Jihorka komentáře u knih
Zajímavě pojatá sci-fi. Pro mne též příliš technických detailů, které mne zpočátku zdržovaly a pak už jsem je prakticky přelétávala očima. Ale na druhou stranu musím uznat, že i díky těmto podrobnostem na mne kniha působila velmi realisticky a uvěřitelně. Četla jsem ji vlastně jako zprávu/protokol o jedné z kritických událostí, která lidstvo "postihla".
Právem jedna z kultovních sci-fi.
Četla se výborně - měla napětí, rytmus, žádná hluchá místa - než dospěla k závěru. Jedna hvězdička dolů za poněkud patetický závěr. Vzhledem k průběhu děje a civilnosti jednotlivých postav mi "prezidentská porada" přišla jako pěst na oko. Neseděla mi. Ale epilog tento dojem zmírnil. Doporučuji jako velmi kvalitní akční román ve světě sci-fi.
Kniha mne od začátku pohltila a nevadil mi časový posun mezi "deníkem" a dobou zmizení. Až do třetí části jsem příběhu bez výhrad věřila. Závěrečná část ve mne postupně začala vzbuzovat pochybnosti, které na samotném závěru vyústily v rozpačitost. Několikrát jsme si pročítala ono interview a usmívala se. Ale četlo se to výborně.
Film jsem zatím neviděla. Snad někdy.
Příběh mě pohlitil hned od začátku a bavil až do konce. Humor hlavního hrdiny, který jej neopouštěl ani v nejprekérnějších situacích, ve mě občas probouzel myšlenku, že Lang je opravdu mírně retardovaný, ale bavil, a to je hlavní. Občas jsem se musela k některým situacím vracet, abych se ujistila, že mi vše došlo. ;) Překvapuje mne, jak na mě závěr zpětně působí až nepatřičně vážně, téměř pateticky.
Za poslední dobu jedna z knih, která mi určitě na dlouhou dobu utkví v paměti.
Příjemná oddechovka, která v sobě skrývá napětí, humor i erotično. Od všeho kousek. Prolínání žánrů mi však bránilo pořádně nasát atmosféru.
Druhý díl osudů jedné aristokratické rodinky mě pobavil - opět jsem se smála i nahlas, byť již ne tak často jako u prvního dílu, ale i tak jsem knihu v dobré náladě přečetla prakticky na posezení. Vysoko oceňuji schopnost autora jednoduchým stylem vypointovat situaci. Jednu hvězdičku ubírám pro již otravující přehánění skrblictví a množství diazepamů.
Knihu jednoznačně doporučuji k přečtení těm, kteří se chtějí pobavit a neřešit.
Byť jsem se snažila od knihy vzhledem k oceněním a nadšeným komentářům neočekávát podobné pocity, ráda přiznávám, že jsem se skvěle bavila. Nekomplikovaný vyjadřovací styl humoru mi sedl. Bez zbytečných vytáček mě zasáhl přímo na komoru. ;)
Při čtení některých situací jsme se smála nahlas tak, že jsem nebyla schopná druhému text přečíst. Každá z postav si průběžně získávala mé sympatie, přestože mi kolikrát svou osobitou povahou lezla na nervy - zejména Josef. ;)
Vřele doporučuji.
Četla se jedním dechem. Dějové zvraty působily přesvědčivě nikoli přitažené za vlasy, jak se mi zdálo u Alexandrijské knihovny, kde se děj neobešel bez amerického prezidenta. ;) Kniha mne přinutila načíst si něco víc o malé vesničce v předhůří Pyrenejí i samotných templářích. Celkem 4,5 hvězdičky - přece jen to není F. Forsyth. ;)
Četla jsem jako třetí knihu ze série v řadě za sebou a nemohu se přinutit číst další - průměrná detektivka, která mě ničím nepřekvapila. Anotace je mnohem dramatičtější než samotná kniha. Možná je to severskou ospalou náturou, která mi zřejmě nevyhovuje.
Druhá kniha ze série a i zde dávám průměrné hodnocení - nijak vyjímečná detektivka. Nenáročná.
Civilně pojatý thriller, který bavil až do chvíle rozuzlení. Hlavní hrdina není žádný super vědec s dokonalou vizáží a supersmysly. Dělá chyby a neumí se moc ovládat. ;) Za mě velké pozitivum, které přispívá reálnosti postav. Hvězdičku ubírám za samotný závěr, kterému jsem neuvěřila na sto procent.
Kniha, která vás udrží v napětí a přinutí zjistit si něco dalšího k tématu. Souhlasím, že některé pasáže mohou být pro někoho zdlouhavé, ale někoho zase zaujmou (souboje, politické intriky, citová pohnutí - každý si zde něco najde). Knihu jednoznačně doporučuji k přečtení těm, kteří mají rádi napínavé thrillery bez potoků krve, bombastických akcí a hrdinů, pro které neplatí fyzikální zákony.
