KaLiBi | Komentáře u knih | Databáze knih

KaLiBi KaLiBi komentáře u knih

Oheň Oheň Petr Hájek

Krátká skautská brožurka, která je plná tipů a rad. Dozvíte se, kdy, kde, jak a pro koho chystat jaké typy ohňů. Je to takové hezké shrnutí.
"Zapaluji oheň dobré rady. Ať jasně svítí, aby každý, kdo v jeho kruhu promluví, měl na mysli jen prospěch nás všech!"
"V: Co očekáváš od života? R: Dobré i zlé - jsem připraven."
"Rosteme, když zapřeme sebe."
"Naši svěřenci budou mít větší lásku k oddílu, ve kterém pracují, jednou vás možná pozvou k ještě krásnějšímu táboráku, než jaký jste připravili kdysi vy jim."

04.06.2024 3 z 5

Ideal Army Blues Ideal Army Blues Jan Drnek

Čtivé, krátké, intenzivní. Próza, která je metaforou násilí, zvůle a zneužívání moci.
"Tajemství silných spočívá v tom, že se bez ustání překonávají."
"Mladý voják buďto běží, nebo leží."
"Petr s potěšením sledoval, že mozek uplatňuje svou regenerační schopnost a dávkuje mysl optimismem, který by byl těžko zdůvodňoval."
"Je tu ústav preventivní nápravy zbytečných, prázdných a hlavně neschopných lidí."
"Jsou lidé vězni na svobodě a jsou lidé svobodní ve vězení."
"Ono je náramně jednoduché chytit a umlčet toho, kdo ti nepříjemnosti říká. Je to dokonce jednodušší než se postarat o to, aby neměl důvod ti ty nepříjemnosti říkat, že?"
"Pravda je jen jedna a tu mám já!"
"Někde jsem četl, že teorie předchází praxi."
"Říkals, že musí jeden z desíti zařvat, aby těch devět začalo žít naplno, aby se poučili."
"Bůh tě vede a jestli jsi dobrý křesťan, pak musíš všechno, co ti postaví do cesty, brát jako dar. I vězení, i smrt..."
"A další generace budou ještě horší, ještě povrchnější, tupější.."

14.05.2024 3 z 5

Ragtime Ragtime E. L. Doctorow

Pohodová knížka, která plynula svižným tempem a zanechala ve mně příjemné pocity. Znovu se k ní ale vracet nebudu.
"Takto chlapec pochopil, že celý svět se bez přestání tvoří a přetváří v nekonečném procesu věčné nespokojenosti."
"Věříte v Boha? To je moje věc, odpověděl Ford. V pořádku, nemyslím si, že by se člověk vaší inteligence upjal k takové banalitě."
"Hledím kolem sebe a cítím zápach zuřivosti, žebráckou vzpouru divokého nemyslícího mládí."

22.11.2023 3 z 5

Třicet manželek Třicet manželek Eduard Petiška

Dobré dílo, některé příběhy silné, některé mě tolik neoslovily. Zajímavě proloženo básněmi.

24.09.2023 3 z 5

Ulice ztracených bratří Ulice ztracených bratří Arnošt Lustig

Co jsem zatím četla od Lustiga mě nadchlo. Tohle se mi četlo velmi obtížně. Buď jsem nebyla správně naladěná, nebo jsem se prostě ztrácela a nenašla v textech patřičné souvislosti. Nejlépe se četla ta nejkratší povídka Záře půlnočního slunce. Byla zároveň i nejsnáze pochopitelná.

06.07.2022 2 z 5

Kouzlo osobnosti Kouzlo osobnosti Jack Matthews

Příjemná a vcelku vtipná knížka. Psaná jednoduchým jazykem, četla se dobře. “TISÍCE TRPÍ HOLOHLAVOSTÍ”.

08.06.2022 3 z 5

Setkání se smrtí Setkání se smrtí Joe Simpson

Skvělá kniha. Napínavá od začátku do konce. Strhující příběh, který se zdá téměř neuvěřitelný. Autor má můj velký obdiv, že to nevzdal, přežil a rozhodl se o svých zážitcích vůbec povědět světu. Pro nás nepolíbené by neškodilo přidat například slovníček horolezeckých pojmů - chvílemi jsem se ztrácela, proto hvězda dolů.

