KerliDepp
![Mrtvá zóna Mrtvá zóna](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/877/mrtva-zona-UBK-877.jpg?v=1529408353)
Politický psychothriller s hlavním prvkem jasnozřivosti a tak trochu fanatické víry. Velmi slušně prokombinovaný příběh, který má smysl, zaujme a nezklame. Občas nutí k zamyšlení, sem tam proběhne mráz po zádech v určitých pasážích zrychlí tep. To je King. Nemůžu říct, že mě kniha nudila ale možná mi to všechno přišlo tak nějak zdlouhavé a politické téma není zrovna něco co bych vyhledávala takže jsem knihu četla celkem dlouho. Ale není tu nic co bych měla konkrétně vytknout.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední lež Poslední lež](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415541/posledni-lez-9MN-415541.jpg?v=1570632827)
Sager můj oblíbený spisovatel, který mě nezklame. Poslední dívka má u mě 10/10, Zavři poslední dveře má u mě 9/10 a Poslední lež 8/10. Jeho knihy jsou napínavé, záhadné, propletené a konce dechberoucí. Umí mě vtáhnout do děje natolik, že se mi kniha usadí v mysli a zůstane tam. I po letech přečtení si dokážu příběhy živě představit. Poslední lež byla sice o něco slabší ale i tak si zasluhuje plný počet.
SPOILER!
Pár detailů k vytknutí by se tentokrát našlo. Lottie tvrdí, že její předkové zatopením ústavu nikomu neublížili a dívky byly přestěhovány ale při pozdějším pátrání se objevilo několik x pozůstalých kostí na dně jezera, tak komu tedy patřily? A jak Chet mohl plánovat celou dobu jakousi "pomstu", aniž by tušil, že jednoho večera se děvčata vypraví ven? A co ta složená mikina v lese od Vivian? Jaká byla vlastně pointa tohoto vodítka?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Spolubydlící Spolubydlící](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413598/spolubydlici-sQE-413598.jpg?v=1564996376)
Ze začátku mě děj nadchl ale postupem mé nadšení upadalo. Děj se odehrává skrze pohled Leona a Tiffy avšak kapitolky natolik krátké, že jsem se občas ztratila v tom za koho to vlastně čtu. Od poloviny sentimentální drama a tak trochu ubrečené. Pohodová kniha, která neurazí ale ani mě nějak zvlášť neoslovila. Podle hodnocení tady jsem jí dávala mnohem větší šance.
SPOILER! Nechápu proč vůbec Richie řešil z vězení nějaké rádoby zásnuby a musel tak udobřovat dva lidi nehledě na to, že situaci autorka vykresluje tak jako by u toho snad byl i osobně. A našlo by se i více takových scén přitažených za vlasy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![To nejlepší v nás To nejlepší v nás](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417221/to-nejlepsi-v-nas-2pk-417221.png?v=1667491344)
Moje druhá kniha od autorky ta první se mi velmi líbila ale tohle bylo pro mě zklamání. Půjdu nejspíš proti proudu názoru všech ostatních ale pro mě abnormálně sentimentální kniha.
