Jia | Komentáře u knih | Databáze knih

Jia Jia komentáře u knih

Švýcarský Robinzon (převyprávění) Švýcarský Robinzon (převyprávění) Johann David Wyss

Jako dítěti se mně knížka moc líbila. Možná pro ten optimismus, který z ní dýchal, pro tu pospolitost rodiny, jak všichni drželi při sobě a vždycky si v každé situaci dokázali poradit. Knížku mám pořád schovanou a jednou si ji určitě znovu přečtu.

30.06.2014 5 z 5

Jak se zbavit Matthewa Jak se zbavit Matthewa Jane Fallon

Původně knížka z výprodeje za 59 Kč koupená na doplnění objednávky, od které jsem nic úžasného neočekávala a bylo to milé překvapení.
Vtipná současná, drobně nahořklá komedie na staré téma, o vztahu svobodné ženy se zadaným mužem a hlavně o přátelství. Sice nekončí happyendem, i když jak se to vezme ...
Příjemné čtení především na dovolenou.

19.06.2014 5 z 5

Tři přání Tři přání Liane Moriarty

Moc milá, příjemná knížka, pro mě to bylo pohlazení po duši. I když je to román, asi bližší více ženám než mužům, k červené knihovně má hodně daleko.
Autorka je sympatická, líbí se mi všechny její knížky a obdivuji její velkou empatii a smysl pro humor.
P.S. Je mi líto, že nemám sestry, nebo aspoň jednu :-(

24.01.2017 5 z 5

Dobrý proti severáku Dobrý proti severáku Daniel Glattauer

Příběh, který začal nevinně jedním emailem omylem odeslaným na špatnou adresu a během pár měsíců obrátil život naruby několika lidem.
Vtipný, romantický, příjemný románek, aktuální i varující a k zamyšlení...
Může se člověk zamilovat do někoho koho nikdy neviděl a skoro nic o něm neví, jen během dopisování, bez vznikající "chemie" a používání svých smyslů? Je to opravdu láska nebo jen představy a fantazie?
Přečtu si i pokračování, i když bych konec raději nechala tak jak je....... asi ;-)

21.04.2016 4 z 5

Vteřinu poté Vteřinu poté William R. Forstchen

Syrový román, co by kdyby..... Děsivě vylíčená skutečnost, co by nejspíše nastalo po teroristickém útoku, při němž by došlo k totálnímu výpadku elektřiny a jaké by to mělo dalekosáhlé důsledky na veškerý život.
Čtivá, drsná, místy hodně dojemná kniha, která je současně varováním.
4 1/2 *

08.12.2014 5 z 5

Gravitace Gravitace Tess Gerritsen

Vynikající thriller, napínavý, ale i poučný, výborně vymyšlený, moc se mi líbil.
Možná malá připomínka - podrobné popisy průběhu onemocnění astronautů jsou jen pro silné žaludky.
Pět hodně velkých hvězd (stylově, když je to za vesmírné téma :-)

25.08.2014 5 z 5

Oko za oko Oko za oko James Patterson

Výborný thriller jen s malým množstvím postav, nekomplikovaný, přesto plný napětí a překvapivých zvratů, které si vždycky řádně užívám. Je vyprávěný v 1. osobě, detektivkou Lauren, která nechtěně řeší "svůj případ", a i když se několikrát ocitá ve zdánlivě bezvýchodných situacích, zachová chladnou hlavu a ještě při tom dokáže být sarkastická a úžasně vtipná. Doporučuji jako skvělé prázdninové čtení :-)
P.S. I milovníci romantiky (erotiky?) si přijdou na své.. jen malá ochutnávka:
"Cítila jsem, že se mě zmocnily jakési primitivní pudy, a dala jim volný průchod. Není to snad ta pravá podstata sexu, strhnout ze sebe šaty i zábrany, to pokrytectví lidské společnosti? Tisíce let civilizace - v tom dobrém i špatném - vylétnou náhle oknem ven a my se ocitneme na samém počátku. Sex, je pravda pod nánosem lží. Křičí do světa, že jsme naživu"...
"Ležela jsem ve tmě a promýšlela to všechno znovu od začátku. Co jsem udělala. Jaký jsem z toho teď měla pocit. Pevně jsem zavřela oči. Hlavou se mi míhaly živé vzpomínky a prožitky. Vůně Scottovy kolínské. Chuť deště v jeho polibcích. Kapky na mé kůži, když jsem zírala na jeho potlučené tělo".....

