jitka_dankova Online jitka_dankova komentáře u knih

Opál - Risknú všetko... Opál - Risknú všetko... Jennifer L. Armentrout

Třetí díl této young adult série s tématem nadpřirozených věcí byla celá opravdu hodně o otázce důvěry a nedůvěry. Opravdu jsem nevěděla, komu a jak tam lze věřit a bála jsem se, co se na každé další stránce pokazí a nevěděla jsem, na čem hrdinové jsou. Bylo to krapet na nervy, ale chtěla jsem vědět, jak celá ta série dopadne. Alespoň, že vztah dvou hlavních hrdinů už se celkem stabilizoval, to bylo příjemné.
Kniha je zatím dostupná jen ve slovenštině.

07.11.2021 5 z 5

Pod nekonečnou oblohou Pod nekonečnou oblohou Veronica Rossi

(SPOILER) Tahle postapokalyptická romance pro mne byla příjemným a osvěžujícím překvapením. Kniha je opravdu čtivá, nechybí jí spád a romantická linka je pěkná. Postavy si člověk snadno zamiluje, určitě se k tomuto prvnímu dílu budu vracet.

Ze začátku jsem akorát hodně bojovala s nedostatkem popisných částí. Já vím, že by zdržovaly, ale prostě v knize bylo hrozně moc nových pojmů a já absolutně nevěděla, co znamenají a jak si mám představit třeba ty bouře a ta místa apod. Chybělo připodobnění do "normálního" světa, aby se člověk chytl. To je krapet vada na kráse jinak pěkné knihy.

[SPOILER] Co se týká dalších pokračování série, tak za sebe musím říct, že jsem je jen rychle přečetla (děsně špatně se shání, je to "podpultovka", musíte z druhé ruky, knihovny, nebo pokoutně přepsané online verze), abych věděla, jak to dopadne. Ale byly prostě plné umírajících milých vedlejších postav, krapet depresivní a bylo tam hodně utrpení a protahovaných problémů, byť to ve výsledku vlastně dopadlo dobře. Takže vracet se budu jen k tomu prvnímu dílu, který byl ještě celkem milý a nenesl se v takové posmutnělé náladě. Je to rozhodně kniha, ke které se dá vracet a číst ji vícekrát.

22.10.2021 5 z 5

O kravičce, která chtěla zhasnout měsíc O kravičce, která chtěla zhasnout měsíc Christine Beigel

Máme doma téměř celou sérii knih autora Hervé Le Goff, vizuální podoba knih je totiž opravdu lákavá. Jde o malé krátké knihy, kde je vždy jen trochu textu a velké obrázky. No a působí dojmem, že půjde o vtipné příběhy o zvířátkách. Tolik k reklamě a proč jsme za ně utratili peníze. Na synka opravdu působily dobře, chtěl je číst (to je co říct), ony prostě lákají ke čtení malé čtenáře, kteří sotva končí první třídu. Jenže obvykle jsou texty v těchto knihách opravdu katastrofální a příběhy bez pointy. Akorát tato kniha je celkem výjimkou a naštěstí tentokrát není text nesmyslně rýmovaný a tedy dítě zvládne knihu samo solidně číst a něco z toho mít. Dokonce měl tento příběh trapnou pointu, kterou si syn i zapamatoval. Akorát já si jen říkala, jakou strašnou hloupost jsem to koupila.

Hlavní výhoda těchto knih je ale ta, že se dobře píšou do "čtenářského deníku", který vyžaduje učitelka. Dítě má naoko přečteno spoustu knih, "stíháme", a můžeme se věnovat v klidu hodnotnějším knihám, které syn prostě nedočte za jeden měsíc.

