knedlik knedlik komentáře u knih

Vybrané kapitoly ze speciální epidemiologie Vybrané kapitoly ze speciální epidemiologie Miroslav Špliňo

Skvěle přehledná kniha, jediným problémem je, že už není zcela aktuální - hlavně ohledně vakcinace atd. Jinak ale výborná.

04.06.2016 5 z 5

Infekční lékařství Infekční lékařství Jiří Beneš

Výborná kniha. Jediné, co jí mohu "vytknout", je příliš mnoho informací. Tedy, mám na mysli příliš mnoho informací na potřeby obyčejné zkoušky z infekčního lékařství. Hezky zpracovaná, členěná, obsahuje obrazovou přílohu, doplněná o schémata... takové to ferrari mezi učebnicemi :-)

27.05.2016 5 z 5

Obecná onkologie Obecná onkologie Jiří Petera

Vcelku slušná učebnice. Kapitoly psali různí autoři, některé informace se několikrát opakují (ale kdy to bylo na škodu, že?). Jinak mě v ní dost pobavil jeden graf, který nikde nebyl namalovaný, zato byl ale sáhodlouze popisován v textu (dodnes nemám zdání, jak to asi mohlo vypadat... :-D )

03.05.2016 4 z 5

Soudní lékařství a toxikologie pro vojenské lékaře Soudní lékařství a toxikologie pro vojenské lékaře Miloš Sokol

Skripta pro studium soudního lékařství, velká část knihy je věnovaná toxikologii. Neobsahuje obrázky (což je smutné... mám ráda obrázky... ). Zato ale obsahuje spoustu tabulek o dávkování různých antidot a podobně.

21.04.2016

Soudní lékařství Soudní lékařství Petr Hottmar

Poměrně stručná skripta, kdy první část knihy je věnovaná nejdůležitějším právnickým záležitostem, druhá část je pak speciální. Obsahuje jen pár ilustračních obrázků a fotografií. Neobsahuje toxikologii. Jako úvod do soudního lékařství ale slouží dobře.

21.04.2016

Otorinolaryngologie Otorinolaryngologie Ivan Hybášek

K téhle učebnici nejsem schopna poskytnout komentář objektivnějšího rázu, protože mi brání emocionální zatmění. Jinak řečeno vůbec mě nebavilo ji číst, celkově tento obor nemám ráda a navíc byla kniha diametrálně odlišně členěná oproti seznamu našich zkouškových otázek, což člověku dokáže znepříjemnit život.
Velkým plusem je, že existuje elektronická varianta knihy, která se neustále aktualizuje a doplňuje o obrázky, schémata.
Velkým mínusem pak je, že jsou v knize gramatické chyby, překlepy, místy vcelku archaismy a neužívané pojmy.

Nuž dobrá, přece jen přidám objektivní střípek - většina mých spolužáků byla s knihou spokojená.

13.02.2016 3 z 5

Oční lékařství Oční lékařství Pavel Rozsíval

Slušná kniha, vcelku srozumitelná, přehledná, dobře členěná. Nevýhodou je nevysvětlení některých pojmů, potažmo jejich absence a nedostatky v rekapitulaci anatomických poměrů, respektive následných narážkách na předtím nepopsané struktury (kdo si to má od toho prváku všechno pamatovat, že.. :-) )
Plusem jsou obrázky a fotky, ačkoliv by vůbec nebylo na škodu, kdyby jich bylo ještě víc.

12.01.2016 4 z 5

Vnitřní lékařství Vnitřní lékařství Jan Bureš

Burešovu internu ohvězdovávat nebudu, protože bych nevěděla jak. Kniha je to bezpochyby kvalitní, obsažná, ale na učení naprosto nepraktická. Nečetla jsem ji úplně celou, ale kapitoly, které jsem zvládla, byly místy dost utrpení. V záplavě zbytečných, akademických a pramálo praktických záznamů se nachází sem tam zmínka o něčem enormně důležitém, nijak zvýrazněném...
Čili chcete-li si hezky počíst o vnitřním lékařství, pak si ji přečtěte. Chcete-li se vnitřní lékařství naučit, zvolte knihu jinou.
Na obranu učebnice bych ale dodala, že je-li už člověk v problematice dobře orientován, pak se v ní asi nebude tak ztrácet.

22.12.2015

Vybrané kapitoly z dermatovenerologie Vybrané kapitoly z dermatovenerologie kolektiv autorů

Skriptum ke studiu dermatovenerologie. Přehledně členěno, obsahově místy lehce nedostačující, bez obrázků a schémat, která by určitě neškodila. Ze mnou obdržených studijních materiálů mi byla tato kniha nejsympatičtější. A místy i zábavná (pasáž o popudové terapii například :o) )

16.06.2015 4 z 5

Pohlavní choroby - Diagnostika a léčba Pohlavní choroby - Diagnostika a léčba Karel Ettler

Víceméně vytnutá venerologická část z knihy Vybrané kapitoly z dermatovenerologie, doplněná o několik málo podrobnějších informací (tím několik málo myslím opravdu několik málo). V zásadě ale relativně přehledná. Ne úplně aktuální...