27.06.2017 5 z 5

Povídej, co vidíš Povídej, co vidíš Joy Fielding

Po většině vlažných komentářů jsem čekala, že knížka nebude nic moc, ale líbila se mně. Docela překvapivé a ne zrovna moc milé rozuzlení, no jo no, zdání často klame. 4,5*

27.09.2016 5 z 5

Škůdce Škůdce Kelly Parsons

Jedním slovem perfektní!
Kdo má rád knihy z lékařského prostředí, měl by si tento thriller určitě přečíst. Kromě zajímavých odborných popisů (autor je lékař urolog) dostane čtenář jako bonus výborně napsaný napínavý příběh.
Pro mě je to jedna z nejlepších knížek v mé bohaté knihovně.
Škoda jen, že je to první a zároveň poslední kniha, kterou K. P. zatím napsal.
P.S. Malá zajímavost: Autor se zmiňuje o Bratislavě, která svým způsobem zasáhne do děje :-)

21.06.2016 5 z 5

Obětina Obětina Sharon J. Bolton

Protože k vydařené dovolené patří i čtivá a zajímavá kniha, dá mi pokaždé dost práce vybrat z mé bohaté knihovny tu pravou.
Tentokrát padla volba na Obětinu a udělala jsem dobře. Trefila jsem se do své momentální chuti a krásně jsem si ji užila, dovolenou i knížku. Jedno dopoledne jsem seděla na lavičce ve vesničce s romantickým názvem Koníkov, pozorovala dva krásné koně pasoucí se na rozlehlé louce, rozházené chalupy na zelených kopcích, šlehačková oblaka plynoucí po blankytné obloze a připadala si jako na Shetlandských ostrovech, kde se děj knížky odehrává.
Výborně napsaný, napínavý thriller z atraktivního lékařského prostředí se zajímavou zápletkou, situovaný do lákavé přírody na ostrovech ležících na rozhraní Severního moře a Atlantiku.
Má jen jedinou chybu, pouhých 528 stran :-)

04.08.2015 5 z 5

Klejinčino tajemství Klejinčino tajemství Zdenka Hamerová

Detektivka z českého prostředí s prvky hororu; asi jedna z nejlepších, které dosud autorka napsala. Napínavá, místy strašidelná, původ zvláštních záhad i tajemný pachatel se dají těžko odhadnout, přitom je závěrečné rozuzlení celkem pochopitelné a logické. Pěkná lákavá obálka dobře vystihuje ponurou atmosféru odehrávajícího se příběhu.
Byla to příjemná změna po dávce zahraničních thrillerů.
4,5*

03.02.2015 5 z 5

Levhart Levhart Jo Nesbø

Všechny zasloužené pochvaly byly uděleny, já jen dodávám:
Knížku jsem si nechala jako lahůdku na vánoční období, četla se moc pěkně, jen pár prvních a posledních stránek mě nepatrně nebavilo. Líbila se mi trocha romantiky a poetiky, která se občas vyskytla a moc ráda mám zde párkrát vytýkané "překombinování".
Přesto se mi Sněhulák líbil o trošku víc, dávám 4 3/4 * :-)

30.12.2014 5 z 5

Pronásledovaná Pronásledovaná Jennifer Hillier

Pokud má být temný psychologický thriller s mnoha zločiny nejen čtivý a napínavý, ale zároveň i zábavný, tak můžu potvrdit, že mě bavil.
Na prvotinu dobře vymyšlená směska napětí, lásky, erotiky, nečekaných zvratů a překvapení nakonec.