08.10.2021 2 z 5

O nosorožci, který šilhal O nosorožci, který šilhal Christine Beigel

Máme doma téměř celou sérii knih autora Hervé Le Goff, vizuální podoba knih je totiž opravdu lákavá. Jde o malé krátké knihy, kde je vždy jen trochu textu a velké obrázky. No a působí dojmem, že půjde o vtipné příběhy o zvířátkách. Tolik k reklamě a proč jsme za ně utratili peníze. Na synka opravdu působily dobře, chtěl je číst (to je co říct), ony prostě lákají ke čtení malé čtenáře, kteří sotva končí první třídu. Jenže samotný text a příběh byl pro mne velkým zklamáním. Snaha udělat text rýmovaným se nepovedla. Text se dítěti špatně čte, moc nechápe, o čem to tedy opravdu je a hůř sumarizuje, o čem kniha byla. Poselství v knize není žádné a vtipu jsme se taky zrovna moc nedočkali.

08.10.2021 1 z 5

O hrochovi, který měl škytavku O hrochovi, který měl škytavku Christine Beigel

Máme doma téměř celou sérii knih autora Hervé Le Goff, vizuální podoba knih je totiž opravdu lákavá. Jde o malé krátké knihy, kde je vždy jen trochu textu a velké obrázky. No a působí dojmem, že půjde o vtipné příběhy o zvířátkách. Tolik k reklamě a proč jsme za ně utratili peníze. Na synka opravdu působily dobře, chtěl je číst (to je co říct), ony prostě lákají ke čtení malé čtenáře, kteří sotva končí první třídu. Jenže samotný text a příběh byl pro mne velkým zklamáním. Snaha udělat text rýmovaným se nepovedla. Text se dítěti špatně čte, moc nechápe, o čem to tedy opravdu je a hůř sumarizuje, o čem kniha byla. Poselství v knize není žádné a vtipné to pro nikoho u nás doma nebylo.

08.10.2021 1 z 5

O chameleonovi, který hledal svou maminku O chameleonovi, který hledal svou maminku Christine Beigel

Máme doma téměř celou sérii knih autora Hervé Le Goff, vizuální podoba knih je totiž opravdu lákavá. Jde o malé krátké knihy, kde je vždy jen trochu textu a velké obrázky. Bohužel text často za moc nestojí. Kniha o chameleonovi je naštěstím jednou z těch, kde se text nakonec ale dobře čte a příběh má hlavu a patu. Dokonce byl syn schopen po přečtení říct, o čem kniha vlastně byla. Hledání maminky bylo určitým způsobem napínavé, ilustrace přišly synovi vtipné. Kniha je vhodná pro malé čtenáře, kteří končí první třídu a nebo začínají druhou, text už přečtou děti samy.

08.10.2021 3 z 5

Kamarádi auta Kamarádi auta THiLO

Uff, tahle kniha se podle mne moc nepovedla. Rozhodně ne v české verzi (možná v původní němčině to bude v pohodě). Jde o obrázkové čtení, text psaný velký písmeny a chytlavé téma ohledně aut. Takže jsme po ní sáhli v době, kdy syn začínal s genetickou metodou čtení (velká písmena) hned v první třídě. Ale čtení byl doslova horor. Na stránkách je moc textu, takže nám je začínající čtenář nechtěl číst a děsilo ho to. Bál se, že to nezvládne. Vzhledem k tomu, že jde o překlad z němčiny, tak text NENÍ reálně uzpůsobený malým českým čtenářům. Rozhodně kniha není vhodná pro genetickou metodu čtení, to ani omylem. Slova jsou náročná, obrázky v textu vůbec nepomáhají čtení. Příběh je hrozný, náš prvňáček se v něm ztrácel, měla jsem tedy co vysvětlovat. Pletly se mu postavy mezi sebou, neorientoval se v tom. Neobsahuje žádné solidní poselství, nic, co by ve mne probouzelo pocit, že čas strávený nad touto knihou synovi k něčemu byl. Myslím, že jsou na trhu rozhodně lepší knihy pro malé čtenáře. Rozhodně nedoporučuji pro dítě, která má se čtením problémy, čtení pak bude utrpením a problémy spíš prohloubí.