Děj pořád kolem jednoho a toho samého - fyzická intimita, problém s otěhotněním, nervové a citové hroucení obou hrdinů. Hlavní postavy mě vůbec neoslovily a celkově jsem čekala nějakou zápletku nebo dění. Za mě ubrečená kniha pro kterou je asi potřeba mít tu "správně" zhroucenou náladu.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Rozvratník Rozvratník](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444687/rozvratnik-lpW-444687.jpg?v=1591258865)
(SPOILER) SPOILER
Hlavním klíčem a záhadou této série je černý stín, který značně zkomplikuje život mladému mágovi. Putuje po světě jako vyhnanec, který se pokouší najít lék na své prokletí. Po dočtení poslední knihy, mi vůbec není jasné proč se tedy autor úplně odklonil od rozuzlení toho co bylo vlastně na začátku pointou. Stane se z Kelena do budoucna ďábel? Proč doopravdy do něj babička vložila tohle znamení? Jak se s černým stínem popasuje Reichis? Myslela jsem, že na konci se z Kelena stane pán velkomocný a v kombinaci všech triků s kartami, kouzel, mincemi, černým stínem, kočkoveverkou ochráncem alias "obchodním partnerem" nehledě na tom čím vším si prošel a čím vším se může nazývat - argosanem, vyhnancem, divotvůrcem, mágem, podfukářem, kouzelníkem s mincemi..atd. proč mám teda pocit, že všechno Kelen neuměl využít na maximum? Nejspíše se k tomu v rámci otevřeného konce jednou dopracuje nehledě na to, že je mu teprve 19let ale proč autor nedal Kelenovi prostor rozvinout to co ho dělalo zajímavým? Po celou dobu je několikrát zmíněno, že Shalla je největší hrozba, ano zabila sice svého otce pod nátlakem Kelenova rozhodnutí ale co dál? Co Zhubani? Co národ Gitabrianců? A jejich mechanický ptáček, kterého si Kelen odnesl? Proč tedy rozuměla královna Daromanie Reichisovi? A otázek by ještě bylo. Nemám ráda, nezodpovězené otázky a hlavně ty dosti podstatné, otevřený konec u poustevníka se dal čekat takže to mi tolik nevadilo. Opět se Kelen setkává s novými tvářemi a s novým místem. Tohle mě na té sérií velice bavilo, že putování bylo opravdu záživné a děj nevázl na konkrétním bodě. Závěrem můžu říct, že je to zajímavá série nejenom pro mladé čtenáře. Nezklamala, bavila mě ale upřímně "něco" tomu chybělo a nezachránil to ani sarkastický a prudérní Reichis, který mě narozdíl od jiných čtenářů, vůbec nebavil. Ferius je správná hraničářka, kterou jsem si představovala jako kovbojku z westernu - neotřelá rudovlásku v klobouku s cigárkem a kartami v kapsách, dávající rady, které spíše u člověka vyvolají více otázek než-li odpovědí, což sedí na typ lidí, kteří jsou už životem protřelí a to mi k ní sedlo perfektně. Série mě bavila do 4tého dílu, pak už to byla pro mě spíše povinnosti dočíst jak to vlastně dopadne.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Divotvůrce Divotvůrce](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351295/divotvurce-0OR-351295.jpg?v=1502202552)
Zajímavá fantasy s příběhem o chlapci, který pochází z rodiny mágů avšak jeho magie kouzel dost pokulhává. Příběh je neotřelý tím, že to není jenom o standartních kouzlech jak je známe ale Kiele se musí naučit jak umět pracovat s ochablou mocí pomocí karet, intrik a tak trochu násilí. Do všeho ho zasvětí rudovlasá neznámá, která je pro něj jak se zdá doslova "esem v rukávu". Čtení tohoto příběhu je vcelku náročné takže vhodné i pro starší čtenáře se zálibou v tomto žánru. Jedno mi však v knize vadí a tím jsou neustálé boje. Jinak za mě super příběh o hrdinovy který se pere sám se sebou, poznává tajemství a objevuje pravdu spolu s parťačkou, která tomu dodává sílu a náboj no a kočkoveverka která má povahu..no jako kočka - uloupíme, zabijeme, sežereme. Hlavní postavy, které mě baví a těším se na druhý díl. :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Probuzení Probuzení](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396725/probuzeni-5Z1-396725.jpg?v=1578553669)
