Kent2004 komentáře u knih
Knihu jsem opět "poslouchal" a co mne udivilo, tak byl fakt, že se role Evžena ujal sám autor knihy. :-) Hlavní roli Arnošta přednesl skvělý Tomáš Hanák, (skoro šedesátník). :-D Co se však týká samotného obsahu, tak souhlasím, že je to pouze průměr. Neurazí, nenadchne. Ten kdo Šabacha četl bude asi zklamán, já co by "novic" jsem byl docela mile překvapen. Bezesporu existují lepší knihy od tohoto autora, ale mě osobně se kniha líbila a po Skále to byla příjemná oddechovka.
Ano, jak píše "Kočičáci", scéna s Kazanem neměla chybu a tu zahráli v audiopodobě jak Šabach, tak Hanák a oba perfektně. Fakt jsem se řezal smíchy, naštěstí jsem byl v tu chvíli sám. :-))
Líbil se mi happyend, a Evženovo amerikánství mě zase tolik nevadilo, dost dobře jsem si tuhle postavu dokázal představit v reálu. Arnošt byl pravým opakem a jejich dlouholeté a nerozlučené přátelství a příhody udělalo z této dvojice zajímavý životní, leč průměrný, příběh.
Pokud by existovala "půlka" dal bych tři a půl hvězdy, ale za skvělý přednes Tomáše Hanáka by si kniha zasloužila lepší hodnocení, nicméně jsem na portále klasických knih a lepší hodnocení si nechám na audiotéku. Budu ale těšit na další tituly, které se v audiopodobě nabízí.
Je to už delší doba co jsem doposlouchal toto dílo jako audioknihu v mistrném podání Vladislava Beneše. Ten svým přednesem posunul knihu hodně vysoko. Z počátku jsem příběhu nemohl příjit na chuť, přece jen tenhle styl psaní není to co bych vyhledával a ani dějově mě to jako žádný zázrak nepřipadalo. A přiznám se, že nemít to v audiopodobě, knihu bych hned z počátku odložil. Nicméně jsem se postupem času více seznamoval s hlavními protagonisty příběhu, jejich osudem a dějovými zvraty, až jsem se do poslechu knihy úplně zažral. A dychtivě jsem hltal onu atmosféru lázeňského města a jednoho hostince, kterou zde Karel Poláček mistrně vystihnul. A jak se praví pohádkách - konec dobrý, všechno dobré.
Tuto knihu jsem měl možnost opět poslouchat jako audio. Skvělé podání od skělého Jiřího Dvořáka, který dokázal tuto audioknihu dostat opravdu na vrchol mezi audioknihami.
Co se týká samotného děje, tak v popisu knihy je napsáno to podstatné co čtenář potřebuje vědět. Autor to pak dál dokázal znamenitě rozvinout do naprosto jasné a reálné podoby. Ano, i když je kniha avizovaná jako thiler či krimi, čtenář brzy pochopí, že vyšetřování zločinu zde nehraje až tak zásadní roli. Opravdu se jedná o psychologické drama s kriminální zápletkou, což je moje krevní skupina - "wow".
Dokonalé vylíčení charakteru jednotlivých postav, jak se vyvíjeli, od dětství až po dospělost, jejich změny jak po fyzické stránce, tak i po té sociologické. Dějové zvraty a nečekané setkání, které hlavní hrdina prožívá a kterými jsme při čtení svědky-úžasné. Tohle se prostě autorovi povedlo dokonale. Krásně podaná retrospektiva, výborně popsaná příroda se vším všudy co jen může drsný ostrov na severu nabídnout. Ano, zamyslíme-li do detailů nad samotným příběhem, jak jdou události za sebou a jak se hlavní hrdina vrací do minulosti, nechce se mi moc věřit že by byl člověk schopen si tak dokonale pamatoval detaily ze svého dětství a dospívání. Na druhou stranu to však tímto způsobem posunuje knihu úplně jinde a prostě to sem patří. :-)
Ano, co člověk to názor, ale mě se kniha velmi líbila a těším na další pokračování. Pokud se čtenář či posluchač důkladně zamyslí nad hlavním hrdinou, nebyl to až tak velký "kladňák", ale život se s ním nikdy nemazlil. Další věc co se mi na hlavním představiteli líbí, že mu autor (na rozdíl od jiných severských autorů) nepřisuzuje žádné "nadpřirozené schopnosti" (např. 2x střelená do hlavy, zakopaná v jámě a sama se z toho dostane - Milénium II. či nebojácný detektiv, který se v kvádru vrhá do rozvodněné studené řeky a bez jištění se potápí v hluboké a divoké vodě - Svědkyně ohně aj.) Opravdu zde P. May vystihl dokonale člověka se vším všudy co k němu patří - strach, úzkost, fyzické vyčerpání, smutek, vztek, rozvahu, slabost, atd. Jedinou kaňku, která mi na příběhu trochu vadila, byla ztráta paměti (dál rozvádět nebudu)
Ovšem na rozdíl od předchozích dvou knih od spisovatele L. Keplera, které jsem měl možnost také poslouchat a přitom "trpět", jsem se konečně dočkal skutečného příběhu o skutečných lidech a jsem za to rád.