07.10.2021

Virtuální realita Virtuální realita Martina Mátlová

Dívčí románek z českého, lehce sci-fi prostředí, vhodný pro náctileté slečny. Hlavní hrdina, který je na vozíku, získá novou práci, nové výzvy a možná i lásku. Celý příběh je psán v er-formě, sledujete jej tedy spíš odtažitě z povzdálí, rozhovory jsou takové škrobené a nepřirozené, hlavní hrdina protivný. Nicméně nápad je zdařilý a právě ten oceňuji i hvězdičkami. Sice mi celá situace a zvraty přišly hrozně nereálné, ale nakonec jsem se přes to přenesla a náctileté slečny by to asi ocenit mohly. Mimo cílovou skupinu mladých děvčat to asi nikoho moc neosloví (detektivka to fakt není a romance je tam taky pomálu), přesto nelituji, že jsem knihu četla.

27.04.2023 4 z 5

Druhá šance Druhá šance Nikole Hall

Erotický román, do kterého jsem se dokázala začíst a který mne absolutně neoslovil. Nepodívala jsem se pořádně, co kupuji a tak to mám. Bohužel, ani s prozřením, že jde o erotický román a jeho smysl a zacílení je rozhodně jiné, než u nějaké romantiky, jsem ho četla jen se sebezapřením. Postavy mi přišly ploché, nekonzistentní svým chováním v různých částech knihy. Jeho zápletka s trestní výpravou mi přišla absurdní, divná, nic mi nepřišlo reálné a opravdové. Bohužel, toto není pro mne. Raději nehodnotím hvězdičkami.

08.04.2023

Nahoře bez Nahoře bez Jutta Nymphius

Krátké povídání o jednom průšvihu třináctileté dívky. Hm, vůbec jsem nevěděla, co že si to kupuju. Čekala jsem propracovanější dívčí románek, propracovaněji zpracované problémy, které hlavní hrdinka řeší. Chápu, absolutně už dávno nejsem cílová skupina, ale tohle bych nečetla ani ve třinácti. Kniha bohužel nemá jiskru, prostě něco zajímavého, něco, co dívku pohltí a chce číst dál a vědět více. Je psaná, aby příběhem vzdělávala a poučovala, nikoliv, aby zaujala a aby se mladá dívka dokázala do hrdinky vžít. Podle mne mladé dívky po přečtení už za chvilku nebudou vědět, o čem příběh byl a poučení si z něj nevezmou. Škoda, že tento příběh není součástí komplexnější a propracovanější knížky pro třináctileté holky, kde by se jim lépe dostal pod kůži.

08.04.2023 2 z 5

Zvedáme kotvy Zvedáme kotvy Veronika Dosoudilová

Kniha básní a minipříběhů pro děti, které se učí číst genetickou metodou čtení. Příběh či básnička je vždycky na jedné stránce a je doplněna nádherným obrázkem výtvarnice Eve Mazur. Syn knihu četl v první třídě jako jednu z prvních (měli jsme protekci a knihu doma ještě dlouho před oficiálním vydáním). Příběhy jsou rozmanité a hezky mu rozšiřovaly slovní zásobu. Když jsme narazili na slova, která se mu nedařilo číst, návody a rady na konci knihy nám pomohly posunout se dál. Hodně jsem ocenila, že se příběh na té jedné stránce vždycky uzavře (četli jsme večer a díky tomu jsme mohli jít s klidem spát) a další den vyplout na jinou stránku do jiného světa.
Obrázky jsou opravdu působivé, s nadšením si je prohlížel i mladší syn.

Kniha vyšla v malonákladu (v pevné vazbě, křídový papír), autorka si ji vydala sama, je tedy dražší než je obvyklé. Zas ji jen tak někdo doma nemá. U nás má výsadní místo na poličce a syn si rád zavzpomíná při listování na začátky svého čtení, ty obrázky ho tenkrát opravdu zaujaly. Krásných knih vhodných pro genetickou metodu čtení na trhu moc není. Pro někoho může mít málo stran (jen 44), u nás to byla výhoda, že to syna nevyděsilo a neodradilo od čtení a to se počítá.