16.06.2015 3 z 5

Dermatovenerologický Atlas Dermatovenerologický Atlas Ivan Stodola

Pro mě doplňkový studijní materiál, neprohlížela a nečetla jsem úplně celý. Nicméně obsahuje spoustu názorných fotografií včetně několikajazyčných popisků.

16.06.2015

Němčina pro lékaře Němčina pro lékaře Ivana Mokrošová

Velice velice slušná učebnice. Z těch, které jsem měla možnost blíže prostudovat, je tahle jednoznačně zatím nejlepší a ty ostatní docela válcuje. V zásadě je v ní všechno, místy je možná až moc podrobná. Jako všude, i tady jsou nějaké drobné chyby, ať už tiskové nebo v překladu (ale vůbec jich není moc.) Vracím do knihovny a jdu si ji koupit :-)

24.02.2015 5 z 5

Základy neurologie Základy neurologie Zdeněk Ambler

Jako základy poskytující kniha je tato neurologie naprosto dostačující učebnicí. Přehledná, s názornými obrázky, orientačními poznámkami po stranách. Zájemce o hlubší průnik do tajů této disciplíny by nejspíš neuspokojila, ale to ani není cílem. Za mě optimální.

17.01.2015 4 z 5

Ulehni v temnotách Ulehni v temnotách William Styron

"Jaké bláznivé vichřice přinášející trosky hříšných představ, zatrpklých domněnek, zmařených nadějí, se jí honí hlavou? Koho to jen nenávidí, koho miluje?"

Destrukce. Jedna velká destrukce mnoha životů zmítajících se v nenaplněných představách, zborcených ideálech, přehnaných předsudcích, patologických vztazích, neskonalé pýše a morálních dogmatech. Spoutáni, svázáni, s osekanými křídly... řítící se každý do své propasti, kde setrvají v temnotách.

"(...) Šumot bezkřídlých per, křídel, která nemohou létat. (...)"

Ulehni v temnotách je výjimečná kniha. A já nedokážu dost dobře popsat, čím přesně. Snad tím, jak na lidi dokáže působit, snad tím, jak velká je obsahem, svou nezměrností.

"Je kruté nemilovat a necítit to, co se od vás očekává."

26.12.2014 5 z 5

Radiologie Radiologie Miroslav Heřman

Kvalitně zpracovaná učebnice radiologie a moderních zobrazovacích metod, text doplňují obrázky s popisy. Pár drobných výtek by se našlo, ale netřeba je řešit.

19.10.2014 5 z 5

Šum tvých vlasů Šum tvých vlasů Zdeněk Jirásek

Málokterá poezie se mě dotkla jako tato... Patrně není ničím zvláštní, nijak novátorská ani dvakrát originální. Na pár vybraných básní ani nijak zvlášť šokující. Ale je z hloubi duše, krutá jako život a s lehkým povzdechnutím, že s chodem věcí nelze nic dělat...
A ač jsem fanoušek chmurných a sarkastických textů, tak tohle mi přišlo jako jedna z nejdepresivnějších věcí, které jsem kdy četla.

28.09.2014 5 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Těm fotkám vážně díky, byly vítaným stimulem v příběhu, u kterého jsem měla pocit, že už jsem to všechno někde četla.
Nedá se mu upřít čtivost jako taková; v místech, kde začínal pokulhávat se vždy objevilo něco, co čtenáře nakoplo k dalšímu čtení. Nicméně celkový dojem to moc nezachránilo. Kromě několika momentů byl děj velice snadno odhadnutelný a víc jsem se bála snad i u Harryho Pottera. Vcelku se ale těším na Burtonovo filmové zpracování a tou vizuální stránkou se ráda nechám příjemně překvapit.
Zajímavější průměr.

18.08.2014 3 z 5

Kočka a čert / The Cat and the Devil Kočka a čert / The Cat and the Devil James Joyce

Kraťoučká pohádka o výstavbě jistého mostu psaná jako dopis vnukovi. Nic, co by člověka uchvátilo, ale zároveň nic, co by jakkoli urazilo. Sem tam vtipná zmínka. A moc pěkné ilustrace.

01.06.2013 3 z 5

Tržiště senzací Tržiště senzací Egon Erwin Kisch

Tržiště senzací bylo opravdu milým překvapením. Kisch píše poutavě, se sympatickým vtipem a u většiny příhod se musíte minimálně pousmát. Ikdyž někdy poněkud trpce.

24.03.2013 5 z 5

Putování za švestkovou vůní Putování za švestkovou vůní Ludvík Aškenazy

Lehké, milé, vtipné počtení :-)

08.10.2012