Výborné drama ze středověku. Knihu jsem bohužel nečetl, ale měl jsem možnost zaposlouchat se do rozhlasové hry kterou, jak tu někdo napsal, natočil v roce 2002 ČRo. Skvěle natočeno, hvězdné obsazení, výborně zpracované dílo, které doslova vtáhlo posluchače do onoho kláštera, kde se děj odehrává. Pavel Soukup v roli Víléma, který svým hlasem dodal postavě vážnost a důležitost, Josef Somr v roli stárnoucího Adsona-vypravěče příběhu, mladého Adsona si zahrál David Novotný i Radovan Lukavský, v roli starého a slepého Jorga a další. Toto dílo je vydáváno jako audiokniha, nicméně se jendá o čistokrevnou rozhlasovou hru. Ta se ovšem náramně povedla a režie ji zvládla do nejmenších detailů. Výborné jsou zvuk který prostě nemá chybu.
Tak vidím, že i zde se někomu kniha líbila, někomu ne. Já osobně jsem ji měl možnost poslouchat v podání Vojty Dyka. Bohužel však zrovna postavu Forda pojal interpret tak nějak po svém a někdy opravdu nebylo dialogům rozumět. Nicméně hodnotím knihu jako celek a jako dílo, které je určeno ke čtení. Viděl jsem nedávno i film, který nebyl tak dobrý (jak už to bývá), nicméně i ten pobavil.
V knize jsou vskutku rozvinuty pozoruhodné teorie a názory. Samotný název knihy, který je hlavním tématem má také své kouzlo. Zápletka mi připadně originální a děj ubýhá plynule. Závěr knihy je pak chytře vymyšlen. Takže za sebe bych knihu doporučil zejména nenáročných čtenářům, kteří mají rádi humor propojený se sci-fi žánrem.
Nechápu jak se tohle může někomu líbit. Já použiji paraleru z jedono českého filmu z 90-tých let: "Ještě větší blbost než jsme doufali". Začátek špatný, prostřední část hrozná a konec katastrofální. Stačí se jen obyčejným "selským" rozumem zamyslet čím nás to autoři krmí a soudný člověk musí pochopit, že celá kniha je slátanina absurdit a nesmyslů. Autoři se vůbec nenamáhali s tím, že v jedné chvíli určitou informaci vypustí, aby ji záhy popřeli. Ale nechci zde prozrazovat děj, jako u hypnotizéra. Celá kniha působí hodně kýčovitě, rovněž tak způsob jakým je děj předestřen mi vůbec nesedí.
Za akční kousky detektiva Linny by se nemusel stydět ani Steven Segal - bravo, tleskám hrdinovi - supermanovi. Přesně takového asi společnost potřebuje. Je schopen zlikvidovat nebezpečný gang úplně sám a vůbec nikoho k tomu nepotřebuje, nebojí se do rozvodněné řeky a bez jakéhokoli jištění se potápí.Další trapárna s potápěčem (jakože profíkem - no comment) Všude je první a pokud tam náhodou první není, tak je tam dřív než ostatní....co mi to jen připomíná? Že by vtipy o Chucku Norisovi...
