jprst Online jprst komentáře u knih

Vražedná lhůta Vražedná lhůta Andreas Gruber

Poutavý a patřičně napínavý příběh, ústřední dvojice se autorovi povedla, hlavní vyšetřovatel je sice dost neuvěřitelný, ale právě jeho postava dává příběhu tu správnou šťávu a láká k přečtení na jeden zátah.

21.08.2021 5 z 5

Tajemství hradních zdí Tajemství hradních zdí Anna Beatrix Bártová (p)

Zase jednou nebylo na chalupě u přátel nic jiného ke čtení než tohle, decentně bych to nazval nepříliš povedený příběh, protože označení "odpad" se snažím u knih českých autorů vyhýbat. Titulek na obálce označující knihu jako strhující román je hodně přehnaný a z těch, kteří mu uvěřili a nebo dokonce koupili, se asi dočkalo nepříjemného zklamání. Takže jedna hvězda autorce za snahu a pro mne varování před jejími knihami.

05.08.2021 1 z 5

Četnické povídky ze starého kufru Četnické povídky ze starého kufru Ladislav Beran

Žádný trhák to není, prostě dobrá jednohubka pro letní odpoledne, na kterou si za krátký čas ani nevzpomenu.

03.08.2021 3 z 5

New York letí v 9 ráno New York letí v 9 ráno Theodore Wilden

V době svého vydání u nás docela hit, na který se braly v knihovnách záznamy. Dnes už poněkud omšelé a naivní, ale dá se.

01.08.2021 3 z 5

Arrivederci, Roma! Arrivederci, Roma! Theodore Wilden

Objeveno v oblíbeném antikvariátu za přívětivou cenu a výsledek? Překvapivě poutavý a napínavý příběh (sice to není nic, co by mělo zabírat místo v naší knihovně), ale ke čtení to je a v oběhu mezi kamarády to asi uspěje.

01.08.2021 4 z 5

Třikrát ve slepé uličce Třikrát ve slepé uličce James Hadley Chase (p)

Dobrý a poutavý výběr z autorovy tvorby, žádné zbytečné odbočky, které by zpomalovaly a komplikovaly děj. Autor dává svým hrdinům patřičně zabrat ve stylu: "Jaké si to uděláš, takové to máš!"

Při řekách babylónských Při řekách babylónských Miloš Bič

Pro získání všeobecného přehledu o této etapě historie lidstva jde o dobře zpracovanou a poměrně poutavou publikaci.

Kat nepočká / Vítěz bere všechno Kat nepočká / Vítěz bere všechno Peter Cheyney

Nakonec proč ne? I takovou knihu je dobré si občas přečíst. K autorům tzv. drsné školy to sice má poněkud dále, spíše to jen tento žánr připomíná, ale za přečtení (stačí ale jednou) to docela stálo. Dobrá četba na dovolenou.

Teď jsi na řadě ty miláčku Teď jsi na řadě ty miláčku Peter Cheyney

Příjemná oddechovka pro letní odpoledne, nevyžaduje velké soustředění a dostatečně pobaví, ale stačí jednou a dost.

01.08.2021 4 z 5

Desatero přikázání byznysu a jak je porušovat Desatero přikázání byznysu a jak je porušovat Bill Fromm

Podobných příruček u nás vycházelo po roce 1990 celá řada, ale jen některé byly opravdu užitečné a v našich podmínkách využitelné. Tato patřila k lepšímu průměru, i když spíše jako varování, čemu se v podnikání vyhnout a na co si dát pozor.

28.07.2021 3 z 5

Krize svědomí Krize svědomí Raymond Franz

Zajímavá kniha se spoustou ověřených ale i nedoložených informací o církvi Svědci Jehovovi. Je otázkou, jak dalece jsou uváděná fakta objektivní, u některých mi totiž připadlo, že jsou ovlivněny spíše snahou autora vypořádat se Svědky Jehovovými za svou exkomunikaci.

28.07.2021 3 z 5

Tibet Tibet Uli Franz

Dost stručné publikace, ale pro získání základního uceleného pohledu na současný Tibet je dostačující.

Případ šesti mrtvých Případ šesti mrtvých Rudolf Franz

Další kniha z dávno vyřazených v místní knihovně, opět spíše zaprášená než opotřebená. Ale jednu hvězdu si přece jen zaslouží, se shromážděním a prostudováním podkladů si autor nějakou práci dát musel. A další námahu musel věnovat jejich uzpůsobení požadavkům ideologie doby vydání jeho dílka.

26.07.2021 1 z 5

Nahá sfinga Nahá sfinga Rudolf Franz

Názorný příklad využití zběhlého seržanta, pracovníka americké zpravodajské služby, pokud už neměl využití jako agent, byl ještě pro tehdejší čsl. vládnoucí garnituru využitelný jako propagandistická loutka. A autor to rád svým pochybným dílkem potvrdil.

26.07.2021

Anekdoty z apatyky Anekdoty z apatyky Antonín Prokeš

Je zajímavé, že některé vtipy z této sbírky, které se týkají osob a jednání lékárníků, neztratily na aktuálnosti.

26.07.2021 2 z 5

Lesní válka - Boj o Ameriku od Vikingů po první čtvrtinu 18. století Lesní válka - Boj o Ameriku od Vikingů po první čtvrtinu 18. století Filip Vávra

Literatura faktů? Zřejmě jenom autorových nebo jen někde letmo zahlédnutých. Nicméně jako podnět pro čtenáře zkusit si některá fakta ověřit v jiných a především důvěryhodnějších zdrojích to posloužit může.

26.07.2021 2 z 5

Nebeská družina Nebeská družina Filip Vávra

Nápaditá zápletka, ale nepříliš dobře zužitkovaná, takže místo zajímavého příběhu vzniklo něco šedivého až otravného, kde hodnocení dvěma hvězdami je možná až přehnané. Třetí hvězda patří autorovi za pokus, i když nepovedený.

Rok se svatými Rok se svatými Vera Schauber

Zajímavá publikace, pro orientaci v této oblasti takřka ideální, i když pro laika možná až zbytečně podrobná.

26.07.2021 4 z 5

Zpověď Zpověď Karl Hermann Frank

Suchá a obtížně stravitelná četba, která vyžaduje patřičné soustředění, pomoci mohou i informace načerpané z jiných zdrojů, a to především v orientaci mezi zde uvedeným množstvím údajů. Výrazně tomu pomáhá zajímavá fotografická příloha a její dobře zpracované popisky.

Husitská kronika Husitská kronika Miloš Václav Kratochvíl

Jedna z prvních knih o české historii, kterou jsem ještě jako kluk přečetl. A doplněno vyprávěními M. V. Kratochvíla při jeho pobytech v Mlčechvostech, kde jsem s ním několikrát setkal, to byl počátek mého zájmu o historii.

26.07.2021 5 z 5