, mě naopak přijde docela reálné za dané situace. Jak to bylo vlastně doopravdy? Každý z aktérů na události nazírá po svém. Konec tragický a otevřený.