JiříŠkorpík | Komentáře u knih | Databáze knih

JiříŠkorpík JiříŠkorpík komentáře u knih

Řídil jsem Třetí říši Řídil jsem Třetí říši Albert Speer

Kniha je víceméně obhajobou jeho činů. Sám píše, že jako 28 letý podal ruku ďáblu. Nicméně kniha je plná zákulisních informací o řízení a stavu třetí říše. Je až neuvěřitelné, kdy a jak Hitler blafoval.

27.08.2013 4 z 5

Záludné miniponorky Záludné miniponorky Josef Borotský

Téměř románový popis osudů posádek mě naprosto vtáhl do děje. Pro evropana dobře pochopitelné chování japonského námořníka, který dobrovolně z rozkazu měl za úkol vlézt do torpéda a potopit loď...nakonec přežil a svůj příběh odvyprávěl.

27.08.2013 5 z 5

Titanic Titanic Miloš Hubáček

Četl jsem ji v šesté nebo sedmé třídě pod lavicí, sebral mi ji učitel, aby si ji taky mohl přečíst nakonec jsme o tom spolu diskutovali. Kniha vyšla krátce poté co byl objeven vrak Titanicu, ještě před pompézními dokumentárními pořady a hranými filmy. V knize se čtenář dozví o Titanicu a jeho potopení prakticky vše dostupné. Samotná zkáza je podrobně propracována včetně osudů osob.

27.08.2013 5 z 5

Experiment, teorie, praxe Experiment, teorie, praxe Pjotr Leonidovič Kapica

Kniha pro každého kdo dělá výzkum a vývoj a nebo chce dovést něco z pouhé myšlenky k realizaci. Je to také sondou do vývoje myšlení geniálního vědce v průběhu jeho dlouhého života.

25.08.2013 5 z 5

Přídí k severu Přídí k severu Jaroslav Velinský

Nejlepší dobrodružný román s námořní tématikou psaný českým autorem jaký jsem četl. Jako kluka mě vtáhl do napínavého dobrodružné děje plného záhad a odlehlých míst.

24.08.2013 4 z 5

Velká šestka Velká šestka Arthur Ransome

Jako dítěti se mi velmi příjemně četla, a proto jsem si ji nechal v knihovně.

24.08.2013

Skleník Skleník Brian Wilson Aldiss

Knihu jsem četl jako puberťák a myslím, že do tohoto období mého života i patřila jelikož jediná věc, která mi utkvěla v paměti je, že na jednoho muže se v tomto postapokalyptickém světě rodilo snad 50 žen.

20.08.2013 4 z 5

Slova vědy: co se za nimi skrývá Slova vědy: co se za nimi skrývá Isaac Asimov

Asimov využil svůj vypravěčský talent, vzdělání i zkušenosti s přednáškami k vysvětlení některých vědeckých pojmů. Opravdu se mu to povedlo, ale překlad se 100% původního textu nedrží, naštěstí mám i vydání v angličtině. Přesto doporučuji i vydání české.

20.08.2013 4 z 5

Helikonie - Jaro Helikonie - Jaro Brian Wilson Aldiss

Pro mě osobně je celá série taková srdcová záležitost vzhledem k věku v jakém jsem ji přečetl. Fascinoval mě popis vzniku a úpadku celé planetární civilizace během jednoho roku, který na Helikonii trvá několik pozemských století. Není špatně popsán ani vývoj lidské posádky, na obrovské kosmické lodi, která na orbitě planetu sleduje, jak postupem času, hýčkaná technickým pokrokem, generaci za generací upadá v touze po zábavě a blahu těla.

20.08.2013 5 z 5

Musaši Musaši Eidži Jošikawa

Musašiho jsem četl už před pěti lety, ale dojem zůstává. Po přečtení jsem si říkal, že jsem si ji měl přečíst někdy v patnácti, abych pochopil co může dokázat člověk, když má svůj cíl a v hlavě jasno. Druhá strana mince je, že ta kniha s tímto záměrem byla psána pro vojáky japonské armády ve třicátých letech.

