karaliene karaliene komentáře u knih

Dívky z trajektu Dívky z trajektu Lone Theils

Myslím, že u autorky je ohromný rozdíl v kvalitě nápadu (top!) a jeho podání (slabota...).
(Hodnotím na základě dvou přečtených knih, ale hodlám pokračovat, originalita myšlenky mi za tu úmornost čtení stojí. )

13.12.2023 3 z 5

Nebe pod Berlínem Nebe pod Berlínem Jaroslav Rudiš

Jako jo...špatné to není...být mi o 20 míň, budu nadšená, ale...asi už opravdu stárnu.

12.10.2023 3 z 5

Sapiens: Stručné dějiny lidstva Sapiens: Stručné dějiny lidstva Yuval Noah Harari

Takhle si představuju povinnou středoškolskou četbu moderní doby; kniha ukazuje, jak uvažovat v souvislostech - nejen v rámci jednoho oboru, ale i komplexněji interdisciplinárně.

28.07.2023 5 z 5

Škvíra Škvíra C. J. Tudor

Bod přidávám za osobní autentické prology kapitol, každopádně ve srovnání s autorčinými předchozími knihami mi tyto příběhy přišly povrchní a plytké.

16.07.2023 4 z 5

Stále půlnoc Stále půlnoc Denise Mina

Od prvních stran jsem čekala, kdy to, co k psychothrilleru patří (napětí, katarze, rozuzlení), konečně přijde.
Jenže přišla akorát deziluze, že nic z toho, na co jsem od prvních stran čekala, nepřišlo.

09.04.2023 1 z 5

Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Zpočátku jsem se nadchla, později dočítala se stále narůstajícím nezájmem. Příliš mnoho "filozofických přesahů" (svou povahou a nuceností opravdu pro pubertální/adolescentní cílovku) na úkor příběhu. Ale jinak nápad dobrý, zpracování též. Pro čtenáře na prahu dospělosti ideál.

26.03.2023 4 z 5

Stalker Stalker Lars Kepler

Nápad dobrý, ale opravdu by stačil podat na polovině stran.
Každopádně stísněnou atmosféru autoři vytvořit umí, to se jim upřít nedá.

03.11.2022 3 z 5

Katakomby Katakomby Madeleine Roux

Zřejmě už jsem tak stará, že k dobrému příběhu potřebuji i dobré podání. Toto byla stylistická slabota.

19.05.2022 2 z 5

Psychiatrie a pedopsychiatrie Psychiatrie a pedopsychiatrie Michal Hrdlička

Se vším níže napsaným souhlasím. (Dětským) klinickým psychologům však doporučuji ještě nad rámec Dětskou a adolescentní psychiatrii, která se určitým problémům věnuje jinak a neméně dobře.

10.03.2022 5 z 5

Co po ní zbylo Co po ní zbylo Eric Rickstad

Uondané...

25.10.2021 2 z 5

Máš mě v krvi Máš mě v krvi Elizabeth Norebäck

Samotný příběh není špatný, ale to ke skvělému výsledku nestačí. V hodnocení vždy beru v potaz i stylistickou úroveň, která se mi zdála slabá...jazyk je opravdu hodně jednoduchý, mohl by být aspoň trochu květnatější.
(A není to, bohužel, případ jen této autorky; zdá se mi, že dobře píšících autorů je dnes jak šafránu.)

08.05.2021 3 z 5

Byla to tichá dívka Byla to tichá dívka Michele Campbell

Příběh má spád, bavilo mě střídání výpovědí různých osob...ale autorka nám vraha naservíruje už v první třetině, protože užívá jednoduchý literární styl s tolikerým opakováním důležitých informací a s tak primitivním důrazem na to podstatné, že není možné, aby i čtenáři s nulovým důvtipem cokoliv uniklo.

28.03.2021 3 z 5

Životní cyklus rozšířený a dokončený Životní cyklus rozšířený a dokončený Erik Homburger Erikson

Tak toto je psychologická klasika. Četla jsem hlavně kvůli devátému věku, který v sobě subsumuje všechny ostatní - a o kterém se v učebnicích nepíše.
V knize je jen pár myšlenek nad rámec toho, co člověk o psychosociální periodizaci ví. Psané jsou stručně a výstižně, kniha je důkazem, že velké myšlenky není třeba schovávat a rozepisovat v odstrašujících mnohaset stránkových bichlí.

09.03.2021 4 z 5

Překupník na darknetu: Hon na miliardáře ze Silk Road Překupník na darknetu: Hon na miliardáře ze Silk Road Nick Bilton

Za mě pomalejší rozjezd, hlavně proto, že dosti informací se vyskytuje v knize dupli triplicitně (od podstaty fungování darknetu, přes zdůrazňování Ulbrichtovy fascinace rakouskou ekonomickou školou, po opakované zmiňování, že na sebe navlékal staré oblečení).
Ale oceňuji jistě pracnou a poctivou přípravu, rešerše musely trvat měsíce čistého času. Celý příběh vyznívá velmi smutně: úpadek morálky, odcizení se ostatním i sobě, zrada vlastních principů - a život v nesvobodě a strachu, nakonec tedy karma a trest...
Hvězdu strhávám za slabší spisovatelský um.

09.03.2021 4 z 5

Terapeutka Terapeutka Helene Flood

Chvílemi se mi to zdálo nijaké, zbytečně zabíhavé, fádní, chvílemi zase nápadité a docela dobře čitelné.
Posledních pár odstavců je dokonalých po stránce zpracování i obsahu, a mé hodnocení zvedly o jednu hvězdu.

23.02.2021 4 z 5

Nedostatečný pocit vlastní hodnoty Nedostatečný pocit vlastní hodnoty Heinz-Peter Röhr

Systematické, srozumitelné...s čím jsem měla problém, je dojem, který kniha budila: tedy že prezentovaný "návod" je univerzální a nutně účinný.
Jako psycholog si říkám, kéž by to bylo tak snadné!

02.12.2020 4 z 5

Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Trvalo mi delší dobu, než jsem se začetla, stejně tak, než jsem se zorientovala v postavách. Dnes, s odstupem několika týdnů, už bych při převypravování zadrhávala, protože mi příběh naskočí jen matně. Vybavuju si, že vykreslení atmosféry bylo dobré, podání zdlouhavé, rozuzlení až příliš překombinované. Za mě obecně průměr, každopádně jako detektivka z českého pera nadprůměrné. Autorce šanci ještě dám.

13.04.2020 3 z 5

Ministerstvo strachu Ministerstvo strachu Graham Greene

Greene má na svém kontě jistě lepší knihy, tato obsahuje více introspekce na úkor spádu příběhu a čtenářské líbivosti. Přesto je v ní znatelný greenovský rukopis: od nedokonalosti hlavního hrdiny, přes jeho nejisté tápání (leč houževnatost), až po tragikomickou účelovost mezilidských vztahů v dobou postižené společnosti.

11.01.2020 4 z 5

Pátá čtvrtina (13 povídek) Pátá čtvrtina (13 povídek) Stephen King

Přidávám se k rozporuplným hodnocením a jsem ráda, že za to, že se mi kniha nelíbila, snad nemůže jen můj rostoucí věk.

10.12.2024 2 z 5

Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Autorka si vybírá nestárnoucí a nevyčerpatelné téma, vnáší do něj originální nápad, plno času a energie věnuje rešerším...ale mně osobně nesedne způsob zpracování.
Z knihy na mě tak nejvíc zapůsobily závěrečné poznámky autorky a cizí doslov. Byly prosté stylizace a to jim dodalo sílu, která mi chyběla v textu vlastního románu.

16.10.2024 3 z 5