karinga
![Vegan recepty – hravě a zdravě Vegan recepty – hravě a zdravě](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423854/vegan-recepty-hrave-a-zdrave-AKi-423854.jpg?v=1571909484)
Moc hezká kuchařka plná receptů, které zaujmou i běžné strávníky a návštěvy. A ty obrázky vám probudí chuťové buňky.
![Modrá Modrá](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373541/modra-nVS-373541.jpg?v=1536495306)
Autorku jsem si oblíbila už při čtení Historie včel, Modrá je druhým románem environmentální tetralogie. Dva příběhy lidí (v roce 2017 a 2041), které se nakonec nečekaně propojí napříč časem. Příběh o snaze zachránit svět, ač jedny ruce toho zmůžou pramálo. A příběh o životě ve světě, v němž má voda cenu zlata. K tomu přidejte nádherné popisy norské přírody. Těším se na třetí knihu, Lunde umí psát.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Růženky Růženky](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384986/ruzenky-K5n-384986.jpg?v=1536757152)
Tentokrát mám rozpolcené pocity - ta kniha měla všechno, co mám na Kingovi ráda (detailní popisy, humor, zajímavé lidské charaktery, dobro i zlo, silné ženské hrdinky, tajemství, mystično), vyvolala spoustu otázek a přišlo mi, že mysleli na všechny odpovědi (třeba i takové drobnosti, jako co se stane, když usne máma malého dítěte a ono ji probudí). Na druhou stranu mi vadila ta šílená přelidněnost a časté střídání kapitol. Začal o někom psát, člověk se do toho dostal, a pak naráz skok a už se zase věnuje úplně někomu jinému. Navíc v poslední třetině knihy, kdy se nahromadí lidé do skupin, jsem měla úplný chaos v tom, kdo je samozvaný strážce zákona a kdo brání vězení...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pod toskánským sluncem Pod toskánským sluncem](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23357/pod-toskanskym-sluncem-cnF-23357.jpg?v=1609412993)
Kniha připomíná deník, z něhož vzešla, zahrnující pětileté období zžívání se s novou zemí i kulturou. Na počátku knihy jsme seznámeni se starou, rozpadlou usedlostí s krásným názvem Bramasole, která je třicet let opuštěná a autorka se rozhodla ji zachránit - zrekonstruovat. Jsme svědky náročných stavebních úprav a bavíme se u popisu italské "pracovitosti". Obdivujeme půvaby toskánské krajiny, objevujeme památky a učíme se italská slovíčka, která autorka do zápisů zakomponovala. Čteme o trzích, svátcích a dost často o dobrém jídle, kávě a víně. Jsme poučeni o tom, co všechno se dá na italských terasách pěstovat a cítíme vůni bylinek, které tam rostou. Kniha v nás zanechává pocit míru a chuť na cokoli italského. Autorka naštěstí uvádí i recepty na toskánské speciality, které si můžeme připravit doma (takže zítra budou lasagne s houbami).
Kniha je plná slunce, radosti, klidu, léta, všemožných vůní. Ale není to jen letní, odpočinkové čtení. Uvědomila jsem si, že štěstí spočívá v trpělivosti a střídmosti. Nemusíme mít všechno nové a perfektní, to po nás chce doba! Zalíbilo se mi, jak popisuje, co všechno se dá využít a jak lehce lze jakýkoli kus starého nábytku proměnit v něco nádherného, vdechnout mu život. Jak se dá i těžká práce na zahradě, nebo v domě pojmout jako zábava. A jak si lze užít výsledky všeho toho snažení, jde jen o to vydržet, nevzdávat se a usmívat.