02.12.2022 5 z 5

Donald a letadla Donald a letadla Walt Disney

Nepovedený pokus o představení historie letectví dětem. V roce 1995 musela být kniha populární už jen pro ty celostránkové hezké kresby a populární postavičku. Ale v roce 2022 už nemá malému čtenáři moc co nabídnout. Historie je popisována, jakoby už čtenář většinu věci znal, jsou tam odkazy na věci, které můj syn neznal a neorientoval se (čteno ve třetí třídě). Za velice matoucí považuji rádoby humorné průpovídky o domnělých Donaldových dávných příbuzných, kteří do historie letectví zasáhli - malý čtenář neví, čemu má věřit.
Obrázky jsou sice líbivé, ale dítěti, které se chce o letectví opravdu něco dozvědět, nemají vůbec co nabídnout. Pro autory knihy bylo podstatnější vždycky někam vecpat obrázek Donalda, než aby dítěti nabídli něco informačně hodnotného.

09.11.2022 1 z 5

Království za lásku Království za lásku Lucie Horáková Auzká

(SPOILER) (pozor spoiler) Dívčí román, u kterého opravdu lituji, že jsem ho četla. Dívka chce zapomenout na smrt svého přítele a tak odjíždí dělat průvodkyni na smyšlený hrad na Moravě a tam potkává zvláštního kluka. Inu, zápletka vypadala dobře, práce průvodkyně dodávala příběhu zajímavou jiskru. Jenže celé to pohřbil tak plochý a těžko uvěřitelný charakter hlavní hrdinky. Stroze popisuje, co se děje a neřeší v podstatě žádné emoce. Hlavní hrdina se chová divně, opravdu hrozně, a na konci není absolutně nic z jeho chování vysvětleno. Vážně vůbec. Přitom kvůli tomu jsem se donutila knihu přečíst, abych zjistila, proč se choval, jak se choval a proč se na hlavní hrdinku vykašlal. Jejich vztah je nedořešený. Ostatně, ani moc o vztah nešlo, spíš jen o sex po nocích. Hlavní hrdinka se nikam neposunula, nevyřešila nic ze své minulostí. Ach jo, ztráta času a peněz, přitom příběh "Dotkni se hvězd" se mi líbil. Asi se musím dívat jen po novějších knihách této autorky.

07.09.2022

Královnou krásy z donucení Královnou krásy z donucení Teri Wilson

Netradiční čtivá pohádka o vztahu dvou sester, pohledu na krásu a hledání sebe sama. Devětadvacetileté ženy se chovaly spíš jako puberťačky, ale nevadilo to. Autorka podle mne potřebovala vyšší věk jen kvůli vykonstruování příběhu (jedna má poslední šanci zvítězit jako miss, než jí bude třicet, druhá se vzpamatovává po fiasku se zasnoubením...), jinak je to ale příběh pro puberťačky. Prostě dívčí román, který by mohla ocenit děvčata 17-20 let. Romantická linka v příběhu je spíš jen na okraji, opravdu tady víc jde o ten vztah sester a hledání sebe sama. Milá kniha, když už nemáte, co číst.

07.09.2022 3 z 5

Zrada vítězů Zrada vítězů Marie Rutkoski

Druhý díl špionážní trilogie z vymyšleného světa. Tento byl hodně pletichářský, plný intrik a velkých lží a pro mne i nepochopitelných chybných kroků. Tak trochu výplňový, přesto ale stále kvalitní.

27.08.2022 4 z 5

Dračí srdce Dračí srdce Lenka Jedličková

Fantasy prvotina z pera české autorky. Bohužel jsem se do příběhu nedokázala začíst a nebavil mne. A to jsem se o to pokoušela několikrát a věnovala mu čas, protože v něm jde o draky a jejich příběhy mne fascinují. Postavy, rozhovory, vše mi přišlo takové ploché, chyběla tomu jiskra, emoce, ale taky popravdě i logika, minimálně v tom začátku. Hrdinka se propadne do nového světa a nevnímám, že by z toho byla nějak rozhozená. Neřeší se, kde je, jaký je tam jazyk, normálně se s lidmi baví, rozhovory jsou divné... prostě to na mne nepůsobilo věrohodně. Tohle není svět, do kterého bych se dokázala ponořit. Ale možná náctileté čtenáře to osloví, nevím, jaká je cílová skupina.

