kadgam kadgam komentáře u knih

Gataca Gataca Franck Thilliez

Zaujímavá téma, trošku príliš natiahnutý dej.

25.01.2015

Poľovné psy Poľovné psy Jørn Lier Horst

Dobre sa číta a ako je zrejme dobrým zvykom u severských krimi je v nej aj dosť na zamyslenie. Kniha má aj slabšie miesta, kedy je aj menej zrozumiteľná.

20.01.2015

Ženy, které běhaly s vlky Ženy, které běhaly s vlky Clarissa Pinkola Estés

Asi všetky staré kultúry sveta mali svoje hovorené príbehy ako začiatky svojej literatúry pre zábavu aj pre poučenie. Vo tme, pri ohni si ich podávali generácie po stáročia.
Príbehy hovorili o hodnotách, morálnych kvalitách a pripomínali poznatky a skúsenosti.
Nie je to ľahké čítanie , ako by sa možno zdalo. Je to vedecký výskum ľudského charakteru.
V knihe spoznáme niektoré rozprávky, ktoré nás spravádzali detstvom, niekedy až s prekvapivo odlišným výkladom.

04.01.2015 4 z 5

Stalo sa to v Paríži Stalo sa to v Paríži Molly Hopkins

Zábavný, vtipný začiatok pomaly prechádza do nudného návodu, ako byť krásna a žiadaná.

24.12.2014

Pomsta ženy středního věku Pomsta ženy středního věku Elizabeth Buchan

Kniha sa veľmi dobre číta.
Nie je nudná, dej má spád a určite má aj čo povedať ženám, ktoré sa ocitnú v ťažkej situácii.

21.12.2014 4 z 5

Astrid a Veronika Astrid a Veronika Linda Olsson

Pekný príbeh priateľstva. Astrid niekde hovorí o svojom živote bez lásky so skonštatovaním - bolo to vo mne.

18.12.2014 4 z 5

Čo videl pes Čo videl pes Malcolm Gladwell

Zaujimave hodne precitania.

10.12.2014

Rozprávkar Rozprávkar Barbara Nesvadbová

Kniha je bolestiva. Nie smutna ale z kazdej vety citit bolest ako cit hrdinky.

06.12.2014

Zločinecký gang penzistov Zločinecký gang penzistov Catharina Ingelman-Sundberg

Nezdalo sa mi veĺmi vtipne, skôr úbohé že staršich ľudí je možno takto zneužívať nz vlastné obohatenie. Nedočítala som

02.12.2014

Neviditeľný múr Neviditeľný múr Henning Mankell

Hovorovo napísaná krimi zo švédskeho malomesta o globálnom ohrození virtuálneho sveta.
Komisár Wallander, nevrlý no skvelý policajt amatérskou chybou skoro ohrozí celé vyšetrovanie.
Podľa mňa veľmi slabé.

26.11.2014

Imámova dcera Imámova dcera Hannah Shah

Kniha s veľmi aktuálnou témou. Myslím, že je napísaná tendenčne. Hlavným problémom nebolo náboženstvo, ale brutálny perverzný otec, ktorý bol, zhodou okolností imámom v komunite moslimov vo Veľkej Británii. Iba s pomocou priateľov a štátu sa jej podarilo osamostatniť sa, no žiť musí v ilegalite pred vlastnou rodinou.
Zaujal ma opis postoja moslimov ku krajine a ľuďom, ktoré si vybrali ako svoju novú vlasť - pohŕdanie a snaha o maximálne využívanie sociálneho systému. Chcú žiť v novej krajine ale jej pravidlá si sformovat do sveta, z ktoreho radi odišli.
Autorka ale uvádza, že nie všetci moslimovia sa takto správali - ani k svojim dcéram, ani ku domovskej krajine.

21.11.2014 3 z 5

Holidays for Vittie Holidays for Vittie Werner Lansburgh

Zatiaĺ prekvapivo dobre podanie anglickych fraz aj cestovnych skusenosti

15.11.2014

Čo videl pes Čo videl pes Malcolm Gladwell

Zaujímavá kniha.

04.11.2014

Přijdu tě zabít Přijdu tě zabít Kathy Reichs

Začiatok sa mi páčil,potom zbytočne naťahovala dej až do nudy.
Páčili sa mi popisy postupov antropologičky pri práci, to vidím ako prínos knihy. Polícia v tomto prípade nehrala skoro žiadnu úlohu, iba na zavolanie prišla na mieto.

02.11.2014 1 z 5

Bojová pieseň tigrej matky Bojová pieseň tigrej matky Amy Chua

Nedočítala som, ale pochopila, že iba húževnatosť prináša ruže.

02.11.2014

Škola milostných chutí Škola milostných chutí Erica Bauermeister

Milé, písané zrejme pre ľudí, ktorí už zabudli, že najlepšie chutí to, čo si uvaríme s láskou.

02.11.2014

Game Game Anders de la Motte

Zaujímavé, nápadité, dobre sa číta. Pri čítaní je človek ochotný uveriť, že všetko, čo sa deje je hra, čo ma mierne desilo.

27.10.2014

Dům u jezera Dům u jezera Kate Morton

V zivote si stale treba vybrat, rozhodnut sa. Recenziu knihy som nasla v zenskom casopise. Prilis mi pripominala Panstvo Downton, ale iba jednu epizodu vyvedenu na vela vela stranach.

13.10.2014 2 z 5

Desivo blízko Desivo blízko Linwood Barclay

Veľmi americké. Zaujímavá zápletka, veľmi dobre sa číta a nenudí.

08.10.2014

Lekcie madam Chic - 20 tajomstiev štýlu, ktoré som odhalila v Paríži Lekcie madam Chic - 20 tajomstiev štýlu, ktoré som odhalila v Paríži Jennifer L. Scott

Kniha napísaná v "americkom" štýle, vysvetľujúc pre nás známe veci. čakala som ešte lekciu o varení, ale to sa už do knihy nevošlo.

04.10.2014 4 z 5