A že život stojí za to žít, trochu riskovat a vychutnávat krásy přírody.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lisey a její příběh Lisey a její příběh](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1131/lisey-a-jeji-pribeh-rMx-1131.jpg?v=1528822153)
Další úžasný příběh nejen o cestování mezi světy, minulostí a současností, ale i o příšerách, které ty světy skrývají. O děsivých chechtácích, které King nemusel ani pořádně popsat a stejně se mi ježily chlupy na rukách, o NĚKOM s grošovaným bokem, o famagorech a magorech z našeho světa. Kniha má pomalejší začátek, ale pak už je to neuvěřitelná jízda. Díky sai Kingu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170934/bobby-conroy-vstava-z-mrtvych-a-jin-Hb6-170934.jpg?v=1636039009)
Většina povídek mě překvapila, vtáhla, jen pár z nich bylo slabších, ale to se stává. Nemusely mě vyděsit, aby mě čtení bavilo. Joe Hill se evidentně potatil a pěkně si se čtenářem dokáže hrát, aby ho zavedl tam, kam chce a pak mu ukázal, že je to všechno stejně úplně jinak. Svět není jen černobílý.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pouť krkonošská Pouť krkonošská](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36799/pout-krkonosska-NNm-36799.jpg?v=1609362384)
Byla jsem příjemně překvapena. Máchu má většina lidí zaškatulkovaného, ale tímhle se vymyká.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bezvadný den Bezvadný den](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85815/bezvadny-den-85815.jpg?v=1313588768)
Ráda si v knihách podtrhávám "povedené" věty, pasáže. U čtení této knihy bych jí musela podtrhnout dobrou polovinu a proto tleskám. Skvostné.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Akademie vyvolených Akademie vyvolených](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391545/akademie-vyvolenych-DBu-391545.jpg?v=1539173660)
Young adult pro dospělé se svéráznou hlavní hrdinkou, která dostane druhou šanci. A ve škole se musí naučit nejen ovládat své schopnosti, ale i věřit lidem kolem sebe.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![AC/DC: Ať žije rock! AC/DC: Ať žije rock!](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380219/ac-dc-at-zije-rock-5Gc-380219.jpg?v=1552291971)
Skvěle napsané, vyvážené a plné energie. Na své si přijdou skalní fanoušci i ti, kteří se doteď o kapelu zajímali jen z čistě hudebního hlediska. Plno fotek, citací, rozhovorů, rozborů alb i jednotlivých písní. Skvělá práce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![První život První život](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342992/prvni-zivot-RoS-342992.jpg?v=1520535565)
Z počátku mi to připadalo jako hodně ukecané YA, které jakoby vykradlo něco z Divergence a něco z Hunger games. Po asi sto stranách se konečně začalo něco dít a nakonec mě kniha úplně pohltila a já už se těším, až vyjde pokračování. Takže jí dejte šanci a nevzdávejte to hned.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Všichni dospěli Všichni dospěli](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354193/vsichni-dospeli-y0o-354193.png?v=1519811281)
Čekala jsem humor, nebo alespoň "životní moudra věčně svobodné ženy". Ale vypravěčka formou jakoby deníku, nebo vzpomínek hodnotí svůj život dost otráveně. Snaží se být nad věcí, ale spíš působí tak nějak zapškle.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kniha elfů a víl Kniha elfů a víl](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29171/kniha-elfu-a-vil-Mgk-29171.jpg?v=1578757962)
Dokonalá kniha pro každého, kdo se o tyto bytosti zajímá. V knize naleznete průřez zahraniční literaturou a zjistíte, kdo a jak o vílách psal, kde a kdy je najít, jak je kdo popsal.. a navíc je to celé doplněno ilustracemi :) zatím nejlepší kniha o vílách, jakou jsem četla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pěkný výbor "čtivých" povídek. Obzvlášť se mi líbila první a poslední povídka - Muž, který se ztratil v své utopii a Mrtví chodí mezi námi. Určitě si od Langera budu chtít přečíst něco dalšího.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Černé světlo Černé světlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29336/cerne-svetlo-lwW-29336.png?v=1627068699)
Působivý psychologický román. Máte pořád pocit, že by se to v Karlovi mohlo zlomit a ono...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Peklo (a jiné pražské obrázky) Peklo (a jiné pražské obrázky)](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38458/peklo-a-jine-prazske-38458.jpg?v=1365608074)
Povídka založená psychologické charakteristice vášně vedoucí až ke zločinu. A zločinu, který nelze odpustit a odčinit. Přiznám se, že mě příběh hluboce zasáhl a ještě pár dní nutil přemýšlet...