"No konečně, to mám za sebou". Tak tohle byla moje myšlenka po dočtení celé téhle série. Jelikož jsem člověk, co nemá rád nedočtené knihy, tak v tomhle případě jsem si teda dala, protože se jednalo o celou sérii. Autorka absolutně nedokáže ničím upoutat, ve všech knihách točí jedno a to samé do-okola. Hlavní hrdinkou nezáživná a jednoduchá Amelie, které všechno dojde až když už je to jasné i kolemjdoucímu. Otevřené otázky, které neumí autorka dotáhnout a odrýt všechny nejasnosti. Popisy vůní a toho kde, co jak roste, mi přišly naprosto zbytečné. V každé knížce si Amelie musí bez podmínky zaplácnout komára nebo setřást ze sebe brouka a zamotat se do popínavých rostlin. No tak škoda, že občas neproběhla změna alespoň u těch popínavých rostlin to mohla vyměnit za srážku se stromem. Tahle série mi je naprosto nesympatická. Žádné extra překvapení, vše předvídatelné, nezáživné, opakující se, rozvleklý děj a konec na pár stránek, mimo to že bych se měla bát u téhle knížky? Tohle se s emocí strachu sotva potkalo. Námět celkově dobrý ale podaný autorkou, která toho neuměla využít.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![V životech loutek V životech loutek](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515751/v-zivotech-loutek-644cb5fe86c11.jpg?v=1682748926)
Pěkná a nenáročná sci-fi kniha ve stylu spíše YOUNG ADULT - nenudila, občas napínala, sem tam donutila člověka k zamyšlení, humorným projevem nešetřil bláznivě neurotický vysavač Rambo a famózně zvrácená zdravotní ošetřovatelka Ratched. Příběh hezky vykreslen jak v jejich kouzelném domově tak i na cestě do mechanického města. Mohla bych vytknout opakující se dialogy ale nijak zvlášť nerušili.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nezkrotná říše Nezkrotná říše](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520304/nezkrotna-rise-64ca7e801b0b9.jpg?v=1690992256)
Po prvním díle které mi připadalo napínavější a více mě vtahovalo do děje u druhého dílu tohle říct nemůžu. Co se týče hlavní hrdinky a jejího věčného "na*er si" se mi zdá, že když autorka nechá Brexley promluvit jsou to jenom věty tohohle typu. V prvním díle na začátku knihy jsem měla pocit, že ji naprosto rozumím a souzním s ní, postupem času se to někam vytratilo. "Sexuální" chvilky i v situacích kdy se to fakt nehodí mi docela lezly už na nervy. Několik let nikdo o ní nic nevěděl, nikdo nejevil zájem a najednou veškerá komunita ve světě si s ní pohazuje jako s horkým bramborem za doprovodu bitek, přestřelek a stěhování z místa na místo. Brexley se defacto neustále mlátí a následně léčí, už ani nevím kolikrát ji někdo zachraňoval nebo unášel no popřitom je její mysl věčně sexuálně frustrovaná k Wawrickovi a v pozadí se pomalu rozmotává děj.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dlouhé stíny Dlouhé stíny](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170557/dlouhe-stiny-1kE-170557.jpg?v=1423345781)
Začátek knihy hezký, příběh dětí které spojí určité tragédie a vznikne mezi nimi silné přátelské pouto. Babička od Kathy a teta Treye jsou sympatické paní, které dávají lásku všem třem dětem a tvoří tak jakousi rodinu. Avšak jedna zášť zlomí tohle nerozlučné trio až do jejich dospělosti. Konec knihy je napínavý ale škoda, že urychlený a navíc to autorka podle mě celé moc zbytečně překombinovala.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pomsta Pomsta](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338252/pomsta-yqO-338252.png?v=1641289546)
Edice světového bestselleru? No nevím, tvrdím si říci, že jsem četla lepší detektivní zápletky i bez tohoto označení. A zařazení do žánru thriller mi taky nesedí.
