knedlik komentáře u knih
K této knize asi není co víc říct. Zkrátka životopisná. Tenkrát jsem ji zbožňovala, stejně jako Davida. Holt, člověk dospěje...
Gorkého Hořké povídky jsou zobrazením hořké a drsné skutečnosti života spodních sociálních vrstev ruské společnosti. Způsob, jakým je popis zprostředkován je čímsi zvláštní, ačkoli dá se říct, že typicky "ruský". A některé člověka opravdu vezmou za srdce.
Rozhodně zajímavé čtení, obzvlášť poslední kapitoly mě velmi zaujaly a snad i díky nim dávám nakonec pět hvězdiček. Mohu doporučit každému, kdo by se o podobné dílo zajímal a nemusí být ani "z oboru".
Takové milé krátké počtení, které nejen svými ilustracemi příjemně rozveselí (obzvlášť ve zkouškovém).
K obsahu nemám co podotknout, je zkrátka mrazivě pravdivý, člověk vážně v průběhu naplňuje čím dál tím větší lítost. Ale nečetlo se mi to zrovna dvakrát dobře, bylo to takové... utahané. Kdo ví, třeba to byl záměr.
Nádherný příběh, viděla jsem v divadelním zpracování a moc se mi líbilo.
Velmi milé čtení, po pár řádcích jsem se do této knihy beznadějně zamilovala. Určitě doporučuji.
Jedna z mých oblíbených dětských knih - hlavně s nádhernými obrázky :-)
Skvělá, skvělá, skvělá! Až nečekaně. Příběhy s otevřeným koncem mám ráda a přímo u téhle knihy mě kolikrát úplně nadchly. Mohu jen doporučit (ikdyž určitě ne všem :-)).
Psáno pěkným stylem, velmi čtivé.
Kromě toho, zrcadlová je skvělá na procvičení angličtiny.
Člověka někdy až zarazí, že užívá manipulativních technik (někdy i v docela velkém měřítku) a ani o tom neví. :)
Velmi hezky zpracovaný aktuální průvodce - do jaké míry odráží realitu, přehání či nadsazuje snad záhy otestuji. Zatím hodnotím velmi pozitivně.
edit: Po návštěvě Irska nutno napsat, že je průvodce velmi stručný a zamlčuje spoustu zajímavých atrakcí (ale budiž, nejspíš chtěl vypíchnout co nejstručněji jen to nejzajímavější). Co mi chybělo hodně, tak zmínka o hromadné dopravě a tom, jak funguje, zamlčení úskalí dublinské dopravy a tak podobně (ale on na to člověk velmi brzy přijde sám, jak se mává na autobus, aby mu zastavil). Ještě bych ocenila drobný vstup do sociálních zvyklostí, když už se tam zabývá stručnou historií atd., ale není až takovou nutností.
Tenká knížečka podávající stručný přehled o funkci buněčného cyklu, vzniku nádorů, biomedicínských technologiích diagnostiky. Zase tak stručný ten přehled ale není, místy zabíhá zbytečně hluboko, takže pro mě osobně ztratila svoji funkci - utápěla jsem se v informacích, které už byly zbytečně moc. Superpřehledná mi taky úplně nepřijde, na druhou stranu jsou některá témata zpracovaná pěkně. Největším problémem je aktuálnost. Rok 2003 už je na tomto poli pravěk.
Moc fajn přehledová kniha nezabíhající do zbytečných detailů, na druhou stranu věnuje dostatek prostoru klinicky důležitým věcem. Standardně nebude scházet ocenění obrázků, protože já mám obrázky ráda :-) Co je trochu nemilé, že kniha neobsahuje traumatologii a ortopedii.
Chirurgie v kostce obsahuje chirurgii v kostce. Neočekávejte od ní ani víc, ani míň. Některé kapitoly jsou sepsány velmi užitečným a dostatečným způsobem, některé poněkud nešťastněji. Co mě vytáčelo u všech, tak že mi ta knížka celou dobu tyká!!!
Jako doplňkový studijní materiál je ale určitě užitečná.
Aktuálně asi nejaktuálnější česká kniha zabývající se pediatrií, obsáhlá a pro mě vcelku nepřehledná. Nemám ráda tento styl odborných knih, záplavy a záplavy textu bez nějakého výraznějšího členění a podtrhnutí skutečně důležitých infomací jako odlišení od těch opravdu už "navíc". Obsahově asi nemám právo jí cokoli vytýkat, celkově se mi z ní ale neučilo nejlíp.
Pediatrie od Muntau byla mojí nejoblíbenější knihou na státnice až do okamžiku, kdy nám byla oficiálně zakázana s tím, že obsahuje nedostatečné informace. Já nejsem téhož názoru, přišla mi moc fajn. Moc hezky a přehledně členěná s obrázky a kazuistikami. A jako základní literatura je určitě v pohodě :-) Perličky třeba doplnit odjinud..
Repetitorium pediatrie je vcelku užitečnou knihou obsahující základní dětská onemocnění a syndromy od A do Z, tedy od alergií po zubní kaz :-) (Ne, pardon, možná to nezačíná alergiemi a nekončí kazem, ale obojí je přítomno a chápeme se, že... ). Je velmi užitečná na některé diferenciálně diagnostické otázky, ale jinak se pohybuje spíše v takové stručnější rovině.
Kniha je dělená na tři části, první se zabývá povětšinou chemickými látkami a onemocněními z nich, dále hygienickým dozorem a ochranou zdraví. Druhá část je věnována kouření, a to relativně velmi zevrubným způsobem. Třetí část se týká psychologie práce a je poměrně stručná.
Řekněme, že jsem měla asi příliš velká očekávání. A těm se kniha moc nepřiblížila. Předně jsem čekala zevrubnější zabroušení do historie, které se konalo jen letem světem (název tedy dost zkresluje). Ale budiž, autoři se za to i omluvili. Co se výběru hororových kanibalistických příběhů týče - mnohé mi přišly na jedno brdo. A tím teď nemyslím (jen) obsahovou stránku, ale i způsob zprostředkování příběhu a především vysvětlení a objasnění psychologického pozadí. Z mého pohledu bylo tohle vůbec nejslabší stránkou knihy. A přitom je o co se opřít a mnohé příběhy by šly pěkně rozpracovat. Nevyužitý potenciál.
Pominu fakt, že spousta uvedených zdrojů je dost pochybná.
Vzhledem ke zklamání a nucení se do posledních stran hodnotím ještě o hvězdu méně, než by si obdobná průměrná hororová povídková knížka zasloužila.