Kakho-Oto Kakho-Oto komentáře u knih

Lovci orchidejí 1 Lovci orchidejí 1 František Flos

Slavné dílo českého klasika dobrodružné literatury pro mládež. Příliš nadšený nejsem - dílo je prošpikováno lovem zvěře a potýkáním lidí se zvířaty vůbec, k tomu několik přepadení indiánskými a především bílými darebáky. Nevím, zda se vůbec někdy pustím do dalších dílů trilogie. Jestli se v případě Lovců orchidejí jedná o špičku tvorby Františka Flose, potom se tento český spisovatel nemůže vůbec rovnat Němci Karlu Mayovi. 65 %

31.08.2019 3 z 5

Léto bubnů Léto bubnů Theodore Victor Olsen

Příběh je situován do léta 1832, kdy v Michiganu a Illinois probíhala válka Američanů s indiány kmene Saúků a Foxů (Liščích indiánů). Jednalo se o jeden z posledních válečných konfliktů mezi USA a indiány na území východně od Mississippi. Kniha se čte velmi dobře a je nabita dobrodružstvím. Chtěl jsem dát pět hvězdiček, avšak rychlý a uspěchaný závěr příběhu změnil můj názor (85 %, tj. velmi silné čtyři hvězdy). Další z řady pozoruhodných knih vydaných nakladatelstvím Albatros v rámci řady "KOD".

31.07.2019 4 z 5

Pražské kuriozity Pražské kuriozity Zbyněk Bartoš

Kniha se dá přečíst za slabé dvě hodinky, ale je lepší ji číst po částech několik dní, aby si toho čtenář více zapamatoval. Publikace obsahuje známější záležitosti (smrt Windischgrätzovy manželky, pobyt E. Kellyho, osudy Mariánského sloupu či jezdecké sochy Jana Žižky) i řadu méně známých zajímavostí (pro mě např. Bismarckův sexuální výkon v pražském bordelu na počátku července 1866 nebo zajímavý model Prahy, který byl vyroben před dvěma staletími).

29.07.2019 5 z 5

Černý velbloud Černý velbloud Kateřina Ash

Půjčeno ze zvědavosti a čteno jen tak "na zkoušku", avšak výsledek dost předčil (pravda, ne příliš velké) očekávání. Kniha se velmi dobře čte a jsou v ní zmíněny různé názory na "blízkovýchodní problémy" (krvavý Asadův bratr vs ďábelská role USA atd.). Zajímalo by mě, na kolik je příběh skutečně pravdivý a autobiografický.

29.07.2019 4 z 5

Dům v Kaprově ulici Dům v Kaprově ulici Moshe Yaakov Ben-Gavriel

Přečteno podruhé (2019). Vynikajícím a neotřelým způsobem napsaná kniha, jež obsahuje řadu nadsázek a humorných scén, přestože se jedná jinak o knihu s velmi smutným obsahem. Výborná beletrie na téma holocaust alias šoa (navíc se vztahem k Praze).

21.05.2019 5 z 5

Odboj proti nacistickým okupantům na Severozápadní Moravě Odboj proti nacistickým okupantům na Severozápadní Moravě Josef Bartoš

Zajímavé informace o odboji v oblastech, které většinou patřily do tzv. Sudet (zabrané již na podzim 1938). Především na Zábřežsku a v některých obcích na Šumpersku žilo poměrně dost českých obyvatel. Přes těžké podmínky (ještě těžší než v protektorátu) se nemalá část obyvatelstva zapojila do odboje, v posledním roce války dokonce do cca desíti malých partyzánských skupin. Když si vzpomenu na film Habermannův mlýn, dělá se mi zle, co autoři tohoto filmu udělali z místních partyzánů (tj. Bludov a okolí). Partyzánský odboj na severozápadní Moravě osobně řadím k pozoruhodným kapitolám českého protinacistického odboje.

15.04.2019 5 z 5

Balada o pilotovi Balada o pilotovi Jiří Stránský

Kniha se mi velmi dobře četla. Jenom si myslím, že takto zajímavý příběh mohl pan Stránský popsat na více stránkách. Romány o Maděrovi (Zdivočelá země, Aukce) považuji za výrazně lepší počin spisovatele Stránského.