Je to detektivní román propletený s milostným příběhem. Napínavá mi až tolik kniha nepřišla ale oceňuji vtáhnutí do děje už od prvních stránek. Nezklamala ale ani nijak zvlášť nenadchla.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nikdy nevíš Nikdy nevíš](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142101/nikdy-nevis-Jn4-142101.jpg?v=1426625651)
Přes půl knihy čtení jenom o tom "sejít se/nesejít se" "hlídka sem a hlídka tam" "telefon sem a telefon támhle"..nudný opakující se děj. Konec je překombinovaný a knížka zbytečně táhlá. Průměrná kniha s trochou napětí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dům u jezera Dům u jezera](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291454/dum-u-jezera-HuV-291454.jpg?v=1465592560)
Průběh knihy mě bavil, seznamuje čtenáře s panstvím, služebnictvem, šlechtou, každý má své postavení a svou práci (pravda, šlechtické děvčata moc práce nemají každopádně jak už všichni víme ani ty to nemají jednoduché - chování podle daných pravidel šlechty není úplně výhra). Někdy jsem se zasmála nad jejich komunikací a myšlením. Hlavní hrdinkou je tady služebná Grace, která mě neoslovila protože kromě vyprávění příběhu se nijak zvlášť neprojevuje. Více mě zajímal tedy příběh dvou sester Hannah a Emmeline. Konec knihy mi příjde urychlený oproti rozvleklejšímu avšak čtivému příběhu domu u jezera.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jiné životy Jiné životy](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479908/jine-zivoty-vKa-479908.png?v=1662038567)
Ubrečená hlavní postava která se neustále lituje. Chování starší dámy mi připadá někdy až moc chladné a uzavřené. Podle slov v popisu knihy - vznikne nečekané a "pevné přátelství" jsem si asi představovala jinak. Děj pro mě nudný a táhlý. Od autorky mám přečtenou i knihu Otazník je polovina srdce, který mě taky nijak nenadchl. Docházím k závěru, že mi styl psaní od autorky prostě nesedí.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Přerušovaný půst - Jezte si, co chcete, a zhubněte bez diety Přerušovaný půst - Jezte si, co chcete, a zhubněte bez diety](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402951/prerusovany-pust-jezte-si-co-chcete-Irs-402951.jpg?v=1549995468)
Strohé vyprávění o půstu.
Obal knihy slouží očividně k většímu pokusu o prodej protože "jezte si co chcete, a zhubněte bez diety" sám autor nakonec tak trochu vyvrací. Máme jíst zdravěji a nejlépe i sportovat. (Vše co by jsme doteď nevěděli,že?) autor začne také propagovat vegetariánství a konec knihy završí svou osobní zkušeností s během. Jak kniha uvádí jedná se o přerušovaný půst a v přehledu možností mu chybí jedna z nejzákladnějších variant jako je 14/10. Na jedné stránce popisuje jednu z dosavadně nejpoužívanější varianty 16/8 jako půst který představuje minimum k docílení zjevného zdravotního účinku a efektu regulující tělesnou hmotnost. A o pár stránek dál píše, že při 16/8 uvidíme na sobě pozitivní účinky? Kniha se sama o sobě nečetla špatně, je psaná velmi jednoduchým způsobem (místy mě rušily popisované experimenty) a občas mi je z knihy něco doteď nejasné. Za mě průměr a možná zbytečná investice.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Královnovrah Královnovrah](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421642/kralovnovrah-kUQ-421642.jpg?v=1569319145)
U této série se mi líbí, že se děj odehrává pokaždé na jiném místě a s novými tvářemi. Kellen v tomto díle pobývá v Daromanské říši v prostředí šlechty a paláce. Kellen je o něco chytřejší avšak stále s duší malého klučiny který touží po rodině a uznání. Co se týče vývoje schopností jsem zklamaná protože "Carath" už je nuda, černý stín nijak nevyužívá, mincím na kloub nepřišel a sem tam hodí kartami. Nicméně v boji už není tak marný. Velký posun je v jeho výřečnosti, schopnosti komunikovat, intrikovat a jednat převážně sám za sebe. Každopádně nevím proč ale tento díl mě bavil ze všeho nejmíň. Podfuky a pikle šlechty tvoří jakousi detektivku ale je to tak "překombinované", že mi je pár otázek doteď nejasných. A půjdu asi proti proudu ale někdy mě dokáže Reichis totálně vytáčet svým chováním, chápu že má srdce bojovníka ale občas je mi Kelena líto, když ho nemilosrdně kouše, prská a odsekává mu. Kelenovi lásky a nelásky v tomhle díle mi dávají zabrat, protože mám pocit, že chlapec vůbec neví co chce a pociťuje lásku snad ke každé kterou potká.
SPOILER!