14.03.2022 4 z 5

Minimalismus do kapsy: Zbavte život zbytečností Minimalismus do kapsy: Zbavte život zbytečností Aston Sanderson

Kniha mě nijak extra neobohatila, protože asi každý z nás si vnitřně uvědomuje, že hromadění není správná cesta. I tak je to ale příjemně shrnuté a člověk se dozví pár zajímavých tipů.

24.11.2021 3 z 5

Milostné prstoklady Milostné prstoklady Jiří Žáček

Poezie mě celkově moc nebere. Nijak mě to neurazilo, ale ani neobohatilo.

14.11.2021 2 z 5

Povídky o nelásce Povídky o nelásce Michal Viewegh

Lehké, odpočinkové, nenáročné, ale příjemné.

08.06.2021 2 z 5

Pravdivý příběh nevinného muže, odsouzeného na smrt Pravdivý příběh nevinného muže, odsouzeného na smrt Andrew Klavan

Velmi milé překvapení. Kniha mě naprosto pohltila a nedočkavostí jsem nemohla spát. Opravdu silný příběh.

11.10.2020 4 z 5

Dopis Černému městu Dopis Černému městu Soňa Záchová

Velmi lidské, chvílemi teskné.. náhled do duše, tak plný osamění a mladistvé zbrklosti

24.09.2020 2 z 5

Proč muži nedokážou dělat více věcí současně a ženy neustále mluví Proč muži nedokážou dělat více věcí současně a ženy neustále mluví Allan Pease

Krátké, čtivé, výstižné, vtipné..

16.04.2020 4 z 5

Příběh jedné lásky Příběh jedné lásky Erich Segal

Velmi čtivě napsáno, přečteno jedním dechem.

07.09.2019 4 z 5

Zeď Zeď Jaroslav Putík

Krátká novelka, zajímavá a čtivá. Chvílemi jsem měla trošku problém se zorientovat, ale na druhou stranu je to výstižný popis téměř schyzofrenického stavu.
“Jsme odepsaní jako amortizovaná položka, kterou lidstvo splácí svoji existenci.”

29.01.2022 3 z 5

Vězeňkyně Vězeňkyně Malika Oufkir

Mám z knihy smíšené pocity. Zhruba od poloviny je kniha čtivá a má celkem strhující děj, který je chvílemi naprosto neuvěřitelný. Lidské utrpení popisované v knize mi přijde (omlouvám se těm, kteří ho prožili) občas přitažené za vlasy až nereálné. Mám na mysli situace, které jsou popisovány tak, že by je aktéři dle mého soudu vůbec nemohli přežít. Co můj dojem z knihy rušilo nejvíc je zhruba první třetina. Pro člověka absolutně neobeznámeného s Marokem je to jen smršť míst, osob a především jmen, ve které se téměř nedá zorientovat. Silný příběh, který dává pocítit především utrpení a velkému rozdílu mezi blahobytem a nouzí. Pro člověka s evropským smýšlením neznalého arabské mentality se zdá tento převyprávěný osud rodiny Ufkírových nepochopitelný.

28.01.2022 2 z 5

Navštěvuj mě v snu Navštěvuj mě v snu Orlando Figes

„Člověk musí dokázat… žít v tomto světě, který zřejmě vždycky zůstane krutý.”
Knize vytknu 2 věci:
1. Je velmi těžké orientovat se ve jménech a osudech lidí, se kterými se Lev během života seznámil a které v dopisech popisuje.
2. Uvedené datumy zmiňované v dopisech jsou mírně zmatečné (především ve chvílích, kdy si Lev a Světlana domlouvají datumy schůzek)
Příběh je velmi silný a autentický.

16.08.2021 3 z 5

Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

Velice čtivé dílo se zajímavými zvraty a nečekaným koncem. Nejspíš nepatřím k cílové skupině, ale i tak mě kniha mile překvapila.

07.10.2020 3 z 5

Na koštěti se dá i lítat Na koštěti se dá i lítat Eva Hauserová

Jak čtivá jen může být kniha o feminismu? Občas jsem se musela do pokračování trošku přemlouvat. Na druhou stranu je kniha plná námětů k zamyšlení, ukazuje mnoho tváří feminismu i spoustu cest, jak feminismus uchopit. Navíc kniha obsahuje kvanta zajímavých odkazů (ať už na zahraniční texty, tak i na další autory). No.. alespoň jsem pochopila, že si ve feminismu může najít každý to svoje, aniž by se stal rovnou radikálem či odpůrcem.

01.07.2020 2 z 5