jitka_dankova komentáře u knih
Příběh o lásce ochrnuté ženy a jejího fyzioterapeuta. Rozhodně je to romantický příběh o poznávání dvou lidí, hlavní část knihy se ale nesla v duchu něčeho jiného: rodinných vztahů. Bylo milé sledovat, jakou podporu od své rodiny hlavní hrdinka po tragické nehodě měla. Ano, leckdy svéráznou, ale všichni se snažili jí pomoct, jak nejlépe to dokázali. Tahle knížka není depresivní, jak by se kvůli tématu mohlo zdát, ale ukazuje spoustu naděje. Cesta ke štěstí hlavní hrdinky byla plná pádů a špatných dní, ale nevzdala se a šla si dál za svým. Jsem ráda, že jsem na knihu v bazaru náhodou narazila, byť bych teda víc ocenila, kdyby šla koupit v elektronické podobě pro moji čtečku.
Romantická oddychovka na téma předstíraného vztahu v luxusním dovolenkovém prostředí. Takové příběhy si vždycky ráda přečtu, protože v nich není nouze o zajímavé a vtipné scénky. Vážně jsem se bavila tou neuvěřitelnou situací, kterou pro nás autorka připravila. Hezky se s tím vším hlavní hrdinka poprala. Doporučuji jako roztomilé pohodové čtení. Kniha nevyčnívá, není to žádná vyložená pecka, ale pohladí na duši a vytvoří pohodu.
Tuctová dětinská hokejová romance z vysokoškolského prostředí. Teda, romance je vlastně příliš nadnesené označení, ono tam vlastně ani moc té romantiky nebylo. Většina děje je o protivné nevyrovnané studentce sportovní psychologie a holkaři, který je zrovna kapitán hokejového týmu. Zjednodušené vysokoškolské prostředí, ploché černobílé charaktery postav, pařby, holky a spousta stránek zbytečně popsaných opakujícími se postelovými scénami. Toxické majetnické chování i naschvály. Kniha byla v době vydání velmi drahá (i e-book) a tak jsem nákup odkládala až na velké slevy. Dobrá hodnocení mne nakonec zviklala ke koupi. Vzhledem k tomu, jaké zklamání to nakonec bylo, jsem ji raději neměla kupovat vůbec. Linka výzkumu vyhoření u sportovců, na kterém si chtěla hlavní hrdinka založit svou kariéru, byl tak zásadně nevyužitý! Moc mne to mrzelo. Do strany 200 jsem četla jen kvůli tomu, jestli to děvče teda na nějaké vyhoření přijde a klukovi pomůže. A ono nic. Vyznělo to naprosto do ztracena. Zbylých skoro 200 stran bylo nudné utrpení.
Trapný příbeh o tom, jak nedospělý rádoby slavný herec zneužije kamarádku z dětství ke zlepšení své kariéry falešným sňatkem. Ach, to bylo hrozné, toxické, nepříjemné čtení. Hlavní hrdinka si postavila hlavního hrdinu na piedestal někdy v šesti letech a za celou dobu knihy nikdy nedošlo k vystřízlivění a vnímání vysněného objektu jako reálného člověka i s jeho nedostatky. Tohle knize zásadně chybělo. Co se týká hlavního hrdiny, autorka se z něj jen snažila udělat sexuální mašinu a to tak příšerně, že jsem všechny sexuální scény musela přeskočit, jak mi byly nepříjemné. A to nemluvím o všech těch trapasech. Potenciál kniha měla, ale provedení je tak špatné, až to bolí.