25.03.2019 4 z 5

Dukátový dvůr Dukátový dvůr Karel May

Povídka Dukátový dvůr se mi velmi líbila, byť je její konec nepravděpodobný. Svým obsahem je však povídka zajímavá a trochu odlišná od jiných Mayových povídek s tématem "pašeráci v Krušnohoří". Povídka Peněžní mužík je silně přitažená za vlasy jako celek. May tvrdil, že ji napsal již na konci 70. let 19. století (jako jiné povídky z Krušnohoří), poprvé vyšla až v roce 1903. Podle znalců Mayova díla ji autor napsal právě až v této době. Musím jim dát za pravdu, poněvadž Peněžní mužík připomíná ostatní díla, která Karel May napsal ve svém posledním tvůrčím období (po návratu z dlouhé cesty po Orientu v letech 1898-1899). Tehdy se May snažil psát "vážnou" literaturu a jeho díla se začala vyznačovat mj. symboličností a nedobrodružností. Hodnocení knihy: 65 %

11.03.2019 3 z 5

Barikáda z kaštanů: Pražské povstání v květnu 1945 a jeho skuteční hrdinové Barikáda z kaštanů: Pražské povstání v květnu 1945 a jeho skuteční hrdinové Jindřich Marek

Kniha nabitá různými informace o Pražském povstání. Čtenář se také dozví o řadě fám a legend, např. o pozadí dvou legend o osvoboditelích (ruští vlasovci, sovětská armáda). Velmi se mi líbí autorova nevybíravá kritika všech demagogů a lhářů (prorežimní historikové, pokleslí novináři apod.), jejichž výtvory zamlžují objektivní pohled na historické události, v tomto případě na Pražské povstání. Rovnoměrně kritizuje prokomunistická díla a řadu článků napsaných po roce 1989, které straní Němcům a jejich organizaci "Sudetenlandsmannschaft". Bohužel zkazky o zbytečnosti povstání jsou mezi lidmi velmi rozšířeny. Stačí si ale představit, co by se s Prahou stalo, kdyby se v ní na konci války opevnili Němci a bojovali tam se Sověty. Devastace Prahy by pak byla mnohem větší než její poničení během pěti dní povstání. Pražské povstání zabránilo Němcům opevnit se v tomto městě. V neposlední řadě povstalci zkrátili válku o několik dní a tím zachránili několik tisíc životů sovětských vojáků. Pražské povstání (stejně tak celé Květnové povstání od 1. do 9. 5. 1945) mělo určitě smysl. Češi se na domácí půdě aktivně zapojili do osvobozování svého území, přičemž položili tisíce životů.

30.01.2019 4 z 5

Osudná rozhodnutí - kapitoly z historie československého odboje v letech 1939-1945 Osudná rozhodnutí - kapitoly z historie československého odboje v letech 1939-1945 Jiří Šolc

Podle autorova úvodu bych čekal, že si vybere kapitoly, kde nebudou pochybnosti o hrdinství protagonistů. V tomto ohledu to platí pouze o kapitolách o výsadcích Carbon a Jan Kozina. Hrdinstvím oplývala rovněž 2. čs. paradesantní brigáda, avšak kapitola se věnuje zejména ztrátě jejího praporu. Další dvě kapitoly pojednávají o dvou neúspěšných slovenských pokusech, jak přejít na stranu Spojenců (v prvním případě v SSSR, ve druhém případě na východě Slovenska - dvě Malárovy divize se oproti očekávání nezapojily do povstání). Poslední kapitola nemá nic společného s tématem knihy, poněvadž pojednává o plánu českého protikomunistického odboje dostat Slánského a jeho rodinu na Západ. Kapitoly o výsadkových operacích jsou vynikající, ostatní nanejvýš průměrné.

