Jho Jho komentáře u knih

Bílé noci Bílé noci Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Jako lehce sladkobolná limonáda se to dá číst - naštěstí to není dlouhé -, napsané je to slušně, ale nenajdete tu nic, co by naznačovalo na nebeské výšiny literární geniality, jakých se Dostojevskij dotkl později ve svých vrcholných dílech.

27.01.2020 3 z 5

O čem mluvím, když mluvím o běhání O čem mluvím, když mluvím o běhání Haruki Murakami

Zajímavé čtení, ale spíše jen pro a) skutečně skalní Murakamiho příznivce nebo pro b) příznivce méně skalní, kteří jsou zároveň běžci. Třetí údajná cílová skupina, tj. aspirující spisovatelé, tu ve skutečnosti mnoho o psaní nenajdou - pro ty je určeno další Murakamiho výborné dílo Spisovatel jako povolání.
Stoupenci antického ideálu rovnováhy těla a duše rozhodně naleznou v Murakamim vhodný příklad: z mého pohledu bylo na knize nejzajímavější právě demonstrace, jak může každodenní běhání a s ním spjatá tělesná zdatnost a disciplína umocnit spisovatelův tvůrčí potenciál.
Překvapivě slabší byly reportáže ze závodů - z mého pohledu byly jen o něco lépe napsané, ale ne zásadně záživnější než nečetné amatérské výtvory, které lze nalézt na stránkách typu svetbehu.cz. To je ale možná tím, že jsem podobných reportů přečetl už značné množství a v této oblasti se opravdu těžko tvoří něco originálního.

27.01.2020 4 z 5

Oxfordský anonym Oxfordský anonym Dorothy L. Sayers

Bomba. Detektivka, kde je záhada a její řešení až na druhém místě, protože hlavní roli přebírá fascinující líčení života na ženské koleji v Oxfordu třicátých let

06.01.2020 5 z 5

Poslední strážce věčnosti Poslední strážce věčnosti John C. Wright

Pěkně napsané, na můj vkus až příliš přeplácané a snové. Po naprosto geniálním Zlatém věku od téhož autora velké zklamání.

17.04.2020 3 z 5

Král Krysa Král Krysa China Miéville

Zajímavé moderní pokračování staré německé pověsti o krysaři. Lehce horrorová atmosféra, spád, na Mievillovy poměry trochu méně originality, ale na druhou stranu zase přece jen více "reader-friendly" styl.

30.03.2020 4 z 5