JohnyShorty JohnyShorty komentáře u knih

Revan Revan Drew Karpyshyn

Bavilo, Revan je kultovní postava.

04.01.2019 5 z 5

URBEX.CZ – Krása zániku URBEX.CZ – Krása zániku Katka Havlíková

Pěkná kniha, pěkné fotky. Prostě ruiny jsou hezčí než krásné nové baráky.

Noc nekryje uprchlíky Noc nekryje uprchlíky Paul Brickhill

Skvělý příběh podle skutečné události. Málokdo ví, že se účastnilo a pracovalo na jeho plánu i pár Čechoslováků. Čest jejich památce.

Flexaret v praxi Flexaret v praxi Erich Einhorn

Pro každého Flexaretistu povinnost.

19.12.2018 5 z 5

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel / Analfabetka, která uměla počítat Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel / Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Obě jsem přechroustal jako audioknihu jako ležák v nemocnici. Stařík je pecka, Analfabetka už o něco méně, ale i tak, za mě 4 hvězdy.

Biggles vypráví: Bitva o Anglii Biggles vypráví: Bitva o Anglii Bernard Asso

Krásně nakreslené, jednoduché dialogy, přiznejme si to, tady jde hlavně o obrázky a ty jsou parádní.

19.12.2018 5 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Ošklivá kniha, depresivní a naturalistická. A přesto, za mě plný počet.

Řekl bych, že přečíst si ji, by měla být povinnost každého dospívajícího.

S mlékem, nebo bez S mlékem, nebo bez Kamil Provazník

Přečteno za jeden večer. Bavilo mě to, člověk se nad tím pozastaví a začne přemýšlet.

Autora i s kolegou mám rád jako baristy/kavárníky, se kterým s úsměvem prohodíte pár slov při objednávce kávy a při odchodu s úsměvem slíbíte, že se zase brzo s partou vrátíte. Od doby, kdy jsem je v Neratově navštívil, mám úplně jiný pohled na kávu. Díky za něj chlapi a snad najdete další cestu jak život žít a jen nepřežít.

Za návštěvníky z Vrchní Orlice, ZDAR.

19.12.2018 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Jak jinak to popsat, než to popsal sám Orwell.

Válka je mír
Svoboda je otroctví
Nevědomost je síla

Malevil Malevil Robert Merle

Přečteno jedním dechem. Skvěle napsané, skvěle vytvořená atmosféra ze které šla deprese i radost. Každodenní boj člověka v prostředí, které člověk sám vytvořil/zničil.

SPOILER:
Hlavní hrdina je skvěle popsaný sympaťák. A přesto, taková zbytečná věc v těle a šlus-ende. :D

19.12.2018 5 z 5

Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Suzanne Collins

Říkal jsem si, že to bude asi nějaký román pro dospívající holky, ale byl jsem příjemně překvapen. Pravda, knihy jsem přečetl až po shlédnutí filmů, které mě bavily, ale psaná forma mě bavila víc. Dvakrát bych to asi nečetl, ale byl to příjemný odskok od technických manuálů. :D

Ponorka Ponorka Lothar-Günther Buchheim

Dokonalá kniha, skvělý děj. Až je člověku těch kluků v těch železných rakvích líto, i když byli na špatné straně. To že je autor mnohdy líčí jako neotesance vychází asi ze života na moři jeho podmínek a nejistoty dožití dalšího dne. Moře vám nic neodpustí a protivník už vůbec ne.
Dokonalosti nahrává fakt, že autor si na vlastní kůži vyzkoušel jaké to je být ponorkářem ve 2.SV. Velmi se mi líbí, že děj v knize se od filmového zpracování zas tak moc neliší. Plný počet :)

Hon na ponorku Hon na ponorku Tom Clancy

První kniha o ponorkách díky které jsem se začal o ponorky zajímat. Mít naše země moře a námořnictvo, místo k letectvu nastoupím k ponorkářům. Ale teď ke knize. Asi jedním slovem Super. Ramius je sympaťák co řídí ponorku o velikosti téměř dvou fotbalových hřišť, toho si prostě musíte zamilovat. Krásně jsou zde popsány systémy ponorky, taktika a další, avšak ne tak, aby to člověka nudilo.
Nedovedu si představit, jak by to asi dopadlo, kdyby se "Akula" dostala do rukou Amíků ve skutečnosti. Rozdílnost mezi knihou a filmem je dost velká, ale oboje patří mezi mé oblíbené.

Boží pěst Boží pěst Frederick Forsyth

FF mám rád. To jak dokáže psát špionážní romány je neuvěřitelné. Byl by to skvělý záporák ve skutečném světě.
Kniha je celkem náročná, začal jsem ji číst cca ve 13 letech a moc jsem to nechápal. Pak jsem se k ní vrátil a začal číst pořádně. I tak jsem musel některé pasáže číst 2x. Mám ve zvyku mít rozečteno více knih naráz. No bohužel u této a i u dalších od FF to moc nejde. Kniha má mnoho postav, ale ty jsou dobře popsány takže se mezi nimi člověk neztrácí a nemusí listovat knihou nazpět, kdo že to vlastně byl ten a ten. Za mě bezva román na dlouhé zimní večery.

Zmizelá Šumava Zmizelá Šumava Emil Kintzl

Můj skoro rodný kraj, takže povinnost. Šumava je nádherná, i když dost zničená. Snad se vzpamatuje. Pan Kintzl píše velmi krásně, krásně se to čte a krásně ta kniha vypadá. Za mě plný počet.

16.12.2018 5 z 5

Artemis Artemis Andy Weir

Asi takhle: Neporovnávat s prvotinou autora!
Jsem poměrně dost liberální člověk, žádný konzervativní SPD jedinec, ale na mě už to bylo hodně multikulti a moc přegayováno. Snad na každé druhé straně bylo zmíněno že Dale je gay atd. Já proti nim nic nemám, ale číst to pořád dokola, proč proboha?
Nápad dobrý, hlavní hrdinka mě spíš štvala než bavila a celkově mi koncept nepřišel moc dotažený do konce. Něco mi tam prostě chybělo, zatím nevím co.
Za mě za tři hvězdičky.

16.12.2018

Darth Bane: Dynastie zla Darth Bane: Dynastie zla Drew Karpyshyn

Díky za názornou ukázku temné strany.

Darth Bane: Cesta zkázy Darth Bane: Cesta zkázy Drew Karpyshyn

Syrová temná strana. Za mě parádní

Silo Silo Hugh Howey

Mě to velmi bavilo, tyhle postapo knihy mám rád.

Osudné tajomstvá v podzemí Osudné tajomstvá v podzemí Roderick Gordon

Bohužel: Celá serie mě neskutečně bavila. Po přečtení prvního dílu jsem natěšeně čekal na vydání dalšího a dalšího. Hned ten den, co nový díl vyšel mazal jsem ho koupit a hned přečetl a pak nedočkavě čekal na další. Ale poslední díl mi přišel ze všeho nejslabší. Motání pátého přes deváté a nakonec ten závěr....

15.02.2018 3 z 5