jindrich7442 komentáře u knih
Po další delší odmlce zpět mezi známou trojici. Jestli jsem měl pocit, že mě po "20ti" dílech začíná Oldřich, Ota a Diviš nudit, tak tady mě přesvědčili o opaku.
Krásně jsem si u čtení odfrknul, opět "jedním dechem", až mě mrzelo, že se blížím ke konci.
Vada na kráse? Jen to, že jde o poslední díl série. Ten kdo v této sérii došel až sem, ví co od knihy čeká a to se mu dostane.
Nemůžu hodnotit jinak, než plným počtem. Knihu jsem sháněl před lety, kdy jsem byl hodně ponořen do mytologických témat. Svazek však nějak "zapadl" v knihovně. Dnes jsem na ní po dlouhé době narazil a začal listovat, rychle jsem se do tématu dostal a pohroužil. Samozřejmě báseň není nijak zvlášť obsáhlá a se správnou náladou se dá za hodinu pročíst. Vřele doporučuju všem kdo doposud váhali jako já :)
Pohled na budování Jihoafrické republiky "z druhé strany". Pro mě kniha velice zajímavá, neboť jedním z nejoblíbenějších rčení pro mě je "Každý chleba o dvou kůrkách". Je to kniha, která dokáže potvrdit, že historii píší vítězové a zdaleka nic není zalité sluncem, stejně jako naše "osvobození" v roce 45...
Jedna z našich nejkrásnějších pohádek. Před a po každém čtení před spaním podstupuji kolečko zpívání všech písniček. Ještě že knihy o včelích medvídcích máme v zásobě.
Asi nejhorší z celé série. Hlavní postavy série se objevují až ve druhé čtvrtině knihy. Tím končí nejakčnější část knihy, poté se prakticky nic neděje a až na posledních 3 stránkách se "vše" vyřeší. Nicméně se můžeme těšit na další zážitky se Šilhavým Otmarem.
Bohužel musím hvězdy ubrat. Po přečtení prvních dvou dílů jsem se na knihu těšil a dokonce i zvažoval její koupy. Teď jsem rád, že jsem si počkal až se mi objeví v knihovně k vypůjčení. Nemastné, neslané, uhnané, neustále opakované fráze a četná shrnutí posledních událostí v nových kapitolách. Některé fráze a absurdita některých situací. Božetěch jako soudcův pomocník projevuje neuvěřitelnou dávkou nezodpovědnosti... Má vyslechnout svědka a on si odskočí "zašpásovat" se šenkýřkou? Když se dozví, že jeho pán je v nebezpečí, začne utíkat aby ho varoval, ale mezitím se ale zastaví ve dvou hospodách a kopne do sebe 6 korbelů piva? Takového pomocníka by si určitě každý vladyka a královský úředník pochvaloval...
Krásná knížka. Krátce a stručně podané informace k úžasným monumentům naší bohaté historie.
Po "navratu" z Londýna opět do ciziny. Naštěstí už ne tak daleko. Od počátku zřejmé, že v tomto prostředí si je nejen autor, ale i Jiří Adam jistý v kramflecích.
Úžasný styl, květnaté popisy, obsáhlé konverzace. Ze stylistického hlediska nemohu vytknout vůbec nic. Dokonce i neustálé časové přesuny dodávají příběhu ten správný "šmak". Velice fascinující, jak autor nahlíží na jednotlivé postavy poněkud "jinak". Pro většinu romanopisců byl Záviš z Falkenštejna postavou "zápornou". Pan Daněk je prvním autorem, který tehdejší dobu vnímá trochu jinak, a to se mi líbilo. Bohužel jsem trochu pedant na detajly a historická fakta. Ačkoliv se v Doslovu autor omlouvá za historické nepřesnosti, nemohu si ušetřit poznámku k Čeňkovi z Vartenberka, který se do historie zapsal až o více než sto let později. Výraznou odchylkou, který příliš nesouvisí s historickým faktem je vyhořelý Pražský hrad. I po příběhové zmínce o jeho vyhoření se mnozí stále vydávají na Pražský hrad, nebo z Pražského hradu vydávají do města, na Zbraslav, nebo do vojenského ležení před Kolínem... Trochu mě mrzí absence opavského vévody Mikuláše, respektive její okrajová "role". Dle mého názoru měla tato osoba mnohem vetší vliv a místo u dvora svého, byť nevlastního, bratra takřka jisté. Ovšem, jak p. Daněk přiznává, toto je jeho představa. A já dodávám, krásná, příjemně čtivá a jež Vás donutí přemýšlet nad některými historickými souvislostmi trochu jinak.
Více než roční pauza ve čtení této série mě málem nechala zapomenout jak geniální příběh BC tvoří. Přečteno takřka jedním dechem.