Celou sérii jsem dostal darem jako audio knihy a interpret se do toho až moc vžil, což mi vadilo. Jen z úcty k člověku, který mne obdaroval, jsem po slabém Hypnotizérovi překousnul tuto blbost. Na Písečného muže fakt už nemám nervy. To už si raději pustím nějakou pohádku, tam aspoň vím co mohu očekávat. Pak aby si člověk vybral knihu podle hodnocení. :-/
===Tento komentář obsahuje SPOILERY!!!===
Kniha se mi moc nelíbí a to hned z několika důvodů. Pokud je příběh zasazen do reálného světa a probíhá v určitém čase, měli by také hrdinové příběhu mít reálné schopnosti a možnosti. To co zde autoři předvedli je směs nadpřirozena hraničící s absurditou a situace v níž se jednotlivý aktéři příběhu nacházejí. Např. vrah je smrtelně zraněn a leží min. na JIP (nelze jednoznačně určit) a jako zázrakem se po pár dnech uzdraví a vstane a je schopen znovu vraždit, (určitě se to ve Švédsku skalpely na pokojích jen hemží) ba co víc, při pronásledování dokonce utíká....a v rozhodující chvíli, když jej chce detektiv zastřelit, se v noci na hřbitově objeví stařena :-D (tak to je jako z Toma a Jerryho) Detektiv, který všechno vyřeší sám, jednou ranou skolí dva týpky, kteří jsou nadopovaní steroidy, aby se pak sám s naprostými amatéry (Erikem a jeho ženou) vydal do divočiny zlikvidovat nebezpečný pár....
Důchodce - bývalý polda, poté co je sražen autem a je na smrt nemocný vezme jen tak hadry a odejde si z nemocnice vyšetřovat zmizení vnuka, aby pak jako zázrakem pronásledoval teenagery v doku, kde mu jde o život...., vše zvládne a až je po všem, tak se zhroutí! A podobných absurdit je v knize několik. To co zde čtenáři vychvalují do nebes je asi samozřejmé a pochopitelné.
Lidé nepotřebují, aby příběh vycházel z reality a z reálného světa. To by bylo až příliš nudné.
Jediné co bylo na knize pravdivě vystiženo, byl osobní život Erika, manželská krize, spory s tchánem či rozdílné názory se synem. Celá kniha na mne působí hodně křečovitě, autoři z počátku vypustí děj, který se však v závěru vytratí a nastoupí úplně jiný příběh. Rovněž v polovině knihy zničeho nic zabrousí do minulosti a jsou zde popisovány 10 let staré události jako by se staly včera. A Erik si vše do naprostých detailů vybavuje a čtenáři jsou tím krmeni! Pro mne nepochopitelné, jen to odvádí čtenářovu pozornost.
Je to taková "pohádka pro dospělé" či jako "béčkový akčňák" - neurazí . nenadchne. Jemi líto, ale nemohu dát lepší hodnocení.
Jo a do toho všeho pokémoni.... :-)) tak to je fakt síla! Zřejmě v té době byli ve Švédsku v kurzu. :-D
Tímto se omluvám, udělal jsem to vůbec poprvé. Bohužel pokud bych jen bezduše kritizoval, asi by to bylo mlácení prázdné slámy. Ale co jsem napsal, za tím si stojím a film je bohužel ještě větší katastrofa. Už se to opakovat nebude a rozhořčení chápu.
Abych pravdu řekl, kniha mne v závěru hodně zklamala. Nevím proč se tolika lidem kniha líbí, když je to holé sci-fi. Co naplat, že je zde dokonale popsaná atmosféra. Moc tomu nepřidá ani rozebraný a dokonale popsaný život Lizbet Salanderové od jejího dětství až po současnost, neboť proti sobě stojí dvě takřka nadpřirozené bytosti jako z jiného světa. Jedna je nesmrtelná (Lizbeth) a druhá (blonďatý obr) zase necítí bolest a ničí vše co mu přijde do cesty. Závěr je prostě strašný a jediné co tam chybí, je útok marťanů. Do toho všeho motorkářský gang, se kterým si super žena hravě poradí, tajné služby, mafie, neschopná policie, prohnilá bezpečností agentura a vše nakonec vyřeší pisálek "Kale Blonqvist", který to blonďaté monstrum polapí jakoby nic. Připadlo mi to celé jako béčkový akční film. První díl byl mnohem lepší a je vidět, že zde autor šlápl zcela vedle.