Teenagerovské vyšetřování vražd s mysteriózním podtextem. Knihu jsem si přečetla, abych věděla, jestli je to vhodné čtení pro mého syna. A není. Sama jsem z příběhu zklamaná. Více než 500 depresivních stránek, v úvodu rozpitváno, jak hlavního hrdinu zasáhla smrt jeho matky. Kluk přestane chodit do školy, otec/otčím? se o něj nestará, vzdal styky s kamarády. Bylo mi navíc velmi nepříjemné číst o hlavním hrdinovi, který kouří a ještě to nabízí kamarádům. Otec se o něj sice nestaral, ale na cigarety mu peníze dal? No rozhodně to nebylo žádné inspirační čtení. Sice se hlavní hrdina snažil ochránit obyvatele vesnice přes mysteriózním převtěleným zlem, ale celé to dobré snažení hrozně zapadalo v záplavě nudných stránek, které nikam nevedly. Je mi jasné, že syn nikdy takhle nudnou a rozměrnou knihu číst nebude a já nenašla nic, čím bych se ho snažila ke čtení přimět. Pro mne bylo čtení této knížky naprostou ztrátou času.
Poslední díl teenagerovské young adult sci-fi. Z poznávání nové planety a mimozemšťanů jsme se přesunuli do centra bojů o život a snahy o útěk z planety, která se co nevidět zhroutí. Kniha je čtivá, napínavá, ale umírá tady spousta postav, lidí, mimozemšťanů, až mi z toho bylo smutno. Na kvalitě knihy a celé série to ale neubírá, pokud zvládáte v knihách zbytečnou smrt spousty lidí, směle do čtení.
Druhý díl teenagerovské young adult sci-fi. Děj plynule přechází ze soubojů k obyčejné práci a poznávání nové planety a mimozemšťanů. Čtenář zjišťuje více informací o tomto zjednodušeném světě a motivaci jeho obyvatel. Kdo má hodně načteno, tomu bude nejspíš hlodat v hlavě, proč jsou obyvatelé planety svým vzhledem, chování i zvyky velmi podobní lidem a jak by to mohlo být možné. Tyhle otázky zodpovězené nejsou. Jde prostě jen o young adult sci-fi, která nestaví na promyšleném světě, nýbrž na záležitostech, které trápí teenagery (zlí dospělí, vztahy mezi sebou, touha něco si dokázat...).
I tento díl byl čtivý, obsahoval spoustu drobných akcí a epizod a občas nám vyprávěly příběh i jiné postavy. A bohužel i tady umírají postavy, jak lidé, tak i mimozemšťané a situace nedopadají podle představ hlavních hrdinů. Přes to všechno jsem zvládla číst sérii dál, protože jsem opravdu potřebovala vědět, jestli se alespoň někdo z nich podívá ještě vůbec domů.
První díl young adult sci-fi o souboji teenagerů o pracovní místo na cizí planetě. Vzájemné soutěžení, rozbroje a poznávání dalších členů týmů na vesmírné lodi nejdřív navodí takovou poklidnou atmosféru divného soutěžení v jedné pochybné těžební společnosti. Jenže s prvním úmrtí postavy mi najednou došlo, proč jsem čtení této trilogie vlastně tak dlouho odkládala. Tohle já jen hrozně těžce nesu! Bylo to smutné, bylo to drsné. A druhá smrt postavy se mnou zamávala ještě víc, došlo mi, že nečtu pohádkové sci-fi pro náctileté, ale spíš young adult thriller, který mi tou smrtí postav trha srdce na kusy. Do čeho jsem se to jen pustila...
Musím ale uznat, že kniha je čtivá. Sice se tam toho moc neděje, ale napětí se buduje pomalu a pozvolna a já fakt musím vědět, co je ta tajemná nyxia zač, takže zatnu zuby a budu číst dál navzdory dalším úmrtím, která nepochybně přijdou. Téma mi přijde originální, zajímavé a poutavé (nicméně nemám načteno nic z knih, které od ostatních zaznívají v komentářích jako velmi podobná díla). Oceňuji, že hlavní postavou je kluk tmavé pleti, což nebývá obvyklé. Byť mi teda zrovna úplně k srdci nepřirostl.