19.08.2013 5 z 5

Zpověď u posledního ohně Zpověď u posledního ohně Grigorij Anisimovič Fedosejev

Asi nejlepší díl celé série, ke které se rád, třeba za dvacet let, zase vrátím.

31.01.2025 5 z 5

Putování po Hedvábné cestě: Cesta staletími mezi Čínou a Evropou Putování po Hedvábné cestě: Cesta staletími mezi Čínou a Evropou Vladimír Liščák

Kniha je psaná encyklopedisticky a rozdělena do tematických kapitol, takže se v ní dobře hledá to co vás zajímá. Většina obrázků není ničím zajímavá a stažená z wikipedie. Pokud se zajímáte o první mořeplavecké objevy směrem k Číně a cestovatelé tím směrem, tak na toto téma jste toho pravděpodobně už četli více než v knize je (text je cca 200 stran zbytek jsou obrázky, poznámky a rejstřík, který má 100 stran).

24.01.2025 3 z 5

Zloduch Zloduch Grigorij Anisimovič Fedosejev

Pravděpodobně také směs skutečnosti a fikce jako předchozí díl (Smrt počká), ale mnohem kvalitnější. Burianovy ilustrace jsou skvělý bonus, který jsem nečekal.

22.01.2025 4 z 5

Sobi táhnou Sobi táhnou Allen Roy Evans

Aby čtenář rozklíčoval, zda se jedná o skutečné sobi a Laponce v severní Americe, nebo se jedná jen o chybu v překladu, tak musí číst velmi pečlivě. Každopádně skvěle napsaný příběh jako mix skutečných a fiktivních událostí. Dost mně chyběly zeměpisné názvy, autor přesně definoval pouze místo počátku celé honby, jinak jsou to velké řeky, pobřeží, jezera a černé hory.

07.01.2025 4.5 z 5

Pochmurný ostrov Pochmurný ostrov Patrick O'Brian

V tomto dílu zůstává nevyřešená hlavní zápletka, která se přenáší do dalšího dílu (Válečná štěstěna). Ihned po něm šahám, ať nezapomenu jména a události.

23.10.2024 5 z 5

Tři mušketýři 1. díl Tři mušketýři 1. díl Alexandre Dumas, st.

Rozhodně lehké čtení na léto. Nicméně mi chybělo to těšení se na další chvíli, kdy si budu moci číst. Kniha se lehce odkládala, lehce četla, ale nic mě k ní nepřitahovalo.

14.08.2024

Výpravy do divočiny: Dobrodružství mladého přírodovědce Výpravy do divočiny: Dobrodružství mladého přírodovědce David Attenborough

Samozřejmě to není taková pecka jako Lovci kožešin od Ingstada, ale to jsem ani nečekal. Spíše jsme měl obavy, aby to nebylo o pozorování a popisu zvířat v přírodě, což není, jedná se skutečně o velmi zasvěcené popisy cest do divočiny a dobrodružství, které se da přitom zažít. Jde poznat, že autor je přírodovědec a pokud narazí na něco zvláštního, tak popíše proč tomu tak je.

26.07.2024 5 z 5

Výprava na Mauritius Výprava na Mauritius Patrick O'Brian

Situaci v podpalubí Néréide při její poslední bitvě mně připomínala popis z poslední bitvy Bismarcka. Skvělá série.

08.06.2024 5 z 5

Kniha kódů a šifer Kniha kódů a šifer Simon Singh

Klobouk dolů před autorovou schopností vysvětlit srozumitelně, na první pohled, něco tak složitého jako je šifrování a dešifrování bez složitých matematických zápisů.

07.12.2023 5 z 5

Ledová odysea Ledová odysea Alexandr Mironov

Už jsem přečetl několik sovětských knih, u kterých byl problém s autocenzurou, takže jsem s tou knihou nějak neměl problém co se týká překrucování faktů a mohl jsem se soustředit jen na příběh. V knize jsou krásné ilustrace.

26.11.2023 4 z 5