Královna rozuměla Reichisovi proč? Protože, má černý stín? A proč tedy učenci z Ebenového opatství neměli ponětí co Reichis říká? Nehledě na to, že v nějakém díle byla zmínka o tom, že Reichisovi rozumí Kelen z toho důvodu, že je od něj pokousaný. Tak jak to tedy je?
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Spoutávač Spoutávač](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412700/spoutavac-995-412700.jpg?v=1559595560)
Na téhle sérii, mě neskutečně baví obálky knih. Líbí se mi, jak vizuálně je Kellen starší a jak je propracováno co ho na cestách v dané knize potká. Tento díl nás opět zavede na jiné místo, písek a poušť autor vymění za sníh a hory. Rozdělení Kellena od Ferius a Reichise knize dali tak trochu jiné čtení a zároveň uvědomění si, že tahle trojka neomrzí takže jsem došla k tomu, že mi vlastně i chybí. Kellen se pokouší zbavit/pochopit černé znamení a opět na své cestě potkává nové tváře potažmo přátelé. A jako vždy bojuje sám se sebou, zdokonaluje se, objevuje a intrikaří.
SPOILER!
Lehce mi vadí, že na konci třetího dílu, mi skoro ukápla slza, že přišel málem o Reichise, a ve čtvrtém díle o něj opět příjde. Takže Reichis stále umírá a neumírá.
Průběh války mezi černými stíny a mágy byla zajímavě propletená což o to ale kdyby přistoupili k metodě zablokování pásků (nejméně škody a mrtvých) bylo by to nejspíše nejúčinnější řešení. Takhle mi vadilo, že Kellen se pokusil o "argosanský způsob" nepřidat se ani k jedné straně a přitom se mi zdá, že to celé zbytečně zkomplikoval.
Z třetího dílu si ponechá mechanického ptáčka, nikde se autor nezmiňuje o tom, že by ho zničil. Kdepak tedy je?
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Černé znamení Černé znamení](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364106/cerne-znameni-VFb-364106.jpg?v=1513167973)
(SPOILER) Putování Kelena i jeho společníky zavede do země Sedmi Písků, kde se pouštějí do rozkrývání problému sužované mladé učence. Příběh odhaluje nové město a také seznámení s novými postavami. Autor ubral na množství bitev, které v prvním díle měla hlavní postava na každém kroku a do popředí vystupuje konverzace a bádání nad černým znamením. Čekala jsem nějaký větší posun v Kelenově zkušenostech ale pořád zůstává mladíkem, který se stále všemu teprve učí. Avšak k novým menším dovednostem se přece jenom dopracuje.
SPOILER!
No to by mě zajímalo, jak jim ty červy vlastně do těch očí dali?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dárek Dárek](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454483/darek-lYQ-454483.png?v=1636460892)
Oblíbený autor a tohle bylo překvapivě velké zklamání. Příběh přemotaný a překombinovaný tak, že jsem se nakonec ve všem zoufale ztrácela. Některé pasáže jsou dost přitažené za vlasy a nesmyslné. Kniha mě nedokázala vůbec zaujmout a sem tam už mě i nudila. Škoda. Autor má jinak výběr jiných lepších a čtivějších knih.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Mrazivý chlad Mrazivý chlad](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/1304/mrazivy-chlad-r6G-1304.png?v=1641289886)
Napínavý psychothriller který zaujme od začátku až do konce. Děj probíhající v horském městečku - pěkně vykreslené pozadí chaty i města probíhající za sněhové vánice, která dodává na napětí protože díky kalamitě nic nejde tak snadno. Seznámení s postavami je tak akorát ani né málo ani né moc a přitom o každém víme dost natolik, abychom si mohli nastínit motiv pachatele a i přesto to autorka napsala tak dobře, že jsem únosce neodhalila. Za mě povedená kniha, jediné co mě rušilo byl výběr jmén osob jako Wes a Wise a taky jsem měla problém si uvědomit kdo je pod jmény Ben Tierney, Begley i Burton, nehledě na to, že někdy je titulovala jmény jindy příjmením. Každopádně na dlouhé zimní večery kniha optimální.