19.09.2014 5 z 5

Zápach odlivu Zápach odlivu Håkan Östlundh

"Vypadalo to na krásný slunečný den. Nový den vonící létem a nadějí na ostrově uprostřed Baltského moře. Silný teplý vítr záhy prohřeje pobřežní vody, a tak se vzduch za pár hodin naplní rozjásanými dětskými hlásky a úzké molo během chvilky orazítkují malé mokré nožky."
Věřili byste, že tak začíná detektivka?:-)

Povedená příjemná knížka, sympatický detektiv i jeho rodina, krásné líčení gotlandské přírody, prohlížela jsem si mapu a hned bych si tam zajela na dovolenou :-). Chvílemi mi to připadalo spíš jako román s detektivní zápletkou. Dobrý překlad až na ten nelákavý název, nevím proč překladatelka zvolila trochu nešťastně tento (nebo možná tuším, ale ke knížce se moc nehodí). Původní název Släke znamená (alespoň podle švédského slovníku na internetu) hasit, uhasit...
Vraha (vrahy?) jsem si tipla (a správně) po dvou třetinách knihy.
Knížka se mi líbila hodně, napětí nechybělo a kdo má rád barvité příběhy, líčení (občas až básnické) přírody, počasí, krajiny, rodinných poměrů detektiva :-)...doporučuji.
Přemýšlela jsem jestli dám čtyři hvězdy nebo pět...ale fakt jsem byla mile překvapena...tak dávám trošku slabších pět*.

06.03.2014 5 z 5

Manželka 22 Manželka 22 Melanie Gideon

Knížky jsem si všimla když vyšla, ale kupovat jsem ji nemínila, přece jen to není můj oblíbený žánr i když mě námět docela zaujal. Pak jsem na ni náhodou narazila ve výprodeji, a to rozhodlo. Nelituji, příjemná, oddechová, vtipná, současná, po dávce thrillerů mně změna přišla k chuti. Při čtení jsem se usmívala, občas nahlas zasmála, sem tam dojala. Kdo je Tazatel mi bylo jasné po přečtení anotace (kdo by to tak mohl být jiný :-)). A možná, že i nějaké ponaučení se tam najde..
Dávám 3 1/2 *
Teď už se ale zase vrátím ke svým thrillerům:-).

25.02.2014 4 z 5

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Nicholas Sparks

Tento románek od Sparkse se mi líbil moc, ale přiznám se, že ještě víc se mi líbil zfilmovaný s Kevinem Costnerem a Paulem Newmanem. Když jsem četla knížku, stejně jsem tam viděla Kevina :-)) Další romány od Sparkse mě nezaujaly, ale to už patří jinam.

12.02.2014 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Knížka je čtivá, napínavá, autorka přesvědčivě vystihla psychologii všech postav, jen na můj vkus příliš brzo jednoznačně směřuje k pachateli (pachatelce), a tak se žádné velké překvapení na závěr nekoná.
Na prvotinu dobrý výsledek.

21.02.2016 4 z 5

Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

Nejlepší ze všech, které u nás od Cartera dosud vyšly. Všechny jsou skvělé, ale tato je jednoznačně na prvním místě.
Doufám, že brzy vyjdou i další dvě, které Chris napsal.

04.10.2015 5 z 5

Oko tornáda Oko tornáda Alice Blanchard

Výborný psychologický thriller, má nejen napínavý děj, ale čtenář se dozví i plno zajímavých skutečností (u nás nepříliš známých a aktuálních) o tornádech, bouřích a také o jejich výzkumech. Navíc se mi moc líbil styl psaní a barvité popisy, jistě částečně i díky kvalitnímu překladu.
Vraha jsem si vydedukovala brzy (dřív než detektiv :-), ale na čtivosti to neubralo, naopak jsem byla o to víc napnutá, jestli jsem se trefila.
Škoda, že u nás od autorky vyšla pouze tato jediná kniha.
P.S. Kdo máte rádi thrillery, doporučuji koupit (půjčit), přečíst ;-)

08.02.2015 5 z 5

Děsuplné povídky Děsuplné povídky Jan Opatřil

Další knížka skvělých strašidelných povídek, ještě lepší než ta první. Chválím neutuchající nápaditost a pěknou barvitou češtinu.
P.S. Poslední povídka je jiná. Jako kdyby autorovi zbyla v šuplíku, a tak ji tam přidal. Není hororová ani strašidelná, nejsou v ní duchové a příšery, a přesto je z nich nejděsivější a nejsmutnější :-(
Nebylo mi z ní dobře na duši...

25.09.2014 5 z 5