Vcelku průměrná detektivka z prostředí nábožensky založené společnosti. Dobře se to čte, ale zapínání závitů na vyšší stupeň, které u detektivek a thrillerů očekávám, se nedostavilo. Hlavní hrdinka na mne působila tak zvadle a bez "drajvu", až jsem jí nedokázala uvěřit, že tvrdě maká po večerech a nocích v advokátní kanceláři, aby zapůsobila na svého šéfa, a bojuje za svou kamarádku z dětství. Bavilo mě líčení života daleko na severu za polárním kruhem, byť jen okrajové.
Během týdne jsem postupně přečetla první tři knihy ze série a čtení již vydaných zbývajících knih jsem odložila.
Sci-fi thriller, který nutí k zamyšlení a dovzdělání se. Líbily se mi vsuvky o životě eskymáků, protože o jejich životě toho moc nevím.
První polovinu jsem četla jedním dechem v napětí, kam příběh směřuje. Pak děj oproti první části zpomalil a měla jsem čas i na jiné věci. ;) Poslední třetina už se poněkud vlekla, ale kdo má rád akční filmy, nudit se nebude. Na samém konci, a to jsem po úžasné první polovině nečekala, jsem některé "filozofické" pasáže přeskakovala, proto si kniha pět hvězdiček nezaslouží, ale průměrná kniha za tři hvězdičky to též není. ;) Rozhodně stojí za přečtení a patří k těm lepším, které v žánru sci-fi vyšly.
Mám ráda humorné knihy. Na "Staříka jsem se velmi těšila. Pobavily mě dějová linie s útěkem až do okamžiku "odhalení" a dějová linie životního příběhu staříka, kdy jej doprovázel Herbert (důsledkům jeho nešikovnosti, zmatenosti a ztřeštěnosti jsem se zasmála i nahlas). Jinak zklamání. Nečekala jsem, že chvílemi se budu přemáhat, abych určité pasáže nepřeskočila. Absurdní humor mě zřejmě baví víc, když vychází z reálnějších okolností. Tady ale v převážné části nejde o humorně absurdní situace, ale děj je absurdní sám o sobě.
Jedna z nejlepších knih, které jsem v posledních letech četla. Ke knize jsem přistoupila bez bombastických očekávání (poučena přechozími zkušenostmi s nadšenými komentáři u jiných titulů), ale po pár stránkách jsem se začetla a nemohla se odtrhnout. Až jsem najednou byla na konci, emoce se ve mně prolínaly a já si smutně říkala, co teď budu číst? Líbil se mi náhled, s jakým autor představil i glosoval nepříliš šťastné období v dějinách lidstva.
Co mě ovšem překvapilo? To, že si vypravěčka od prvních řádků získávala mé sympatie.
Román se mi až na závěrečné kapitoly velmi dobře četl. První část byla nejen po literární stránce velmi zajímavá - od rozhodnutí Jindřicha oženit se do okamžiku rozvodu. Velmi se mi líbilo vyjádření odlišností mezi oběma dvory - bez patosu či sentimentu. Anna si mě svými úvahami, obavami i přešlapy velmi rychle získala a myslím, že i historická věrnost nedostala zásadně na frak (byť je z historie známo, že na návrh rozvodu tak rychle nepřistoupila, měla neštovicemi poznamenanou pleť a společný milostný život se též odehrál jinak). V části o životě Anny po rozvodu jsem již silně vnímala prvky červené knihovny, což není zrovna můj šálek čaje, a z hlediska historie jsem se příliš nedověděla, proto jsem se ke konci románu již spíše prokousávala.
Po přečtení románu Annu Klévskou nadále vnímám jako zajímavou historickou postavu a ráda si vyhledám další publikace o jejím životě.
Oba si byli zřejmě souzeni - byli vášniví, nadaní, plní charisma, pocházeli z obdobných poměrů, oba se silný vztahem k Řecku. Jen Onassis byl ambicioznější než Maria a nakonec za to zaplatil i on. Kniha se velmi dobře četla, je prostá bulvárních spekulací.
Koupila jsem ji v antikvariátu a doufám, že si ji v budoucnu zase přečtu.
Nenáročné, lehké čtení, ideální na dovolenou nebo k naladění se pro víkend s kamoškama. Film je poněkud větší taškařice a liší se i dějové. Osobně mi deníková forma moc nevyhovovala. Přišla mi zbytečná.
Kniha se mi velmi dobře četla, až na ojedinělé pasáže úvah v podání vypravěče. V dnešní době zajímavá sonda do života žen-singles v 80.letech. Dobový socialismus jsem vůbec nepostřehla (s výjimkou doslovu, ten jsem nedala, byť jsem se snažila). Strasti a obavy nezadaných jsou evidentně nadčasové. Hlavní hrdinka působila vcelku sympaticky. Líbila se mi její ironie kombinovaná s upřímností k sobě samé. Pobavila. Doporučuji.