Skvělá kniha, které dětem představí základy přežití v přírodě. Na stránkách je jen málo textu, obsah doprovází skvělé názorné obrázky. Děti zjistí, jak jde udělat nosítka z triček, jak vyznačit SOS nápis, jak si provizorně vyrobit filtr na vodu, jak rozdělat oheň a proč je důležité s sebou nosit KPZ (krabičku poslední záchrany). Je tam i pár receptů, které mi ale připadly dost nevýživné (než se tahat s těstovinami a kakaem a cukrem, tak je praktičtější nabalit si jerky maso). Syn (skoro 11 let) byl z knihy nadšený. Vyhovovaly mu ty názorné obrázky, zapamatoval si dost věcí (překvapily ho hlavně tipy ohledně dřevěného uhlí).
Kratičká pohádka, která se stala předlohou pro nádherný film. Hvězdný prach jsem viděla jako první ve formě filmu a krásný romantický příběh mezi chlapcem a nalezenou hvězdou mne okouzlil. Chtěla jsem vědět víc podrobností, víc lásky, víc romantických detailů a tak jsem tehdy hned sáhla po knize. Ale ouha, pohádka je opravdu krátká, drsná, neromantická. Jen čtením knihy bych si nevytvořila vztah k postavám, tak jak mi to umožnil film. No, alespoň se mi přečtení této knihy hodí do letošní čtenářské výzvy 2025 (Kniha, u níž jste viděli nejprve filmové zpracování).
To bylo taak... bizardní, vtipné, ukecané, roztomilé! Už nesmírně dlouho jsem nečetla rádoby komediální sci-fi. Natož dospělácké zábavné (ne)hrdinské sci-fi putování zasazené do alternativní středověké dimenze planety Země s fantasy prvky.
Bylo to rozvláčné a ukecané putování jednoho lháře, který zkazí, na co sáhne. Příběh čtete v ich-formě, z pohledu první osoby a snaha hlavního hrdiny o zorientování se v novém světě byla zábavná. Ne, že bych se smíchem za břicho popadala, to zas ne, jen jsem se pousmívala a koulela očima a bylo to osvěžující čtení.
Autor (Brandon Sanderson) si přečetl knihu "Agent bez minulosti" a "Spasitel" a natolik ho okouzlil tzv. příběh bílého pokoje, že nutně napsal vlastní verzi a po svém. (Bílý pokoj je situace, kdy se postava probudí bez vzpomínek a musí si spolu se čtenářem vybavovat, co je zač.)
Jsem ráda, že jsem na tuto knížku narazila a omylem si ji koupila pro desetiletého syna (neměla ebook, mylně jsem myslela, že je to ilustrovaná kniha pro děti, nesuďte mě :-D). Snad se mi podaří u Talpressu zjistit, jestli bude i epub verze, protože tuhle vtipnou ztřeštěnou fantasy sci-fi knihu rozhodně chci mít ve své čtečce.
První díl naivní pohádkové trilogie pro mladé čtenáře pro děti. Teda, bylo to tak naivní a hloupoučké, že si myslím, že byl asi příběh psán spíš "pro děti", ale označení věku jsem nenašla. Na druhou stranu ty hororové scény smrti sestry hlavního hrdiny by třeba můj syn číst nechtěl. Vycházejte z toho, že hlavnímu hrdinovi je 16 let a hlavní hrdince 15 a chovají se, jako by jim bylo o trochu méně.
Ač literaturu pro náctileté a mladší čtenáře čtu ráda, tenhle příběh mne neoslovil. Postavy byly černobílé, cestování do minulosti sice zajímavě pojaté (ve zjednodušené podobě pro děti), ale ty akce ve staré Anglii byly poměrně dost nudné. Ke čtení dalších dílů mne vůbec nic nenalákalo (navíc už ani nejdou sehnat ve formě e-booku).
