jindrich7442 jindrich7442 komentáře u knih

Pod maskou ušlechtilosti Pod maskou ušlechtilosti Nancy MacLean

Zajímavá kniha, četl jsem jí již zhruba před 10 lety. Jedná se o knihu, která velice objektivně popisuje činnost velice kontroverzní organizace, která je dnes vnímána a posuzována pouze z hlediska rasismu, což nebylo zdaleka jediné téma, kterému se organizace věnovala. Nutno také podotknout, že organizace vznikla v druhé polovině 19. století a největší rozmach prožila v období mezi světovými válkami, kdežto menšiny v USA, především černoši až do roku 1965 měli jen vyhrazená místa ve veřejném prostoru (doprava, restaurace, volební právo, atd.). Čas od času si na ní vzpomenu a již jsem jí i několika lidem doporučil. Knihu jsem použil dokonce i jako zdroj informací pro některé svoje práce při studiu na VŠ, včetně kvalifikačních prací.

29.12.2019 4 z 5

Hádej kdo Hádej kdo Chris McGeorge

Po dlouhé době jsem sáhl uplně po jiném žánru. Rukama mi při práci v malé veřejné knihovně projde stovky knih každý týden. A jen málokterá mě nadchne při prvním seznámení. Obálka, lákající hesla, anotace... a po krátké chvíli nezávislé doporučení dvou čtenářů. V tom jsem již přestal váhat a dal se do čtení. Musím říct, že místy byl příběh poněkud vleklý, ale vzhledem k tomu, že jsem knihu přečetl poměrně rychle, byl to asi jen nějaký podprahový dojem. K dobru musím dát, že v příběhu není pro empatii příliš místo. Během čtení odhalujete, že vlastně na každém postavě můžete najít nějaký ten škraloup. Myslím, že zajímavě vystřižené charaktery lidí. Když nad tím tak přemýšlím, tak celkem zajímavý obraz dnešní reality. Jsem možná trochu naivní, ale závěr byl trochu přitaženější. Proto 4/5

01.10.2019 4 z 5

Manka Manka Václav Čtvrtek (p)

Manka nám příliš nešla. A nezdálo se to jenom mně. Ani mlaďas o tuto knihu moc nestál. K dočtení jsem ho musel vyloženě přemlouvat. Kdežto u Rumcajse a Cipíska naháněl s knihou v ruce on mě. Každý příběh je řekl bych zbytečně zdlouhavý. Nicméně pro příznivce Řáholeckých příběhů svou váhu má.

18.08.2019 3 z 5

Cipísek Cipísek Václav Čtvrtek (p)

Krásný soubor klasických českých pohádek :)

27.03.2019 4 z 5

Ulička hanby Ulička hanby Vlastimil Vondruška

Svižné, čtivé, napínavé, humorné. Co jiného dodávat k Vondruškovým sériím? :)

07.01.2019 4 z 5

Dobronínské morytáty Dobronínské morytáty Vlastimil Vondruška

U této knihy jsem se opět bavil, vtipné scény, napínavá zápletka rozjasněna až na samém závěru a především oceňuji ukázku lidské stránky Jiřího Adama, neboť nikdo není neomylný!

19.12.2018 4 z 5

Poslední cantilena / Tajemství Tudorovců Poslední cantilena / Tajemství Tudorovců Vlastimil Vondruška

Tak jak mám oblíbeného Vondrušku a již jsem pronikl i do života Jiřího Adama v 16. stol., musím hvězdu ubrat. V nymburku bylo ještě stále hezky, ale Londýn mě neuvěřitelně nudil. Doufám, že v Osmanském táboře si pan Vondruška reputaci napraví :)

28.11.2018 3 z 5

Nováček Bubáček píše deník Nováček Bubáček píše deník Jaroslav Foglar

Už je to opět nějaká doba kdy jsem se tak upřímně u knihy nasmál. Rád se k Foglarovi vracím. Děkuji

13.11.2018 4 z 5

Mezi tiárou a orlicí Mezi tiárou a orlicí Vlastimil Vondruška

Jsem neskutečně nadšený. Samosebou bych mohl říci, že mi v kontextu příběhu neseděli některé věci, ale pravdou je, že co lze doložit historickými prameny, to v příběhu souhlasí. Smyšlená jména velmožů mi částečně vadila, neboť nejstarší česká šlechta své počátky datuje do konce 12. století, na stranu druhou splňují svůj účel - vykreslení osobnosti krále Vratislava. S drobnou lítostí mohu jen poznamenat, že kdyby Přemyslovská epopej začínala již touto knihou bylo by to nádherné dílo.