23.08.2022 1 z 5

Krtek a rybka Krtek a rybka Zdeněk Miler

Převyprávěný příběh animované pohádky. Pokud dítě tento Krtečkův díl vidělo a má ho rádo, nejspíš si i rádo poslechne a prolistuje tuto knihu. Nebo i přečte ve druhé třídě, jako náš syn. Bez znalosti té animované pohádky mi ale kniha přijde vlastně taková zvláštní, nijak zajímavá, texty takové "jen aby byly". Poselství v tom syn moc nenašel. Druhý syn tuhle pohádku ani neviděl, takže nečekám, že by ho kdy ta kniha zaujala.

15.08.2022 3 z 5

Co když zůstaneme Co když zůstaneme Sarah Sprinz

(SPOILER) I když to zprvu nevypadalo, šlo o hodně náročný young adult příběh, o kterém stále nevím, co si vlastně myslet. Nečekejte žádné lehké čtení.

(pozor spoiler) Sice začátek vypadá roztomile - protivná holka se nedobrovolně začne přátelit s jedním snaživým šprtem - ale jak se začaly nabalovat problémy a postavy se začaly jeden druhému otevírat, bylo mi z knihy spíš úzko. Nechápejte mne špatně, myslím, že je na místě psát o tématu, když je někdo ve vztahu nucen k sexu a když jsou společností vystavěná očekávání od žen i mužů vlastně proti přirozenému stavu věcí a moc uspěchaná. Ale prostě to téma bylo náročné, postavy byly ve složité situaci, bylo mi z toho smutno, co se jim stalo. A do toho se autorka pouští do náročného konceptu rozdílných sociálních vrstev, problémů chudých atd. No, aby toho nebylo málo, v knize silně rezonuje i téma nedůvěry. Nejen ve vztahu k rodičům. Prostě když hlavní hrdina po tom všem hlavní hrdince v něčem nevěřil, strašně mne to dostalo a plakala jsem. I po udobření ve mně akorát zůstal takový hořký pocit zrady a necítila jsem se dobře, jako když čtu knihy, které víc staví na romantice a důvěře a tak. Čtyři hvězdičky má ode mne kniha právem, kvalitní je, ale vracet se k ní určitě nebudu.

Knihu jsem četla bez návaznosti na první díl. Myslím, že to nevadilo.

08.08.2022 4 z 5

Návrh Návrh Elle Kennedy

(SPOILER) Kniha plná sexu a vtipného hašteření. Příběh se většině čtenářek líbí a je populární, od autorky jsem už něco četla, takže jsem věděla, do čeho jdu a co budu číst. Nicméně zrovna tahle knížka mne neoslovila. Už je totiž na hranici Young Adult žánru, o kterém obvykle nejde psát takhle odlehčeně. Prostě mi to nešlo k sobě tak, jak to bylo psané. To, že hlavní hrdinka byla v minulosti znásilněná a hlavní hrdina byl mlácen svým otcem, bylo náročné téma. Jenže kniha dost klouzala na povrchu a šlo tam jen o sex a postavy se chovaly, jako by byla legrace celou situaci vyřešit prostě přes orgasmy. No já nevím. Příběh mi přišel divný, nereálný, postavám jsem chování vůbec nevěřila. Není to prostě kniha pro mne.

07.08.2022 1 z 5

Nádherná svatba Nádherná svatba Jamie McGuire

Krátké doplnění příběhu "Krásná katastrofa" a "Učiněná katastrofa". Je nutné mít předchozí díl (aspoň jeden z pohledů) načtený, abyste toto kratičké vyprávění pochopili. Prostě je tady vysvětlené, proč se tak rychle vzali a jak to proběhlo, nic víc, nic míň.

Knihu lze sehnat jen z druhé ruky, už je vyprodaná. Stejně tak jsou vyprodané i e-knihy. Na internetu ale lze sehnat nějaké (pochybné?) elektronické překlady s mnoha chybami - no ale číst to jde.

01.08.2022 3 z 5