Velmi zajímavá kniha plná napětí a tajemna. Velmi vhodným způsobem je zde popisována atmosféra, která v té době panovala. Zvláštní příběh, který má nečekané rozuzlení. I když se nejdříve v knize ujímá vyšetřování prokurátorova žena, nic to nemění na výborném příběhu, který se stupňuje. To že se v závěru Ludmila vytratila mě vůbec nevadilo, ba naopak. Dostalo to ten správný směr.
Velmi zajímavá kniha. Příběh malé holčičky, která se ocitne ve městě na jihu Moravy, která prožívá své úspěchy i zklamání. Každopádně kniha popisuje dobu hlubokého komunismu se vším všudy co k tomu patří. Velmi dobře se to čte a přináší to i kus historie města Kyjov.
Kniha není špatná. Začátek je perfektní, ale prolínání děje staříkovi minulosti, kdy zejména začátky jsou dost zdlouhavé a nudné, mě prostě nedovolí dát víc hvězdiček. Podobnost s osudem Foresta Gumpa z knihy přímo čiší a zřejmě to přineslo svá ovace. Autor by se měl držet pravidla méně je někdy více. Holt, nedá se nic dělat, ale moje hodnocení neodpovídá celkovému hodnocení a je vidět, co člověk to názor. Závěr knihy je také dost ujetý,takže pro mne je kniha lepší průměr.
Tuhle knihu jsem měl možnost slyšet jen jaku audio knihu. Pravdou je, že ne vždy musí hlas interpreta posluchači sednout a může to do jísté míry ovlivnit celkový dojem z audioknihy. Obsahově se mi však kniha líbí velmi. Je tam vše co může čtenář od knih podobného ražení očekávat. Napětí, tajemno, erotika, zrada i odpuštění a v neposlední řadě středověké intriky. Hned od začátku nenechá autor nikoho na pochybách, že by šlo o jakési oddechové čtení. To napovídá již první kapitola- Příliš mnoho mrtvých. A tak z počátku nepochopitelný masakr na Kozím hrádku, začíná postupem času dostávat přesnější obrysy. V závěru nás nečeká překvapivé rozzuzlění a velké drama. Nicméně poslední kapitola, jako by přeskočila ten nejdůlěžitější okamžik a sice: Co se stalo s hlavním hrinou a jaký osud jej potkal? Tam si myslím, že měl přijít nějaký "happyend". Čtenář pak může být zklamán. Rozhodně to není čtení pro děti a pro slabé povahy. Dalo by se to také nazvat, krvavým románem či fantasy thilerem. Docela jsem si představoval, jaké by bylo filmové zpracování tét knihy? :-)
Saturninovi jsem se dlouho bránil, nakonec se mi dostala do "rukou" audio kniha, kterou načetl Jiří Samek (zkrácená, 4 hod. verze, na rozdíl od té, kterou načetl ten "filmový" Saturnin - Oldřich Vízner) Kniha mne naprosto dostala. Nejen že přednes J. Samka je úchvatný, ale druh humoru jakým je kniha ztvárněna je fascinující. Shlédnul jsem i film a opět se dostavilo zklamání. Né že by byl špatný, ale s tím jak je to popisováno v knize se to prostě nedá srovnat.
Pravda je, že se každému tentu druh humoru líbit nemusí, ale já se prostě neustále chcechtám příhodám a trampotám hlavních hrdinů.
I já jsem líný číst a tak jsem si tento titul koupil jako audioknihu. (také ve slevě) Mistrný přednes Martina Stránského byl úchvatný. Kniha se fakt velmi dobře poslouchala a mohu jen doporučit. Ať už v podobě zvukové, tištěné nebo elektronické. Myslím si, že se to obsahově neliší. Napínavý příběh plný osudových zvratů, včetně šokujícího závěru. Přesně to co čtenář očekává. Včera mi to nedalo a shlédnul jsem i film. (ten Švédsky, který je na rozdíl od toho Amerického lepší) a byl jsem zklamán. Ve filmu spousta věcí, na rozdíl od knihy, chybí některé důležité věci jsou úplně vynechány (asi záměrně, protože by to pak muselo být na celý seriál), takže není nad to si knihu přečíst a nebo poslechnout. :-)
Každopádně vřele doporučuji.
