jprst | Komentáře u knih | Databáze knih

jprst Online jprst komentáře u knih

Sardinie Sardinie Duncan Garwood

Nic mimořádného, ale pro týdenní turistický pobyt plně postačující, vše, co jsem potřeboval, jsem v něm našel.

03.12.2016 4 z 5

Rumunsko Rumunsko Dan Richardson

Šikovný průvodce až na ten český překlad - kostrbatý, špatné přechylování a skloňování.

28.11.2016 4 z 5

Kotel P.B.R. 36 Kotel P.B.R. 36 Václav Němec

Knihu jsem kdysi objevil v knihovně prarodičů. Z dnešního pohledu je až s podivem, co se tehdy považovalo za humor, samozřejmě byla jiná doba. Mne kniha dost nudila, takže na rozdíl od jiných zůstala tam, kde jsem ji našel.

18.11.2016 2 z 5

Umění padělatelů, padělatelé umění Umění padělatelů, padělatelé umění Frank Arnau

Při čtení této knihy si člověk uvědomí, jak rychle jde věda dopředu a jak výrazně se změnily vědecké metody zkoumání pravosti uměleckých děl.

16.11.2016 3 z 5

V hlubokých lesích Kalevaly V hlubokých lesích Kalevaly Gennadij Semjonovič Fiš

Tuto knihu jsem kdysi v mládi přečetl a pamatuji si, že docela se zájmem. Dnes bych ji asi hodnotil jinak, byla silně poplatná době a místě jejího vzniku.

09.11.2016 2 z 5

49 marketingových tajemství 49 marketingových tajemství Ron Finklestein

Nic převratného a překvapivého, vše, co autor nabízí, se v současné době přednáší v běžných marketingových a manažerských kurzech. Problém je spíše vlastní realizace v praxi, což autor bez znalosti specifických konkrétních podmínek svými radami již řešit nemůže.

08.11.2016 3 z 5

Aféry jak pro koho Aféry jak pro koho Jan Bauer

Napsáno spíše pro milovníky politických afér v bulvárním podání.

07.11.2016 2 z 5

Biatlon Biatlon Josef Trojan

Obsahově kvalitní publikace, která o biatlonu dosud chyběla a na které je patrné, že ji dal dohromady skutečný odborník.

03.11.2016 5 z 5

Královský úděl Královský úděl Nina Bonhardová

Příliš rozvláčné, chybí tomu více spádu a dávám za pravdu "hortenzii", že s L. Vaňkovou se to srovnávat nedá.

31.10.2016 3 z 5

Králikářství Králikářství Václav Kálal

Ve své době asi nejpopulárnější příručka pro chovatele králíků, o čemž svědčí skutečnost, že do roku 1974 (vlastně v průběhu jednoho desetiletí) byla vydána v devíti různých vydáních.

29.10.2016 4 z 5

Nevlastní děti Ameriky Nevlastní děti Ameriky Robert Fjodorovič Ivanov

V tehdejší edici Knihovna ROH vycházely takovýchto rádoby fundovaných a "objektivních" prací desítky. Kvalita jejich obsahu většinou odpovídala tomu, co tehdejší tuzemská ideologie požadovala a ve stejném stylu byla upravována i fakta v těchto pracích obsažená. Plusem byla skutečnost, že neměly mnoho čtenářů.

24.10.2016 1 z 5

Já také jsem Amerika Já také jsem Amerika Markéta Vojtovičová

Ani v době jejího vydání nebyla tato publikace ničím převratným, prostě dílo napsaná podle požadavků té doby: bíločerné vidění se zcela jasným viníkem problému.

23.10.2016 1 z 5

Duchovní prameny života: Stvoření světa ve starých mýtech a náboženstvích Duchovní prameny života: Stvoření světa ve starých mýtech a náboženstvích * antologie

Mohu doporučit všem, kteří se zajímají o stará náboženství. Je totiž napsaná srozumitelně i pro nepříliš poučeného laika, vysvětlivky, komentáře od našich předních odborníků dokáží starověké náboženské mýty přiblížit a objasnit.

26.09.2016 5 z 5

Pravda plodí nenávist Pravda plodí nenávist Zita Musilová-Štelclová

Dlouho už jsem na takovou slabotu mezi biografiemi nenarazil. Chybí tomu myšlenka, stylistika nevalná a dokonce i pravopisné chyby.

25.09.2016 1 z 5

Pravda o okupaci Pravda o okupaci Václav Král

Slušně zpracovaný přehled událostí v letech 1938 - 1945 jak v Protektorátu, tak i ve Slovenském štátu. Drobnou závadou je záměrné kladení důrazu na zásluhy komunistického odboje, ostatní odbojové činnosti jsou poněkud odsunovány. Ale vzhledem k datu vydání (1962) zřejmě nemohl autor jinak, pokud chtěl, aby jeho dílo vyšlo.

22.09.2016 3 z 5

Historické mezníky ve vývoji Československa Historické mezníky ve vývoji Československa Václav Král

Typická politická "nalejvárna" tehdejší doby, viz např. část obsahující rozbor příčin krizového vývoje v 60. letech.

21.09.2016

O Masarykově a Benešově kontrarevoluční protisovětské politice O Masarykově a Benešově kontrarevoluční protisovětské politice Václav Král

Obsah knihy je silně poplatný politické ideologii doby jejího vydání, o čemž svědčí např. následující úryvek: "Zkoumáním politiky československé buržoazie a jejího agenta Beneše v období Mnichova jsme došli k závěru, že cílem této politiky bylo obětovat republiku politické agresi, aby bylo umožněno zničení Sovětského svazu". Celá kniha je pak dokladem toho, jak je výklad historie "ohebný" podle potřeb autora, přizpůsobených požadavkům zadavatele.

21.09.2016 1 z 5

Evropa v proměnách staletí Evropa v proměnách staletí Marek Pečenka

Šikovná publikace i pro laické zájemce o evropskou historii, jedna z těch mála skutečně kvalitních, které u nás byly vydány.

21.09.2016 5 z 5

Jak chutná veterinární medicína aneb můj život se psy, kočkami, studenty, učiteli a jinou havětí Jak chutná veterinární medicína aneb můj život se psy, kočkami, studenty, učiteli a jinou havětí Miroslav Svoboda

Do knih James Heriotta má kniha docela daleko, ale je příjemná tím, že vypráví o zážitcích autora v českém prostředí, které je mi přece jen trochu bližší včetně stylu humoru.

18.09.2016 4 z 5

Luže v dějinách. Díl 1. Luže v dějinách. Díl 1. Jiří Mikulec

Publikace mě svým obsahem docela zklamala, obsahuje poměrně mnoho známých historických obecností na úkor konkrétních historických údajů přímo z historie města.

14.09.2016 3 z 5