24.06.2018 4 z 5

Ocelové město Ocelové město Jules Verne

Nevím zda za to mohla kniha samotná, nebo mé povinnosti a aktivity okolo, ale po dlouhé době jsem měl problém se ke knize dostat/přinutit. Samotné čtení pro mě bylo i přes květnaté příměry nezáživné, bez napětí a emocí. Ač myslím, že je to samotným příběhem ,asi se teď k další Vernerovce budu přemlouvat.

22.02.2018 4 z 5

Vzpoura goliardů Vzpoura goliardů Vlastimil Vondruška

Ve všech knihách ze série "Oldřicha s Chlumu" nalezneme nějaké "ale". Vzpoura goliardů není vyjímkou. Příběhy p. Vondrušky jsou čtivé, napínavé a plné zajímavých (faktických) informací a souvislostí. I přesto bych byl rád, pokud by si příběhy zachovali svou autentičnost prvních dílů tím, že z hlavních postav není potřeba dělat bůh ví co. Jsem ochotný uvěřit celému průběhu pátrání, ale trochu mě nudila (a zklamala) část, kdy "vězněný" Oldřich z Chlumu pouze svými dedukcemi vlastně vraha odhalil, aniž by s kýmkoliv mluvil a jakkoliv pátral, vlastně mu stačilo být jen zavřený v komnatě a přemýšlet... To Ota s Divišem se museli naběhat, aby na něco přišli a případ uzavřeli. Podle mého zbytečně předsunutá dokonalost Oldřicha z Chlumu, kterou již stejně známe z předchozích 21. knižních dílů. Absolutními hrdiny mohli zůstat Ota s Divišem, nebo neměl být Oldřich vězněn. O jednu hvězdu méně, ale to neznamená, že se netěším na "Dračí náhrdelník". :)

17.01.2018 4 z 5

Nitranská brána smrti Nitranská brána smrti Vlastimil Vondruška

Opět poutavý a čtivý příběh měl díky situaci, v níž se odehrával, skutečně nevšední zápletku. Bohužel jednu věc příběhu vytknout musím. Ještě před polovinou knihy jsem správně předpokládal kdo vrahem je, neboť se velmi okatě vyhýbal Oldřichovým hypotézám, do kterých jsou mnohdy do zblbnutí všichni připomínáni neustále dokola s každou novou informací.

12.01.2018 4 z 5

Ďáblův sluha Ďáblův sluha Vlastimil Vondruška

Literérní hledisko již nelze ani hodnotit, vzhledem k tomu, že se čtenář dostane k závěru více než dvacetidílné série, lze předpokládat, že si příběh a styl autora oblíbil. Hvězdu musím ubrat za opětovnou nesrovnalost v příběhu. Diviš vystupuje v příběhu jako stále svobodný... budiž, do chvíle než se Ota začne svěřovat Hedvice, že byl již dvakrát zamilován a obě dívky byli zabity. Neboť, první Beatrice potkal na Lemberku při ztrátě Zdislaviny relikvije. Časově to jsou události, které následovali vraždě na Grabštejně (Dýka s hadem), kde se Diviš zamiloval do Marty, kterou si vzal a odvedl na Bezděz...
Byl jsem původně rozhodnut, že uberu hvězdy dvě, nicméně si u mě Ota jednu hvězdu "vyžehlil" svým výslechem, u kterého jsem propukl v hlasitý smích, jako naposledy při Haškově "Osudech dobrého vojáka Švejka"

07.01.2018 4 z 5

Podivná svatba na Lichnici Podivná svatba na Lichnici Vlastimil Vondruška

Jelikož ve mně neustále rezonuje cestopisný díl Abatyše s Assisi, tak musím ocenit návrat do "konzistentního" prostředí a oproti Adventní kletbě více realistické (časová osa).

04.12.2017 5 z 5

Prokletí brněnských řeholníků Prokletí brněnských řeholníků Vlastimil Vondruška

Jsem nesmírně rád, že se příběhy opět vrátily zpět do starých kolejí, uchovávají si své napětí až do konce a zároveň přináší nové informace o tehdejším životě a vztazích. Zde například jednotlivé řeholní řády a doklad o tom, že už tehdy nebyl křesťan jako křeťan.

