jprst komentáře u knih
Tohle mě nijak nenadchlo, ale moje hodnocení je asi ovlivněno tím, že detektivní povídky nejsou zrovna mým oblíbeným žánrem, ale jako četba na podzimní odpoledne to docela ušlo.
Mezi českými detektivkami překvapivě dobrá záležitost, oba příběhy dokážou zaujmout a na proložení mezi četbou drsných, akčních a mnohdy až překombinovaných detektivek byly více než vhodné (tedy alespoň pro mne).
Autor poněkud odbočil od svého oblíbeného žánru, ale současně předvedl, že spisovatelské řemeslo zvládá velice dobře, dalo by snad říci až bravurně. Tady se pustil do thrilleru plného politiky, či spíše politikaření, intrik, pletichaření a neočekávaných zvratů, což se mu povedlo. Přehnaný konec tak nějak v americkém stylu mě spíše zklamal, ale i tak to na pět hvězd ode mne dalo.
Velice dobrý thriller, který nemá hluchá místa, námět a zápletka jsou rafinovaně komplikované a propracované, což přispívá stupňujícímu se napětí a překvapivému závěru. Jen ty Molliiny senzibilní schopnosti a vize mi připadaly poněkud neuvěřitelné a sloužily autorovi v příběhu spíše jako berlička. Ale jinak je to kniha z kategorie knih "zlodějek" okrádajících čtenáře o spánek, protože dokáže lákat k dočtení na jeden zátah bez ohledu na pozdní noční hodiny.
Šedý průměr, z větší části se poněkud vlekoucí, mdlý a nezáživný příběh, který nezachránil ani dobrý epilog. Přesto si kniha své obdivovatele našla a najde, ale označení světový bestseller je podle mého názoru hodně přehnané.
Žádný trhák to rozhodně není, spíše jen taková průměrná, ale docela příjemná a čtivá duchařina. Pokud máte chuť na pořádný horror, tak tady jste na špatné adrese.
Označit tuto knihu za slátaninu vyznívá spíše jako chvála, ve skutečnosti je to daleko horší. Z knih tohoto autora, které jsem dosud přečetl, byla tato nejméně povedená a hodnocení jako odpad! si zaslouží.
Kniha oslavuje hrdinství amerických výsadkářů, ale současně ukazuje na nesmyslnost, bezvýslednost a zbytečné oběti války v Afghanistánu.
Zajímavost celé publikace zachraňují jen obrazové přílohy - fotografie, jinak je to spíše slátanina, která za přečtení nestála, vyložená ztráta času.
Jedna z knih, které ocení především fandové fotbalu, které zajímá i historie fotbalu, těm by v knihovně chybět neměla.
V době svého vydání docela atraktivní a slušně zpracovaná publikace o světové kopané, ale ve své podstatě jen opakuje fakta a informace uvedené v celé řadě podobných publikací a nic výrazně nového nepřináší. Nicméně fanouškům fotbalu by v knihovně chybět neměla.
Docela zajímavý náhled na část života nájemného vraha podaný poněkud neobvyklým způsobem, k přečtení to sice je, ale označení jako nejlepší skotská detektivka roku je silně přehnané.
Zbytečně šponovaný a komplikovaný děj ale napětí se téměř vytratilo, takže místo avizovaného bestselleru jsem četl hodně nepovedený propadák. Ale dobře mi tak, už po přečtení Dívky ve vlaku jsem se měl další knize této autorky vyhnout.
Při přečtení zdejších komentářů mě napadlo, kolik jejich autorů skutečně tuto knihu přečetlo a kolik se jich bez ohledu na její obsah nechalo ovlivnit jen jménem uvedeného autora.
O Haškově životě a tvorbě existuje značné množství historek ať již skutečných nebo vymyšlených (možná spíše notně zkreslených?), se kterými si autor docela slušně poradil a uspořádal je do zajímavého náhledu na Haškův život.
Některá odhalení jsou skutečně překvapivá, je ale otázkou nakolik jsou pravdivá a podložená prokazatelnými fakty nebo zda jde jen o další konspirační úvahy. Nicméně jde o zajímavou četbu nutící k přemýšlení.
Ani v době svého prvního vydání to nebyl žádný velký trhák. V podstatě sterilní děj s několika opatrnými náznaky kritiky tehdejší doby rozhodně komunistickou cenzuru pobouřit nemohl. Pokud by tomu tak skutečně bylo, tak by totiž nebyl ani vydán.
Typický případ knihy, kdy se v hlavě ne a ne nic smysluplného a rozumného nelíhne a vydavatel je za dveřmi. Ale i tak se nic neudálo, autor prostě vsadil na věhlas svého jména a hle...ono to dokonce i prodávalo.
Opět prostě téměř parádní příběh, autor je můj oblíbenec, takže ty drobné nesrovnalosti v logice příběhu jsem bez problémů zkousnul.
Po několika letech opět opáčko a opět příjemný zážitek z četby, prostě to chce ten správný čas a náladu a výsledek se dostaví.