Dívčí young adult příběh se skličující atmosférou a neuzavřeným koncem. Hlavní hrdinka s matkou alkoholičkou zažívá v nové škole šikanu, hledá si nová přátelství a snaží se nebýt doma v tíživé atmosféře smutku kvůli smrti její sestry. Místní "badboy", který je silným kuřákem, ji nechává přebývat u sebe doma a ona se do něj zamiluje, ale při první příležitosti ho odmítá. No a to je všechno. Nezjistíme, jestli se dají dohromady nebo ne. Považuji čtení za naprostou ztrátu času. Předchozí příběh autorky se mi líbil a tak jsem si koupila tuhle knihu, dokonce i když není k dispozici ve formě e-booku. No, byla to jen škoda peněz. To, že hlavní hrdina kouří, mi bylo fakt odporné, a je škoda, že si hlavní hrdinka nehledala jiné místo třeba u nějaké kamarádky, kde by nemusela trávit čas pasivním kouřením (zvlášť když jí to bylo hodně nepříjemné).
První díl fantasy tetralogie o souboji tří sester o jeden trůn. Tenhle příběh plný intrik, klamu a podlostí je psaný v odtažité er-formě. Střídavě děj přeskakuje mezi sestrami, mezi různými místy a objevuje se v něm spousta postav. Měla jsem problém se v nich orientovat. Sotva jsem se trochu naladila na jednu z sester, už byl příběh u jiné. Od čtení mne odrazovaly to sekání rukou, šílené kněžky i podivné nelogické rozdělení síly a darů. Vlastně celý ten systém boje trojčat o moc mi přišel hodně ujetý a nelogický a nedokázala jsem celému konceptu magie ostrova uvěřit, ač jsem se hodně snažila. Po nakouknutí do hodnocení (a spoilerů) dalších dílů jsem usoudila, že toto není vhodná fantasy série pro mne a že bych se se čtením akorát trápila (navíc neprodávají e-pub verze, už tuto jsem si musela přečíst ve slovenštině).
Třetí díl podivné utahané a laciné trilogie z rádoby alternativní Francie 18. století a období upalování čarodějnic a chorobného vlivu církve. Připadala jsem si jako v nějaké divné telenovele. Posednutí? Ztráta paměti? Božský původ? Autorka to vážně překombinovala a nedržela se světa a charakterů postav, které představila v prvním díle. Za mne velké zklamání a souhlasím s ostatními komentáři, že měla autorka nejlépe zůstat u jednoho dílu a ukončit to nějak už tam jako standalone.
Druhý díl podivné utahané a laciné trilogie z rádoby alternativní Francie 18. století a období upalování čarodějnic a chorobného vlivu církve. Vypůjčím si slova z dalších komentářů, která se mnou naprosto rezonují a náležitě popisují tento díl: ploché, nezáživné, zklamání, jedna velká hádka, bezmyšlenkovité dialogy, vycpávkový díl, natáhnutý děj, mdlý, nezáživný, nelogické chyby. Korunuje to věta uživatelky uzivatel9575: "Tak ukňouranou a toxickou ústřední dvojici jsem snad ještě nezažila." Sečteno, podtrženo, dočíst tohle bylo čiré utrpení. Nedoporučuji.
První díl podivné utahané a laciné trilogie z rádoby alternativní Francie 18. století a období upalování čarodějnic a chorobného vlivu církve. Hrozně sprostá, hubatá a protivná čarodějnice na útěku se náhodnou lstí dostane do manželství s upjatým a cnostným lovcem čarodějnic. Tahle zápletka, kdy má lovec doma najednou čarodějnici a nemá o tom tušení, vynesla prvnímu dílu vcelku vysoké hodnocení. Ano, místy to bylo vtipné a zajímavé. Dvě rozdílné nátury, dva rozdílné světy proti sobě a nakonec překvapivý zvrat. Bohužel, s dalšími díly to jde s příběhem hrozně moc z kopce. Před třemi lety jsem byla ještě hloupá a koupila si rovnou všechny tři díly... taková ztráta peněz! Zkouším vše číst znovu (i po letech je to stále utrpení) a jen tady píšu finální verdikt na každý díl. Rozhodně do série neinvestujte peníze. A jestli máte neodolatelné nutkání si tohle číst, tak zůstaňte jen u prvního dílu a půjčte si ho v knihovně. Mně osobně styl psaní autorky nevyhovoval, nelibuji si ve všem tom zvracení a detailech a fungování magie, ztrátě vzpomínek i smradu magie... preferuji prostě líbivější světy.