25.11.2017 5 z 5

Znamení Jidáš Znamení Jidáš Vlastimil Vondruška

Opět se posouváme v čase do doby před svatbu Ludmily z Vartenberka a Beneše z Dubé. Drobné dějové odchylky. Ve Vraždě v Ambitu vypráví o tom, jak se svou ženou (bývalou nevěstkou Annemarií z Magdeburgu) dožil kdesi v Sasku, kde se jim narodil syn a oba umřeli na mor . Současně ve druhém příběhu, kde ještě zastával úřad písaře a hledal Přemyslův ztracený náhrdelník byl již vdovcem. Počátek této knihy uvádí, že dítě se narodilo až na Bezdězu již mrtvé, žena mu zemřela záhy po porodu a oba jsou na Bezdězu pochováni. Později je zde zmíněno, že jeho bývalá žena se jmenovala Zdeňka. O její kmotře Ludmile, která je abatyší Jiřského kláštera v Praze. Dále všechno navazuje na nesrovnalost s postavou Oty ze Zástřizlí, v prvních dílech série (Dýka s hadem, Záhada zlaté štoly či Zdislava a ztracená relikvie) jsou náznaky kde Ota neví nic o Oldřichově minulosti a Oldřich je naopak v některých situacích vykreslován, že o této historii nechce mluvit. Zde na Bezdězu již Ota byl jeho panošem (tím se stal při hledání Přemyslova náhrdelníku), takže by Oldřichovu první manželku musel znát.

13.10.2017 4 z 5

Strážce boleslavského mystéria Strážce boleslavského mystéria Vlastimil Vondruška

Z tohoto dílu jsem naprosto uchvácenej. Díky tomu, že všechny postavy tak záhadně neustále umírali jsem byl do samého zavěru napnutej jak guma od trenek a čekal co z toho vlastně nakonec bude. Jediné co mi nejde neustále na rozum, je Oldřichova lehkovážnost. Ač chápu, že v tomto případě se nemohl příliš spolehnout na nikoho, ale vrhat se bezhlavě do všeho? Na druhou stranu, kdyby si po boku držel neustále nějakou stráž, asi bychom přišli o nějaké to napětí. :)
Zajímavé, že u komořího Bruna není určeno o jakého Bruna se jedná. Podle mého o olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku. Ovšem tím by byla oscilace jeho charakteru celkem veliká :-D

03.10.2017 5 z 5

Olomoucký bestiář Olomoucký bestiář Vlastimil Vondruška

Nevím zda je to předchozím dílem (Vražda v ambitu), který trochu narušil očekávaný systém příběhů, nebo i novým prostředím, do kterého nás Oldřich z Chlumu přivedl, ale byl jsem nadšen. Přečteno za dva dny. V příběhu mi trochu chyběl Diviš, a královští vojáci, kteří dokáží zajistit, aby se s jejich pánem jednalo jako s královským zástupcem a ne jako s osinou v zadku. Na druhou stranu to alespoň neměl tak snadné :-D
Písaře Wolfganga jsem z Grabštejna měl zaškatulkovaného jako postaršího mužíka, ale zde působí dojmem zapšklého nevybouřeného chlapíka. Postava biskupa Bruna ze Schauenburku mě trochu rezonovala, neboť v Přemyslovské epopeji je postavou rozvážnou, klidnou a rozumnou. Zde se jedná spíše o hysterickýho fanatickýho magora.

01.10.2017 5 z 5

Vražda v ambitu Vražda v ambitu Vlastimil Vondruška

Skvělé oživení příběhu, zejména z hlediska stylu ve kterém se +- odehrává stejná posloupnost řešení. Zde jsou tři v podstatě nezávislé příběhy, které zároveň představují Oldřichovu minulost. Jen škoda, že se nejedná o první díl série, předchozí díly by se asi četli s trochu jiným nadhledem.

26.09.2017 5 z 5

Adventní kletba Adventní kletba Vlastimil Vondruška

V předcházejících dílech byl příběh oproti Adventní kletbě poněkud liknavý. V Záhadě zlaté štoly měl Oldřich od krále nůž na krku a přesto mu vyšetřování trvalo bezmála týden, zde během noci vyřešil téměř stoletou záhadu, našel ztraceného synovce a potrestal zaběhnutý organizovaný zločin. O rychlém zotavení po ráně do hlavy nemluvě, i přesto, že jeho hlavu "chránil" přeložený kus prostěradla, kterým si ovázal předešlé zranění. To všechno však neupírá příběhu na čtivosti a napínavosti a nebrání mi opět hodnotit plným počtem hvězd.

12.09.2017 5 z 5