Byla to má první kniha, kterou jsem četl v mobilu. Do knihy jsem se doslova zakousl a četl jsem ji dychtivě, dokud jsem ji nepřečetl. Opravdu napínavá kniha, plná zvratů a nečekaných událostí.
Také patřím do té skupiny, která nějdříve viděla film a až po několika letech jsem si přečetl knihu. Jelikož mne tento autor uchvátil, mám už přečteného Tanečníka (toho dříve) a pak Prázdné křeslo. Kniha je úchvatná, plná napětí a zvratů. Závěr je šokující a těžko by někdo tipoval pachatele na toho padoucha, co se u Lincolna v posledních chvílích objevil. Co mi tam nějak nesědo, byl velký počet obětí během jednoho dne. Ve skutečnosti by to bylo asi nereálné, nicméně kniha napsaná opravdu tak, že to člověk musí přečíst jedním dechem, jinak ho to nenehcá usnout. V knize však není Lincoln černoch, tak nevím přoč do filmu obsadil řežisér "černého herce". Ne že by mi Washingnotn vadil, jen se to liší od reality. Také jak Deaver popisuje jeho rozsuchané černé vlasy....Myslím si, že se vyjímal opravdu herec bílé pleti, který by se více podobal v knize popsanému Lincolnovi.
Po letech chci upravit komentář, jelikož jsem poslouchal tuto knihu i v audiopodobě. Bohužel se autor dopustil několika přehmatů. zvláště pak u hledání třetéí oběti - viz. postup Amélie na místě činu a také scéna v kostele. Obzláště nreálná pak bylo samotné pátrní po pachateli při ojbevení jeho "základny" - t si myslím, že byl "úlet" spisovatele, poněvadž to bylo jako vystřižené z akčního filmu.
Tanečník - opravdu povedené dílo. Tuhle knihu jsem přečetl jako první a po té teprve Sběratele kostí. Nicméně jsem děj doslova hltal. Už dlouho jsem nečetl nic tak napínavého do posledního konce. Je pravda, že Deaver vytvořil doslova "zločince - nadčlověka". Závěr opět šokující a úplně mi to vyrazilo dech. Prostě skěle napsané, vynikajícím způsobem popsány pocity, dojmy, vzpomínky, názory, spekulace. Ať už se jednalo o hlavní psotavy, či jen ty co v knize objevily krátce. Pravda je, že pár okamžiků bylo nadnesených, jelikož by čtenář okamžitě poznal, že Tanečník je vlastně někdo jiný. Třeba jak se nechal zajmout - by asi těžko najatý zabiják pracně stražil léčku v podobě krevních stop, aby vyšetřovatele svedl k výtahu, či že by v praku nedokázala FBI obsadit pozici, ze které by střelec viděl na Lincolnovo okno....Nicméně opomenu-li tyhle drobné nedostatky, tak z hlediska čtenáře opravdu napínavý a strhující příběh. Snad se dočkáme i filmové podoby, jako u Sběratele kostí.
Dnes jsem tuto knihu přečetl a to jsem s jejím čtením v pátek začal. Po Sběrateli kostí a Tanečníkovi jsem napjatě a dychtivě začal číst. Jak píše s-reader, vypadlo to od začátku janě, bez nějakých komplikací. Četlo se to perfektně, autor dokáže čtenáře vtáhnout do děje. Bylo jasně vidět, jak si "hmyzouna" každý představuje po svém. Lýdia ho popisovala jako postavu z hororu, Amélie jej pak vnímala úplně jinak a to se mi hrozně líbilo. No zápletka - jak Amélie omylem zastřelila toho poldu co jí dvořil, dost nešťastná. Z prvu jsem myslel, že půjde o omyl a že se pak ukáže, že střílel někdo z těch šerifových kumpánů co je pronásledovali, ale bohužel a tak hay-end musel přijít. Závěr byl ovšem šokující, s tou Lýdií bych to vůbec nečekal. Škoda že nevyšla operace, docela jsem ji Lincolnovi přál, aby mohl hýbat alespoň rukama a obejmout Améli. :-)
Jen jsem nějak nepochopil proč zastřelili ty dva poldy u té chaty? Ti měli být tak jako ta Kerrová poctiví....?