Dojemný romantický příběh v prostředí americké armády. Knihovnice, nad kterou visí hrozba zastavení srdce a děsivé volby operací a možných řešení, potká studenta pilotní školy. Jeden před druhým skrývají svá tajemství, střídají se ve vyprávění. Příběh byl plný emocí a plný touhy naplno žít. Plakala jsem, ten problém se srdcem byl velmi srdceryvný a i když jsem se zařekla, že takovou nálož emocí v knihách Rebeccy Yarros nedám, stejně jsem si přečetla i tuhle knížku (volně navazující druhý díl série s jinými postavami). A jsem za to ráda, kniha mi bude dlouho rezonovat v hlavě.
Fascinující historie i realita počítačových her a videoher v komiksovém provedení. Je dobré vědět, že kniha je určená čtenářům od 14 let a jazyk je natolik odborný, že jsem si nemalou část odborných slov musela vyhledávat i já, dospělá, abych je vysvětlila skoro 11 letému synovi. A ne, nešlo ani tak o nějaký IT žargon (jsem informatička)... měla jsem spíš problém dítěti vysvětlit všechna ta odborná spojení z psychologie, filozofie a dalších oborů (slova jako narativ, mytologizace dětství, genderové stereotypy, autokracie, spektakulární bojové údery, propriorecepce či imerzivní formy interakce, postraumatická stresová porucha, kompulzivní hraní, ...). Fakt si nejsem jistá, jak se v tom zvládnou orientovat ti čtrnáctiletí.
Syna (skoro 11 let) počítačové hry nesmírně baví a proto se tato kniha objevila pod stromečkem. Nikde jsem dopředu na eshopu ani stránce nakladatelství nezjistila, že je až 14+, teprve po chvíli čtení jsme našli vzadu na obálce zmínění věku. A tak nás čekalo náročné společné čtení složitých slov psaných velkými písmeny doplněné ukázkami ze zmiňovaných her a hlavně spoustou mého vysvětlování hromady pojmů a konceptů. Od diskriminace ve hrách, přes qeer lidi, po roli her pro armádu až k filozoickým otázkám ohledně hraní a toho, jaká by měla být správná hra a jaké převažují stereotypy a co to způsobuje. Řeší i složitou otázku, zda hry můžou nebo nemůžou motivovat střelce ve školách a kdo se pokoušel nejvíc na hry shodit vinu (a tak nás se synem čekalo zásadní povídání o zbrojním průmyslu, lobby, manipulaci a dezinformacích, pacifismu a držení zbraní a tak).
Prostě kniha opravdu fascinujícím způsobem zpracovává naprosto všechno, co se točí kolem her a krátce zmíněná témata tvoří dobré podmínky pro podnětnou diskuzi.
O hrách je tam jak to dobré, tak to špatné, vše půvabně doplněné obrázky z různých her. Připravte se na to, že pokud knihu bude číst mladší čtenář, budete mít, co vysvětlovat a o čem si povídat. Nelituju, že ji syn četl dřív, bylo to sakra náročné, ale nakonec nám to stálo za to.
Pátý díl čtivé klučičí urban fantasy série s věštícím vyšetřovatelem v hlavní roli. Opět tu máme akční vyšetřování, staré známé i nové tváře. Nechybí vtipné okamžiky i napětí a strach. Fascinuje mne, jak se každá z postav dále vyvíjí a jak s nimi autor pracuje. Tentokrát jde hlavní hrdina zachraňovat svou kamarádku, která se od něj v minulém díle odvrátila. Opět se příběhem, stejně jako celou sérií, táhne jako červená nitka téma přátelství. I když chvilkama jsem i zauvažovala, jestli nás nakonec autor nakonec nepřekvapí i romantickou linkou. Ne, že bych ji tady potřebovala, jednotlivá vyšetřování a vztahy postav jsou natolik parádně zpracované, že mi tu romantika vážně nechybí. Stále mi má každý díl co nabídnout a už se těším, až v listopadu vyjde 6. díl!