Kamiliana komentáře u knih
Aneb humor, nadsázka, upřímnost a výborný nápad k tomu. Knihu jsem četla před dvěma lety, ale stále na ni vzpomínám... nelze jinak. Co by bylo ve vašem životě jinak, kdybyste se vrátili do doby před 10 lety? Já bych na tom byla stejně jako Alice... bez manžela, bez tří dětí, každý den v divadle nebo na koncertě. Takže mě nesmírně "pobavilo", když syn odhalil, že si je máma vůbec nepamatuje :-) Velkým plusem pro mě byly i skvělě vykreslené vedlejší postavy (Dino z kavárny, ředitel Dominick, babi Frannie). Inu, Liane Moriarty já můžu :-)
Aneb dvanáctkrát upadneš, třináctkrát vstaň. Neuvěřitený příběh Irky Grace v době, kdy být Irem je pro vládnoucí Angličany urážka. A to vše na pozadí dramatických změn (hladomor, emigrace, revoluce).. ironií je, že kdyby si autorka pozadí příběhu vymyslela, obviníme ji, že má bujnou fantazii. Každá kniha člověka nějak ovlivní.. když nyní držím v ruce brambory, vždy si vzpomenu na Grace a hladomor v Irsku a pořádně si rozmyslím, než nějaké jídlo vůbec vyhodím. Dokonce mě kniha donutila googlovat, kdy byl hladomor v našich zemích a zda byl tak tragický jako v Irsku.
Málokdy (jestli už vůbec někdy?) se mi stane, že bych přeskakovala stránky až na konec, abych se dozvěděla dopředu, jak to dopadne. Tady mi šlo o znovusetkání They a Aria. Příběh je pro mě dechberoucí, napínavý, vtipně oživený poznámkami Vixe. Ihned po přečtení jsem ho pročítala znovu. A kýč nekýč, nadchla mě i obálka :-) Vřele doporučuji.
Aneb když zjistíte, že o svém životě vlastně nic nevíte.. Jedná se o působivý, dobře vykonstruovaný příběh, který nepostrádá napětí a překvapení.
A přitom stačilo téma zpracovat jako povídku... 171 stran textu je uměle natahováno, navíc z pohledu duly, která by mohla bojovat o titul nejnesympatičtější postavy na světě.. Mělo to být asi vtipné a ironické. No, bohužel je to jen trapné.
Grace zůstává i ve druhém díle pochopitelně ve středu dění, ale více se střídají úhly pohledu. Ne každý vypravěč je mi sympatický, ale musím říct, že tato skládačka funguje a román působí komplexně. Navíc je to dobrý náhled na všechny lidské životy... co právě teď dělají vaši milovaní? Co se právě teď odehrává za rohem? Na vašem olíbénem místě atd.?
Nesmírně intenzivní příběh, který vás donutí přemýšlet o spoustě věcí... o vyspělosti někdejších kultur i o blízké budoucnosti a vztahy mezi jednotlivými náboženskými skupinami. Rovněž náhled do Koránu byl velice poučný. Film dle mého vypíchl úplně jiné události, vize a témata a s knihou bych ho nespojovala.
Jsem vždy nadšená z toho, jak umí autorka jednotlivé situace výborně vykreslit, nejste jen čtenáři, jste přímo vtaženi do děje. Vše působí poutavě, čtivě a pravdivě. Ta každodenní realita ve všech jejích knihách je fascinující. Navíc epilog v této knize, který dovysvětluje, jak co bylo ve skutečnosti a jak co mohlo být, kdyby... vás donutí zamyslet se nad vašimi každodenními rozhodnutí. Co vše můžete ve svém životě skutečně ovlivnit?
U této autorky mě nikdy nepřestane bavit prolínání časových os, ale je to zřejmě jediná kniha, ve které může příběhu z historie konkurovat i ten ze součastnosti. Příběh je krásně vystavěný a navzdory změně vypravěčů i období působí komplexně.
Já jsem příběh četla velice dychtivě a najednou jsem si uvědomila, že jsem za stranou sto, ani o tom nevím. Ocenila jsem skvělé vyjádření nálad i popis vztahů mezi Severem a Jihem.
Příběh je velice náročný na sledování událostí, neboť není vyprávěn chronologicky a navíc se střídají vypravěči. Ale i dva roky po přečtení cítím to vnitřní napětí, které jsem vnímala při čtení. To je tak , když si myslíte, že někoho znáte a přitom se nemůžete mýlit víc. Člověk zná leda své pohnutky.
Na této knize mě nikdy nepřestane fascinovat, že se může jednat o vesnici, malé město, jednu ulici v Austrálii, Americe, v Horní, Dolní, v Hradci, Brně... a všude narazíte na ty stejné problémy a stejná tajemství, která si každá rodina nese. A matky s malými dětmi... ty Liane umí vystihnout trefně.
Pro mě klasická Quinnová. Nemohla bych její knihy číst bez přestávky, ale jednou za čas si ji opravdu vychutnám. Krásný relax, situační humor, jiskřivá konverzace - tato kniha vůbec stojí hodně na dialozích. Čtenářkám Quinnové mohu doporučit.
Vtipné, lehké dialogy. A umně vylíčeno, jakou dá práci se vyznat ve společnosti, když nejste z Londýna. Annabel mi bylo upřímně líto, úplně jsem cítila její zmatek i nechuť do tajů společenské smetánky pronikat.
Myslím si, že název je malinko zavádějící, nejedná se jen o intimitu, jak je povětšinou vnímána, jde spíše o osobní historii :-) historii brýlí, lázní a koupelen, kosmetiky, péče o zuby a vlasy, stolování atd. Zajímavé počtení a obdiv autorovi... co vše musel nastudovat, aby pro nás stvořil tento výběr.
Ufff, ještě že to bylo jen půjčené z knihovny :o) Tak bezduché fejetony jsem už dlouho nečetla. Pokud jsou TAK úspěšné v Bazaar, tak už asi vím, proč si takové časopisy nekupuji. Navíc fejetony, ve kterých se naráží na politiky a "hvězdy" mi nedávají smysl, páč já z těch narážek skutečně nevím, kdo před těmi x lety mohl autorku zaujmout.
Každá kapitola je uvedena maily či dopisy mezi různými milenci a jejich způsoby rozchodu, což mě přivádí na myšlenku, zda je tato romantická kniha skutečně postavena převážně na nevěře? Nicméně autorka zmiňuje můj oblíbený Postman´s Park v Londýně, takže převeliký dík :-)
Oceňuji autorův styl psaní, který dovolí čtenáři plně se vžít do příběhu, vcítit se do hlavní postavy a prožívat všechny životní výhry i prohry s ním.
Vtipné, bláznivé, dojemné, pravdivé, život vystihující.. každá holka by měla mít svou Bunťu :-) Moc jsem ocenila "nadýchaný" styl psaní a také informace o práci žen v Londýně během 2. světové války. Ještě několik ní po přečtení mi chyběly další dopisy a problémy nadepsané Milá paní Birdová...
Děkuju milionkrát za tuto knihu. Mám pocit, že jsem konečně pochopila mé nejstarší dítě, kvůli kterému jsem se dost natrápila. Vlastně je to celé najednou úplně jednoduché :-)