10.01.2019 4 z 5

Sovětské odstřelovačky za druhé světové války Sovětské odstřelovačky za druhé světové války Youri Obraztsov

Publikace neobsahuje příliš mnoho textu, ale přesto ji lze hodnotit velmi kladně. Čtenář se dozví informace o desítce významných sovětských odstřelovaček, některé údaje o vojenském výcviku v SSSR či slavných ruských a sovětských puškách (v první řadě Mosin 1891/30).

04.01.2019 4 z 5

Narozen na popravišti Narozen na popravišti Vratislav Ebr

Kniha, kterou lze rozdělit na dvě nesourodé části. První z nich se věnuje rodičům autora a zejména jeho strýci Josefu Valčíkovi, velmi známému parašutistovi ze Západu (výsadek Silver A). Vedle řady známých faktů se čtenář dozví i něco nového. Druhá část se věnuje vlastnímu životu pana Ebra, který uspěl jako knihkupec, avšak v osobním životě se mu dařilo o poznání hůře. Ne že by tato část nebyla zajímavá, avšak působí poněkud zvláštně. Autor ve spolupráci s publicistkou se "chlubí" svými selháními (včetně až neuvěřitelných peripetií okolo staré vily) a leckoho asi napadne, proč se tím chlubí. Nelze dát více než tři hvězdičky.

11.11.2018 3 z 5

Plavba smrti Plavba smrti Yrsa Sigurðardóttir

Jiné romány z téže řady jsem nečetl, takže nemohu porovnávat. Jako "samostatné" dílo hodnotím knihu jako solidní detektivku, která se však příliš vleče. Osud Aegirovy rodiny je velmi smutný, alespoň ty dvě malé sestry mohly dopadnout lépe. Klady u mě nakonec převážily, ale na více než poctivé tři hvězdy to není.

11.11.2018 3 z 5

Případ vlk Případ vlk Karl Wiesinger

Případ příslušníka SS, v němž se po zážitcích z Osvětimi probudilo svědomí. Po nasazení na východní frontě, kde přišel o ruku, se rozhodl pro osobní válku s nacismem. S dýkou v ruce odpravil deset řadových příslušníků wehrmachtu a Luftwaffe. Kniha se asi inspirovala skutečnými událostmi z nacisty okupovaného Rakouska, k nimž došlo v průběhu let 1944-1945. Dle mého názoru šlo o odbojové činy, nikoliv o "individuální teror", jak to některé postavy v knize označovaly (mj. i komunista vězněný za rozšiřování protinacistických letáků).

11.11.2018 4 z 5

Deprese a naděje Deprese a naděje Petr Kopečný

Kvalitně odvedená práce, jaká se jen tak nevidí. Jeden ze skvostů věnovaných a seriózně zaměřených na protinacistický odboj v protektorátu Čechy a Morava. Brno a jeho širší okolí to měly ještě těžší než řada jiných částí protektorátu. Přítomnost "velké" řídící úřadovny gestapa a její výkonní konfidenti typu Ryšánka a Šmída byly hodně znát. Protinacistický odboj je jednou z nejdůležitějších událostí posledních sto let, na které můžeme být opravdu hrdí. Škoda jen, že si to málokdo uvědomuje. Kopečného "hodnocení" (viz obsah knihy) vyjadřuje i můj názor na danou věc. Autor nenechal stranou zájmu ani individuální odpor (mj. i zabití německého vojáka neznámou osobou na jaře 1943) a reálné odbojové činy, k nimž se po válce nikdo nepřihlásil. V knize jsou informace o všech možných proudech a skupinách odboje, např. Obrana národa, sokolský odboj, ilegální KSČ, Vela, Ormeka, výsadky ze Západu i z Východu, partyzánské skupiny, Předvoj...Čtenář se dozví i o "volavčích sítích" gestapa, v rámci kterých působily "odbojové skupiny", v nichž byli i lidé, kteří i po válce odmítali přijmout skutečnost, že patřili do takové a nikoliv do skutečné odbojové skupiny. Líbí se mi i autorovy poznámky k tomu, zda a případně do jaké míry byla historie té či oné skupiny historicky zpracována. Řada okresů a širších regionů ČR může Brněnsku podobnou publikaci jen závidět.

