karaliene karaliene komentáře u knih

Věštba Věštba Chloe Benjamin

Nevyužitý potenciál i v jiných oblastech než je sebenapňující se proroctví. Snad s jedinou výjimkou: autorka by se měla žánrově přeorientovat na psaní erotických scén/povídek/románů, to jí jde dobře.

24.07.2024 2 z 5

Znesvětitel Znesvětitel Paul Finch

Slušný průměr. Příběh zaměřený spíš na šokování čtenáře rozsáhlým a detailním popisem morbidit než na jeho potěšení rozborem myšlenek, prožívání či motivací postav.

18.06.2024 3 z 5

Sny v čarodějnickém domě Sny v čarodějnickém domě Howard Phillips Lovecraft

Zde nelze ocenit nic víc než autorova schopnost z hov.. uplést bič (resp. bez myšlenky a bez příběhu vykřesat chytlavou atmosféru a čtenáře donutit číst).

06.05.2024 3 z 5

Ďábel v Bílém městě Ďábel v Bílém městě Erik Larson

Nemůžu říct, že by mě kniha nadchla, též jsem čekala jiný příběh, ale cokoliv jiného než 5* by bylo nefér. Je to opravdu excelentně napsané.

07.04.2024 5 z 5

InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Lehce mě rušilo nedodržování chronologie, devadesátek (kvůli kterým jsem po knize sáhla) jsem vzhledem k anotaci čekala více, vadil mi nespisovný jazyk.
Ale číst se knížka dala, určitě ano.

04.03.2024 3 z 5

Láska pro samouky Láska pro samouky Barbora Šťastná

Místy k pláči, místy k smíchu, většinou obojí zároveň. Knížka je psaná pěkně, odlehčeným stylem, který čtenáři nedovolí se do ní emočně ponořit tak, aby byla i k vzteku. (Ne, všechny čtyřicátnice se opravdu nechovají jako puberťačky.)

27.02.2024 4 z 5

Mlčet jako hrob Mlčet jako hrob Mark Roberts

(SPOILER) Vedle těch, která v knize vícekrát padla (sex, násilí, umění), příběh charakterizují i tato: povýšenost a svévole vs. láska a boj.
Body strhávám za nedovysvětlení mnoha více i méně důležitých témat (např. odporné chování otce k Louise, proč se Kain objevil na scéně až po tolika letech) a explicitní popisy násilných scén. Asi už jsem opravdu stará.

02.01.2024 3 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Spoiler: To je tak otrepane tema, az mam chut rict klise. Ale! Palec nahoru za 2 vrahy.

19.10.2023 3 z 5

Zmizím ve tmě Zmizím ve tmě Michelle McNamara

Tato kniha není román, proto působí jednotvárně až suše faktograficky (stejně jako jiné knihy tohoto typu) a proto nemohl být příběh dotažený.
Oceňuji množství času, mentální i duševní energie, které autorka nejen knize, ale celému případu věnovala.

29.08.2023 3 z 5

Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Oceňuji plno mravenčí práce, která za dílem stojí. Kniha nabízí plno zajímavých pohledů, poznatků a interpretací, ale zásadně mi v ní chybí reflexe změn v chování a prožívání lidí, které se mění způsobem, že Shakespearův výrok "vymknuta ze svých kloubů, doba šílí" nikdy nebyl platnější.

20.08.2023 3 z 5

Posedlé dítě Posedlé dítě Lone Theils

Nezodpovězených otázek (nebo nedotažeností?) je tam už trochu moc.

01.06.2023 2 z 5

Úplně jiný příběh Úplně jiný příběh Håkan Nesser

(SPOILER) Autor zřejmě předpokládal buď podprůměrnou inteligenci čtenáře, nebo očekával, že čtenář bude přeskakovat stránky, jinak si nedovedu vysvětlit, proč tolik informací opakoval ne 2x, ani 3x, ale klidně 5x.
Jak skřípe příběh i jeho podání, tak skřípala moje chuť knihu dočíst...ale dobrá, zajímalo mě rozuzlení. Jenže...ne, nečekejte dotaženou knihu.

13.05.2023 1 z 5

Rudé paprsky severního slunce Rudé paprsky severního slunce Markéta Hejkalová

Nedovedla jsem přilnout k nikomu z popsaných, nedovedla jsem se nechat příběhem vtáhnout, neprobudil ve mně žádné emoce, přišel mi povrchní a uondaný.

26.03.2023 3 z 5

Jak se rodí sériový vrah Jak se rodí sériový vrah Hannes Råstam

Well done!!! Ok, dovedu si představit, že by kniha mohla být kratší a/nebo čtivější, ale toto není román, jde o literaturu faktu. Autor tématu věnoval plno energie a ještě víc času, prošťoural se k nejmenším detailům, byla by škoda, kdyby o ně knihu ošidil.

12.01.2023 4 z 5

Závislost Závislost Paolo Roversi

A anotace přitom byla tak fajn!
Druhou hvězdu dávám z nouze za ty tři pravdivé psychologické informace, které jsou v knize k nalezení.

05.11.2022 2 z 5

Psychohry Psychohry Leona Deakin

Z hlediska prezentace a deskripce psychopatologie bezchybná (a že se to u psychothrillerů nestává často), po stránce literární slabší.
Celkový - poněkud mdlý - dojem mírně pozvedá rozuzlení příběhu.

13.10.2022 3 z 5

Domov Domov Mats Strandberg

Stačí přečíst první a poslední čtvrtinu. Mezi tím se předvídatelný děj vleče, nic pro příběh zásadního nenabízí, plno informací se neustále opakuje (nepotřebuju číst desetkrát o vykřikováných oplzlostech, dvacetkrát o úniku stolice a zápachu moči, nesčetněkrát o bizarnostech v chování dalších pacientů). Méně je někdy více.
Námět má větší potenciál, než nám autor předkládá.
A jako předchozí čtenáře - i mě při četbě napadlo, že jde o psaný koncept béčkového filmového hororu.

14.09.2022 2 z 5

Temná kapitola Temná kapitola Winnie M. Li

(SPOILER) 1/3 celkem i čtivá, přestože mi vadilo opakované a jednostranné poukazování na to, jak je mužská část populace posedlá sexem. Autorka několikrát neopomněla zmínit, že příběh vychází z její vlastní zkušenosti, takže lze vytušit, odkud
až příliš černobílé vykreslení postav vane. Každopádně sorry, Winnie. Johnny je v knize o poznání barvitější a zajímavější postava než ty. (Od cca str.100 doporučuji výpověď ufňukané oběti přeskakovat, protože je neustále o tomtéž.)

15.06.2022 3 z 5

Psychiatrie Psychiatrie Cyril Höschl

Nářez, co jiného... Vyčerpávající ve všech smyslech toho slova.

21.01.2022 5 z 5

Poruchy osobnosti Poruchy osobnosti Ján Praško

Strukturovaný a srozumitelný přehled poruch osobnosti, bod dolů dávám za přílišnou akcentaci KBT na úkor jiných terapeutických přístupů (na druhou stranu nelze říct, že to od autora nemůžeme čekat;)).

13.01.2022 4 z 5