Přes zástupy lidí, jež vychvalovaly Vondruškova díla mi v paměti utkvěla špatná zkušenost, kdy se mi do ruky dostala jedna z jeho "krimi" knih. Možná má jistou zásluhu i Tom Harper (Edwin Thomas) s jeho lacinou historickou "krimi" sérií Demetria Askia, který považuji za silně podprůměrné dílo hraničící s totálním brakem. Nicméně jsem se Vondruškovi dlouho bránil i přes obrovskou přitažlivost, kterou ke mně jednotlivá díla Přemyslovské epopeje vyzařovala z polic knihkupectví. Po začtení do prvního dílu jsem zjistil, že tato koupě byla jedna z nejlepší volby, kterou jsem doposud podstoupil. Historii miluji od malička a její studium mě přitahovalo takřka na každém kroku. To s jakým umem však autor podává informace v tomto díle o událostech přelomu 12. a 13. století je nedocenitelné i přes skutečnosti, že tehdejší poměry značně usnadnily uchovat příběhu stálé napětí a zvraty. Z toho důvodu autorovi děkuji a již nyní se těším na Husitskou epopej a další díla.
Úžasná série knih a výjimkou není ani Prázdný trůn. nemůžu se zbavit dojmu že je to má nejoblíbenější série a každý nový díl čtu prakticky jedním dechem. Během celé knihy Vás doprovází napětí, které Vás po každé kapitole nutí se pustit do další. Jediným utrpením je to dlouhé čekání na další díly. Jak již tady padlo, další obrovské plus za to jak se autor věnuje i dětem Uhtreda. Věřím, že nás v této sérii bude čekat ještě spousta skvělých příběhů. Děkuji!
Hodnotím za celou sérii - všech tří dílů:
Vzhledem k tomu, že mě vždy více zaujali "akčnější" příběhy, jsem byl z počátku poněkud zklamán z koupě této série. Po přečtení prvních kapitol jsem však musel vše přehodnotit. Hrdina knihy Thorgils není namakaný frajer, který každému s přehledem rozbije hubu, není to ani žádný zbohatlík, jak tomu bývá, nýbrž chudák bez rodiny, který když mu zachrastí nějaké stříbrňáky v kapse ihned po tlamě dostane a opět o vše přichází. Thorgils zkrátka oplývá neuvěřitelným množstvím štěstěny a jak by asi sám řekl: "Stojí při něm bohové". Ač jsem četl nespokojenost s příliš podrobnými popisy, tak za mě je hodnotím velmi pozitivně. Nelze sice ve všech případech a se 100% jistotou říci, že život takto plynul, ale popisované situace nutí čtenáře k zamyšlení o tehdejší době. Velkou měrou také oceňuji pestrost popisovaných národů, kmenů a především jejich zvyků, tradic a náboženství. Závěrem bych shrnul 4/5, neboť jsem již četl knihy, jejichž příběh mě do svého děje vtáhl rychleji a o něco snáz.
Tak nás opustila poslední "původní" postava příběhů. Celkově to autor v "posledních letech" "pokosil". Je to na jednu stranu srozumitelné. Nikdo nemůže být nesmrtelný a především ani rod Prokopů nebyl takovou vyjímkou aby se všichni dožívali 60ti let...
V podledních dou dílech jde vidět, že na všechny potomky nezbývalo příliš času.
Líbí se mi styl, příběh, který má šmrnc, ale po přečtení cítím, že sílí moje obavy. Psát a vydávat knihy jako na běžícím pásu, mívá vliv na kvalitu... jsem zvědavý na čtvrtý díl...
Nový oblíbený spisovatel na poli historických románů. Již první díl jsem doslova hltal, druhý nebyl vyjímkou. Jediné čeho se obávám je kvalita budoucích příběhů, neboť frekvence vydávání nových dílů je neuvěřitelně vysoká. :)
Za zpracování a čtivost bych dal plný počet. Za čistě subjektivní vnímání bych zase ubral - nevím, možná, že v průběhu knihy to nebylo tolik vnímat, protože člověk hltá to svinstvo v naší politice, o kterém je prakticky v knize řeč při rozebírání jednotlivých kauz. Nevím tedy, jestli je v tom můj optimismus a najivita, když je řeš o tom proti Šlachtovském spiknutí, o kterém je právě řeč v závěru při slučování odborů. Nedělám si iluze o vztazích lidí na důležitých funkcích, ale že by Robert Šlachta byl až takovým Mirek Dušín? ... Nicméně při zamyšlení nad celkovým obsahem knihy opět zvedám na 4 hvězdu.
Bohužel zápas o nejplodnější autorství nechává své následky. Opět jsem zapomněl, že příběhy soudce Melichara jsem už jednou odložil a nedočetl. Zde jsem se sice konce dobral, ale opravdu jen s vypětím sil a přemáháním. Rád vezmu něco z dřívější tvorby, protože to je jako nebe a dudy...
Po dlouhe době jsem se zase pustil do něčeho modernějšího, akčního a dobrodružnýho. Tyhle romány mě baví čím dál víc. Fascinuje mě ten rozsah který Rollins dokáže ve svých knihách pojmout. Tohle čtení je prostě bomba! :)