24.10.2018 5 z 5

Československý odboj za druhé světové války Československý odboj za druhé světové války František Emmert

Záslužné dílo, které je určené spíše laickým zájemcům o tématiku. Obsahuje i několik zajímavostí a perliček, které nepatří k základním faktům, nicméně zcela převažuje líčení velmi známých událostí. Autor bohužel není příliš přesný, např. si odporuje v tom, že partyzáni působili pouze ve východních oblastech Moravy, na Vysočině a v Brdech a jinde přitom jsou fotografie velkobystřických partyzánů či zničeného Javoříčka (oblast střední Moravy). Netřeba dodávat, že partyzánské skupiny působily reálně i v jiných než ve třech zmíněných oblastech, které měl autor správně označit jako nejvýznamnější, ale nikoliv jediné. Dále píše, že povstání vypuklo až na konci války jen v Praze... První povstání vypuklo přece již 1. 5. 1945 v Přerově a v následujících dnech následovala řada dalších míst v Čechách a na Moravě. Jiná věc je, že nejvýznamnější bylo bezesporu povstání v Praze, ale nikoliv jediné. U Lidic autor pro mě nepochopitelně vynechal známý a pravdivý příběh s dopisem určeným Anně Maruščákové, který byl spouštěčem tragických událostí. Emmert ale píše cosi o Hitlerovi ukazujícím na mapě obec Lidice... Nebýt zmíněných nedostatků, dal bych knize čtyři hvězdičky, takto nemůžu jít nad solidní tři.

21.09.2018 3 z 5

Rychlé šípy v televizi Rychlé šípy v televizi Otakar Fuka

Koupeno náhodně v antikvariátu. Průměrné čtení, opravdu mě zaujalo v podstatě jen líčení natáčení scén s létajícím kolem Jana Tleskače a bitky Vontů v řeporyjské cementárně.

05.09.2018 3 z 5

Maják Uctívačů ginga Maják Uctívačů ginga Svatopluk Hrnčíř

O něco lepší než první díl, ze všech dílů nejvíce připomíná klasické foglarovky. Rozuzlení nebylo zdaleka tak temné a dramatické, jak jsem očekával, proto nakonec nemohu dát lepší hodnocení než tři hvězdičky. Z trilogie Uctívači ginga se mi nejvíce líbil druhý díl. Maják Uctívačů ginga: 65 %

17.08.2018 3 z 5

Poklad Uctívačů ginga Poklad Uctívačů ginga Svatopluk Hrnčíř

O poznání lepší než první díl trilogie. Příběh je opět těžko uvěřitelný, nicméně zároveň je velmi poutavý a tajemný, navíc s nádechem exotiky z prostředí Egypta a Himalájí. Postava Adama Prunuse Spinosy, jakéhosi "druhého Cimrmana", je velmi zajímavá, a totéž platí o Dominiku Ettrichovi i prostředí kláštera sedmi zvonů. 75 %

07.08.2018 4 z 5

Historické toulky Šumperskem Historické toulky Šumperskem Drahomír Polách

Pro zájemce o dějiny Šumperska jde jistě o skvělou publikaci. Osobně se zajímám o historii opačné strany Olomouckého kraje, přesto jsem si Poláchovu knihu přečetl s velkým zájmem. Řada kapitol je velmi zajímavá svým obsahem, takže maximálně zaujmou i osoby z jiných oblastí. Kapitoly, co mě nejvíce zaujaly: Jak medvěd zabil žerotínského myslivce, Jak mladoňovský pytlák smrtelně postřelil šumperského lesního správce, Vyprávění o sesterských kostelech v Rapotíně a Petrovicích, Kruté účtování s velkou loupežnickou bandou v Šumperku, Mauzoleum podnikatelské rodiny Kleinů v Sobotíně, Kuriózní včelín v podobě Atlanta v Bratrušově, Případ zmizelého srdce Alžběty Juliány ze Žerotína. Většina příběhů vyšla již před vydáním knihy v regionální příloze deníku Právo (pro Olomoucký a Zlínský kraj) - v již zrušené "rubrice" Toulky regionem, ovšem v mnohem kratších verzích.

09.11.2017 4 z 5