kadgam komentáře u knih
Knihu som čítala v origináli a pochopila som ju inak, ako dovtedy film aj inscenáciu. Dôležitý je predslov a doslov knihy. Nie je o Líze Doolitlovej ako dievčati z periférie Londýna, ale o tom, koľko pozornosti a vzdelania potrebuje človek, aby pochopil svoju hodnotu.
Ašer Lev je ladovský chasid, vychovávaný k modlitbe a kóšer životu v židovskej komunite v povojnovom Brooklyne. Jeho nadanie, ktoré je v rozpore s ortodoxným životom ho núti rebelovať a ísť svojim vlastným životom.
Príbeh má spád, je zaujímavým pohľadom do chasidskej komunity v Amerike a vysvetľuje obetavosť členov komunity, prácu rebbeho aj hierarchiu židovskej obce.
Zvláštny príbeh, ktorý obsahuje záhady, lásku, thriller aj meditácie. Niečo medzi snom a príbehom. Je trošku dlhšia, ako by bolo optimálne.
V knihe je priveľa úmrtí a mala som pocit, že sa stále odohráva v prítmí a zimnom počasí, aj keď Barcelona predsa je dosť na juhu.
Autor hovorí, že knihy majú dušu a to aj toho kto ich napísal, aj toho kto ich čítal.
Pre mňa jedna z menej zaujímavých Murakamiho kníh: Niekedy som sa v deji nenašla, ako vo sne.
Ak ste ešte neboli v Paríži, pri čítaní tejto knihy sa doňho zamilujete a budete chcieť vidieť mesto, ktoré autorka živo a zaujímavo opísala. Život v Paríž má aj obrátené stránky, ale stojí zato...
Kniha ma utvrdila, že aj matematika a fyzika môžu byť zaujímavé, že spôsob akým nás učili, bolo memorovanie nie myslenie a že aj veľkí vedci sú veľkí ľudia. Kniha je napísaná živo, s humorom možno ju čítať opakovane aj aplikovať autorove skúsenosti pre seba. Vrele odporúčam.
Knihu som prečítala už viackrát. Príbeh dvoch otcov a dvoch synov a ich vysporadúvanie sa s vplyvom náboženstva.
Áno, je to pravda. Čítať mapy síce viem, ale ťažko sa podľa nich orientujem, a stále pomáham mužom hľadať veci. Sú proste "nad vecou" a maličkosti si nevšímajú
Kniha, ku ktorej sa dá vrátiť nielen v čase, ale aj geograficky sledovať stopy slávneho umelca.
"Sex v meste" som nečítala, iba videla pár epizód. Obrázky zo života úspešných v New Yorku boli zaujímavé, tak som nepovedala nie knihe "Dom č. 1 na Piatej avenue", keď aj kritiky na zadnej strane boli superlatívne, ako "autori, ktorí tak skvele vystihnú ducha doby, že sa stanú symbolom obdobia..." Začiatok knihy ma nezaujal, prehrýzala som sa stránkami plnými neobvyklých mien a zložitých osudov a chýbalo mi v nej niečo, čo by ma "chytilo".
Postupne dej knihy získava spád vďaka mladej Lole, pre ktorú je život iba hra, jej staršiemu milencovi Philippovi, intrigám novozbohatlíka Paula, umelecky založenému Billovi. Oplatí sa "prečítať" sa k zaujímavému záveru, ktory je aspoň svojim spôsobom happyendom.
Zaujímavé neologizmy: internetové šikanovanie
Citát: Všetko je len hra. Každý účinkuje vo svojej vlastnej reality show. Čím je to dramatickejšie, tým si zaujímavejší.
S Betty a jej rodinou sa cítim dobre, keď sa ku knihe vraciam.
Knihu som čítala viackrát, zvládanie cudzích problémov je to, čo poteší aj povzbudí.
Kniha sa dobre čítala rovnako ako v 16 tich, iba situácie som videla iným pohľadom. Krásny portrét menej ctižiadostivého ale úspešného za každú cenu.
Kniha pre študentov, aby zistili, ako myslieť pri učení ale aj rodičov. Keď som knihu prečítala po prvý krát zaujalo ma nekonvenčné myslenie veľkého vedca aj humor, s akým písal o sebe aj vážnej vede. Zaujímavé je, že vedel pútavo písať nielen poviedky zo svojho života, ale aj Prednášky z fyziky-
Pri čítaní tejto knihy mi zišlo na um, že každodenný život hrdiniek sa nelíši od každodenného života, ktorý ja žijem. Raňajkujem, varím, nakupujem, stretávam sa s priateľmi a po večeroch pletiem. Nie v klube, to hrdinky robili aj tak iba raz týždenne, ale doma pri knihe a televízii, nie v New Yorku, ale na Slovensku a nie z kašmírovej vlny, ale som rada, keď je to aspoň 50% ovčia vlna. Ale nápady a invencia nám ani jednej nechýba.
Keď je Georgia v ťažkej životnej situácii tehotná a opustená milencom, síce si zúfa, ale pracuje na zabezpečení pre svoju dcéru a seba. Otvára si obchodík s vlnou, pletie na zakázku a stretáva iné ženy, ktorá sa tiež ocitli na križovatke života. Rôzne typy ľudí, s rôznym pôvodom, zázemím a cieľmi vytvoria skupinu priateliek ktoré si navzávom pomáhajú.
Koniec knihy je náhly a prekvapivý
Verím, že v časoch vzniku bol považovaný za nemravný a podľa mňa aj nepravdepodobný príbeh.
Nezabudnuteľná kniha. Šokovala ma formou zloby a zvrátenosti. Film bol popisnejší, hlavne som ho videla nedávno a pripomenul mi
dej. V tomto prípade radšej kniha
Kniha na dovolenku, napriek smutnému deju. V 18 človek vidí svet inak, ako postupom času. Ak čítate prvú Simmelovu knihu, je supper, pri ďalších je zrejmé, že to nie je literatúra, ale remeslo.
Zdĺhavé opisovanie fráz, odpísané od iných. Mne pripomínala Hesseho Siddhártu ale ako slabý odvar. Dobrá myšlienka, spracovanie za ňou pokrivkáva
Niečo ako dobrovoľné povinné čítanie teenagerov za našich mladých čias. Dnes by ma nudila, ale mala svetlé chvíľky